Dodaj do ulubionych

płatki owsiane

24.03.07, 23:00
Dziewczyny mam pytanie. Mój synek (14 mcy) przestał lubic kaszki a kanapek
tez nie lubi.
Zauwazyłam że jeszcze zje ta kaszkę jak cos w niej jestsmile więc kupiłam
mieszankę płatków (owsiane,orkiszowe, pszenne i jeszcze jakies). Mam pytanie
czy mozna to po prostu wsypac do kaszki czy powinnam to najpierw zalac
wrzątkiem albo zagotować??
NIe mam pojęcia bo nigdy tego nie robiłam.
Moge was prosić o jakieś przepisy.
Obserwuj wątek
    • tymianek21 Re: płatki owsiane 25.03.07, 12:13
      cześć! Musisz zobaczyć co masz napisane na sposobie przyżądzania! W sklepach
      masz wiele róznych rodzajów płatków i tak jak piszesz niektóre należy tylko
      zalac wrzątkiem, niektóre pogotowac. Mój Mały -ma 17 m-cy codziennie rano
      zajada platki owsiane extra górskie( w sklepach w papierowym opakowaniu) albo
      firmy Kupiec. Trzeba je tylko zalac wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Dodaje
      do tego mleko mod+ owoce mrozone-ja mam działkowe ale w mrozonkach poszukaj,
      albo dodaj banana, gruszkę mieciutką albo musy owocowe(tylko troche do smaku
      wiec ten mus mam tez na drugi dzień). Zajada sie tym!!!A przygotowanie zabiera
      naprawde chwile tyle co zrobienie kanapki!
    • gosiakd1 Re: płatki owsiane 26.03.07, 08:30
      owsianka:
      1 l wody zagotować, dodać szczyptę kurkumy, 4-5 łyżek płatków owsianych, 2-2,5
      łyżki kaszki kukurydzianej grubej lub średniej, szczyptę imbiru, szczyptę
      kardamonu, szczyptę soli, gotować na wolnym ogniu 40 minut (uważać bo kipi,
      często mieszać). Na koniec dodać troszkę masła, łyżeczkę 1,5 łyżeczki miodu,
      kilka kropel cytryny. I gotowe. Wychodzi dosyć gęste. Ja odgrzewając biorę do
      kubka troszkę wody, zagotowyję, dodaję porcję kaszki i ewentualnie dosmakowuję
      miodem lub jabłkiem.

smacznego!
      • tymianek21 Re: płatki owsiane 26.03.07, 12:00
        To musi być pyszne-ale musze poczekac na dostawę przypraw bo w osiedlowych
        sklepikach
      • tymianek21 Re: płatki owsiane 26.03.07, 12:05
        kończę wypowiedż bo żle nacisnęłam! u mnie takich przypraw nie dostane, ale od
        razu zrobie taka owsiankę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka