Dodaj do ulubionych

ŚWIĘTO Łemków

15.07.04, 22:04
Różnie jest dzisiaj z tą Łemowszczyzną. Zarówno tutaj, jak i w Beskidzie.
Dlatego tym bardziej dobrze się dzieje, że jest Watra na Ługach.
Nasza lokalna, podgorzowska (!) mniejszość etniczna, a jednak niewielu ma o
niej pojęcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: petro Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 23:24
      Dzięki takim publikacjom w prasie coraz więcej osób ma świadomość o obecności mniejszości łemkowskiej na Ziemiach Zachodnich. I coraz więcej osób przybywa na Watrę do Ługów...Do zobaczenia...
    • Gość: daniel Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.mofnet.gov.pl 16.07.04, 08:00
      dobrze, że są organizowane takie imprezy promujace kultury tradycyjne
      mniejszości etnograficzych. jak bym mógł sam bym przyjechał - moi dziadkowie
      pochodzili z Polan k/Krynicy zostali wysiedleni podczas akcji "Wisła"
      przesiedlili ich do Chełmska K/Skwierzyny. Pozdrawiam wsystkich Łemków i
      sympatykow lemkowszczyzny
      • Gość: petro Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 09:45
        No to przyjeżdżaj Daniel, przyjeżdżajcie inni Łemkowie... Niech nas będzie w Ługach jak najwięcej ;-)
        • Gość: daniel Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.mofnet.gov.pl 16.07.04, 10:05
          Dzięki za zaproszenie Petro ale naprawdę nie mogę. Na pewno jednak będzie tam
          mój kolega ze studiów Mirek pecuch, który napisał pracę doktorską o Łemkach.

Pozdrawiam
          daniel
    • lepian4 Re: ŚWIĘTO Łemków 16.07.04, 10:11

Fajnie, ze cos takiego ma miejsce. Warto kultywowac tradycje
      naszych „pionierkich” przodkow. Mam jednak duze zastrzezenia do sposobu
      redagowania o tym ciekawym wydarzeniu przez Gazete Wybiorcza:

„Ale watra nadal pozostaje spotkaniem kameralnym, półoficjalnym, organizowanym
      przez młodą inteligencję, która chciała wskrzesić tradycje przodków. Dawniej
      Łemkowie wypasali owce i uprawiali ziemię, a bacowie i juhasi często rozpalali
      w górach watry, czyli ogniska. Ogień bronił ich przed wilkami, dawał ciepło i
      strawę, przypominał o domu.”

A to nic niema chyba wspolnego z ”mloda inteligencja”. Nad stylem można chyba
      popracowac. To nie jest az tak trudne.
      • Gość: petro Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 11:24
        Faktycznie to zestawienie jakoś nie brzmi najlepiej. Trudno. Nie wynika to jednak ze złej woli. A Ty - lepian4 wybierasz się na Watrę?
        • lepian4 Re: ŚWIĘTO Łemków 17.07.04, 06:51
          Jeszcze nie wiem. Od czterech lat jestem pod pantoflem, dlatego nie wiem
          jeszcze, czy zona mnie pusci. Rozumiesz: lato, jezioro, mloda inteligencja...
      • Gość: XXX Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 14:21
        lepian4 - miałem podobne refleksje - cóż ci Łemnkowie planują wypas owiec i
        juhasowanie? No a ta "młoda inteligencja" także zabrzmiała dwuznacznie... -
        młoda? czym - wiekiem ? przecież to ludzie w wieku wcale nie "młodzieńczym"...
        a moze "młoda w rozwoju".... itp.....

Po za tym, jakieś dziwne "cepeliowskie" klimaty wprowadza ten tekst....

Pozdrawiam z sympatią wszystkich Łemków... trzymajcie się i nie dajcie się
        głupkowatym tekstom....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka