agag.2 01.01.09, 17:38 hej , karmie piersia , 2 tygodnie i powiem ze mam wielka ochotę na słodycze ale nie wiem co można jeść, wczoraj zjadłam budyń i nie mam pomysłu co jeszcze słodkiego można jeść? jakies propozycje bede wdzięczna za propozycje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teane Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 01.01.09, 17:45 opycham się krówkami no i ciastka różniste, maślane najchętniej i takie zbożowe jakieś. czekolada też się przytrafia, możesz spróbować trochę, jak dzidzi nie wysypie, o możesz jeść. płatki śniadaniowe jakieś smakowe też są ok Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 01.01.09, 18:24 skoro już musisz jeść słodycze to polecam ciasteczka zbożowe. Czekoladę też można (spróbuj najpierw kostkę czy dwie i patrz na reakcję). Generalnie wszystko można.... ale po co. Chyba, że nie przytyłaś w czasie ciąży. Ja właśnie świętuję, bo wróciłam do wagi sprzed ciąży (syn 5 miesiecy wlasnie konczy), dużo ćwiczę i nie jem w ogole słodyczy i nie używam cukru. Mam w planach schudnąć jeszcze trochę, bo dobrz mi idzie. Zamiast słodyczy jedz owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
agag.2 Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 01.01.09, 18:59 a z owoców to co jecie? przytyłam tyle ile wskazane było , w jedne spodnie juz weszłam sprzed ciązy ale jeszcze czekam zeby w jeansy wskoczyc ale wiecie czasami tak bardzo chce sie cos slodkiego czekolady nie chce jesc , nie jadłam w czasie ciąży , na chwile obecna to jem tylko Petitki Biszkopty tak sobie przegryzam w ciagu dnia i suchary delikatesowe Mamut - sa z dodatkiem cukru wiec to sa moje całe słodkości napiszcie jakie owoce jecie? ja zjadłam banana i było ok , wczoraj kawałek jabłka i nie wiem mała kupki miała co chwile wiec nie wiem czy to od jabłka? Odpowiedz Link Zgłoś
aleks2539 Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 01.01.09, 19:57 Ja jem wszystkie możliwe słodycze. No nie mogę się opanować. Czekoladę podjadałam jeszcze na położnictwie Młodemu absolutnie nic nie było. Na szczęście z wagą ok, wróciłam już do wagi sprzed ciąży bez żadnej diety za to z podjadaniem... Jestem wiecznie głodna. Z owoców jem banany, jabłka, kiwi, maliny, brzoskwinie, ananasy. Nie jem pomarańczy i mandarynek. Odpowiedz Link Zgłoś
remedioslive Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 01.01.09, 20:25 jem wszystko na co mam ochotę, ale staram się w ciągu dnia wypić kubek kopru włoskiego, ale nie więcej, dziecię popruka i tyle. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aleosochozi Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 01.01.09, 20:40 Jem wszystkie słodycze na jakie mam ochote (łącznie z czekoladą) i wszystkie owoce (łącznie z cytrusami). Zero ograniczeń. Żadna z moich koleżanek-matek nie ograniczała się dietetycznie, więc chyba te uczulenia na cytrusy/orzechy/czekolade nie sa az tak częste. Warto spróbować (najwyżej odstawisz jak zaobserwujesz wysypkę) bo wiadomo-przy karmieniu piersią apetyt ogroooomny (przynajmniej ja tak mam) Odpowiedz Link Zgłoś
stephka ciastka 02.01.09, 14:16 mi na początku wystarczały biszkopty, ciastka maslane maszynkowe. Mam swoja ulubioną cukirenie i tam kupowałam wiedziałam ze swieże... polecam ciasta biszkoptowe z galaretką i np malinami (pycha!)ogólnie wszystkie ciasta bez czekolady i orzechów (przynajmmniej na początku) oczywisćie szarlotka! biała czekolada a co do jabłka... kochana dwutygodniowe dzieci jeszcze robia kupki co chwile więc sie nie przejmuj... ja piłam codziennie jednodniowe soki marwitu jabłko marcheka i burak czerwony robiłam sobie mieszankę - bo świeze owoce i warzywa mają błonnik który bedzie dobry i dla Ciebie i dla Małej ja mam córkę 8 miesiecy i ostatnio zauwazyłam zaczerewienione suche miejsca na kolanach i łokciach i mam nadzieje ze to nie alergia (w świeta pozwoliłam sobie właśnie na czekoladę śliwki w czekoladzie i na tort orzzechowy) Odpowiedz Link Zgłoś
malda_80 Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 02.01.09, 15:50 ja niestety em wszystkie. Na samym początku unikałam tylko czekolady jak ognia,bo młody miał po niej kolkę. Na początku jadłam głównie biszkopty i ciastka maślane. Teraz to już nic młodemu nie szkodzi (4,5 miesiąca karmienia) Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 02.01.09, 15:55 ja namiętnie chrupię suszone banany Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 02.01.09, 16:06 Ja na początku jadlam suszone jabłka, kruhce ciastka, wafle bez nadzienia, potem zaryzykowalam kilka cząstek czekolady- malej to nie przeszkadza, więc jem już własciwie wszystkie słodycze (córa ma 4 m-ce) Odpowiedz Link Zgłoś
aitchigirl Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 02.01.09, 16:19 Ja od poczatku jadlam wszystko i ogromnych ilosciach: czekolade, ciasta i ciasteczka, owoce (rowniez cyrtusy) i wlasciwie to nigdy sobie nic nie ograniczalam. Maly nigdy nie mial uczulenia albo jakis dziwnych kup Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: jakie słodycze jecie podczas karmienia piersi 02.01.09, 18:20 Dieta w okresie karmienia nie powinna byc dieta "wrzodowca", dieta na zapas nie prowadzi do nikad i nie ma zadnego uzasadnienia! Jadlam wszystko, w granicach rozsadku, mala nie miala na nic alergii - slodycze rowniez jadlam, czekolade, ciastka, ciasta (domowego wypieku bo z cukierni drogo i niesmacznie raczej ) Z owocow tez jadlam wszystkie: od jablka poprzez egzotyke. Chudlam systematycznie (w ciazy przytylam 18 kg i to tez byla norma!!!), chodzilam na dlugie spacery (takze zima, bo mala w koncowce pazdziernika sie urodzila) i na ginastyke poporodowa (ale to raczej mialo na celu wzmocnienie miesni miednicy mniejszej, miesni kegla i zwieraczy - bo to o wiele wazniejsze niz szybkie schudniecie). Przy karmieniu mialam ciagle poczucie ssania w zoladku, staralam sie wiec jesc czesciej ale w mniejszych porcjach i oczywiscie duuuuuzo pic. Pol roku po porodzie odzyskalam wage sprzed ciazy. I to tez jest norma, ze wagi nie odzyskuje sie w ciagu paru tygodni po rozwiazaniu (oczywiscie istnieja wyjatki). Okres karmienia ma oznaczac przyjemnosc takze dla matki a nie ciagle wyrzeczenia, jezeli dziecko nie reaguje negatywnie na to co jesz - to jadaj z apetytem! Odpowiedz Link Zgłoś