Gość: fred IP: *.outsourcing.atman.pl 30.11.04, 11:34 I BARDZO DOBRZE Chociaż troche mnie to dziwy, przecież Pan Premier zapewniał , że sytuacja ekonomiczna w Polsce uległa poprawie, że bezrobocie spada .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: złomiarz Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.gorzow.mm.pl 30.11.04, 16:40 kupiłbym nowe auto ale bida panie więc starczyło na stare... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Am moze poprostu Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.gns.net.pl / 217.96.65.* 01.12.04, 08:55 A moze poprostu nikt nie kupuje bo oferte macie nie ciekawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
forgotten_realms Re: Spada sprzedaż nowych aut 01.12.04, 09:20 Głupota autora przeraża. Nie ma współzmienności pomiędzy importem używanych a sprzedazą nowych samochodów. Popyt na nowe samochody jest silnie związany z kondycją ekonomiczną gospodarstw domowych. Średnia płaca w lubuskim wynosi około 2000 zł brutto. Natomiast dominanta jest o kilkaset zlotych poniżej tej kwoty. W lubuskim zaledwie 2,5% gospodarstw domowych uzyskuje dochody powyżej 5000 złotych brutto (u mnie w mieście 25%). Osoba, którą stać na nowe auto nie zastanawia się, czy nie sprowadzić ze starej UE kilkunastoletnie - używane. Tym bardziej, ze u nas nie kupuje się nowego samochodu pod kątem jego praktycznej użyteczności (chociaż i to jest brane pod uwagę), ale w odniesieniu do jego walorów prestiżowych - wyróżnić się na tle sąsiadów (przynajmniej tak mowią mi ludzie, dla których świat kończy się na kategoriach produktu). Niech autor uzupełni swój antyszambrowany artykulik sondą wsród dilerów - ilu z pana pracowników stać na zakup nowego auta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proso1 Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.gorzow.mm.pl 01.12.04, 16:02 No wreszcie rozsądny głos. Otóż to, krótko mówiąc w Polsce jest bieda, że aż piszczy. I tylko tym można tłumaczyć spadek sprzedaży aut (i nie tyko aut). Dodam także, że wprowadzanie ograniczeń utrudniających sprowadzanie i sprzedaż używanych samochodów przynosi skutek wręcz odwrotny do zamierzonego - prowadzi do pogłębiania się biedy. Dlaczego? Ano pomyślcie panowie i panie lobbyści oraz dziennikarze. To nie boli. Pozdrawiam wszystkich myślących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 15:18 >Osoba, którą stać na nowe auto nie zastanawia się, czy nie sprowadzić ze >starej UE kilkunastoletnie - używane. Ale na pewno zastanawia się, czy nie wziąć klikuletniego wypasionego auta. Nie dziwię się, że np. VW nic nie sprzedał, bo wyposażenie w stosunku do ceny jest tragiczne. Gdy potrzebowałem nowego kombi z homologacją objeździłem wszystko w Gorzowie, VW był najgorszą propozycją (niezły silnik to za mało). A i tak stanęło na tym, że kupiłem półroczne wypasione. Odpowiedz Link Zgłoś
forgotten_realms Re: Spada sprzedaż nowych aut 02.12.04, 15:45 Gość portalu: Danny napisał(a): > >Osoba, którą stać na nowe auto nie zastanawia się, czy nie sprowadzić ze > >starej UE kilkunastoletnie - używane. > Ale na pewno zastanawia się, czy nie wziąć klikuletniego wypasionego auta. Nie > dziwię się, że np. VW nic nie sprzedał, bo wyposażenie w stosunku do ceny jest > tragiczne. Gdy potrzebowałem nowego kombi z homologacją objeździłem wszystko w > Gorzowie, VW był najgorszą propozycją (niezły silnik to za mało). A i tak > stanęło na tym, że kupiłem półroczne wypasione. fakt, to może być substytut, ale jeśli się nie mylę w Polsce nie było problemów ze sprowadzaniem nowych samochodów przez prywatnych importerów. Liberalizacja przepisów dotyczy starych samochodów (przecież na nie były wcześniej nałożone wysokie opłaty). No i faktcznie z pewnością znajdzie się ileś tam osób, które zamiast nówki Matiza wolą kupić wieloletniego Merca. Niemniej problemem są bardzo niskie zarobki Polaków (lubuskie jest liderem kosztów). Obecnie ich poziom jest niższy niż np. w Czechach i na Węgrzech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Vw na pewno nic nie sprzedal bo juz nie sprzedaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 18:12 aut u galgana LOL :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obyatel "Tego nie przetrzyma normalny rynek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 09:25 Normalnym rynkiem to my będziemy, kiedy u nas średnia płaca będzie równa połowie średniej płacy w UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: "Tego nie przetrzyma normalny rynek" IP: 5.6R1D* / *.ed.shawcable.net 04.12.04, 06:49 Hey obywatel, Srednia pracy "u nas" bedzie taka jak srednia pracy w UE, kiedy sredni poziom pracy bedzie u nas taki jak w UE... Nic za nic..... Powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Dilerzy płacą za politykę koncernów 02.12.04, 07:34 Dilerzy płacą za politykę koncernów. W górę ceny panowie! Harmonizujcie dalej ceny samochodów w UE. Po 1 maja przestałem być potencjalnym klientem salonów samochodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów 04.12.04, 19:34 Czy czasem nie weszło już w życie prawo umożliwiające korzystanie z tańszych, niefirmowych części zamiennych bez utraty gwarancji (czy cuś takiego)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów IP: 5.6R1D* / *.ed.shawcable.net 04.12.04, 20:01 Hey blic, Staram sie zrozumiec i nie moge... Znowu palisz....? Jesli samochod jest na gwarancji to dlaczego szukasz "niefirmowych" czesci... Obiecali ze bedzie jezdzil...niech naprawiaja i wymieniaja... Po to jest Gwarancja... Oni GWARANTOWALI ze bedzie ok... a jesli nie to naprawia... Gdzie sens...gdzie logika??? Pozdrawiam (oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: open Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów IP: *.gorzow.mm.pl 04.12.04, 22:44 Benek nie chwytasz? Miano wprowadzić legalne montowanie części do aut ktore wykonał nie np. Merc ,a Kowalski. Części posiadają takie same parametry. Kowalskiego sa jednak tańsze. To w Kanadzie jeszcze to nie wprowadzono ? Podoba mi sie stwierdzenie ,że w Polsce jest bieda . Wcześniej wspomniałem ,że ludzie nie maja na chleb to mnie od komuchów wyzwano. Ja tam sobie śpiewam >ale nędza ale ale nędza kto w ta nędzę dzis nas wpędza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 23:46 "...>ale nędza ale ale nędza kto w ta nędzę dzis nas wpędza..." Jesteś pewien? mnie sie wydaje ze "... kto nas w nią wpędzał..." przez ponad 50 lat? Zdaje mi sie że to twoi czerwoni bracia partyjni.... Odpowiedz Link Zgłoś
forgotten_realms Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów 06.12.04, 11:58 Gość portalu: werty napisał(a): > "...>ale nędza ale ale nędza kto w ta nędzę dzis nas wpędza..." > > Jesteś pewien? mnie sie wydaje ze "... kto nas w nią wpędzał..." przez ponad 50 > > lat? Zdaje mi sie że to twoi czerwoni bracia partyjni.... I to jest problem. Bo czy open może zaliczyć do swoich czerwonych braci partyjnych obecnego prezesa NBP? Facet, gdy inni "kiblowali" w więzieniach, miał legitymację PZPR, uczestniczył w zebranaich egzekutywy, a w nagrodę dostał nawet paszport i mógł wyjechać na stypendium zagraniczne. Niestety nowe czasy również nie stoją pod znakiem zrównoważonego rozwoju. Zakupiłem ostanio ksiązkę, w której zamieszcozno listy jakie zbulwesowani obywatele pisali do władz w okresie 1951 - 1956. Większoć tamtych problemów pasuje doskonale do naszej rzczywistości. Pasjonująca lekturą jest raport Banku Światowego nt. ubóstwa w Polsce (w tym także rozwarstwienia dochodowego, etc.) Świat nie jest (niestety) czarno - biały. Jakie wszytko byłoby proste, gdyby takim był. Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów 05.12.04, 10:31 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Staram sie zrozumiec i nie moge... Znowu palisz....? Jeśli jesteś za głupi żeby zrozumieć to miej przynajmniej na tyle kultury żeby nie wtrącać się ze swoimi przytykami. Lubisz obrażać ludzi, znajdujesz w tym jakąś przyjemność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krise Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 19:16 i bardzo dobrze bo kogo stac na nowe auto z salonu ? A moze za 1500 zl na miesiac mozna kupic nowe autko i jeszce przezyc miesiac???????? Odpowiedz Link Zgłoś