Dodaj do ulubionych

do mam butelkowych - 2 pytania

IP: *.* 04.02.03, 13:48
Cześć! Właśnie już zupełnie przeszłyśmy z moja córą (10.5 m-ca) z cycusia na mleko modyfikowane. I mam 2 małe pytanka związane z karmieniem:1) daję Zuzce NAN2 Bifidus - rano i wieczorem butlę 220 ml mleka, a w ciągu dnia rzadką kaszkę (3-4 łyżki) ma 220 ml NAN2 Bifidus lub budyń na 180 ml NAN2. Wg tabeli na opakowaniu - dziecko powinno dostawać 3 razy 220 ml mleka modyfikowanego dziennie. Taka puszka mleka modyfokowanego starcza mi na tydzień. To normalne?!!!2)jak traktować kaszkę mleczno-ryżową? czy zatępuje jedno karmienie na bazie mleka modyfikowanego? przecież nie wiem ile tam jest mleka. czy traktować ją jako doatkowy posiłek mleczny obok trzech posiłków na bazie mleka modyfikowanego?Oczywiście obok tego wszystkiego Zuza dostaje zupki, owoce, soczki itp.W jakich ilościach Wy podajecie mleko modyfikowane 10-11- miesięczniakom? Dzieki. Pozdrawiam. asia
Obserwuj wątek
    • Gość: IlonaD Re: do mam butelkowych - 2 pytania IP: *.* 04.02.03, 22:08
      Cześć,mój synek zna butelkę od czasu kiedy skończył 3 tydzień życia.Musiałam go dokarmiać bo był(jest nadal) z niego straszny żarłok.Teraz zaczęliśmy 16 m-c i mleczko Bifidusa pijemy cały czas(teraz mamy "trójkę").Nie sugerujemy się żadnymi tabelami na opakowaniu,bo one swoje a życie swoje.Stefanek pije o 7 rano 210 ml(+te 7 miarek mleka)i miarka kaszki ryżowej.O godz.12.00 mamy obiadek,o 14.00 pijemy mleko 150 ml(+ dosypka z kaszką).O 17.00 pijemy 180 ml.mleczka(+ dosypki)w między czasie oczywiście soczki,owocki,chrupki,woda,skórka chlebka,jajeczko....bez słodyczy.Ok. 20.00 "nocna butla",180 ml.(+mleko z 2.miarkami kaszki).Dziecko śpi do 7.rano.Wychodzę z założenia,że jeżeli mojemu dziecku smakuje mleko to nie będę mu go żałować.Bo ono samo tak naprawdę wie,ile potrzebuje.Jak mój synek był w wieku Twojego dziecka,to dostawał jeszcze jeden posiłek mleczny o godz. 10 rano(180 +..)Na Forum kiedyś czytałam,że mleka modyfikowanego nie można "przedawkować".Puszka Bifidusa starcza nam na 3 dni.Co do twojego 2.pytania to dziewczyny kiedyś pisały,że posiłki z kaszki należy traktować osobno,bo,jak sama piszesz,nie wiadomo ile jest mleka.Osobiście,dodaję kaszkę ryżową lub kukurydzianą do Bifidusa i tym sposobem nie muszę kupować gotowych,słodzonych,omijam przyzwyczajanie dziecka do cukru.Pozdrawiam Ilona.
      • Gość: soleil Re: do mam butelkowych - 2 pytania IP: *.* 07.02.03, 17:33
        Dzięki wielkie za odpowiedź. Kaszkę dodajesz do mleka tą miarką, która jest w puszce Bifidusa? Niestety oprócz kleiku ryżowego i kaszki kukurydzianej wszystkie pozostałe kaszki są słodzone, te bezmleczne również. Spójrz na składniki na opakowaniu. Moja córeczka lubi te kaszki, więc jej podaję. W końcu są dla dzieci. Z tą ostrożnością i zachowawczością tez nie można przesadzać. Sama się tego dopiero uczę. Jestem stanowczo nadwrażliwa i nadopiekuńcza. Jeśli chodzi o tabele żywieniowe staram się ich trzymać, oczywiście Zuza dużo weryfikuje. Jeśli chodzi o mleko, dr Albrecht powiedział mi, że 10-miesięczne dziecko powinno otrzymywać 700 ml - 1l mleka dziennie. Wchodzą w to jogurty, twarożki itp. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam. asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka