przyszla_mama22 10.09.07, 11:11 hejka dziewczyny,zawsze jak rano wstaje co najpierw to kawka...ale chcialabym zrobic jakas inna kawe(oby nie z mlekiem i cukrem-nie slodze i nie rozpuszczalna bleee)jak zaparzacie dobra kawe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zemfira_ Re: Jak zrobic dobra kawe?? 10.09.07, 11:15 Przede wszystkim trzeba kupic dobra kawe. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Jak zrobic dobra kawe?? 10.09.07, 11:18 Kupic ekspres cisnieniowy i dobra kawe. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-8686 Re: Jak zrobic dobra kawe?? 13.04.15, 22:55 Dobrej kawy nie trzeba dziś robić - wystarczy ją kupić. Ja jestem wierna kawie marki COFEINA. Kwa palona o niezwykłym aromacie. Polecam - przede wszystkim tym osobom, które chcą dbać o swój organizm. Ta kawa nie ma negatywnego wpływu na organizm, serce itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkojad2 Re: Jak zrobic dobra kawe?? 10.09.07, 11:18 A chcesz tę kawę zaparzać za pomocą jakichś urządzeń czy co? IMO musisz miec dobra kawę najlepiej świeżo zmieloną, to podstawa, no i ekspres. Ja mam ciśnieniowy, wcale nie z najwyższej półki, bo są i takie za 2-3 tysie, tylko taki raczej tańszy, ale i tak kawa zaparzona w nim jest o wiele lepsza niż z przelewowego, ni emówiąc juz o "zalewajce". Można do kawy dodawać cynamon albo inne przyprawy, jak ktos lubi, można kupic smakowe syropy i tez dodawać. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Jak zrobic dobra kawe?? 10.09.07, 11:42 ja tez pije czarna bez cukru w domu parze w kawiarce www.smak-kuchni.pl/admin/zdjecia/e953f478d75cdd3a28a48ad6bca2041a prosta, tania i miejsca nie zajmuje za to pod post o dobrej kawie sie podpinam i pytam jaką kupowac, zeby bylo jeszcze pyszniej Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Jak zrobic dobra kawe?? 10.09.07, 11:45 zdjecia.swistak.pl/00/02/46/92/2469285_1.jpg o taka Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Jak zrobic dobra kawe?? 10.09.07, 11:56 Lavazza Qualita Oro - dla mnie nr1- typowa arabika, aromatyczna i bez kwaśnego posmaku. Parzę ją w ekspresie przepływowym i dodaję przyprawę do kawy( cynamon, kardamon, goździki) ma wtedy piękny zaopach i posmak. Jeśli ktoś lubi może dodać nieco brązowego cukru. Ja piję gorzką z odrobiną śmietanki. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.macieja kawa z miodem 10.09.07, 12:18 ja lubie mozecie spróbowac zamiast cukru Odpowiedz Link Zgłoś
ileczka76 Re: Jak zrobic dobra kawe?? 18.09.07, 13:02 spróbuj czegoś bardzo prostego i genialnego- zagrzej mleko i zalej nim kawę zamiast zalewać wodą - ja piję to codziennie. wszyscy moi goście się tym zachwycają) smakuje jak cafe latte, naprawdę!! Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Jak zrobic dobra kawe?? 18.09.07, 14:23 Ja zaparzam w tygielkach na sposób macedoński czy turecki. Dostaliśmy takie małe tygielki-dzbanuszki (grube dno, szerokie na dole, zwężające się do góry i z długim uszkiem) od męża siostry który jest macedończykiem. Na jedna porcję, bo nasze tygielki są malutkie wsypuje się łyżeczkę kawy świeżo zmielonej, zalewa ciepłą (ale nie gorącą) wodą i stawia na kuchence. Trzeba czekać aż kawa podpłynie do góry jak kipiące mleko, wtedy odstawia się aż opadnie i tak trzy razy. Można ewentualnie posłodzić ale już w czasie parzenia a nie w filiżance. Taka kawa jest przepyszna Oczywiście sama kawa powinna być dobrej jakości, ale nawet taka zwykła zaparzona w ten sposób jest tysiąc razy lepsza od takiej zalanej po prostu wrzątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś