kalina01 24.02.08, 10:22 Nigdy tego nie robilam a chce miec pod reka domowe dania warzywne. Prosze o info jak dlugo wyparzac slioki przed i jak dlugo pasteryzowac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julia78 Re: Jak pasteryzowac? 24.02.08, 17:11 ja przelewałam wrzątkiem. Duże słoiczki (tzn. po dżemach z Łowicza)pasteryzowałam około 10 min, a małe (po koncentratach pomidorowych)5 min. Nakrętki przed zakręceniem słoików przecierałam wacikiem nasączonym spirytusem. Po pasteryzacji postaw słoiczki do góry nogami i jak ostygną do szafki. Ja częściej robiłam tak, że bez pasteryzowania zamykałam na ciepło, przecierałam nakrętki spirytusem, zakręcałam, stawiałam do góry nogami i po ostygnięciu chowałam do lodówki. W lodówce w ten sposób przygotowane mogą stać około 5-6 dni a nawet dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina01 Re: Jak pasteryzowac? 24.02.08, 22:20 Przeprasza za glupie pytanie. Przez okreslenie 'pasteryzowac' rozumiesz wygotowanie potrawy w zamknietym sloiczku w garnku z woda? I jesli wypasteryzuje te 10 min. to jak dlugo moge trzymac w chlodnym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Jak pasteryzowac? 25.02.08, 09:50 tak jak napisałaś, pasteryzowanie zamknietych słoików w garnku z wodą-Ja zamykałam słoiki na ciepło a do garnka lałam od razu wrzątek i od zagotowania 10 min na duże słoiki. Jednak potrawy pasteryzowane tracą trochę na wartości więc raczej zamykałam na ciepło i trzymałam w lodówce-5-6 dni nie dłużej choć w lodówce mogłyby stać pewnie i z 10 dni. Zwykle jednak robiłam taka porcję na kilka dni i trzymałam w lodówce. Szybsza taka metoda niż pasteryzowanie a i więcej witamin zawierają potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś