Dodaj do ulubionych

TV pokazała

14.05.02, 11:02
Obserwuj wątek
    • borys-krakow Rozmowy przy wycinaniu lasu 14.05.02, 11:03
      Nie lubię Tyma. Głównie przez jego Sprawiedliwość i Relatywizm. Znalazł się w
      jednym koszyku z Drawiczem, Labudą, Celińskim, których komuna męczyła, ale jak
      już upadła okazała się nie taka zła w porównaniu z Ciemnogrodem katolickim.
      Tymowi zresztą ten relatywizm się zesrał, bo na jego fali nakręcił z
      Piwowskim "Uprowadzenie Agaty", na bazie autentycznej historii. Oto arogancki
      poseł (w oryginale marszałek Kern z Łodzi, ZChN) nie pozwala córce wyjść za mąż
      za prostego chłopaka z ludu. Manipuluje aparatem państwowym i w ogóle jest
      brzydki, a młodzi są szczęśliwi.
      A tu, w realu, Pan Młody okazał się jeszcze gorszy niż to przedstawiał
      marszałek Kern i córeczka wróciła z własnej woli do "aroganckiego" ojca.
      Tym z Piwowskim oczywiście nie nakręcił "Przyprowadzenia Agaty marnotrawnej",
      bo Ciemnogród sam sobie winien...
      Z niejaką obawą siadłem wczoraj do TV i patrzyłem na Rozmowy przy wycinaniu
      lasu. I co widzę: nieco bukoliczną i denaturatową przy tym historyjkę. Obyło
      się bez Ciemnogrodu, przesłanie proste jak drut, dialogi nadają się do
      cytowania niemal równie dobrze jak te z Rejsu. Obsada nieco zbyt oczywista
      (Gajos w każdym podobnym przedsięwzięciu jest Tureckim od Kabareciku), ale
      sztuka ta to w końcu para-groteska, więc po co mieliby(śmy) się męczyć.
      Niestety, pod koniec żona przełączyła na jakąś sieczkę w Polsacie.
      Ktoś oglądał?
      Jaka była puenta?
      • pontifexmaximus Re: Rozmowy przy wycinaniu lasu 16.05.02, 16:08
        W zeszłym roku spektakl również był prezentowny przez TVP (sic!), podobał mi
        się, ale muszę powiedzieć, że nie pamiętam zakończenia. Pewnie wkrótce spektakl
        pojawi sie na TV Polonia, a później znowu TVP (oni maja taki system), więc masz
        duże szanse na powtórkę.
        • borys-krakow Re: Rozmowy przy wycinaniu lasu 16.05.02, 17:24
          pontifexmaximus napisał(a):

> W zeszłym roku spektakl również był prezentowny przez TVP (sic!),
          Właśnie dlatego zapodałem taki tytuł wątku.
          Boję się, że to była już druga emisja tych "Rozmów...". A Polonii nie mam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka