jolach73 27.08.03, 10:28 Mam kupę jajek i mam smaka na pastę jajeczną. Doświadczone kucharki proszę o przepisik. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Pasta jajeczna 27.08.03, 13:30 Ja lubie po prostu : jajka + szczypiorek + majonez + odrobina musztardy + sól + pieprz mozna dodac rzodkiewkę, cebulke.. co kto lubi M. Odpowiedz Link Zgłoś
ewkka Re: Pasta jajeczna 27.08.03, 14:47 Pasta nr.1: jaja, por, majonez, pieprz ziołowy Pasta nr.2 jaja, cebulka, majonez, pieprz ziołowy zasada jest taka sama: oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram, białka siekam drobno, dodaje drobno posiekany por lub cebulkę, majonez, pieprz. Pasta nr.3: jaja, pieczarki, koperek, masło, majonez. Jaja przygotowuję jak wyzej, pieczarki ucieram na tarce jarzynowej, smaże na maśle, gotowe mieszam z jajkami, dodaje dużo posiekanego koperku, sól, pieprz do smaku. aby pasta była wilgotna - dodaję sosu od pieczarek zmieszanego z odrobiną majonezu. czasami gdy chce aby pasta była bardziej wyrazista, dodaję paprykę konserwową. Oczywiscie drobno pokrojoną. Pasta nr.4 Klasyka kuchni żydowskiej, coś co się nazywa żydowski kawior: wątróbka drobiowa, usmażona na rumiano z cebulką, jaja,natka pietruszki, masło. Watróbkę miksujemy razem z cebulka, żółtkami i masłem, dodajemy posiekane białka, natkę, sól, pieprz i odrobine cukru do smaku. Aby pasta była bardziej zdecydowana w smaku zamiast usmazonej na złoto cebulki dodajemy surową. Tyle że jej nie miksujemy a siekamy drobniutko. Dużo fajnych przepisów na pastę jajeczną i nie tylko znajdziesz na super stronie: www.mniammniam.plPolecam. niemożliwie smaczna strona i fajowe forum Ewkka Odpowiedz Link Zgłoś
mamamamamama Re: Pasta jajeczna 27.08.03, 22:05 A ja robie tak: siekam jajka w drobne kwadraciki , dodaje troche rowniez posiekanej cebulki , do tego majonez , sol , pieorz i ............. cholera az mi sie zachcialo pasty jajecznej!!! Pozdrawiam!! Karola+Esterka(08.05.03) Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: Pasta jajeczna 01.09.03, 12:38 jajka + wędzona makrela + majonez + może byc szczypior. Smacznego Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Pasta jajeczna 09.09.03, 11:18 jajka + kukurydza + por + majonez + śmietana + musztarda francuska + sól + pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: Pasta jajeczna 09.09.03, 11:43 i ja dorzucam swoje 3 grosze - wiec ........ sos chrzanowy - dobry do wedlin wszelakich lub sam 6-7 ugotowanych na twardo jajek, male opakowanie kwasnej smietany lub jogurtu naturalnego, maly sloiczek utartego chrzanu, cukier, sol zoltka ucieram z lyzka cukru, jak utarte dodaje stopniowo smietane i dalej ucieram na gesta mase, dodaje potem chrzan i na koncu drobniutko pokrojone lub poduszone widelcem (prawie na papke) bialka, dosalam wystarcza na kilka dni Odpowiedz Link Zgłoś