Dodaj do ulubionych

od kiedy kapusta?

10.05.09, 09:53
moja córcia ma 7 mies. Czy nie za wcześnie na kapustę?
Obserwuj wątek
    • elzbieta_1983 Re: od kiedy kapusta? 10.05.09, 15:55
      www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka.html
      • elzbieta_1983 Re: od kiedy kapusta? 10.05.09, 15:57
        z linku który podsunęłam Ci powyżej wynika, że po ukończeniu 6 miesiąca można
        już kapustę wprowadzaćsmile a no i link jako mała ściągawka, co kiedysmile pozdrawiam
        • hesjja Re: od kiedy kapusta? 12.05.09, 08:24
          super, dzięki!
          • emigrantka34 Re: od kiedy kapusta? 13.05.09, 22:05
            tylko nie zapominaj o tym, ze ta mloda kapusta zawiera azotany - tak
            jak inne nowalijki. Nie mozna jej podawac takim mnaluchom - chyba, ze
            masz dostep do takiej z ekologicznej uprawy.
            • gosia244 Re: od kiedy kapusta? 19.05.09, 13:30
              ja gotuje kapuste mloda ale 4 razy odlewa wode po zagotowaniu, w ten sposob
              pozbywam sie azotanow.
              • babcia47 Re: od kiedy kapusta? 19.05.09, 15:14
                ..i wiekszości witamin rozpuszczalnych w wodzie..azotany może
                kapusta zawierac..lub nie, za to po takim 4-krotnym odlaniu wody po
                zagotowaniu witamin nie zawiera juz napewno
                • neskulka Re: od kiedy kapusta? 19.05.09, 15:37
                  a jak w ogóle podać taką kapustę? a nie będzie bolał po niej brzuszek? ja nie
                  jadam kapusty właśnie z tego względu więc się trochę obawiam
                  • emigrantka34 Re: od kiedy kapusta? 19.05.09, 23:39
                    nie bedzie bolal brzuszek, bo niby dlaczego, no chyba ze przez
                    azotany ? Kapusta mloda, krotko duszona, jest lekkostrawna (gdy nie
                    duszona na boczku, rzecz jasna...).

Moje dziecie ma 14 miesiecy, kapuste dusze z dodatkiem cebuli (cebule
                    dusze na wolnym ogniu ale nie smaze), po 20 minutach (co wystarczy
                    dla mlodej kapusty) dodaje pomidora z ekologicznego sklepu, dusze
                    jeszcze 10 minut, posypuje swiezym koperkiem (tez z eko). jezeli ktos
                    nie ma na podoredziu eko sklepu, to radze poczekac do sezonu.

• babcia47 Re: od kiedy kapusta? 20.05.09, 09:21
                      można dodać szczyptę kminku zmielonego w młynku na proszek..świezy
                      koperek tez działa "przeciwwiatrowo"..pozatym kapusta zawiera sporą
                      ilość błonnika i działa na przewód pokarmowy jak miotła wymiatając
                      wszelkie zalegające, gnijace resztki..no i ma duzo witamin z grupy B
                      (rozpuszczalnych w wodzie)..do kapusty uduszonej wg przepisu
                      Emigrantki mozna dodać troche ugotowanego makaronu np grube wstążki
                      połamanych na kwadraciki..i będą łazanki..gdy doda się troche
                      ugotowanego albo upieczonego mięska taka potrawa moze być drugim
                      daniem lub wczesną kolacją. Z młodej kapusty można ugotować
                      zupkę "kapuscianą" dodając ja drobniutko poszatkowaną razem z innymi
                      warzywami startymi na duzych oczkach tarki..a nawet z delikatnych
                      lisci zrobić "gołabki" faszerując ugotowanym ryżem z rozdrobnionym
                      mieskiem, pomidorkiem obranym ze skórki i pokrojonym w drobna
                      kostkę, innymi warzywami w zalezności od upodobań dziecka..mozna też
                      nafaszerować kaszą gryczaną z miesem i podduszona cebulką..dla
                      starszych dzieci mozna do farszu dodac podduszone z cebulką zmielone
                      lub mocno rozdrobnione w melakserze pieczarki. Farsz powinien
                      składac się z produktów juz ugotowanych by nie trzeba było zbyt
                      długo dusić "gołabków", bo liście moga sie rozpaść..należy tez
                      usunąć grube "nerwy" z liści przed nafaszerowaniem, a liscie krótko
                      zblanszowac we wrzątku
                      • babcia47 Re: od kiedy kapusta? 20.05.09, 09:25
                        te propozycje, oprócz zupki, oczywiście dla niemowląt ok. roku i
                        starszych niz dziecko autorki watku (7 miesiecy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka