Dodaj do ulubionych

Kurcze pieczone...

IP: *.* 30.12.02, 15:29
Powiedzcie mi jak zrobić żeby kurczak pieczony w piekarniku miał taką ładną chrupiącą brązową skórkę???
Obserwuj wątek
    • Gość: dyziak Re: Kurcze pieczone... IP: *.* 30.12.02, 17:53
      Ja smaruję miodem w trakcie pieczenia. Skórka jest super chrupiąca. I jeszcze często posypuje przed posmarowaniem ostrą paryka, no ale te smaki trzeba lubieć :)dyziak :hello:
      • Gość: jakasia Re: Kurcze pieczone... IP: *.* 31.12.02, 20:56
        Ja smaruję wodą z odrobiną cukru nie czuć jego smaku a skórka chrupi( chrupie?).Miód to super sposób ale trzeba lubić słodkawy smak kurczaczka.Niezawodny sposób to pieczenie w małej ilośći sosu a na koniec pieczenia pżełożenie na ruszt.Acha i czasem jak kurczak jest dobrze natarty przyprawami głównie solą to też jest super skórka ale nie wiem czy to zasługa soli czy może jakiś przypadek.SmacznegoJakasia
        • Gość: jakasia Re: Kurcze pieczone... IP: *.* 31.12.02, 20:56
          przełożenie oczywiście
          • Gość: q1313q Re: Kurcze pieczone... IP: *.* 31.12.02, 22:42
            Polozenie wiorkow maselka na kurczaka przed pieczeniem tez daje chrupiaca skorke i bardzo fajny posmak.Poza tym tez slodka papryka.333333333
    • Gość: marudzik Re: Kurcze pieczone... strasznie dymi! IP: *.* 02.01.03, 17:22
      Kiedy piekę kurczaka w piekarniku, całe mieszkanie jest zadymione. Jak piec, żeby tego uniknąć? Z termoobiegiem czy bez, jaka temperatura, na ruszcie czy w blaszce, a może przykryć folią? A wydawałoby się, że to takie proste...Marudzik
      • Gość: kasiap. Re: Kurcze pieczone... strasznie dymi! IP: *.* 02.01.03, 17:47
        Moze taka uroda Twojego piekarnika?smileJa pieke z termoobiegiem bez zadnych dodatkowych grzalek, nic nie dymi, a skorka pieknie sie spieka i jest chrupiaca.Moze zbyt rzadko polewasz kurczaka?? (ja to robie co 10 min. i czesciej, moze tu jest tajemnica?)Pozdrawiam kurczakowoKaskaps. wczoraj upieklam kurczaka z jablkai , bo mialam na niego wieeelka ochote, a zostaly mi resztki po dzieciach... maz tez sie solidnie przylozyl, ale jedli z takim obledem w oczach ze nie mialam smialosci im wyrywac z zebowsmile
      • Gość: giks Re: Kurcze pieczone... strasznie dymi! IP: *.* 02.01.03, 23:55
        Ja też mam piekarnik z termoobiegiem i nie mam takiego problemu i sądzę, że ani woda, ani folia ani ruszt tu nie pomogą. Moja mama ma zwykły piekarnik ( starszej generacji) i też jej strasznie dymi więc sądzę, że twój problem tkwi nie w kurczaku ale w sprzęcie :( Może warto zadzwonić do serwisu??? Ale jakby co to ja kurczaka pieką tak: przyprawionego czym tam kto lubi nadziewan na ruszt i staram się tak go "upiąć" aby mu ręce i nogi nie zwisały ;) na najniższe pietro wkładam blachę ttaka ze szkła żaroodoprnego ( w komplecie z piekarnikiem )a na nią nalewam wody - tak aby było ze 2cm głębokości. Napewno może byc tez metalowa... nastawiam na 180"C na ok 1-1,5h w zależności od rozmiarów kurczaka. Smacznego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka