Dodaj do ulubionych

Jak pasteryzowac?

24.02.08, 10:22
Nigdy tego nie robilam a chce miec pod reka domowe dania warzywne. Prosze o
info jak dlugo wyparzac slioki przed i jak dlugo pasteryzowac.
Obserwuj wątek
    • julia78 Re: Jak pasteryzowac? 24.02.08, 17:11
      ja przelewałam wrzątkiem. Duże słoiczki (tzn. po dżemach z
      Łowicza)pasteryzowałam około 10 min, a małe (po koncentratach pomidorowych)5
      min. Nakrętki przed zakręceniem słoików przecierałam wacikiem nasączonym
      spirytusem. Po pasteryzacji postaw słoiczki do góry nogami i jak ostygną do
      szafki. Ja częściej robiłam tak, że bez pasteryzowania zamykałam na ciepło,
      przecierałam nakrętki spirytusem, zakręcałam, stawiałam do góry nogami i po
      ostygnięciu chowałam do lodówki. W lodówce w ten sposób przygotowane mogą stać
      około 5-6 dni a nawet dłużej.
      • kalina01 Re: Jak pasteryzowac? 24.02.08, 22:20
        Przeprasza za glupie pytanie. Przez okreslenie 'pasteryzowac' rozumiesz
        wygotowanie potrawy w zamknietym sloiczku w garnku z woda? I jesli wypasteryzuje
        te 10 min. to jak dlugo moge trzymac w chlodnym miejscu?
        • julia78 Re: Jak pasteryzowac? 25.02.08, 09:50
          tak jak napisałaś, pasteryzowanie zamknietych słoików w garnku z wodą-Ja
          zamykałam słoiki na ciepło a do garnka lałam od razu wrzątek i od zagotowania 10
          min na duże słoiki. Jednak potrawy pasteryzowane tracą trochę na wartości więc
          raczej zamykałam na ciepło i trzymałam w lodówce-5-6 dni nie dłużej choć w
          lodówce mogłyby stać pewnie i z 10 dni. Zwykle jednak robiłam taka porcję na
          kilka dni i trzymałam w lodówce. Szybsza taka metoda niż pasteryzowanie a i
          więcej witamin zawierają potrawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka