wolfenstein3d
26.02.11, 20:09
zastanawiam się czemu jeszcze Polacy tu siedzą u siebie w tym smutnym szarym kraju bez perspektyw i przeżartym przez korupcję i nepotyzm który generuje całą zapaść gospodarczą, kulturalną i polityczną jaka dzieli nas od rozwiniętych krajów świata
Nie byłem zbyt daleko za granica ale wiem z opowiadań ze za granica ludzie są szczęśliwi i zadowoleni z życia.
Nie dziwię się gdybym miał tyle ojro czy dolarów też byłbym zadowolony.
Polacy są przygnieceni problemami egzystencjalnymi. Każdemu na wszystko brakuje, zarobki, emerytury i renty są tak marne że ludzie jeżdżą zdezelowanymi rzęchami przeżartymi rdzą i nie stać ich aby je doprowadzić do stanu użyteczności.
Większość społeczeństwa ubiera się w ciuchlandach bo mało kogo stać na oryginalną odzież jak już to kupują sobie raz na pół roku.
Ludzie żyją od 1 do 1 na czerwonej kresce, co lepiej zarabiający zatapiają się w kredytach hipotecznych i na samochód który sobie kupili w ratach i zaprzęgają się do roboty i harują jak te woły po 2000 godzin rocznie (najwięcej w europie, niemcy pracują po 1600 godzin rocznie max)
Polacy zapier**lają, żyją w niedostatku, mają mało wolnego czasu i mało pieniędzy. Nie są szczęśliwi. Co niektórzy cwaniaczki podorabiali się na wyzysku innych, inni spełniają się jako samozatrudnieni, harując jeszcze więcej jak te 2000 godzin rocznie. Raz w roku pojadą sobie na jakaś wycieczkę krajową bo na zagraniczną już nie stać.
czemu polacy tu jeszcze siedzicie w tej polsce? tacy z was patrioci, tak dobrze wam tu?
Na naszej klasie jak patrzałem to połowa jak nie większość dawnych znajomych ze szkół powyjeżdżała i nie ma zamiaru wracać - bo do czego?
syf brud zabobony nepotym kolesiostwo zakłamana brudna polityka i obciążenie podatkowe 85%.
Aby coś zmienić w tym chorym kraju to potrzebaby przenieść całą zachodnią kulturę i obczyajowość ludzi a do tego trzeba wielu zmiany pokoleń. Nie dożyjemy tych czasów.
Dlatego nie dziwię się jak ktoś pakuje walizy i stąd spiernicza do lepszego życia za granicą.