moj_malutki 26.02.09, 08:16 Bo spotkałam się niedawno z tym stwierdzeniem,że danonków dzieciom nie powinno się dawać bo są be,tylko dlaczego? Czy dlatego,że jest to również serek homogenizowany czy z innych powodów.Bo reklama to tylko reklama Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kowalikm Re: Dlaczego danonki nie są dla maluszka wskazane 26.02.09, 08:33 Poczytaj sobie skład takiego danonka...i wszystkich tych smakowych aromatyzowanych jogurtów czy pięknie opakowanych serków. Ja ostatnio przeraziłam się po lekturze deserku orzechowego deserku (w buteleczkach takich jak actimel): nie było tam chyba nic naturalnego - aromaty, substancje żelujące czy zagęszczające, mleko modyfikowane ...no i troszkę bakterii. Jeśli zdarzy się, że dziecko zjada sporadycznie to pół biedy, ale z pewnością nie dawałabym tego z przekonaniem, iż jest to zdrowe (jak to pięknie w reklamach pokazują ). Polecam czytanie składu, a zobaczysz, że czasem lepiej kupić jogurt w byle jakim opakowaniu z najbliżej mleczarni, niż ślczne pudełeczko np. z puchatkami i magnesikiem, wypełnione mazią o wspaniałej konsystencji, która ma niewiele wspólnego z jogurtem czy tradycyjnym serkiem homogenizowanym. A sama homogenizacja to po prostu porządne zmixowanie tego co normalnie się ze sobą nie miesza - pl.wikipedia.org/wiki/Homogenizacja Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Dlaczego danonki nie są dla maluszka wskazane 26.02.09, 08:46 Ja dawałam Danonki, teraz daję serki Danio. Dziecko żyje i ma się dobrze. Szczerze mówiąc ja nie przejmuję się tymi nowinkami co szkodliwe a co nie. Gdyby wykryto, że coś jest rakotwórcze wtedy bym się wstrzymała z podawaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Dlaczego danonki nie są dla maluszka wskazane 26.02.09, 08:50 No raczej, od danonka czy danio na pewno nie umrze, inna sprawa czy to wartościowe dla jego organizmu czy dajesz mu syf po prostu ale oczywiście to Twoje dziecko i możesz karmić je jak ci się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka instytut matki i dziecka 26.02.09, 08:51 podobno poleca danonki i tak sie zastanawiam - czy warto wiec wierzyc i ufac tej instytucji skoro poleca cos tak niezdrowego Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: instytut matki i dziecka 26.02.09, 08:57 Hahaha, a wiesz, na czym to "polecanie" polega? Polecam ciekawy artykuł: www.przekroj.pl/wydarzenia_kraj_artykul,1387.html Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: instytut matki i dziecka 26.02.09, 09:04 budzik11 napisała: > Hahaha, a wiesz, na czym to "polecanie" polega? Polecam ciekawy artykuł: > www.przekroj.pl/wydarzenia_kraj_artykul,1387.html no to "super" - kurcze, ale tak na zdrowy rozum: przeciez tak nie moze byc, nie ma nikt nad tym kontroli???? przeciez taki instytut powinien byc jak wyrocznia - a tu o zwykla kase chodzi???...i to w przypadku dzieci...nie mozna juz nikomu ufac, tylko zdac sie na swoj rozum... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: instytut matki i dziecka 26.02.09, 09:02 Zauważ, że badania "rewelacyjnego" wpływu danonków na kości dziecka (a dokładniej wapnia i witaminy d3) zostały przeprowadzone na czterolatkach, nikt nie wmawia nam, że są świetne dla dzieci rocznych na przykład, dlatego też zadziwiają mnie mamusie pakujące to w maluszki...jeśli chodzi o przedszkolaka to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Dlaczego danonki nie są dla maluszka wskazane 26.02.09, 08:55 Homogenizowany znaczy "ujednolicony" czyli zmielony na jednolitą, gładką masę, co szkodliwe nie jest A Danonki spróbuj sama - są tak słodkie, że język drętwieje. Do tego barwniki, aromaty. Poza tym - słynna, reklamowana wit. D3 zalepiająca dziury w kościach () - jej przedawkowanie jest groźne, więc nie można faszerować sobie do woli dziecka tą witaminą. A wapń, na którym też opierają swoją reklamę - nawet na ich stronie jest tabelka, z której jasno wynika, że więcej wapnia jest w zwykłym, naturalnym jogurcie: www.danone-zdrowie.pl/danonki_badania_naukowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
slonko771 a zdaza Ci sie jadac naturalne produkty? 26.02.09, 09:11 pomijajac wnikanie co siedzi w danonkach , jedynie próbujac -sama chemia i cukier Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Dlaczego danonki nie są dla maluszka wskazane 26.02.09, 11:07 Jak dasz raz na jakiś czas, to nic się nie stanie. Kiedyś już o tym pisałam... Jedyne, co w nim widzę konkretnie negatywnego o Danonkach, to to, że "Danonki z kolei są zdecydowanie zbyt słodkie, by stosować je w codziennej diecie dziecka". A przecież niekoniecznie trzeba dawac je codziennie. Dalej - już kiedyś wyliczałam gdzieś, że Danonek zawiera w sumie ok. 8g cukrów, a pół deserku Hippa z jogurtem - ok. 10,8g cukrów. Fakt, że 100g Danonków zawiera więcej cukru niż 100g deserku, ale daję alternatywnie Danonka (nie co dzień) albo pół słoiczka Hippa i to mojemu wiercipięcie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Dlaczego danonki nie są dla maluszka wskazane 26.02.09, 11:18 Pediatra mojego synka twierdzi że to sama chemia. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Dlaczego danonki nie są dla maluszka wskazane 26.02.09, 13:18 I ma rację Skład: twarożek odtłuszczony, cukier, śmietanka, przecier owocowy, aromat identyczny do naturalnego. Chemia jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
lailala Re: Dlaczego danonki nie są dla maluszka wskazane 04.03.09, 11:46 Zawierają cukier. Cukier zaburza wchłanianie minerałów co w rezultacie prowadzi do ODWAPNIENIA kości. Pytanie PO co dawac danonki. Lepszy zwykły jogurt naturalny jak dizeciak nie chce jesc to włozyc do szklanej filizanki przełozyc owocami , płatkami zbozowymi. Powstanie sliczny deser i zdrowy.Posłodzic mozna ( jezeli trzeba brazowym cukrem nierafinowanym lub miodem) Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: Dlaczego danonki nie są dla maluszka wskazane 04.03.09, 13:11 Znam przypadek dziecka 10m karmionego danonkami, które od nadmiaru wit.d dostało zwapnienia nerek. Odpowiedz Link Zgłoś