Dodaj do ulubionych

Cieciorka- co z tym zrobić?

10.10.03, 12:35
Wczoraj kupiłam ale nie mam pojęcia jak przyrządzić. Mała ma rok, skazę
białkową i jest na diecie bezgl. Mam nadzieję, że to jej nie zaszkodzi?
Obserwuj wątek
    • jakel Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 10.10.03, 15:31
      Cieciorka to coś pomiędzy grochem a soczewicą i zastosowanie ma takie same.
      Czyli do zupy, jako farsz do pierogów, naleśników, do zapiekanek, sałatek. EJ
      • cynamoon6 Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 10.10.03, 18:53
        Humus mozna zrobic, ale to raczej dla Ciebie, nie dla malucha sad((, bo z
        czosnkiem.
        To taka pasta ze zmiksowanej ugotowanej cieciorki, oliwy, czosnku. Pyszna!!!
        Jak chcesz , to poszperam gdzies i znajde Ci dokladny przepis, ale jutro.
        Chcesz?
        pozdrawiam.
        Cynamoon.
        • sugar_mama_danielcia Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 10.10.03, 20:54
          Hej, czosnek jest swietny dla niemowlat. Moja znajoma ma ksiazke kulinarna dla
          naimlodszych i czosnek i imbir podaje sie dzieciom od 6 miesiaca. Ja tam
          mojemu 9-cio miesiecznemu synkowi serwuje czosnek codziennie i nic mu nie
          szkodzi, a jak smakuje! Zreszta ta ksiazka poleca i hummus dla dzieci - tyle,
          ze wlasnej roboty by bylo bez soli. Moj maly takie cos uwielbia!

Sugar
          • neco Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 11.10.03, 14:35
            Z tym czosnkiem dla niemowląt to chyba głównie chodzi o możliwość uczulenia, dlatego najlepiej postępować z nim tak jak ze wszystkimi nowymi produktami. Mój (obecnie 2,3 latka) syn je z nami mnóstwo czosnku i serwuję mu go już jak skończył jakieś 9 miesięcy. Smaczny i zdrowy. Nie wyobrażam sobie kuchni bez czosnku. A humusu jeszcze nie jedliśmy, więc najwyższy czas spróbować!

Pozdrawiam
            • cynamoon6 Czosnek dzieciom? 11.10.03, 15:34
              Hmmm, myslalam, raczej, ze dzieciom nie daje sie czosnku, ze wzgledu na to, ze
              jest dosc ciezkostrawny, przynajmniej na surowo.
              Ja tez nie wyobrazam sobie kuchni bez czosnku (codziennie dodaje go sobie do
              salatki) a moja mala (19 miesieczna) je go w postaci nieco przetworzonej, ale
              surowego bym sie nie odwazyla jej podac...
              Powiedzcie, prosze, w jakiej formie podajecie czosnek Waszym dzieciom?
              • neco Re: Czosnek dzieciom? 13.10.03, 16:02
                Przyznam szczerze, że nie wiedziałam o tym, że czosnek jest ciężkostrawny. Zresztą chyba nie zjada się go w takich ilościach, aby mógł aż tak zaszkodzić. Wydaje mi się, że chyba bardziej ciężkostrawna jest fasola i wspominana tu często cieciorka. A mojemu maluchowi też podaję czosnek tylko "przetworzony", nie surowy, bo tak po prostu go wykorzystuję w kuchni.
                A ja wyczytałam gdzieś o właściwościach uczulających czosnku, bo aktualnie jesteśmy na etapie poszukiwania na co nasz synek jest uczulony.
                Podsumowywując dzięki za uświadomienie cynamoon6. Człowiek się uczy przez całe życie.
                • cynamoon6 Re: Czosnek dzieciom? 13.10.03, 18:03
                  neco, a wiedzialas, ze czosnek nazywany jest "cuchnaca roza" wink?
                  Z ta ciezkostrawnoscia to jest tak, ze spozywany w duzych ilosciach jest duzym
                  obciazeniem dla watroby i moze ja uszkodzic,niestety. Dlatego nie powinno sie
                  go raczej w takiej formie podawac malym dzieciom, bo ich watroby sa
                  delikatniejsze. Nie powinny jesc tez surowego ludzie z chora watroba ani ludzi
                  z kamieniami w woreczku zolciowym. Ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze
                  surowy, przemycony w salatkach jakos nie szkodzi za bardzo. Natomiast jedzony
                  na kromce chleba za maslem moze powodowac dolegliwosci nawet u calkiem
                  zdtrowych osiob (no, moze nie jeden zabek, ale kilka...)I faktycznie, moze
                  uczulac.
                  Tyle zlego. Poza tym, zmniejsza ryzyko zawalow i dziala dobroczynnie na wiele
                  aspektow czlowieka smile))
                  Pozdrawiam.
                  Cynamoon.
        • agnes000 Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 11.10.03, 23:23
          Super! Bardzo proszę o ten przepis na Humus
          • sugar_mama_danielcia Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 12.10.03, 20:50
            Humus:
            500 gram cieciorki (namoczyc na noc)- niektorzy do jej gotowania dodaja 1/4
            lyzeczke sody kuchennej
            3 lyzeczki Tahiny (pasta sezamowa)
            3 lyzeczki oliwy
            sok z jednej cytryny
            4-5 zabkow czosnku (roztartych)
            Sol
            Woda

Ugotowac cieciorke i zmiksowac ja na gladka paste. Do pasty sezamowej dodac
            troche wody (okolo 2 lyzeczek) i utrzec tak, by zrobila sie z tego lejaca
            masa. A potem pozostaje wszytsko wymieszac (mozna bez soli jak dla dzieci)i
            przelozyc do miseczki. Na wierzch mozna posypac papryke w proszku lub
            przyozdobic swiezymi ziolami.

Ja daje mojemu surowy czosnek, ale w niewielkiej ilosci. (Taki gotowany to
            faktycznie bezpieczniej, tak wiec wiecej jego). Osobiscie smaruje taki humus
            na pelnoziarnistego tosta, wreczam malemu w lapke i widze nic, tylko
            usmiechnieta buzke...

Sugar
            • wilga_kasia Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 13.10.03, 10:48
              Mogę tylko podpowiedzieć, że jak nie ma się Tahini to można dodać zmielony
              sezam (ja mielę w młynku do kawy). Uwielbiam humus smile Muszę kupić ciecierzycę smile

---------

Natura lubi się ukrywać
    • edziecko_beatabe Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 13.10.03, 16:21
      pyszny sos salsa

2 cebulki zeszklić na oleju
      dodać 1/2 kg mięsa mielonego najlepiej chudego
      podlac woda do konystencji gęstego sosu
      doprawić pieprzem (dużo, ma byc pikantne)
      papryka słodką (dużo torebka na pewno)
      i łyżeczką.... cynamonu
      do tego jeszcze mały koncentrat pomidorowy
      i dużo posiekanej zielonej pietruszki
      nA koniec dorzucić puszkę ciecierzycy

podawać z makaronem
      pyszne!!!
      pozdrawiam beata
      • edziecko_beatabe Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 13.10.03, 16:21
        oczywiście to danie raczej dla dorosłych - bo pieprzne
        pzdr beata
    • agnes000 Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 15.10.03, 18:19
      Serdeczne dzięki za przepisy. Chciałam zrobić humus ale w Geant nie mieli nawet
      sezamu. Gdzie kupujecie?
      • cynamoon6 Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 17.10.03, 17:25
        Ja kupuje wylacznie w makro. Wor dwukilowy kosztuje bodajze z dziesiec
        zlotych smile
        Zawsze przy okazji kupuje tam tez wor dwukilowy wyluskanych pestek ze
        slonecznika, tez za 10 zl, z nich tez mozna rzone cuda robic, jak sie ma
        wieksze ilosci...smile)))
        Pozdrawiam.
        Cynamoon.
        • dzindzinka Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 25.07.04, 22:00
          Gotuję cieciorkę wcześniej namoczoną. Solę pod koniec gotowania. Mieszam z
          duszonymi warzywami z kurczaczkiem. Podaję z kuskus i sałatą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka