tera2 30.06.04, 21:51 www.cbr.org.pl/miasta.php#laureaci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Twardowski Re: Gdzie jest Gorzów???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 04:05 Mówiłem że na Księżycu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawka Re: Gdzie jest Gorzów???????????? IP: *.gorzow.mm.pl 01.07.04, 04:31 poprawka: www.cbr.org.pl/miasta.php#laureaci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawka Re: Gdzie jest Gorzów???????????? IP: *.gorzow.mm.pl 01.07.04, 04:35 Wielki Ranking Miast 2003 Kryteria rankingu Wyniki rankingu Miasta ekstraklasy i I klasy w poszczególnych kategoriach wg województw Przedmiotem rankingu jest potencjał rozwojowy miast. W rankingu uwzględniono wszystkie miasta, które spełniają kryteria OECD (gęstość zaludnienia ponad 150 osób na 1 km2). W efekcie rankingiem objęto 839 miast. W ocenie miast wzięte zostały pod uwagę następujące dane: Kryteria rankingu 1. Aktywność gospodarcza: liczba prywatnych firm, w tym spółek z kapitałem zagranicznym, poziom zatrudnienia w mieście, wielkość sektora otoczenia biznesu, dochody mieszkańców. 2. Aktywność obywatelska: frekwencja wyborcza, organizacje non-profit, czytelnictwo. 3. Miejska infrastruktura: dostęp do wodciągów i kanalizacji, oczyszczanie ścieków. 4. Przyciąganie nowych mieszkańców: bilans migracji, budownictwo mieszkaniowe. Syntetyczny wskaźnik potencjału rozwojowego został skonstruowany dla każdego miasta na podstawie powyższych danych. Na potencjał rozwojowy miast duży wpływ ma ich wielkość. Dlatego miasta oceniano osobno w trzech kategoriach: Miasta największe (65 powiatów grodzkich ? bez Warszawy*) Miasta średnie (314 stolic powiatów ziemskich) Miasta małe (459 miast pozostałych) Wyniki Rankingu Liderem rankingu zostało miasto Sopot Miasto to odznacza się najwyższą przedsiębiorczością przy jednoczesnej wysokiej aktywności obywatelskiej mieszkańców. Sopot ma również najlepiej rozwinięty sektor otoczenia biznesu. Ponadto wyróżniono po 10 miast o najwyższym potencjale rozwojowym w każdej kategorii. Duże miasta (Powiaty grodzkie*) Średnie miasta (powiatowe) Małe miasta (pozostałe) 1. Poznań 1. Piaseczno 1. Podkowa Leśna 2. Wrocław 2. Polkowice 2. Świątniki Górne 3. Kraków 3. Zakopane 3. Łomianki 4. Gdynia 4. Myślenice 4. Konstancin Jeziorna 5. Gdańsk 5. Cieszyn 5. Kórnik 6. Katowice 6. Wadowice 6. Józefów 7. Szczecin 7. Kołobrzeg 7. Mikołajki 8. Bielsko-Biała 8. Grójec 8. Miedzyzdroje 9. Opole 9. Wieliczka 9. Ciechocinek 10. Zielona Góra 10. Grodzisk Maz. 10. Puszczykowo * W rankingu miast-powiatów grodzkich nie uwzględniono Warszawy, gdyż ranking polega na porównywaniu między sobą miast tej samej kategorii, a miasto stołeczne jest tylko jedno. Potencjał rozwojowy Warszawy powinien być oceniany w rankingach międzynarodowych. Miasta ekstraklasy i I klasy w poszczególnych kategoriach wg województw: Województwo Kategoria miasta Nazwa miasta Pozycja w rankingu Woj. dolnośląskie Miasta - powiaty grodzkie Wrocław Ekstraklasa Jelenia Góra I Klasa Legnica I Klasa Miasta powiatowe Polkowice Ekstraklasa Milicz I Klasa Środa Śląska I Klasa Kłodzko I Klasa Ząbkowice Śląskie I Klasa Zgorzelec I Klasa Świdnica I Klasa Miasta małe Szczawno-Zdrój I Klasa Kąty Wrocławskie I Klasa Oborniki Śląskie I Klasa Prochowice I Klasa Złoty Stok I Klasa Woj. kujawsko-pomorskie Miasta - powiaty grodzkie Toruń I Klasa Bydgoszcz I Klasa Miasta małe Ciechocinek Ekstraklasa Lubień Kujawski I Klasa Woj. lubelskie Miasta - powiaty grodzkie Lublin I Klasa Miasta małe Nałęczów I Klasa Woj. lubuskie Miasta - powiaty grodzkie Zielona Góra Ekstraklasa Gorzów Wielkopolsk I Klasa Miasta powiatowe Słubice I Klasa Świebodzin I Klasa Międzyrzecz I Klasa Strzelce Krajeński I Klasa Miasta małe Łęknica I Klasa Ośno Lubuskie I Klasa Sława I Klasa Woj. łódzkie Miasta - powiaty grodzkie Łódź I Klasa Miasta powiatowe Wieruszów I Klasa Wieluń I Klasa Sieradz I Klasa Poddębice I Klasa Miasta małe Błaszki I Klasa Warta I Klasa Tuszyn I Klasa Działoszyn I Klasa Woj. małopolskie Miasta - powiaty grodzkie Kraków Ekstraklasa Nowy Sącz I Klasa Miasta powiatowe Myślenice Ekstraklasa Zakopane Ekstraklasa Wadowice Ekstraklasa Wieliczka Ekstraklasa Limanowa I Klasa Oświęcim I Klasa Miasta małe Świątniki Górne Ekstraklasa Kalwaria Zebrzydowska I Klasa Niepołomice I Klasa Alwernia I Klasa Wolbrom I Klasa Krzeszowice I Klasa Trzebinia I Klasa Krynica I Klasa Muszyna I Klasa Nowy Wiśnicz I Klasa Jordanów I Klasa Woj. mazowieckie Miasta - powiaty grodzkie Płock I Klasa Ostrołęka I Klasa Miasta powiatowe Piaseczno Ekstraklasa Grójec Ekstraklasa Grodzisk Maz. Ekstraklasa Garwolin I Klasa Pruszków I Klasa Miasta małe Podkowa Leśna Ekstraklasa Łomianki Ekstraklasa Konstancin-Jez. Ekstraklasa Józefów Ekstraklasa Ożarów Mazowiecki I Klasa Zielonka I Klasa Błonie I Klasa Milanówek I Klasa Woj. opolskie Miasta - powiaty grodzkie Opole Ekstraklasa Miasta powiatowe Głubczyce I Klasa Woj. podkarpackie Miasta - powiaty grodzkie Rzeszów I Klasa Krosno I Klasa Miasta powiatowe Łańcut I Klasa Lesko I Klasa Miasta małe Iwonicz-Zdrój I Klasa Dukla I Klasa Tyczyn I Klasa Baranów Sandomierski I Klasa Woj. pomorskie Miasta - powiaty grodzkie Sopot Ekstraklasa Gdynia Ekstraklasa Gdańsk Ekstraklasa Słupsk I Klasa Miasta powiatowe Kwidzyn I Klasa Człuchów I Klasa Pruszcz Gdański I Klasa Kartuzy I Klasa Bytów I Klasa Sztum I Klasa Miasta małe Jastarnia I Klasa Łeba I Klasa Władysławowo I Klasa Żukowo I Klasa Woj. śląskie Miasta - powiaty grodzkie Katowice Ekstraklasa Bielsko-Biała Ekstraklasa Miasta powiatowe Cieszyn Ekstraklasa Pszczyna I Klasa Żywiec I Klasa Miasta małe Ustroń I Klasa Pilica I Klasa Sośnicowice I Klasa Wilamowice I Klasa Skoczów I Klasa Strumień I Klasa Woj. świętokrzyskie Miasta - powiaty grodzkie Kielce I Klasa Miasta powiatowe Opatów I Klasa Włoszczowa I Klasa Sandomierz I Klasa Woj. warmińsko-mazurskie Miasta - powiaty grodzkie Olsztyn I Klasa Elbląg I Klasa Miasta małe Mikołajki Ekstraklasa Woj. wielkopolskie Miasta - powiaty grodzkie Poznań Ekstraklasa Leszno I Klasa Miasta powiatowe Wolsztyn I Klasa Nowy Tomyśl I Klasa Szamotuły I Klasa Ostrzeszów I Klasa Kępno I Klasa Września I Klasa Kościan I Klasa Miasta małe Kórnik Ekstraklasa Puszczykowo Ekstraklasa Krzywiń I Klasa Grabów nad Prosną I Klasa Rakoniewice I Klasa Rydzyna I Klasa Lwówek I Klasa Stęszew I Klasa Raszków I Klasa Borek Wielkopolski I Klasa Nekla I Klasa Poniec I Klasa Buk I Klasa Swarzędz I Klasa Woj. zachodniopomorskie Miasta - powiaty grodzkie Szczecin Ekstraklasa Koszalin I Klasa Świnoujście I Klasa Miasta powiatowe Kołobrzeg Ekstraklasa Kamień Pomorski I Klasa Myślibórz I Klasa Gryfino I Klasa Miasta małe Międzyzdroje Ekstraklasa Borne Sulinowo I Klasa Suchań I Klasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzów Odpowiedź IP: *.gorzow.mm.pl 01.07.04, 09:15 Podaję za encyklopedią internetową WIEM.ONET: "Gorzów Wielkopolski, miasto wojewódzkie w północno-zachodniej części Polski. Położone w obrębie Równiny Gorzowskiej, nad Wartą u ujścia Kłodawki. 126 tys. mieszkańców (1998). W okresie międzywojennym miasto rozwinęło się w duży ośrodek przemysłowy.Duży ośrodek przemysłu chemicznego (m.in. zakłady Stilon), włókienniczego, środków transportu, maszynowego, przetwórstwa spożywczego, drzewno-papierniczego, farmaceutycznego, materiałów budowlanych. Port rzeczny, węzeł komunikacji drogowej i kolejowej. Ośrodek naukowy i kulturalny regionu (...)" A swoją drogą wypadałoby zielonogórski głąbie żebyś wiedział jakie miasto jest stolicą województwa, w którym mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 48x Re: odpowiedź na odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 09:25 ośrodek naukowy, port, WEZEŁ KOLEJOWY, qrwa nie rozśmieszaj mnie pajacu, te dane to chyba z przedwojennego rocznika statystycznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzów Do smiesznego goscia 48x IP: *.gorzow.mm.pl 01.07.04, 09:30 1. Pajac to twój stary. 2. Dane są aktualne, ale poziom twojej wypowiedzi świadczy, że niezbyt często korzystasz z encyklopedii. 3. Te 48x oznacza, że 48 razy zamieścisz na forum równie wartościowy komentarz? Mam nadzieję, że już przekroczyłeś 40-tkę i zbliżasz się do końca limitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 48x Re: Do smiesznego goscia 48x IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 10:00 daruj sobie te osobiste wycieczki pajacu, może jakieś konkrety np na temat wezła kolejowego czy ośrodka naukowego ? bo tę krótką charakterystykę Gorzowa przepisałeś chyba z gierkowskiej encyklopedi Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_zielonagora Re: Do smiesznego goscia 48x 01.07.04, 10:36 A ja mam coś jeszcze bardziej śmiesznego, w enyklopedii z 2003 roku jest napisane że Gorzów Wlkp. to miasto powiatowe. Trochę dziwne, poza tym to jest nowiutka encyklopedia. Odpowiedz Link Zgłoś
gtk Re: Do smiesznego goscia 48x 01.07.04, 10:50 marcin_zielonagora napisał: > A ja mam coś jeszcze bardziej śmiesznego, w enyklopedii z 2003 roku jest > napisane że Gorzów Wlkp. to miasto powiatowe. Trochę dziwne, poza tym to jest > nowiutka encyklopedia. Napisz do wydawnictwa i zażądaj erraty. Dali Ci wybrakowany towar, może nawet dostaniesz zwrot części poniesionych wydatków? Mogę Ci polecić dobrego adwokata. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Do smiesznego goscia 48x 01.07.04, 11:33 marcin_zielonagora napisał: > A ja mam coś jeszcze bardziej śmiesznego, w enyklopedii z 2003 roku jest > napisane że Gorzów Wlkp. to miasto powiatowe. Trochę dziwne, poza tym to jest > nowiutka encyklopedia. Podaj wydawnictwo, strone, tak by bylo to wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzów Do smiesznego goscia 48x po raz drugi. IP: *.gorzow.mm.pl 01.07.04, 12:20 Było pytanie, a ja udzieliłem odpowiedzi i podałem źródło. Ale widzę, że tobie oprócz enscyklopedii przydałby się także słownik ortograficzny. Mam nadzieję, że d0 48-go postu już niewiele zostało i w końcu zamilkniesz. Nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś