agnes000 10.10.03, 12:35 Wczoraj kupiłam ale nie mam pojęcia jak przyrządzić. Mała ma rok, skazę białkową i jest na diecie bezgl. Mam nadzieję, że to jej nie zaszkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakel Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 10.10.03, 15:31 Cieciorka to coś pomiędzy grochem a soczewicą i zastosowanie ma takie same. Czyli do zupy, jako farsz do pierogów, naleśników, do zapiekanek, sałatek. EJ Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 10.10.03, 18:53 Humus mozna zrobic, ale to raczej dla Ciebie, nie dla malucha ((, bo z czosnkiem. To taka pasta ze zmiksowanej ugotowanej cieciorki, oliwy, czosnku. Pyszna!!! Jak chcesz , to poszperam gdzies i znajde Ci dokladny przepis, ale jutro. Chcesz? pozdrawiam. Cynamoon. Odpowiedz Link Zgłoś
sugar_mama_danielcia Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 10.10.03, 20:54 Hej, czosnek jest swietny dla niemowlat. Moja znajoma ma ksiazke kulinarna dla naimlodszych i czosnek i imbir podaje sie dzieciom od 6 miesiaca. Ja tam mojemu 9-cio miesiecznemu synkowi serwuje czosnek codziennie i nic mu nie szkodzi, a jak smakuje! Zreszta ta ksiazka poleca i hummus dla dzieci - tyle, ze wlasnej roboty by bylo bez soli. Moj maly takie cos uwielbia! Sugar Odpowiedz Link Zgłoś
neco Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 11.10.03, 14:35 Z tym czosnkiem dla niemowląt to chyba głównie chodzi o możliwość uczulenia, dlatego najlepiej postępować z nim tak jak ze wszystkimi nowymi produktami. Mój (obecnie 2,3 latka) syn je z nami mnóstwo czosnku i serwuję mu go już jak skończył jakieś 9 miesięcy. Smaczny i zdrowy. Nie wyobrażam sobie kuchni bez czosnku. A humusu jeszcze nie jedliśmy, więc najwyższy czas spróbować! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Czosnek dzieciom? 11.10.03, 15:34 Hmmm, myslalam, raczej, ze dzieciom nie daje sie czosnku, ze wzgledu na to, ze jest dosc ciezkostrawny, przynajmniej na surowo. Ja tez nie wyobrazam sobie kuchni bez czosnku (codziennie dodaje go sobie do salatki) a moja mala (19 miesieczna) je go w postaci nieco przetworzonej, ale surowego bym sie nie odwazyla jej podac... Powiedzcie, prosze, w jakiej formie podajecie czosnek Waszym dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś
neco Re: Czosnek dzieciom? 13.10.03, 16:02 Przyznam szczerze, że nie wiedziałam o tym, że czosnek jest ciężkostrawny. Zresztą chyba nie zjada się go w takich ilościach, aby mógł aż tak zaszkodzić. Wydaje mi się, że chyba bardziej ciężkostrawna jest fasola i wspominana tu często cieciorka. A mojemu maluchowi też podaję czosnek tylko "przetworzony", nie surowy, bo tak po prostu go wykorzystuję w kuchni. A ja wyczytałam gdzieś o właściwościach uczulających czosnku, bo aktualnie jesteśmy na etapie poszukiwania na co nasz synek jest uczulony. Podsumowywując dzięki za uświadomienie cynamoon6. Człowiek się uczy przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Czosnek dzieciom? 13.10.03, 18:03 neco, a wiedzialas, ze czosnek nazywany jest "cuchnaca roza" ? Z ta ciezkostrawnoscia to jest tak, ze spozywany w duzych ilosciach jest duzym obciazeniem dla watroby i moze ja uszkodzic,niestety. Dlatego nie powinno sie go raczej w takiej formie podawac malym dzieciom, bo ich watroby sa delikatniejsze. Nie powinny jesc tez surowego ludzie z chora watroba ani ludzi z kamieniami w woreczku zolciowym. Ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze surowy, przemycony w salatkach jakos nie szkodzi za bardzo. Natomiast jedzony na kromce chleba za maslem moze powodowac dolegliwosci nawet u calkiem zdtrowych osiob (no, moze nie jeden zabek, ale kilka...)I faktycznie, moze uczulac. Tyle zlego. Poza tym, zmniejsza ryzyko zawalow i dziala dobroczynnie na wiele aspektow czlowieka )) Pozdrawiam. Cynamoon. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes000 Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 11.10.03, 23:23 Super! Bardzo proszę o ten przepis na Humus Odpowiedz Link Zgłoś
sugar_mama_danielcia Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 12.10.03, 20:50 Humus: 500 gram cieciorki (namoczyc na noc)- niektorzy do jej gotowania dodaja 1/4 lyzeczke sody kuchennej 3 lyzeczki Tahiny (pasta sezamowa) 3 lyzeczki oliwy sok z jednej cytryny 4-5 zabkow czosnku (roztartych) Sol Woda Ugotowac cieciorke i zmiksowac ja na gladka paste. Do pasty sezamowej dodac troche wody (okolo 2 lyzeczek) i utrzec tak, by zrobila sie z tego lejaca masa. A potem pozostaje wszytsko wymieszac (mozna bez soli jak dla dzieci)i przelozyc do miseczki. Na wierzch mozna posypac papryke w proszku lub przyozdobic swiezymi ziolami. Ja daje mojemu surowy czosnek, ale w niewielkiej ilosci. (Taki gotowany to faktycznie bezpieczniej, tak wiec wiecej jego). Osobiscie smaruje taki humus na pelnoziarnistego tosta, wreczam malemu w lapke i widze nic, tylko usmiechnieta buzke... Sugar Odpowiedz Link Zgłoś
wilga_kasia Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 13.10.03, 10:48 Mogę tylko podpowiedzieć, że jak nie ma się Tahini to można dodać zmielony sezam (ja mielę w młynku do kawy). Uwielbiam humus Muszę kupić ciecierzycę --------- Natura lubi się ukrywać Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_beatabe Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 13.10.03, 16:21 pyszny sos salsa 2 cebulki zeszklić na oleju dodać 1/2 kg mięsa mielonego najlepiej chudego podlac woda do konystencji gęstego sosu doprawić pieprzem (dużo, ma byc pikantne) papryka słodką (dużo torebka na pewno) i łyżeczką.... cynamonu do tego jeszcze mały koncentrat pomidorowy i dużo posiekanej zielonej pietruszki nA koniec dorzucić puszkę ciecierzycy podawać z makaronem pyszne!!! pozdrawiam beata Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_beatabe Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 13.10.03, 16:21 oczywiście to danie raczej dla dorosłych - bo pieprzne pzdr beata Odpowiedz Link Zgłoś
agnes000 Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 15.10.03, 18:19 Serdeczne dzięki za przepisy. Chciałam zrobić humus ale w Geant nie mieli nawet sezamu. Gdzie kupujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 17.10.03, 17:25 Ja kupuje wylacznie w makro. Wor dwukilowy kosztuje bodajze z dziesiec zlotych Zawsze przy okazji kupuje tam tez wor dwukilowy wyluskanych pestek ze slonecznika, tez za 10 zl, z nich tez mozna rzone cuda robic, jak sie ma wieksze ilosci...))) Pozdrawiam. Cynamoon. Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: Cieciorka- co z tym zrobić? 25.07.04, 22:00 Gotuję cieciorkę wcześniej namoczoną. Solę pod koniec gotowania. Mieszam z duszonymi warzywami z kurczaczkiem. Podaję z kuskus i sałatą. Odpowiedz Link Zgłoś