Dodaj do ulubionych

Makówki - help

12.12.06, 12:31
Mam nadzieje, że są na forum dziewczyny ze Śląska i poratują mnie przepisem.
Błagamsad Proszę rozpiszcie jak to ma wyglądać w proporcjachsmile
Obserwuj wątek
    • olik.p Re: Makówki - help 12.12.06, 12:36
      Witam, może wejdź na forum regionalne? Tam szybciej bedzie odpowiedź. Moja
      bratow robi makówki (ślązaczka) ale nie mam pojęcia o proporcjach.
      • 76kitka Re: Makówki - help 12.12.06, 15:18
        zmielony mak gotuje się w wodzie, dodaje się masło, sparzone rodzynki, obrane i pokrojone migdały, orzechy włoskie, słodzi się. kroi się długa bułke w kanapeczki. Układa się warstwę bułeczki i zalewa ta ugotowaną zupą (musi byc gęsta, jesli wyszła rzadka to nabieraj tylko to co pływa) i tak warstwa po warstwie. Wody musi byc tylko tyle by bułka się napiła, to ma miec konsystencje stałą nie płynną. Ja daje wsyztskiego na oko, tak by mi w garnku smakowało. Niektórzy robia na mleku, ale szybciej sie psują i są bardziej tuczące. Zamiast cukru mozna dać miód, albo troche cukru waniliowego, ale mnie takie nie smakują. Gotowe makówki obsypuje sie wiórkami kokosowymi.
        • ka-ja Re: Makówki - help 12.12.06, 15:58
          Ja właśnie robie na mleku wink,tez wszystkiego "na oko",i bułkę na drobne
          kawałki,a nie kanapeczki-raczej kosteczkiwink
          • sja75 Re: Makówki - help 12.12.06, 20:56
            ja czesto ide na łatwiznę-kupuje gotowy mak z bakaliami w puszce i podgotowuje
            go na mleku,zalewam pokrojoną w kromi bułke i jest ok!dosypuje tez więcej
            bakalii:płatków migdałowych,rodzynek,suszonych moreli i slwek-super i bez
            wiekszych problemów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka