Dodaj do ulubionych

Jesień kolejny sezon

27.09.13, 08:42
Niektórzy mówią, że pora na małą depresyjkę. Orężem do walki z jesienną depresją jest światło słoneczne. Im więcej, tym lepiej.
Tym, którzy z racji pracy między murami nie mają okazji zaznać tego dobrodziejstwa zalecam dobrze oświetlone pomieszczenia, wizytę na Słowiance lub siłownię.

Jesienią staramy się zrobić to czego nie chciało nam się zrobić latem, tak więc pracy nie powinno zabraknąć.

Wątek wiosenno-letnio-jesienno-zimowy bez żeńskiego akcentu to wątek pisany niechlujnie, a na bylejakość zgody nie będzie. No więc jesienią kobiety są źródłem ciepła, do którego wędrowca ciągnie. Ulegnijmy słabościom.

Butle powinny być już gotowe do przyjęcia nowych winnych jagód. Zawartość tych butli powinna trafić do butelek i pozapełniać barki. Jesienią należy z wolna je opróżniać pamiętając, że przed nami jest jeszcze sroga pani zima. Potem będzie już tylko lepiej (Loginusie jak zaczniemy następny sezon po "kolejnym"?)
Obserwuj wątek
    • Gość: login_t Re: Jesień kolejny sezon IP: *.noc.fibertech.net.pl 27.09.13, 09:21
      Fejsbuk zabija fora.
      • josner Re: Jesień kolejny sezon 27.09.13, 14:51
        Gość portalu: login_t napisał(a):

> Fejsbuk zabija fora.

Mnie tam na fejsie nie ma więc "nie żyję" :)
        • e_werty Re: Jesień kolejny sezon 27.09.13, 16:58
          Mnie tam na fejsie nie ma

... mnie także - nie lubię tłoku!
          Forum kameralne bardziej...
          • Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.13, 21:23
            Właśnie chłopak wygrał w teleturnieju 500.000 EUR, bo nie ryzykował odpowiedzi na pytanie za 1.000.000 EUR, i słusznie, bo by na nie źle odpowiedział. Pytanie było:

Czego jest ponad 500 rodzimych gatunków w Niemczech:

a) żab
            b) ptaków drapiężnych
            c) gryzoni
            d) pszczół

• Gość: nicelus Pytanie za 1.000.000,- EUR! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.13, 20:19
              Pytanie za 1.000.000,- EUR i nikt nie pyta o prawidłową odpowiedź? Wnioskuję więc, że wszyscy dokładnie wiedzą.

• Gość: login_t Re: Pytanie za 1.000.000,- EUR! IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 28.09.13, 20:34
                a czy nam coś ta wiedza da?
                • Gość: nicelus Re: Pytanie za 1.000.000,- EUR! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.13, 21:38

> a czy nam coś ta wiedza da?

1.000.000,- EUR raczej nie da, ale da zaspokojenie potrzeby wiedzy i rozumienia. To też coś.

:)

• Gość: nicelus Re: Pytanie za 1.000.000,- EUR! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.13, 22:10
                    Myślałem, że tylko marek_p będzie wiedział, że chodzi o pszczoły.

Gdy się już pozna sekret gitary, to kilka EUR można też zarobić...

• Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.13, 22:56
      marek_p napisał:

> Niektórzy mówią, że pora na małą depresyjkę.

Pora na panią profesor.

• Gość: nicelus Hallo Wyspiarze! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.13, 08:01
      Co słychać na "Zielonej Wyspie"?

• Gość: nicelus Co słychać na "Zielonej Wyspie"? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.09.13, 11:35
        Zamiast dialogu nadal tylko jazgot w wielkich przekaziorach?

Byłem w Polsce w poprzednią niedzielę, to mnie głowa rozbolała od tych pyskówek przekupek i przerzucania się coraz to większymi bredniami. Po powrocie mogłem odsłuchać dla kontrastu rozmowy w nocnym autobusie w Monachium z Helmutem Zöpfl na temat nauczania dzieci. Prawdziwa uczta dla umysłu.

• Gość: nicelus Helmut Zöpfl IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.09.13, 13:55
          Jest teologiem, profesorem pedagogiki, doktorem biologii, pisarzem i autorem wielu książek. Przetłumaczę dwa znalezione w internecie cytaty z tej nocnej jazdy, byście też coś z tego mieli.

„Ich nehme wirklich alle Richtungen, auch den Atheismus, sehr ernst, wenn er nicht dümmlich wird, das heißt, wenn er nicht intolerant ist, sondern wenn er sich mit offenen Fragen auseinandersetzt. Und es gibt so viele offene Fragen, die weder der Naturwissenschaftler noch der Theologe beantworten kann.“

"Naprawdę biorę poważnie wszystkie kierunki, również ateizm, jeżeli nie jest głupawy, to znaczy, jeżeli nie jest nietolerancyjny, lecz jeżeli odpowiada na postawione pytania. A jest tak wiele pytań na które, ani nauki przyrodnicze, ani teologia nie potrafi odpowiedzieć."

„Das ist für mich eine wichtige Feststellung, dass unser Verstand nur ein begrenzter ist, und ich hab' nichts so dick wie Leute, die meinen, sie sind so gescheit, dass sie den anderen überhaupt nicht mehr anhören müssen.“

"Dla mnie jest ważne stwierdzenie, że nasz rozum jest ograniczony. Nie mam więc zaufania do ludzi, którzy myślą, że są tak mądrzy, że innych w ogóle słuchać nie muszą."

• e_werty Re: Helmut Zöpfl 29.09.13, 14:19
            Obserwując szczura zamkniętego w klatce można uzmysłowić sobie czego my nie dostrzegamy. Dla niego świat się kończy na ścianach klatki. Co stanowi nasza klatkę? czego nie jesteśmy sobie w stanie uświadomić ? To nasze zmysły nas ograniczają - od szczura różni nas jedynie mózg zdolny do refleksji i analizy doświadczeń. Jakie doznania są dla nas nie dostępne? Czy to nazywamy Bogiem?
            • Gość: nicelus Re: Helmut Zöpfl IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.09.13, 14:59
              e_werty napisał:

> Obserwując szczura zamkniętego w klatce
              > można uzmysłowić sobie czego my nie dostrzegamy.
              > Dla niego świat się kończy na ścianach klatki.
              > Co stanowi nasza klatkę?
              > czego nie jesteśmy sobie w stanie uświadomić ?

Najpierw ludzkość odkryła, że Ziemia nie jest płaska i Słońce krąży wokół Ziemi. Później ludzkość odkryła, że tak nie jest, bo to Ziemia krąży wokół Słońca. Następnie ludzkość stwierdziła, że to też jest nieprawda, bo wszystko jest względne. Kto wie, czy teraz nie stwierdzi, że przestrzeń ma wiele więcej wymiarów niż 3, ale my widzimy jedynie trzy, ponieważ pozostałe mamy zwinięte i postrzegamy je jako upływ czasu. Gdy je zobaczymy, świat będzie znacznie piękniejszy, a czas się zatrzyma w miejscu i nie będzie upływał...

Ale o tym już kiedyś wiele pisałem. Nie mam czasu do tego wracać. Póki czasu nie można zatrzymać, tydzień jest zbyt krótki. Obowiązki mnie wzywają.

• e_werty Re: Helmut Zöpfl 29.09.13, 15:31
                Obowiązki mnie wzywają.

Ja, ordnung muss sein!
                • Gość: nicelus Re: Helmut Zöpfl IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.09.13, 15:54
                  e_werty napisał:

> Ja, ordnung muss sein!

Ja, allerdings, auf alle Fälle.

• Gość: nicelus Re: Helmut Zöpfl IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.09.13, 14:19
            Zapomniałem dodać, że Helmut Zöpfl prócz tytułu profesora pedagogiki, tytułu doktora nauk przyrodniczych, tytułu doctor honoris causa Papieskiego Uniwersytetu Laterańskiego, ma też tytuł doctor honoris causa Moskiewskiego Uniwersytetu, więc komuchy uważajcie z krytyką.

:D :D :D

• Gość: login_t Re: Jesień kolejny sezon IP: *.noc.fibertech.net.pl 30.09.13, 10:43
      Kaloryfery nie robią.

Strajk się szykuje.

• Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.10.13, 06:48

> Kaloryfery nie robią.

To będzie zimno.

> Strajk się szykuje.

To będzie gorąco.

W sumie średnio...

Comment ça va?
        Comme ci, comme ça.

:|

• Gość: login_t Re: Jesień kolejny sezon IP: *.noc.fibertech.net.pl 01.10.13, 10:01
          Gość portalu: nicelus napisał(a):

> Comment ça va?
          No comment
          • Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.10.13, 23:07
            login_t napisał(a):

> No comment

Angielskiego, niestety, nigdy się nie uczyłem.

Po polsku na pytanie: Jak leci?
            Odpowiadam: Średnio na jeża.

Po francusku na pytanie: Comment ça va?
            Odpowiadam: Comme ci, comme ça.

Po niemiecku na pytanie: Wie gehts - wie stehts?
            Odpowiadam: Na ja, Selbe Scheisse, Anderer Tag!

Nie znam angielskiego.
            Na zaczepki typu: How do you do?
            Odpowiadam: Do you how how.

• Gość: nicelus :D :D :D IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.10.13, 23:37
      Jahna nazywają często Flashem Gordonem architektury.

A Alberta Einsteina nazywają najczęściej Agnieszką Jęksą fizyki.

• Gość: nicelus Re: Jesień kolorowy sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.10.13, 15:56

• Gość: nicelus Re: Jesień kolorowy sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.10.13, 16:07
        Będą kolorowe zdjęcia.

• Gość: nicelus Ładny tekst na temat demokracji. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.10.13, 19:49
      Pasuje również do Gorzowa.

• Gość: login_t Re: Jesień kolejny sezon IP: *.noc.fibertech.net.pl 04.10.13, 08:59
      W co się bawić...

Napadł na bank z dziecięcą zabawką. Dostał plik imitujący pieniądze
      • Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.10.13, 21:35
        login_t napisał(a):

> W co się bawić...

Jak w tej historii o skąpym Szkocie, który w pułapce na myszy zamiast sera umieścił wycięte z gazety zdjęcie sera. Następnego dnia znalazł w pułapce złapane zdjęcie myszy.

• Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.10.13, 14:25
      marek_p napisał:

> Niektórzy mówią, że pora na małą depresyjkę.

E tam. Pora by żyć kolorowo.

• Gość: nicelus Sezon na dynie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.13, 18:45
      Dziś byłem w Teltow. Jesień jest piękna. Południe Berlina jest piękne. Nie widać już granicy między południem Berlina i Teltow. Co prawda to już ponad dwadzieścia lat jak Niemcy obalili komunizm i zakończyli lustrację.

Kupiliśmy trzy dynie "Muskat de Provence" z Francji, bo taką lubimy, oraz jedną na spróbowanie "Flat White Star" z Afryki bo takiej nie znamy. Płaska po wierzchu biała, a w środku ma być prawie czerwona. Zobaczymy. Na razie zupa i surówka do drugiego dania z francuskiej muszkatowej.

• Gość: nicelus Cisza jakaś ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.13, 22:08
      ... na "zielonej wyspie".

• Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.10.13, 21:58
      Zamiast długo opowiadać, pokażę kilka nowych zdjęć.

• Gość: login_t Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 18.10.13, 04:45
        Za oknem mam podobnie. Jak już słońce wzejdzie.
        • Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.10.13, 02:33
          login_t napisał(a):

> Za oknem mam podobnie. Jak już słońce wzejdzie.

W słońcu ładnie wygląda Ambrowiec (Liquidambar), ten z pierwszego zdjęcia.
          • Gość: nicelus Ambrowiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.10.13, 10:16
            amerykański.

• e_werty Re: Ambrowiec 19.10.13, 11:56
              amerykański.

...również złoty?
              • Gość: nicelus zielone i złote IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.10.13, 22:08
                e_werty napisał:

> amerykański.
                >
                > ...również złoty?

Zielone, złote jak czerwieńce, a nawet fioletowe jak 20 złotych. Liście Ambrowca mają wszystkie kolory jednocześnie.

Dziś zrobiłem nowe zdjęcia. Później je przejrzę. Jak będą jakieś niezbyt udane, to je wrzucę do tego jesiennego albumu.

• Gość: nicelus Re: zielone i złote IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.10.13, 23:52
                  Dołożyłem kolejną dziesiątkę zdjęć. Poprzednie kończyła stewartia, a teraz drugą dziesiątkę zamyka nyssa sylvatica.

• Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.13, 00:10
      marek_p napisał:

> Orężem do walki z jesienną depresją
      > jest światło słoneczne.

I wzmożona praca.

• Gość: nicelus Najwyższy czas! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.13, 14:20
      Opony zmienić na zimowe.
      • Gość: login_t Re: Najwyższy czas! IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 27.10.13, 17:29
        Gość portalu: nicelus napisał(a):

> Opony zmienić na zimowe.

No tak, łaziłem dzisiaj nad jeziorem w krótkim rękawie...
        • Gość: nicelus Re: Najwyższy czas! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.13, 20:42
          login_t napisał(a):

> No tak, łaziłem dzisiaj nad jeziorem w krótkim rękawie...

Ciepła jesień, a zbiorniki wody będą jeszcze długo oddawać ciepło. Jednak nawet po ciepłej jesieni, przyjdzie w końcu zima. W Niemczech polecają opony zimowe "von O bis O" (von Oktober bis Ostern).

• Gość: nicelus Melodia ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.10.13, 01:10
      ... na dobranoc.

• Gość: nicelus Re: Melodia ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.11.13, 23:22
        ... na jesień.

• Gość: nicelus Re: Melodia ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.13, 06:52
          Ależ kiczowate to wideo.
          Ale to też sztuka zrobić taki kicz,

• Gość: nicelus Jest tyle pięknych budowli w Europie ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.13, 21:54
      Dobranoc.

• Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.13, 20:51
      Melodia na dziś.
    • Gość: nicelus Oda do Platformy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.13, 23:27
      na dobranoc.

• Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.11.13, 00:58
      Оcень в oкoшкo cтyчитcя

• Gość: nicelus Co to takiego jesień? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.11.13, 21:18
      Чтo тo тaкoе ocень?

• Gość: login_t Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 28.11.13, 19:16
      Sok z jednej cytryny, jedna czubata łycha miodu i solidny chlust* brandy czynią cuda.

*) Jeden chlust - dwa gulgule
      • Gość: miecio Re: Jesień kolejny sezon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.13, 21:33
        szczególne cuda czyni brandy

ewentualnie zioła dobre na wszystko
        • Gość: login_t Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 29.11.13, 05:32
          Gość portalu: miecio napisał(a):

> szczególne cuda czyni brandy
          >
          > ewentualnie zioła dobre na wszystko

Optymalnie: nalewki na ziołach.
          • Gość: miecio Re: Jesień kolejny sezon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.13, 18:12
            Nalewki na ziołach kojarzą się ze zgredziałymi geriatrykami.
            • Gość: login_t Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 29.11.13, 18:41
              brandy niedobra, nalewki jeszcze gorsze... Niektórym trudno dogodzić.
              • Gość: miecio Re: Jesień kolejny sezon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.13, 18:57
                Bo teraz jest pora na grzane wino. Czerwone wino dobre na m.in. na serce. i nie tylko.
                • Gość: login_t Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 29.11.13, 19:32
                  Gość portalu: miecio napisał(a):

> Bo teraz jest pora na grzane wino. Czerwone wino dobre na m.in. na serce. i nie
                  > tylko.

Jesień to pora, żeby się narąbać, jak to pisał Witkacy, do twardego rzygu.
                  Zimą nie, bo się można pośliznąć.
                  I od białego trochę światła się odbija, rozprasza deprechę.
                  Jesień to co innego.

Do pełna.
                  • Gość: nicelus Re: Jesień kolejny sezon IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.13, 08:39

> I od białego trochę światła się odbija,
                    > rozprasza deprechę.
                    > Jesień to co innego.

To jest naukowo udowodnione, że światło polepsza samopoczucie.

Mój znajomy leczy, między innymi, światłem.

Moim zdaniem, nie tyle światło sztuczne, co organizowane przez niego wycieczki w Alpy na narty, czy do ciepłych krajów na żagle, polepszają samopoczucie jego pacjentów.

• Gość: nicelus Co jest grane? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.13, 13:04
      Chits - Looking So Good

• Gość: nicelus Słonecznej niedzieli. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.13, 13:19
        Astro Nautico Mix For IMPOSE

• Gość: nicelus Re: Co jest grane? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.13, 21:53
        Mówi się jeszcze "Co jest grane?", czy może już "Co jest miksowane?"?
    • Gość: nicelus Idzie ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.13, 19:38
      ... zima.

• Gość: nicelus Dziś o godz. 18:11 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.13, 12:52
        W 2013 roku przesilenie zimowe jest 21 grudnia 2013 roku o godzinie 18:11, a wraz z nim początek zimy.
        • e_werty Re: Dziś o godz. 18:11 21.12.13, 16:21
          Ta wiadomość i informacja Prezesa Kaczyńskiego precyzują jakie wydarzenia czekają nas w najbliższym czasie!!!
          • marek_p Re: Dziś o godz. 18:11 21.12.13, 20:03
            Pogoda mocno nie zimowa, ale w pewnością to kwestia czasu.
            W grudniu w nieogrzewanej szklarni wykiełkowały mi bardzo cenne rośliny pochodzące z państwa roślinnego Capensis (Południowa Afryka).
            Siałem na wiosnę, ale uznały, że to nie ich wiosna.
            No i... No i musiałem zamontować silne światło, ale obawiam się, że to może nie wystarczyć ;(
            • Gość: nicelus Ale się porobiło. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.14, 02:00
              Piękną wiosnę mamy tej zimy. W Berlinie za płotem u sąsiada od tygodnia kwitnie wiśnia, albo śliwka.

• Gość: nicelus > wiśnia, albo śliwka. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.14, 11:18
                Teraz kwitnie, a pszczoły śpią.

:D

• Gość: Bernard Re: Dziś o godz. 18:11 IP: *.net.albertacom.com 05.01.14, 07:21
              Hey marek,
              "Wnerwiasz" mnie...
              Ty mi tu nawijasz o jakichs tam poloudniowoafrykanskich kielkach ktore swiatelkami musisz dogrzewac...a ja tu marzne!!!
              W tej chwili za oknem u mnie -25C, wiatr...I wszystko (zimowo mowiac) z gorki.. Czyli, bedzie gorzej do rana...Mam nadzieje ze snieg padc przestanie...
              Jak jest zimno?
              Dam ci marku przyklad:
              Hemi, mojej pani pudel, usiadl przy drzwiach I zaszczekal...
              Dobry piesek...
              Jak sie "musi" to sie "musi"...
              Poglaskalem Hemi I drzwi otworzylem...
              Hemi wyszedl na zewnatrz....zrobil male kolko, wrocil do domu I.....nasikal na podloge...
              Nastepnie usiadl na podlodze I popatrzyl na mnie wzrokiem ktory mowil: Kiedy ostatni raz wyciagales swojego siusiolka przy -25C na wietrze??????
              Moja pani ciagle sie smieje....
              Ze niby jej Hemi taki madry....
              I to sa zimowe jaja
              PS. Zime sprzedaje hurtowo.. I tanio...
              he he he he
            • Gość: nicelus Giardino Botanico Alpinia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.14, 11:33
              Dziś w telewizji obejrzałem program o przepięknie położonym włoskim ogrodzie botanicznym Giardino Botanico Alpinia. Ma 4 ha i istnieje od 1934 roku. Mogłem zobaczyć, jak moje najcenniejsze drzewa będą wyglądać za pół wieku. Jeżeli doczekają oczywiście, bo to jednak nie ten klimat. Coś wspaniałego taki ogród. To co u nas wyrasta na krzaki, albo małe drzewka, to tam potężne wielkie jak dąb drzewa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka