lukrecja34 19.01.09, 18:11 czasem coś trzeba dosłodzić a nie chcę w miarę możliwości używać cukru.co można stosować w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bj32 Re: co zamiast cukru? 19.01.09, 18:26 Brązowy cukier albo miód. A w ogóle na forum Jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: co zamiast cukru? 19.01.09, 18:28 A ile ma dziecko? Ja dosładzam lekko ksylitolem, mam prawie trzylatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: co zamiast cukru? 20.01.09, 08:57 ja też dla dzieci używam ksylitolu, ale nie można przesadzać więc jeśli potrzba bardziej to miód lub fruktoza Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: Fruktoza 20.01.09, 10:43 a ja mojej córi nic nie słodzę i żyje. a jak jej ktos da słodkie picie to pluje. ludziska przeciez człowiek się rodzi nie znając smaku cukru. dopiero my dorośli robimy dziecku niedźwiedzią przysługę słodzac mu napoje i inne danie zupelnie niepotrzebnie. a potem juz jestesmy tak przyzwyczajeni do słodkiego, ze nie potrafimy wypic gorzkiej herbaty. kiedys ludzie nie znali cukru i żyli. cukier to "biała śmierć" tak mawiają niektórzy i to święta prawda. jesli juz musi byc cokolwiek dosłodzone to polecam miód naturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Fruktoza 20.01.09, 11:33 agatta-a1 napisała: > ludziska przeciez człowiek się rodzi nie znając > smaku cukru. Jako ciekawostkę napiszę, że czytałam kiedyś artykuł, w którym było napisane, że dziecko już w życiu płodowym preferuje słodki smak. Robiono badania w tym kierunku i jeśli matka jadła duzo słodkich rzeczy, to cukier przenikał do płynu owodniowego czyniąc go bardziej słodkim, aniżeli jest naturalnie. Wówczas dziecko połykało więcej płynu słodkiego, niż robiło to, gdy płyn owodniowy miał normalny smak. Po urodzeniu dziecka oczywiście wszystko zalezy od dorosłych, czy rozbudzą zamiłowanie, a właściwie uzależnienie od słodkości, czy postawią na zdrowe odżywianie. Nie zapominajmy również, że cukier to najsmaczniejsza pożywka dla pasożytów Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Fruktoza 20.01.09, 12:01 Nie tylko cukru ciekawostka dotyczy, ale rozmaitych smaków. Dzieci w Indiach od początku wolą takie smaki, jakie tam "sie stosuje", bo wody płodowe smakują tym, co jada matka [mniej więcej o to chodzi]. Moja córka pasjami jadła wszystko, w czym była brukseka i brokuły. A za słodkim nie przepadała. I to potwierdza ciekawostkę Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Fruktoza 20.01.09, 11:25 Gdzie można kupić fruktozę? Czy glukoza też może być stosowana zamiast zwykłego cukru? Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: co zamiast cukru? 20.01.09, 11:41 Ja tez polecam fruktoze-to cukier prosty ,rozklada sie wiec blyskawicznie,ten sam cukier jest w owocach. Ksylitol tez uzywalam jak corcia byla na diecie bezcukrowej ale na ksylitol trzeba uwazac,mozna zareagowac alergicznie na niego.Dozwolona jest niewielka ilosc dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
laurentina.g Re: co zamiast cukru? 20.01.09, 11:57 Miód i tylko miód - teoretycznie może uczulać, ale prawdopodobienstwo jest bardzo małe. Nam miodu dostarcza dziadzio z zaprzyjaźnionej pasieki w Bieszczadach - obecnie rozprawiamy się z grycznym - przepyszny Odpowiedz Link Zgłoś