Gość: JustynaPP
IP: *.*
29.10.02, 12:45
Witajcie!Posadziłam w tym roku dynię w ogródku i pięknie mi obrodziła.Już wykorzystałam większość owoców na przeciery do słoiczków, ale ma jeszcze taką piekną 10-kg dynię i nie wiem co ciekawego z niej zrobić.Piekłam też tartę z dyni i podzielę się z Wami przepisem, ale czekam na Wasze propozycje i to niekoniecznie na słodko.Tarta z dyniCiasto:1 szklanka mąki1 szklanka płatków owsianych1 szklanka wiórków kokosowych1/4 szklanki stopionej margaryny(masła)1/4 szklanki mioduZ wymienionych składników zagnieść ciasto i odłożyc na 30 minut do lodówki.Następnie wylepić nim dno i boki posmarowanej tłuszczem formy do tart, podpiec 5 minut w piekarniku(180stop.)przyrządzić nadzienie:1 i 1/2 szklanki dynii ugotowanej i pokrojonej w kawałki1/2 szklanki miodu1/2 szklanki mlekasól3 łyżki mleka w proszku2 łyżki maki ziemniacznej(ryżowej)1/2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatałowej1/2 łyżeczki cukru waniliowegokilka utłuczonych gożdzikówWszystkie składniki nadzienia zmiksować.Włożyć na podpieczony spód i piec jeszcze ok 30 minut w temp.180stopni.Czasem zamiast wymienioych przypraw dodaję przyprawę do piernika, też pasuje do dynii.Ja nie mam dużej formy do tart, tylko kilka małych foremek, mam wtedy kilka małych podzielnych placuszków.Taka tarta dla mnie pachnie już świętami.Smacznego Justyna