moofka 28.07.08, 15:32 te pieprzoną bułeczkę na masełku moje dziecko tak to lubi, a ja zawsze sknoce jakas bura ciapa mi wychodzi, albo przypale ;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bri Re: kobiety jak sie robi 28.07.08, 15:39 Rozpuszczasz masło na patelni, sypiesz bułkę, mieszasz aż się zrumieni i już. Ale ważne, żeby użyć prawdziwego masła, a nie jakiś mlekmiksów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: kobiety jak sie robi 28.07.08, 15:40 Moja mama najpierw wrzuca sama bułkę, jak sie lekko zabrązowi, to dopiero dodaje masło i już długo nie trzyma na ogniu. Ponoć zdrowiej (masło się nie pali), a równie smacznie Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: kobiety jak sie robi 28.07.08, 15:46 Tak nie próbowałam, ale mi się nigdy masło nie spaliło. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: kobiety jak sie robi 28.07.08, 16:44 ja też sypię najpierw bułkę, tylko trzeba uważać z ilością i raczej sypać mało, bo to potem wchłania strasznie dużo masła - w początkach działalności kulinarnej "wsiorbało" mi praiwe pół kostki i miałam potem potworne ilości tej bułeczki Odpowiedz Link Zgłoś
babowa Re: kobiety jak sie robi 28.07.08, 17:06 To wam coś podpowiem.Zawsze mam uprażoną bułkę na patelni,trzymam ja w pojemniku i jak mi trzeba to też sypię na rozgrzane masło i gotowe,pyszna,chrupiąca bułeczka. Taką bułkę wykorzystuję też do makaronu-przepis z Włoch. Na patelni rozgrzewam oliwe,sporo jej leję,kroje czosnek i wkładam mała papryczkę peperonczino i krótko podgrzewam,gdy czosnek zaczyna łapać kolor wyrzucam z patelni razem z papryczką..Do pozostałej oliwy wrzucam ugotowany makaron i wszystko mieszam.wykładam na talez i posypuję prazoną tartą bułką.Mozna dodac pietruszki na wierzch.PYCHA Można tez podsmażyć pieczarki na złoto i na talerzu dodać Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: kobiety jak sie robi 28.07.08, 21:26 ja najpierw prażę chwilę bułkę na suchej patelni, mieszając aż się równowmiernie zrumieni, potem dodaję "prawdziwne" masło a nie jakieś smarowidło(w ostatecznosci może być dobry olej, bo oliwa ma zbyt "cieżki" smak), roztapiam je na zmniejszonym ogniu..i do tego wrzucam ugotowaną fasolke, kalarior, szparagi czy co tam ma być z tą bułeczką..chwilę razem podgrzewam dokładnie mieszjąc..przynajmniej każdy kawałek jest otoczony w masełku z bułeczką, a nie tylko polane po wierzchu wiekszej całosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: kobiety jak sie robi 28.07.08, 23:14 Ja najpierw rumienię bułke z mała ilościa masła, a póżniej dodaje więcej masła, żeby nie było za suche Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: kobiety jak sie robi 29.07.08, 01:59 Bułeczka nie ma być pieprzona, tylko tarta! Wtedy się uda... DDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kobiety jak sie robi 29.07.08, 07:14 dzieki sprobuje przed prazyc, sprobuje obtaczac babowa ten twoj przepis na makaron brzmi swietnie, musze koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kobiety jak sie robi 29.07.08, 08:33 jeszcze dodam, że masło musi bąbelkować czyli być mocno rozgrzane, bo na średnio ciepłym wychodzi bura ciapa... Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kobiety jak sie robi 29.07.08, 09:11 ano wlasnie, z kolei za bardzo rozgrzane zaczyna sie fajczyc ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: kobiety jak sie robi 29.07.08, 09:39 Dlatego najpierw praży się samą bułkę, bez masła - wtedy temperatura jest odpowiednio wysoka. Potem dodaje się masło, które juz nie ma się smażyc, tylko rozpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kobiety jak sie robi 29.07.08, 10:09 czili ja tu blad popelnialam, ze chcialam na masle dopiero rumienic bula nasiakala, maslo sie fajczylo juz bede inaczej, dzieki foróm óczy Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: kobiety jak sie robi 29.07.08, 10:12 Inszy częsty błąd początkującego smażelnika to prażenie zbyt dużej ilości bułki - jak juz któras pisała: zanim sie wyrobisz w proporcjach to pewnie kilka kostek masła musisz przygotować Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: kobiety jak sie robi 29.07.08, 10:14 Ja rumienię dopiero na maśle i wszystko wychodzi mi idealnie. Pewnie sypiesz za dużo bułki i może za wcześnie, zanim masło się dobrze rozgrzeje, i dlatego Ci nasiąka i się fajczy. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kobiety jak sie robi 29.07.08, 10:23 moze i tak bo wiem, ze i w takiej kolejnosci robia i wychodzi smacznie co z to proporcja w takim razie ile bulki na ile masla, zeby bylo idealnie? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania "na oko";-) 29.07.08, 10:28 Kurcze, nie potrafie tak z dala od kuchni powiedzieć. Może daj na poczatek dwie płaskie łyżeczki bułki, a masła dodawaj tyle, aż bułka bedzie konsystencji półpłynnej, nie zbitej grudy. Odpowiedz Link Zgłoś
szachula30 Re: kobiety jak sie robi 30.07.08, 14:13 Ja robię tak, żeby bułka "pływała" w maśle, żadnych grudek! I na małym ogniu, to się nie przypali. Od czasu do czasu mieszam. Trochę trwa, ale warto. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś