Dodaj do ulubionych

Odpowiedź...

18.04.15, 20:02
... nie na temat jaka dostałem po ponad miesiącu...

e_werty Gazeta.pl <e_werty@gazeta.pl>
11 mar - do dialog

Czy nie odczuwa Pan dysonansu przechodząc codziennie obok kłamliwej tablicy na budynku Urzędu Miejskiego w Gorzowie? W czasach Pojednania z Niemcami toleruje Pan tablicę której miejsce jest w Muzeum.

Miasto zaprasza Niemców - urządza szopki z biciem w Dzwon Pojednania a jednocześnie mówi:

"POLAKOM, KU WIECZNEJ PAMIĘCI, W PIERWSZĄ
ROCZNICĘ OSWOBODZENIA GORZOWA
Z POD WIEKOWEGO JARZMA GERMAŃSKIEGO
PRZEZ WOJSKO POLSKIE I ARMIE CZERWONĄ
WMUROWANO TĘ TABLICĘ Z GŁĘBOKA WIARĄ
WIECZNEGO BYTOWANIA POLSKI
NA ZIEMI LUBUSKIEJ
GORZÓW, DNIA 30.I.1946 R."

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3746330,2,1,1-tablica-na-magistracie.html
Poprzedniemu Prezydentowi tablica nie przeszkadzała - ostatecznie to nacja do której należał ją wieszała. Czy Pana nie drażni ten schizofreniczny dualizm w polityce Miasta?

Pozdrawiam - Roman Łaniewski

dialog
13 kwi (5 dni temu)

GPM.1431.68.2015.ESC

Szanowny Panie,

wskazana przez Pana tablica przestała pełnić funkcję propagandową. Z tytułu upływu czasu stała się elementem dzięki któremu łatwiej jest obecnym i przyszłym pokoleniom młodych mieszkańców naszego miasta, tłumaczyć tamtą trudną i skomplikowaną rzeczywistość
.

Z poważaniem,
Ewa Sadowska-Cieślak

Biuro Prasowe

From: e_werty Gazeta.pl [e_werty@gazeta.pl]
Sent: Wednesday, March 11, 2015 12:41 PM
To: dialog@um.gorzow.pl
Subject: Tablica

Ostrzeżenie! Czytanie mych postów i stosowanie ich w życiu może być powodem strat finansowych oraz uszczerbku na ciele i umyśle! Wybór należy do Ciebie! PRECZ Z TV!!! OLEJ WYBORY!!!
Obserwuj wątek
    • e_werty Re: Odpowiedź... 18.04.15, 20:21
      łatwiej jest obecnym i przyszłym pokoleniom młodych mieszkańców naszego miasta, tłumaczyć tamtą trudną i skomplikowaną rzeczywistość

... i dlatego jej miejsce jest w muzeum...
      albo w Domu Historii Miasta.
      Tam uzyska wiarygodność eksponatu do nauki historii - na Magistracie
      może ujść uwadze turystów...
    • Gość: nicelus Re: Odpowiedź... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.04.15, 23:37
      ... jest na temat.

Jeżeli tablica przestałaby pełnić swoją funkcję, to Twoje pytanie byłoby bezprzedmiotowe. Dlatego odpowiedź jest na temat. Problem w tym, że w rzeczywistości tablica nadal pełni swoją funkcję, a jedynie urzędniczka kłamie że przestała pełnić.

Nie daj z siebie robić idioty. Ja bym w ogóle nie zaczynał pisać, bo to sporo czasu wyjęte z mojego życiorysu, a urzędnikowi za czas na odpisywanie tych idiotyzmów nieźle płacą. Jeżeli jednak już zacząłeś pisać, to pisz aż do skutku. Pisz, że urzędniczka zaprzecza tak oczywistemu faktowi, że tablica nadal pełni swoją funkcję propagandową jeżeli wisi tam gdzie została powieszona Polakom ku wiecznej pamięci, zamiast wisieć w muzeum lub magistrackiej gablocie.

Powodzenia życzę.

• e_werty Re: Odpowiedź... 19.04.15, 08:30
        Dlatego odpowiedź jest na temat

...jest nie na temat - pytałem Prezydenta

"Czy nie odczuwa Pan dysonansu..."

A dostałem odpowiedź "o roli tablicy wobec nowych pokoleń"!
        • Gość: nicelus Re: Odpowiedź... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.15, 09:20
          e_werty napisał:

> ...jest nie na temat - pytałem Prezydenta
          >
          > "Czy nie odczuwa Pan dysonansu..."

Myślisz jednotorowo i nie starasz się zrozumieć sposobu myślenia urzędniczki. Jeżeli urzędniczka napisała, że tablica przestała pełnić swoją funkcję, to przecież jest oczywiste, że prezydent miasta nie może odczuwać żadnego dysonansu. Do czego ma odczuwać? Do reliktu przeszłości? Odpowiedź jest co prawda nie wprost, ale jednak na temat. Jedyną jej wadą jest błędne założenie, że tablica przestała pełnić swoją funkcję. Nie jest pewne, że urzędniczka kłamie. Może po prostu nie rozumie. Trzeba to dopiero z niej jakoś wyciągnąć.

• e_werty Re: Odpowiedź... 19.04.15, 08:27
      tablica przestała pełnić funkcję propagandową

...jak nie pełni jak pełni!!!
      • Gość: nicelus Re: Odpowiedź... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.15, 09:40
        e_werty napisał:

> tablica przestała pełnić funkcję propagandową
        >
        > ...jak nie pełni jak pełni!!!

No właśnie. Nie pełniła by w muzeum lub gablocie w magistracie z odpowiednim komentarzem.

Jeżeli zdaniem magistratu wisząca w tym miejscu tablica nie pełni funkcji propagandowej, to nie widzę przeszkód by pod nią powiesić drugą tablicę w języku polskim, niemieckim i angielskim z wyjaśnieniem, ze powyższa tablica jest komunistycznym kłamstwem, bo lewica propagandowe kłamstwa miała, ma i zawsze będzie miała w swojej naturze.

:)

• Gość: nicelus pełniłaby IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.15, 09:43
          zanim mnie ktoś poprawi

:)

• Gość: nicelus Pomnik w Sądowie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.15, 10:09
      Pokazywałem okolicę znajomym z Francji. W środku miejscowości Sądów zobaczyli znany im z przedwojennych pocztówek pomnik poświęcony mieszkańcom wsi poległym w pierwszej wojnie światowej. Przedwojenne zdjęcia pokazują nie tylko sam pomnik, ale też transport tego imponujących rozmiarów eratyka. Zobaczyli ślady po wyrwanych przedwojennych tablicach i wielkimi literami nabazgrolone trzy wyrazy. Pytają, co one znaczą? Przetłumaczyłem: "byliśmy, jesteśmy, będziemy" i wytłumaczyłem, kto i kiedy to napisał. Tam też by się przydała jakaś tablica informacyjna, gdyż wielu turystów przyjeżdża i nie mają kogo spytać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka