Dodaj do ulubionych

Prośba do mam wegetarianek.

IP: *.* 04.12.02, 12:33
Nie jestem wprawdzie wegetarianką, ale staram się jeść mało Mięsa. Wydrukowalam sobie parę Waszych pomysłów, wczoraj zrobiłam tofu z warzywani na półsurowo. Jest wyśmienite! Bardzo dziękuję za ten przepis, można przy nim poszaleć. Mój mąż, który marudzi zwykle nawet jak podaję raz w tygodniu mięso był zachwycony! Mam prośbę: macie może jakieś inne przepisy na tofu albo soję? Kotlety sojowe mielone, sałatkę robię, ale może coś jeszcze? Będę wdzięczna. Serdecznie pozdrawiam. :hello: Gina
Obserwuj wątek
    • Gość: mow Re: Prośba do mam wegetarianek. IP: *.* 04.12.02, 18:28
      Tofu kroisz w kostkę dość małą lub podłuzne "paluszki". N apatelni rozgrzewasz oliwę, dorzucasz kminek indyjski - łyżeczkę (kminek rzymski) i czarną gorczycę - łużeczkę. Kiedy zacznie strzelać dorzucasz łyżeczkę kurkumy i pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku miutach wrzucasz tofu. Kiedy się przyrumieni wrzucasz przecier pomidorowy lub swieże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Przykrywasz, dusisz az pomidory się "rozwalą" i zrobi się sosik. Solisz, dajesz trochę cukru. POdajesz z ryżem lub białym pieczywem. smacznego a gdzie ten przepis na tofu z warzywami?pozdrawiammow
      • Gość: Behemot Re: Prośba do mam wegetarianek. IP: *.* 04.12.02, 22:45
        Dzięki serdeczne, na pewno wypróbuję - mąż dziś kupił 2 opakowania tofu. A ten rewelacyjny przepis jest w wątku "Mama wegetarianka i dziecko wegetarianin". To długi wątek z 23 IX, jak nie znajdziesz mogę Ci napisać przepis, mam nadzieję, że autorka (której jestem bardzo wdzięczna)się nie obrazi ;) Pozdrawiam :hello: Gina
        • Gość: gonya Re: Pros´ba do mam wegetarianek. IP: *.* 07.12.02, 22:57
          Czesc Behemocie,Jest pare fajnych ksiazek z przepisami wegetarianskimi i weganskimi. Do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia, dobrych ksiegarniach i ksiegarniach - jak ja to nazywam - z "nawiedzonymi ksiazkami". W dobrym sensie oczywiscie :)"Zdrowiej jesz - zdrowiejesz" Agnieszki Biernat,"Matka wegetarianka i jej dziecko" Carolin i Romana Pawlak"Kuchnia weganska" - ksiazka wydana przez wydawnictwo Wegetarianskeigo Swiata i w samej tej gazecie - tez znajdziesz przepisy.Moge podac Ci szybki przepis na kotlety ze slonecznika i kotlety owsiane.KOTLETY Z PESTEK SLONECZNIKASzklanke pestek slonecznika zalewasz wrzatkiem (niewiele, tak, by przykrylo pestki w garnku), wsatwiasz na ogien na 5 minut, niech sie pogotuje. Odstawiasz na 5-10 min, zeby napecznialy. Odlewasz wode do innego naczynia (moze sie jeszcze przydac), miksujesz - nie musi byc super dokladnie. Jesli jest zbyt geste i mikser strajkuje - dodaj troszke tej odlanej wody. Dodaj jajko, troche namoczonej bulki lub chleba (ja robie z razowym 1-2 kromki) - tyle, by ciasto bylo geste i nadawalo sie na uformowanie z niego kotletow. Dopraw pieprzem, mozna dac drobna siekana cebulke, moze jakies inne przyprawy (jakie lubisz: majeranke, oregano, bazylie, kurkume, curry itp), dodaj sol lub sos sojowy do smaku. Mozna dodac tez siekana nac pietruszki. Formowac kotleciki i dawaj je na goraca oliwe smazyc!KOTLECIKI OWSIANETo samo co pestkami slonecznika robisz z platkami owsianymi. TZN. zalewasz woda (goraca lepiej wsiaka), odczekujesz troche az napecznieja, odlewasz nadmiar wody, dodajesz jajo, namoczona (i wycisnieta oczywiscie) pajde chleba, cebulke, mozna zetrzec na drobnej tarce marchew, pieprz, sol, troche ziolek suszonych lub swiezych, wymieszac i formowac kotleciki.W obu przypadkach - jesli ciasto sie rozpada, to znaczy ze jest za rzadkie albo za malo sie klei. Wtedy mozna albo dodac jeszcze jajko, alcbo troche platkow owsianych - one powinny to "skleic".Na dzisiaj tyle. Smacznego!Pozdrawiam. gonya
          • Gość: Behemot Re: Pros´ba do mam wegetarianek. IP: *.* 07.12.02, 23:29
            Dzięki Gonya! Extra przepisy! Chyba zostanę wegetarianką! Książki kupię przy najbliższej okazji. Pozdrawiam. :hello: Gina
    • Gość: ganga Re: Prośba do mam wegetarianek - pasztet sojowo-soczewicowy IP: *.* 11.12.02, 09:40
      Polecam pasztet sojowo-soczewicowy, który znalazłam ostatnio na www.mniammniam.pl.Można go jeść na gorąco (np na obiad z ryżem/kasza/ziemniakami i surówką, pokrojony w grube plastry, dobry jest tez do tego jakis sos) lub na zimno do chleba.W przepisie brakowało, moim zdaniem majeranku, więc go dopisałam od siebie :)Pasztet sojowo-soczewicowySkladniki:po szklance soczewicy i soi3 jajka3 zabki czosnku4 lyzki masla3 cebulepól szklanki tartej bulkiszczypta startej galki muszkatalowejsólpieprz Sposób przygotowania: Soczewice i soje mocze na noc, nastepnie gotuje do miekkosci.Cebule kroje i podsmazam na masle, czosnek przeciskam przez praske. Ugotowana soczewice, soje i cebule miele przez maszynke, dodaje czosnek, jajka, bulke, polowe masla, dosmaczam i wszystko dobrze ucieram. Blaszke smaruje przekrojonym zabkiem czosnku, a nastepnie maslem, napelniam masa, posypuje wiórkami masla, przykrywam folia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Mozna podawac na zimno lub na goraco z sosami.
      • Gość: Behemot Re: Prośba do mam wegetarianek - Dzięki Ganga IP: *.* 03.01.03, 23:40
        Jakoś przegapiłam Twoją odpowiedź, dopiero niedawno na nią natrafiłam. Przepis jest super. Dzięki :hello:Gina (też mama Misi)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka