blic 15.07.04, 22:04 Różnie jest dzisiaj z tą Łemowszczyzną. Zarówno tutaj, jak i w Beskidzie. Dlatego tym bardziej dobrze się dzieje, że jest Watra na Ługach. Nasza lokalna, podgorzowska (!) mniejszość etniczna, a jednak niewielu ma o niej pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: petro Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 23:24 Dzięki takim publikacjom w prasie coraz więcej osób ma świadomość o obecności mniejszości łemkowskiej na Ziemiach Zachodnich. I coraz więcej osób przybywa na Watrę do Ługów...Do zobaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.mofnet.gov.pl 16.07.04, 08:00 dobrze, że są organizowane takie imprezy promujace kultury tradycyjne mniejszości etnograficzych. jak bym mógł sam bym przyjechał - moi dziadkowie pochodzili z Polan k/Krynicy zostali wysiedleni podczas akcji "Wisła" przesiedlili ich do Chełmska K/Skwierzyny. Pozdrawiam wsystkich Łemków i sympatykow lemkowszczyzny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petro Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 09:45 No to przyjeżdżaj Daniel, przyjeżdżajcie inni Łemkowie... Niech nas będzie w Ługach jak najwięcej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.mofnet.gov.pl 16.07.04, 10:05 Dzięki za zaproszenie Petro ale naprawdę nie mogę. Na pewno jednak będzie tam mój kolega ze studiów Mirek pecuch, który napisał pracę doktorską o Łemkach. Pozdrawiam daniel Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: ŚWIĘTO Łemków 16.07.04, 10:11 Fajnie, ze cos takiego ma miejsce. Warto kultywowac tradycje naszych „pionierkich” przodkow. Mam jednak duze zastrzezenia do sposobu redagowania o tym ciekawym wydarzeniu przez Gazete Wybiorcza: „Ale watra nadal pozostaje spotkaniem kameralnym, półoficjalnym, organizowanym przez młodą inteligencję, która chciała wskrzesić tradycje przodków. Dawniej Łemkowie wypasali owce i uprawiali ziemię, a bacowie i juhasi często rozpalali w górach watry, czyli ogniska. Ogień bronił ich przed wilkami, dawał ciepło i strawę, przypominał o domu.” A to nic niema chyba wspolnego z ”mloda inteligencja”. Nad stylem można chyba popracowac. To nie jest az tak trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petro Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 11:24 Faktycznie to zestawienie jakoś nie brzmi najlepiej. Trudno. Nie wynika to jednak ze złej woli. A Ty - lepian4 wybierasz się na Watrę? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: ŚWIĘTO Łemków 17.07.04, 06:51 Jeszcze nie wiem. Od czterech lat jestem pod pantoflem, dlatego nie wiem jeszcze, czy zona mnie pusci. Rozumiesz: lato, jezioro, mloda inteligencja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: ŚWIĘTO Łemków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 14:21 lepian4 - miałem podobne refleksje - cóż ci Łemnkowie planują wypas owiec i juhasowanie? No a ta "młoda inteligencja" także zabrzmiała dwuznacznie... - młoda? czym - wiekiem ? przecież to ludzie w wieku wcale nie "młodzieńczym"... a moze "młoda w rozwoju".... itp..... Po za tym, jakieś dziwne "cepeliowskie" klimaty wprowadza ten tekst.... Pozdrawiam z sympatią wszystkich Łemków... trzymajcie się i nie dajcie się głupkowatym tekstom.... Odpowiedz Link Zgłoś