carolina01 22.07.09, 10:04 Czy zamrożone mięsko mogę rozmrozić, ugotować, podzielić na porcje i ponownie zamrozić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielony_beret Re: zamrażanie mięsa 22.07.09, 10:58 możesz. ale tego ugotowanego,porcjowanego - jak już rozmrozisz - nie wolno zamrażać ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
szachula30 Re: zamrażanie mięsa 22.07.09, 13:03 Z mojej wiedzy wynika, że nigdy nie należy mrozić już raz rozmrożonego mięsa. Wydaje mi się, że obróbka termiczna w tym wypadku niczego nie zmienia. Najlepiej ugotować świeże mięso i potem zamrozić w porcjach. Eksperymentu z rozmrożonym nie polecam, szczególnie, jeśli ma to spożyć dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: zamrażanie mięsa 22.07.09, 15:53 z mojej wiedzy i wieloletniego doswiadczenia, a także wielu wypowiedzi innych mam na tym forum wnioskuję, ze mieso rozmrozone i później poddane obróbce termicznej mozna zamrażać bez obaw i żadnych skutków ubocznych. Obróbka termiczna ścina białka, płyny w mięsie a także je wyjaławia, warunkiem jest w miare szybkie schłodzenie ugotowanego produktu, poporcjowanie i włożenie do zamrażalnika. Nie powinno sie zamrazać ponownie surowego miesa i nie powinno sie ponownie mrozić tego, które zostało poddane obróbce termicznej i rozmrożone. Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_tee Re: zamrażanie mięsa 22.07.09, 19:24 Szachula nie ma zupełnie racji. A koleżanka zielony_beret i babcia47 jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
szachula30 Re: zamrażanie mięsa 22.07.09, 22:14 Aczkolwiek (uzupełnię) - jestem nadto ostrożna, ponieważ kiedyś bardzo mocno zatrułam się mięsem. Pewnie zanadto przesadzam, i wbrew teorii - takich zamrożeń-rozmrożeń po prostu nie robię. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
szachula30 Re: zamrażanie mięsa 22.07.09, 22:12 Fakt, biję się w piersi - zgadzam się z babcia47; przepraszam za wprowadzenie w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś