dominika1975 06.02.08, 07:58 No właśnie,jest pełno przepisów ale każdy ma swój sprawdzony sposób,żeby ciasto było miękkie i nie rozklejało się albo,farsz był palce lizać.Temat postny jak na "popielec"przystało,potrawa też.Więc jak je robicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phantomka Re: pierogi ruskie z sukcesem 06.02.08, 08:30 No ja nie wiem, czy taki postny, bo u nas np. dodaje sie do farszu skwarki z tluszczem. W jakims domu jadlam z kielbasa w srodku. Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: pierogi ruskie z sukcesem 06.02.08, 08:31 ja robie tak= 1 farsz ziemniaki gotowane w łupinach, ser bialy tłusty, cebula zrumieniona na oleju sól,pieprz. po wyrobieniu farszu wstawiam do lodówki zeby stężal i zabieram się za ciasto 2- ciasto PARZONE Mąkę wysypuję na blat, robie dołek wlewam tam ok 1 szklanke oleju, 2 jajka sól, i gotujacą sie wodę -musi być wrzątek. potem zarabiam ciasto az zacznie być sprężyste i nie będzie się kleiło mozemy dodawać oleju w zależnosci od potrzeb. wyrobione cieple ciasto nakrywamy workiem foliowym. odkrawając cześc do rozwalakowania , z literatki robię kółka i nakladam farsz. pierogi ukladam na tACY KTÓRA PO ZAPELNIENIU WĘDRUJE DO ZAMRAŻALKI. z 1 kil mąki 2 kg farszu wyrabiam ok 200szt ruskich perogów Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: pierogi ruskie z sukcesem 06.02.08, 08:47 Farsz: zmielone ziemniaki 1,5 kg ,kostka twarogu sol,pieprzpodsmarzona cebulka i drobno posiekany ogorek kiszony. ciasto: maka ,sol i woda. Ciasto zawsze wychodzi miekkie.A proporcje?Ja zaczelam gotowac zanim skonczylam szkole podstawowa(z 15 lat temu)i czesto robie cos na wyczucie. Odpowiedz Link Zgłoś