terrago 21.07.08, 21:24 Czy ktoś z mieszkających przy Al.Chopina, mający własną studnię oddawał wodę do badania? Chciałem oddać do sanepidu ale badanie kosztuje 400PLN więc chyba odrazu kupię filtr tylko nie wiem jaki. Czy możecie coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiom1 Re: Jakość wody-Al.Chopina? 21.07.08, 21:56 Kup wszystkie dostępne.... Odpowiedz Link Zgłoś
fregata10 Re: Jakość wody-Al.Chopina? 22.07.08, 01:37 tak robilem badania bakteriologia ok gorzej fizyko chemia (tragicznie) min: twardość w razie potrzeby mogę podesłać skan badania Dobry filtr i po robocie ( u mnie działa) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Jakość wody-Al.Chopina? 22.07.08, 12:43 fregata10 napisał: Dobry filtr i po robocie Na twardość to chyba lepszy zmiękczacz niż filtr ;) Jesli woda jest baraadzo twarda, to może być potrzebny zmiękczacz na całą sieć domową, bo inaczej to psuje się piec, pralka, zmywarka, krany i co tam kto ma Odpowiedz Link Zgłoś
j1978 Re: Jakość wody-Al.Chopina? 22.07.08, 13:56 fregata10 - to ja bardzo proszę przeslij mi te wyniki na priv'a - jam_kwiatkowscy@poczta.onet.pl dzięki wielkie z góry. właśnie miałam zabrać się za zrobienie badań bo od tygodnia wreszcie mieszkam w domku na Chopina;) Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Jakość wody-Al.Chopina? 22.07.08, 15:08 To może fregato wklej to (o ile się da) na nasze forum osiedlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Jakość wody-Al.Chopina? 30.11.08, 23:22 Ale zdrowie się nie psuje. Zmiękczacz podmienia jony wapnia jonami sodu. Niestety o ile jony wapnia nie są dla zdrowia w żadnym stopniu szkodliwe, to jony sodu w nadmiarze są szkodliwe i to dość znacząco. Dlatego jeśli zmiękczacz, to na część instalacji poza ujęciem wody do picia. Największy problem z twardą wodą to kocioł dwufunkcyjny, jeśli ktoś ma. W zasadzie tragedia. Twarda woda praktycznie uniemożliwia użytkowanie takiego kotła. Problemem są też elektryczne podgrzewacze wody - powinny być emaliowane. Jeśli chodzi o zmywarkę to nie ma problemu , bo sypie się do niej sól. Jeśli chodzi o pralkę, to tylko wtedy gdy się używa programów z najwyższymi temperaturami. A i to załatwiają dodatki do proszków. Raz na jakiś czas można dodać soli do prania albo puścić pusty program z octem nalanym do bębna. Odpowiedz Link Zgłoś
terrago Re: Jakość wody-Al.Chopina? 24.07.08, 21:26 To ja bardzo poprosze scan na priva. Bede zobowiazany. Odpowiedz Link Zgłoś
torresso Re: Jakość wody-Al.Chopina? 31.07.08, 21:41 moi drodzy jest takie powiedzenie: "assumption is a mother of each fuck up". Ja mieszkam tu od roku i robilem badania - tylko mangan jest przekroczony (ale bagatela 10 razy!!!), pozostale dane OK. oczywiscie nie mozna pic, gdyz mangan ma neagtywny wplyw na watrobe.... tak czy inaczej sugeruje zrobic sobie badania wody ..gdyz zalezy to od glebokosci odwiertu.. w koncu to inwestycja w wyskoosci ok 0,05% kosztow zamieszkania w tym regionie - chyba nie ma co oszczedzac? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bronia_0 Re: Jakość wody-Al.Chopina? 03.08.08, 20:36 Tak i ponoć warto robić kilka razy w roku, bo jakość wody zależy:.... . Przynajmniej tak mnie powiedzieli w sanepidzie. A zrozumiałam z tego iż najgorzej jest podczas suszy i dlatego robię badania co najmniej raz w roku podczas suszy. Jak na razie jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Jakość wody-Al.Chopina? 03.08.08, 21:25 Oczywiście, że nie ma najmniejszego sensu wymienianie się badaniami sprzed jakiegos czasu. W kazdej studni te wyniki będą inne i w dodatku beda się zmieniały w czasie. Tam, gdzie nie ma kanalizacji i gdzie jest gestsza zabudowa, problem moga być też nieszczelne szamba. Generalnie to chyba nie ma się co oszukiwać - woda ze studni, gdzie jest znacznie przekroczony mangan w ogóle nie nadaje się do celów spozywczych Odpowiedz Link Zgłoś
terrago Re: Jakość wody-Al.Chopina? 03.08.08, 21:52 A ja mam chyba jeszcze dodatkowo przerąbane bo sasiad ma oczyszczalnie sciekow:-( Odpowiedz Link Zgłoś
windrink Re: Jakość wody-Al.Chopina? 30.11.08, 21:58 Czy w celu polepszenia jakości wody stosowaliście jakieś stacje uzdatniania (odżelaziacz, odmanganiacz, zmiękczanie)? Jeżeli tak to napiszcie proszę jakie firmy wykonały te instalacje i czy jesteście zadowoleni? Jaki jest koszt roczny utrzymania takiej instalacji? Odpowiedz Link Zgłoś
fregata10 Re: Jakość wody-Al.Chopina? 30.11.08, 22:18 Witam W skrócie.. Potrzebny jest filtr wstępny cząstek stałych , czyli zabrudzenia ....fizyczne. Stosuje zmiękczacz i redukcje manganu , którego jest wbród w tej częsci Łomianek. Wybrałem firmę Aqudrop. Koszt roczny utrzymania to przeglad około 200 z oraz wymiana wkładu raz na pare lat , dokłądnie nie pamietam na ile. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
windrink Re: Jakość wody-Al.Chopina? 02.12.08, 16:09 Fregata, dzięki za odpowiedź. Czy byłaś zadowolona z tej firmy Aquadrop? Czy badanie wody robiła Ci ta firma, czy też sanepid? Odpowiedz Link Zgłoś
fregata10 Re: Jakość wody-Al.Chopina? 02.12.08, 17:58 Witam Jestem zadowolony z tej firmy. Wcześniej zrobiłem zdjęcia mojej instalacji , żeby nie było upóznień i ewentualnie rozkładania roboty na dwa dni. Załatwili wszystko w 2,5 h. Badania wody robiłem sam. Nie wierze innym ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś