Dodaj do ulubionych

Ryż na sypko

23.09.03, 13:45
Jak ugotować smaczny ryż na sypko? Jak przygotować ryż do risotto? Moje
dziecko jest fanem ryżu, tylko zaczyna jej sie przejadać w zupach, a mam
spory problem jak go przygotować w inny sposób. Może macie jakieś sprawdzone
przepisy? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • b.suleiman Re: Ryż na sypko 23.09.03, 22:59
      Cześć, skopiowałam dla Ciebie przepis na ryż, który podawałam kilka tygodni
      temu w innym wątku. To jest ryż na sposób arabski i dlatego używa się tam
      sklarowanego masła (ghee), ale możesz spokojnie zastąpić go zwykłym masłem
      śmietankowym. Podaję przepis:

Odpowiednią ilość ryżu ( najlepszy jest Basmati - w Polsce używam Basmati
      firmy Kresto, a jeśli go nie ma to zwykły biały ryż firmy Sonko) płuczemy
      obficie na sitku pod bieżącą zimną wodą. Odstawiamy ryż do odsączenia.
      Powinien być raczej suchy. W garnku rozpuszczamy 2 łyżeczki (jeśli gotujemy
      mniej więcej na 4 osoby) samneh (to rodzaj sklarowanego masła - do kupienia w
      puszkach w sklepach arabskich; występuje często pod nazwą ghee; jeśli nie mamy
      tego składnika, to używamy po prostu masło śmietankowe, ale musimy uważać aby
      go nie spalić) i na samneh (lub masło) wrzucamy osuszony ryż. Mieszamy
      energicznie przez 2 minuty doprowadzając do podsmażenia ryżu, ale uważając aby
      go nie przypalić. Cały tłuszcz musi zostac wchłonięty przez ryż. Zalewamy to
      gorącą wodą (nie przestraszcie się odgłosu bulgocącej wody w zetknięciu z
      gorącym ryżem). Moja teściowa okresla ilość wody jako " poziom na wysokość
      palca ponad poziom ryżu czyli ok. 1,5-2 cm". Przykrywamy garnek, zagotowujemy
      i zmniejszamy gaz lub wartość pola grzejnego kuchenki. Gotujemy ok. 20 min na
      małym ogniu. Przed wyłączniem sprawdzamy czy na pewno ryż jest miękki. Jeśłi
      nie, to dolewamy odrobinę wody, a jeśli miękki, to zostawiamy ryz w garnku na
      5-10 minut aby "doszedł"(przy wyłączonej kuchence).

Taki ryż podajemy z mięsem i sosami, chociaż bez sosu tez smakuje, bo nie jest
      suchy. Dobrze smakuje z kawałkiem mięsa i dodatkiem czystego jogurtu
      naturalnego przyprawionego ewentualnie odrobiną czosnku, soli pieprzu, albo z
      sałatką pomidorowo-ogórkową z jogurtem.

Jesli chodzi o risotto a raczej "coś w rodzaju risotto", to robię to w ten
      sposób, że najpierw duszę mięso z cebulą (udziec z indyka albo jagnięcina -
      mięso wczesniej marynuję). Kiedy mięso jest prawie miękkie dodaję jakieś
      warzywa (gotowe mrożonki albo takie jakie mam w domu: papryka, marchewka,
      fasolka, itd..), wsypuję ryż, uzupełniam płyn, przykrywam szczelnie naczynie i
      czekam aż wszystko będzie miękkie a ryż wchłonie płyn. Otrzymuję pyszne "danie
      jednogarnkowe". A najwazniejsze, że dzieci to lubiąsmile

Pozdawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka