Dodaj do ulubionych

Spada sprzedaż nowych aut

IP: *.outsourcing.atman.pl 30.11.04, 11:34
I BARDZO DOBRZE
Chociaż troche mnie to dziwy, przecież Pan Premier zapewniał , że sytuacja
ekonomiczna w Polsce uległa poprawie, że bezrobocie spada ....
Obserwuj wątek
    • Gość: złomiarz Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.gorzow.mm.pl 30.11.04, 16:40
      kupiłbym nowe auto ale bida panie więc starczyło na stare...
    • Gość: Am moze poprostu Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.gns.net.pl / 217.96.65.* 01.12.04, 08:55
      A moze poprostu nikt nie kupuje bo oferte macie nie ciekawa ?
      • forgotten_realms Re: Spada sprzedaż nowych aut 01.12.04, 09:20
        Głupota autora przeraża. Nie ma współzmienności pomiędzy importem używanych a
        sprzedazą nowych samochodów.
        Popyt na nowe samochody jest silnie związany z kondycją ekonomiczną gospodarstw
        domowych. Średnia płaca w lubuskim wynosi około 2000 zł brutto. Natomiast
        dominanta jest o kilkaset zlotych poniżej tej kwoty. W lubuskim zaledwie 2,5%
        gospodarstw domowych uzyskuje dochody powyżej 5000 złotych brutto (u mnie w
        mieście 25%).
        Osoba, którą stać na nowe auto nie zastanawia się, czy nie sprowadzić ze starej
        UE kilkunastoletnie - używane. Tym bardziej, ze u nas nie kupuje się nowego
        samochodu pod kątem jego praktycznej użyteczności (chociaż i to jest brane pod
        uwagę), ale w odniesieniu do jego walorów prestiżowych - wyróżnić się na tle
        sąsiadów (przynajmniej tak mowią mi ludzie, dla których świat kończy się na
        kategoriach produktu).
        Niech autor uzupełni swój antyszambrowany artykulik sondą wsród dilerów - ilu z
        pana pracowników stać na zakup nowego auta?
        • Gość: proso Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.gorzow.mm.pl 01.12.04, 15:25
        • Gość: proso1 Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.gorzow.mm.pl 01.12.04, 16:02
          No wreszcie rozsądny głos. Otóż to, krótko mówiąc w Polsce jest bieda,
          że aż piszczy. I tylko tym można tłumaczyć spadek sprzedaży aut (i nie tyko
          aut). Dodam także, że wprowadzanie ograniczeń utrudniających sprowadzanie i
          sprzedaż używanych samochodów przynosi skutek wręcz odwrotny do zamierzonego -
          prowadzi do pogłębiania się biedy. Dlaczego? Ano pomyślcie panowie i panie
          lobbyści oraz dziennikarze. To nie boli. Pozdrawiam wszystkich myślących.
        • Gość: Danny Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 15:18
          >Osoba, którą stać na nowe auto nie zastanawia się, czy nie sprowadzić ze
          >starej UE kilkunastoletnie - używane.
          Ale na pewno zastanawia się, czy nie wziąć klikuletniego wypasionego auta. Nie
          dziwię się, że np. VW nic nie sprzedał, bo wyposażenie w stosunku do ceny jest
          tragiczne. Gdy potrzebowałem nowego kombi z homologacją objeździłem wszystko w
          Gorzowie, VW był najgorszą propozycją (niezły silnik to za mało). A i tak
          stanęło na tym, że kupiłem półroczne wypasione.
          • forgotten_realms Re: Spada sprzedaż nowych aut 02.12.04, 15:45
            Gość portalu: Danny napisał(a):

> >Osoba, którą stać na nowe auto nie zastanawia się, czy nie sprowadzić ze
            > >starej UE kilkunastoletnie - używane.
            > Ale na pewno zastanawia się, czy nie wziąć klikuletniego wypasionego auta.
            Nie
            > dziwię się, że np. VW nic nie sprzedał, bo wyposażenie w stosunku do ceny
            jest
            > tragiczne. Gdy potrzebowałem nowego kombi z homologacją objeździłem wszystko
            w
            > Gorzowie, VW był najgorszą propozycją (niezły silnik to za mało). A i tak
            > stanęło na tym, że kupiłem półroczne wypasione.

fakt, to może być substytut, ale jeśli się nie mylę w Polsce nie było problemów
            ze sprowadzaniem nowych samochodów przez prywatnych importerów. Liberalizacja
            przepisów dotyczy starych samochodów (przecież na nie były wcześniej nałożone
            wysokie opłaty).
            No i faktcznie z pewnością znajdzie się ileś tam osób, które zamiast nówki
            Matiza wolą kupić wieloletniego Merca.
            Niemniej problemem są bardzo niskie zarobki Polaków (lubuskie jest liderem
            kosztów). Obecnie ich poziom jest niższy niż np. w Czechach i na Węgrzech.
            • Gość: 666 Vw na pewno nic nie sprzedal bo juz nie sprzedaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 18:12
              aut u galgana LOL :)
    • Gość: obyatel "Tego nie przetrzyma normalny rynek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 09:25
      Normalnym rynkiem to my będziemy, kiedy u nas średnia płaca będzie równa
      połowie średniej płacy w UE.
      • Gość: Bernard Re: "Tego nie przetrzyma normalny rynek" IP: 5.6R1D* / *.ed.shawcable.net 04.12.04, 06:49
        Hey obywatel,
        Srednia pracy "u nas" bedzie taka jak srednia pracy w UE, kiedy sredni poziom
        pracy bedzie u nas taki jak w UE...
        Nic za nic.....
        Powodzenia i pozdrawiam
    • ant777 Dilerzy płacą za politykę koncernów 02.12.04, 07:34
      Dilerzy płacą za politykę koncernów.
      W górę ceny panowie! Harmonizujcie dalej ceny samochodów w UE.
      Po 1 maja przestałem być potencjalnym klientem salonów samochodowych.
      • blic Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów 04.12.04, 19:34
        Czy czasem nie weszło już w życie prawo umożliwiające korzystanie z tańszych,
        niefirmowych części zamiennych bez utraty gwarancji (czy cuś takiego)?
        • Gość: Bernard Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów IP: 5.6R1D* / *.ed.shawcable.net 04.12.04, 20:01
          Hey blic,
          Staram sie zrozumiec i nie moge... Znowu palisz....?
          Jesli samochod jest na gwarancji to dlaczego szukasz "niefirmowych" czesci...
          Obiecali ze bedzie jezdzil...niech naprawiaja i wymieniaja...
          Po to jest Gwarancja...
          Oni GWARANTOWALI ze bedzie ok... a jesli nie to naprawia...
          Gdzie sens...gdzie logika???

Pozdrawiam (oczywiscie)
          • Gość: open Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów IP: *.gorzow.mm.pl 04.12.04, 22:44
            Benek nie chwytasz? Miano wprowadzić legalne montowanie części do aut ktore
            wykonał nie np. Merc ,a Kowalski. Części posiadają takie same parametry.
            Kowalskiego sa jednak tańsze. To w Kanadzie jeszcze to nie wprowadzono ?

Podoba mi sie stwierdzenie ,że w Polsce jest bieda . Wcześniej wspomniałem ,że
            ludzie nie maja na chleb to mnie od komuchów wyzwano.
            Ja tam sobie śpiewam >ale nędza ale ale nędza kto w ta nędzę dzis nas wpędza...
            • Gość: werty Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 23:46
              "...>ale nędza ale ale nędza kto w ta nędzę dzis nas wpędza..."

Jesteś pewien? mnie sie wydaje ze "... kto nas w nią wpędzał..." przez ponad 50
              lat? Zdaje mi sie że to twoi czerwoni bracia partyjni....
              • forgotten_realms Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów 06.12.04, 11:58
                Gość portalu: werty napisał(a):

> "...>ale nędza ale ale nędza kto w ta nędzę dzis nas wpędza..."
                >
                > Jesteś pewien? mnie sie wydaje ze "... kto nas w nią wpędzał..." przez ponad
                50
                >
                > lat? Zdaje mi sie że to twoi czerwoni bracia partyjni....

I to jest problem. Bo czy open może zaliczyć do swoich czerwonych braci
                partyjnych obecnego prezesa NBP? Facet, gdy inni "kiblowali" w więzieniach,
                miał legitymację PZPR, uczestniczył w zebranaich egzekutywy, a w nagrodę dostał
                nawet paszport i mógł wyjechać na stypendium zagraniczne.

Niestety nowe czasy również nie stoją pod znakiem zrównoważonego rozwoju.
                Zakupiłem ostanio ksiązkę, w której zamieszcozno listy jakie zbulwesowani
                obywatele pisali do władz w okresie 1951 - 1956. Większoć tamtych problemów
                pasuje doskonale do naszej rzczywistości.
                Pasjonująca lekturą jest raport Banku Światowego nt. ubóstwa w Polsce (w tym
                także rozwarstwienia dochodowego, etc.)
                Świat nie jest (niestety) czarno - biały. Jakie wszytko byłoby proste, gdyby
                takim był.
          • blic Re: Dilerzy płacą za politykę koncernów 05.12.04, 10:31
            Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Staram sie zrozumiec i nie moge... Znowu palisz....?

Jeśli jesteś za głupi żeby zrozumieć to miej przynajmniej na tyle kultury żeby
            nie wtrącać się ze swoimi przytykami.
            Lubisz obrażać ludzi, znajdujesz w tym jakąś przyjemność?
    • Gość: krise Re: Spada sprzedaż nowych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 19:16
      i bardzo dobrze bo kogo stac na nowe auto z salonu ? A moze za 1500 zl na
      miesiac mozna kupic nowe autko i jeszce przezyc miesiac????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka