Gość: agat_31 IP: *.* 30.09.02, 20:24 Jestem mistrzynią świata w psuciu zupy pomidorowej. Zawsze wychodzi mi jakaś lura, rozcieńczony przecier. Co ja robię nie tak? Kto odkrył TAJEMNICĘ POMIDOROWEJ niech się podzieli sekretem, proszę.Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marzenna Re: Zupa pomidorowa IP: *.* 30.09.02, 20:48 Gotuję wywar z mięsa i włoszczyzny lub biorę wczorajszy rosół. Dojrzałe pomidory (dużo dużo) myję, kroję na ćwiartki i wrzucam do rondelka z masłem i ząbkiem czosnku, możesz wcześniej podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i na to ciach pomidory. Próżę je aż się rozlecą. Przecieram przez sitko do rosołu, wrzucam jeszcze ząbek czosnku (nie musisz jeśli nie lubisz), doprawiam vegetą,pieprzem, odrobiną cukru, sosu tobasco kropelka lub wcale. Próbuję, jeśli jest mało pomidorowa daję łyżkę koncentratu. Miksuję gęstą śmietanę z mąką,najpierw wlewam odrobinę zupy do śmietany, mieszam, żeby zupa i zaprawa miały tę samą temperaturę, daję do zupki, szczypta ziół prowansalskich i gotowe. Zapach w całym domu i cała rodzina szczęsliwa.Udanego gotowania. Marzenna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia_G Re: Zupa pomidorowa IP: *.* 01.10.02, 17:26 U nas w domu też nie zawsze była taka pyszna ... ale bardzo mi posmakował przepis mojej teściowej ...Na 3 osoby ( wychodzi troche wiecej )1/2 kg. pomidorów które myję, kroję, gotuję ok.15 min i dokładnie przecieram.Gotuję wywar ( woda ok.1/5 l + bulion) do tego wlewam przecier pomidorowy troszkę pieprzu...ostatnio najlepiej nam smakuje z lanym ciastem ...2 jajka + 3 łyżki mąki dokładnie rozmieszać i wlewać cieniutkim strumyczkiem na gotującą się zupkę.Zupka gotowa... nalewam na talerzyki ... i każdy do smaku dolewa sobie troszeczkę mleczka Przeciery pomidorowe najlepiej robić w lecie jeśli one są tanie i wlewać gorące do słoiczków. to skraca później czas robienia zupki .Smacznego Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo1 Re: Zupa pomidorowa IP: *.* 01.10.02, 17:42 Gotuję wodę z kostkami rosołowymi ,dwie na garnek/czasem z mięsem ale jako ze wywary z kości to dziadostwo więc kostki królują /DOdaję do niej przesmażone pomidorki /lub przecier/Marcheweczke i gotuję to razem Do zabicia kwaśnego smaku pomidorków daję bazylię i odrobinę cukruJak to wszystko pogotuję ,zarabiam śmietanę z mąką i wlewam do zupki ,gotuję jeszcze minutkę i już gotowe.Osobno gotuję ryż i dodaję . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśk@ Re: Zupa pomidorowa IP: *.* 01.10.02, 21:57 Gotuję mięsko na kucharku,dodaję marchewkę i pietruszkę w kawałkach tylko nie może być za dużo wody,później dodaję litr soku pomidorowego ale wyłącznie Fortuny,gotuję aż warzywka są miękkie,posypuję koperkiem,lub/i zaprawiam śmietaną(aczkolwiek to niekonieczne)zupa gotowa ino myk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat_31 Re: Zupa pomidorowa IP: *.* 03.10.02, 19:28 Dzięki, kochane. Wypróbuję wszystkie przepisy po kolei. Może mój biedny mąż nie będzie już musiał dyskretnie wylewać zupki do zlewu.Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś