hesjja 10.05.09, 09:53 moja córcia ma 7 mies. Czy nie za wcześnie na kapustę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elzbieta_1983 Re: od kiedy kapusta? 10.05.09, 15:55 www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka.html Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: od kiedy kapusta? 10.05.09, 15:57 z linku który podsunęłam Ci powyżej wynika, że po ukończeniu 6 miesiąca można już kapustę wprowadzać a no i link jako mała ściągawka, co kiedy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: od kiedy kapusta? 13.05.09, 22:05 tylko nie zapominaj o tym, ze ta mloda kapusta zawiera azotany - tak jak inne nowalijki. Nie mozna jej podawac takim mnaluchom - chyba, ze masz dostep do takiej z ekologicznej uprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 Re: od kiedy kapusta? 19.05.09, 13:30 ja gotuje kapuste mloda ale 4 razy odlewa wode po zagotowaniu, w ten sposob pozbywam sie azotanow. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: od kiedy kapusta? 19.05.09, 15:14 ..i wiekszości witamin rozpuszczalnych w wodzie..azotany może kapusta zawierac..lub nie, za to po takim 4-krotnym odlaniu wody po zagotowaniu witamin nie zawiera juz napewno Odpowiedz Link Zgłoś
neskulka Re: od kiedy kapusta? 19.05.09, 15:37 a jak w ogóle podać taką kapustę? a nie będzie bolał po niej brzuszek? ja nie jadam kapusty właśnie z tego względu więc się trochę obawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: od kiedy kapusta? 19.05.09, 23:39 nie bedzie bolal brzuszek, bo niby dlaczego, no chyba ze przez azotany ? Kapusta mloda, krotko duszona, jest lekkostrawna (gdy nie duszona na boczku, rzecz jasna...). Moje dziecie ma 14 miesiecy, kapuste dusze z dodatkiem cebuli (cebule dusze na wolnym ogniu ale nie smaze), po 20 minutach (co wystarczy dla mlodej kapusty) dodaje pomidora z ekologicznego sklepu, dusze jeszcze 10 minut, posypuje swiezym koperkiem (tez z eko). jezeli ktos nie ma na podoredziu eko sklepu, to radze poczekac do sezonu. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: od kiedy kapusta? 20.05.09, 09:21 można dodać szczyptę kminku zmielonego w młynku na proszek..świezy koperek tez działa "przeciwwiatrowo"..pozatym kapusta zawiera sporą ilość błonnika i działa na przewód pokarmowy jak miotła wymiatając wszelkie zalegające, gnijace resztki..no i ma duzo witamin z grupy B (rozpuszczalnych w wodzie)..do kapusty uduszonej wg przepisu Emigrantki mozna dodać troche ugotowanego makaronu np grube wstążki połamanych na kwadraciki..i będą łazanki..gdy doda się troche ugotowanego albo upieczonego mięska taka potrawa moze być drugim daniem lub wczesną kolacją. Z młodej kapusty można ugotować zupkę "kapuscianą" dodając ja drobniutko poszatkowaną razem z innymi warzywami startymi na duzych oczkach tarki..a nawet z delikatnych lisci zrobić "gołabki" faszerując ugotowanym ryżem z rozdrobnionym mieskiem, pomidorkiem obranym ze skórki i pokrojonym w drobna kostkę, innymi warzywami w zalezności od upodobań dziecka..mozna też nafaszerować kaszą gryczaną z miesem i podduszona cebulką..dla starszych dzieci mozna do farszu dodac podduszone z cebulką zmielone lub mocno rozdrobnione w melakserze pieczarki. Farsz powinien składac się z produktów juz ugotowanych by nie trzeba było zbyt długo dusić "gołabków", bo liście moga sie rozpaść..należy tez usunąć grube "nerwy" z liści przed nafaszerowaniem, a liscie krótko zblanszowac we wrzątku Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: od kiedy kapusta? 20.05.09, 09:25 te propozycje, oprócz zupki, oczywiście dla niemowląt ok. roku i starszych niz dziecko autorki watku (7 miesiecy) Odpowiedz Link Zgłoś