borys-krakow Rozmowy przy wycinaniu lasu 14.05.02, 11:03 Nie lubię Tyma. Głównie przez jego Sprawiedliwość i Relatywizm. Znalazł się w jednym koszyku z Drawiczem, Labudą, Celińskim, których komuna męczyła, ale jak już upadła okazała się nie taka zła w porównaniu z Ciemnogrodem katolickim. Tymowi zresztą ten relatywizm się zesrał, bo na jego fali nakręcił z Piwowskim "Uprowadzenie Agaty", na bazie autentycznej historii. Oto arogancki poseł (w oryginale marszałek Kern z Łodzi, ZChN) nie pozwala córce wyjść za mąż za prostego chłopaka z ludu. Manipuluje aparatem państwowym i w ogóle jest brzydki, a młodzi są szczęśliwi. A tu, w realu, Pan Młody okazał się jeszcze gorszy niż to przedstawiał marszałek Kern i córeczka wróciła z własnej woli do "aroganckiego" ojca. Tym z Piwowskim oczywiście nie nakręcił "Przyprowadzenia Agaty marnotrawnej", bo Ciemnogród sam sobie winien... Z niejaką obawą siadłem wczoraj do TV i patrzyłem na Rozmowy przy wycinaniu lasu. I co widzę: nieco bukoliczną i denaturatową przy tym historyjkę. Obyło się bez Ciemnogrodu, przesłanie proste jak drut, dialogi nadają się do cytowania niemal równie dobrze jak te z Rejsu. Obsada nieco zbyt oczywista (Gajos w każdym podobnym przedsięwzięciu jest Tureckim od Kabareciku), ale sztuka ta to w końcu para-groteska, więc po co mieliby(śmy) się męczyć. Niestety, pod koniec żona przełączyła na jakąś sieczkę w Polsacie. Ktoś oglądał? Jaka była puenta? Odpowiedz Link Zgłoś
pontifexmaximus Re: Rozmowy przy wycinaniu lasu 16.05.02, 16:08 W zeszłym roku spektakl również był prezentowny przez TVP (sic!), podobał mi się, ale muszę powiedzieć, że nie pamiętam zakończenia. Pewnie wkrótce spektakl pojawi sie na TV Polonia, a później znowu TVP (oni maja taki system), więc masz duże szanse na powtórkę. Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: Rozmowy przy wycinaniu lasu 16.05.02, 17:24 pontifexmaximus napisał(a): > W zeszłym roku spektakl również był prezentowny przez TVP (sic!), Właśnie dlatego zapodałem taki tytuł wątku. Boję się, że to była już druga emisja tych "Rozmów...". A Polonii nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś