bozena.s 11.03.07, 17:00 Witajcie. Czy to prawda, że dzieci do 2 lat nie powinny jesć grzybów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andziulindzia Re: od kiedy grzyby 11.03.07, 22:04 Dzieci nie powinny jeść grzybów do skończenia piątego roku życia ze względu na możliwość zatrucia. Bo zatrucie grzybami, które u dorosłego objawi się najwyżej niestrawnością u dziecka może zakończyć się śmiercią. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: od kiedy grzyby 12.03.07, 09:16 U dorosłego człowieka zatrucuie grzybami tez moze doprowadzic do smierci. Moja mame kilka lat temu ledwie uratowali po skosztowaniu zatrutych grzybów. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: od kiedy grzyby 12.03.07, 09:17 Ja nie podaje grzybów córce w ogóle (ma 5 lata), właśnie ze względu na możliwość zatrucia, a po drugie - grzyby nie maja prawie żadnych właściwości odżywczych, witamin itd., wić po co je dawać dziecku? Chyba że dla smaku, ale w takim wypadku ja najpierw sama zjadłabym np. zupę grzybową, a dziecku podała po co najmniej 6-8 godzinach Wyjątkiem są pieczarki hodowlane, którymi raczej trudno sie zatruć - te podaje córce od 3 roku zycia, ale raczej rzadko (to mało odżywcze jedzenie). Odpowiedz Link Zgłoś