a740407 21.11.03, 07:51 Witajcie, mam ogromną prośbę, podajcie mi przepisy na jakieś świetne i pyszne sałatki, które można przygotować na święta, i czym będę mogła zaskoczyć swoją rodzinę. Dziękuję z góry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malafm Re: sałatki na święta ...Sałatka "Żółta" 24.11.03, 12:53 Cześć, To jest przepis na moją ulubioną sałatkę "Żółtą". Nie chwaląc się oczywiście wychodzi naprawdę pyszna i u mnie wszyscy się nią zajadają, oczywiście pierwsza "znika" na imprezach. Musze Cię jednak uprzedzić że to jest na ostro- słodka i nie każdy tak lubi, ale do rzeczy: Po pierwsze sos: 6 łyżek majonezu (najlepszy z Winiar Dekoracyjny) 2 łyżki soku z ananasa (z puszki ) 1 łyżka sosu sojowego ( niestety konieczna ale wcale nie jest drogi) wyciśnięty sok z połówki cytryny (bez pestek w miarę możliwości) przeciśnięty przez praskę czosnek ( wersja łągodniejsza 2 ząbki, wersja ostra nawet 4 ) to razem wymieszać i odstawić; ugotować na sypko 2 szklanki ryżu i do ciepłego (nie gorącego ) dodać 2 łyżki oliwy z oliwek ( może być też zwykły olej )i łyżkę curry w proszku. To wszystko bardzo dobrze wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak już będzie zimne dodać pokrojone w kawałki plasterki ananasa z puszki i kukurydzę z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać i zalać sosem no i znowu wymieszać...Gotowe... Jeżeli spróbujesz i będzie Ci smakować to daj znać... Pozdrawiam malafm@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
latent Re: sałatki na święta ...Sałatka "Żółta" 04.12.03, 17:27 Kochana, twoja "żółta" sałatka jest absolutnie genialna i zaraz wpisze ja do zeszytu z moimi ulubionymi przepisami... Domowy mięsożerca postulował dodanie piersi z kurczaka ale i bez tego jest przepyszna... Dzięki za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
mikulka Re: sałatki na święta ...Sałatka "Żółta" 09.12.03, 16:10 Witaj, sałatka jest super, dziękuję za wspaniały przepis. Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
maginda Re: sałatki na święta - proszę o przepisy 24.11.03, 13:39 Jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka ziemniaczana, robiłam ją kiedyś nawet na Wigilię - bardzo szybko zniknęła. Nie podam dokładnych proporcji, bo zawsze robię ją "na oko". Ugotowane w mundurkach ziemnaki pokroić w grubą kostkę. Dodać drobno pokrojoną cebulę (nie za dużo) i pokrojony w półplasterki ogórek kiszony. Dodać czosnek (ilość zależy od upodobań). Do tego sos: do kubka wrzucić 2-3 łyżeczki musztardy, dodawać po troszku olej (ważne - jak doda się za dużo na raz - sos zwarzy się) i mieszać. Sosu powinno być tyle, żeby "otulił" składniki ale żeby w nim nie pływały. Ja na dużą salaterkę daję ok. szklanki sosu. Druga szybka satłatka to: 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy kawałeczek sera zółtego (zetrzeć na grubej tarce) garść rodzynek (niekoniecznie) majonez Wszystko wymieszać. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
santta Pieczarkowa 24.11.03, 21:54 Pieczarki trzeba ugotwać, ale tylko trochę, żeby nie były zbyt miękkie, Po odcedzeniu skropić sokiem z cytryny, zeby nie sciemniały. pokroic dosyć grubo. Do tego gotowane jajka, gorszek z puszki i ogórek kiszony. Przyprawy i majonez. PYCHA! Odpowiedz Link Zgłoś
agusia029 Re: Z ryżem 25.11.03, 16:41 2 torebki ryżu (ugotowac) 1 puszka kukurydzy 1 surowa papryka najlepiej czerwona (w kosteczkę) 4 jajka na twardo 1 mała cebula (w kosteczke) 1 duże winne jabłko (w kosteczkę) sól i pieprz ziołowy do smaku łyzeczka musztardy (sarebska) no i oczywiście majonez (najlepiej dekoracyjny Winiar) aby wzbogacic mozna dodac ser żołty pokrojony w kostke lub szynke, albo to i to Aga Odpowiedz Link Zgłoś
malafm Re: Pieczarkowa 26.11.03, 14:45 Marta faktycznie PYCHA!!! Jednak musiałam troszkę zmodernizować bo miałam tylko konserwowe ogórki i dodałam na próbę kukurydzę...Następnym razem zrobię z kiszonymi ale przepis jest naprawdę OK. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewusiek Re: Pieczarkowa 04.12.03, 19:45 Sałatka z tuńczykiem (robię zawsze do rodziców na Wigilię): ryż puszka tuńczyka w wodzie (ewentualnie w sosie własnym) kukurydza ogórek kiszony natka majonez pieprz, sól (można dodać troszkę musztardy) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kubara1 Re: Pieczarkowa 04.12.03, 21:50 SAŁATKA DOROTY ( mojej sąsiadki, któa jest ekspertem kulinarnym 1 słoiczek selera konserwowego puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek ( ugotowanych na pół - twardo w lekko osolonej wodzie) szynka pokrojona w paseczki 9 od was zależy ilość) papryka czerwona i zielona ogórek świeży sól pieprz majonez Bardzo ją lubię i goście też A druga - ekspresowa , tzw. hawajska, ulubiona mojego męża Puszka kukuryszy por ( tylko buiała część więc zazwyczaj wkrajam dwa) ananas ( cała puszka) ser żółty ( jakiś ostry) Tylko mocno pieprzę, nie solę. I majonez. Finito ( czas" 10 min.) Smacznego Basia, mama Marysi Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: tuńczykowa błysk 07.12.03, 09:13 A ja robię zetaw ekspresowy: 1. tunczyk w oleju, ale ten w kawałkach, nie mamałyga kukrydza z puszki sok z cytryny - łyżka wymieszać, posolić do smaku, ew. dodać trochę cebuli posiekanej w piórka włożyć do miseczki wyłożonej sałatą 2. przepis, który ktoś podał wyżej - z kukrydza, ananasem, ryzem i rodzynkami - ja znam w wersji z kawałkami pieczonej lub usmażonej piersi kurczaka pokrojonej w kawałki i też uwielbiam. Daję duzo czosnku. 3. Czerwona fasola z puszki, papryka konserwowa z puszki, czerwona cebula surowa pokrojona z puszki, ew. kukuruydza, szynka , najlepsza parmeńska albo taka domowa podsuszana w paseczki - doprawić pieprzem i octem balsamicznym albo po prostu zalewą z papryki. Zamiast szynki robiłam też w wersji ze śledziami - gotowaymi Bismarck 4.ogórek surowy i kiszony w kosteczkę, groszek zielony, jajka na twardo, majonez 5. koktajl Co-co - pierś kurczaka pieczona, smażona czy co Wam wygodnie, w kawałkach, ananas z puszki w duże kawałki, pół puszki brzoskwiń, kiełki bambusa, majonez rozpuszczony sokiem z ananasa, ew. doprawiony czosnkiem, kilka łyżek gestej śmietany lub bita śmietana ( pół szklanki nieubitej)- zmieszać i podawać w kieliszkach do campari (odwrócony trójkąt) wyłożonych sałatą lodową, ze szpadką z ozdóbką albo oliwką, jak do drinków. Pycha. Ułożone na tacy wygląda naprawdę fajnie. 6. Żeby zimny bufet nie wyglądał monotonnie, dodaję oklepana sałatkę caprese - plastry pomidora przekładam dachówkowato plastrami mozzarelli i listkami bazylii z doniczki albo, latem, balkonu,można posypać suszoną. I polać oliwą z oliwek 7. Ładną szklaną salaterkę wypełniam zmieszanymi porwanymi liśćmi sałat - logowej, zielonej strzępiatej, czerwonej strzępiatej, u nas (mieszkam w niewielkim miasteczku) niewiele gatunków można dostać, czasem dodaję mietę z ogródka. Do tego garsć czrnych oliwek, ser z niebieskimi żyłkami (np. gordon blue) pokruszony na wierch, polać oliwą z oliwek trochę posłodzoną, posoloną i przykwaszoną sokiem z cytryny. 8. Przypomniało mi się jeszcze coś extra! Na półmisku układasz krótko gotowane brokuły (jasnozielone, półtwarde, gorące, z kg) i posypujesz jajkami na twardo w kosteczkę, a na to obficie świeżo podsmażony na skwareczki pokrojony drobno boczek. Odważni mogą zamiast napółmisku zmieszać to w salaterce z porwanymi liśćmi sałaty lodowej i w ostatniej chwili zmieszać ze skwarkami i polać oliwa i octem balsamicznym. Te ostatnie obie tylko jadłam, były pysZne - nie robiłam, bo wymagają całkowoicie osobistego zaangażowania tuż przed podaniem, a ja oblepiona dziećmi i pozbawiona fachowej pomocy wole polegać na rzeczach zrobionych wcześniej ( w nocy najchętniej). Ale sie rozpisałam... moze coś wykorzystasz. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
mkatarynka.edziecko Re: sałatki na święta - proszę o przepisy 07.12.03, 10:52 1. Twarde pomidory pokroić w ósemki, cebulę drobniusieńko, ser feta w kosteczkę, wymieszać, dodać taką zieloną gotową przyprawę do sałatek i polać sosem vinegret. Ostrożnie z solą bo feta jest słona! Można dodać pokrojone w kółeczka czarne oliwki ale niekoniecznie. Taką sałatkę można też zrobić na bazie sałaty lodowej - pychota 2. Dla koneserów: raczej drobne i twarde pomidory pokroić w ósemki, dodać mozarellę ale taką nie wędzoną tylko białą. Ja kupuję takie kuleczki w woreczkach ale to drogie okropnie więc tylko na jakieś super okazje. Układam w misce, solę i polewam sosem pesto wymieszanym z oliwą z oliwek, tak żeby był po prostu lejący bo pesto ze słoiczka ma na ogół konsystencję dość stałą Można udekorować listkami bazylii. Prezentuje się to pięknie - kolorki świąteczne (biały, czerwony i zielony ale niektórzy nie lubią pesto i bazylii Odpowiedz Link Zgłoś
mika.r Re: sałatki na święta - proszę o przepisy 07.12.03, 22:37 Szybka i pyyyszna mięso z kurczaka (pieczonego np jak zostanie) lub podsmażona i podduszona pierś (dobrze jak jest pikantna)pokroić w kostkę dodać puszę owoców koktailowych, posypać pieprzem (sporo) dodać majonez i wymieszać. pieprzu musi być więcej, bo to dziwne na pozór połączenie owoców z tą przyprawa jest rewelacją tej sałatki Smacznego Monika Odpowiedz Link Zgłoś
monami9 Re: sałatki na święta - proszę o przepisy 10.12.03, 00:06 Witam i przyłączam się. Ja mogę podać sałatkę ryżową za którą u mnie w domu i znajomi przepadają. Składniki podaję na oko, tak wg własnego uznania: ugotować na sypko 2 szklanki ryżu i odstawić do ostygnięcia gdy już będzie schłodzony dodać pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo np.4, potem pokroić ok.6 ogórków kiszonych, 2 papryki najlepiej różnokolorowe, mogą być świeże albo konserwowane (w obu przypadkach świetna!), dodać po puszce kukurydzy konserwowej i groszku, pokrojoną w kostkę cebulkę i jabłko, można jak ktoś lubi dodać czerwoną fasolę z puszki. To wszystko wymieszać z dużą ilością majonezu (ale żeby nie pływało), polecam majonez kielecki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na trochę żeby się przegryzło. Zapewniam że rewelacja i życzę smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
zarra Re: sałatki na święta - pieczarkowa 2 11.12.03, 22:45 A ja robię taka pieczarkową (zawsze jest hitem): ok.80 dag pieczarek ze dwie cebule poszka groszku majonez pieprz,sól pieczarki pokrojone w kosteczkę smażymy (tak troche) cebulkę tak samo mieszamy z groszkiem nie żałować pieprzu!!! smacznego Odpowiedz Link Zgłoś