Gość: Fortis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 19:04 Ponoć wszystkie fundusze przejął Jurek Owsiak! Ten to potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zielonogórzanin Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 19:22 ku.. nie obrażajzie Jurka Owsika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.gorzow.mm.pl 15.02.05, 20:48 Romowie sami się wyłaczyli z życia społecznego, zamknęli się w swoim środowisku i nie dopuszczają nikogo obcego do tegoż środowiska. Jednocześnie chcą w pełni korzystać (ale tylko dla siebie) z wszystkiego co daje np UE bez jakiegokolwiek dzielenia się z kim kolwiek. Zamknęli się w swoim środowisku a nastepnie na forum międzynarodowym płaczą jak to są prześladowani (tak są prześladowani np że nie jestem w stanie sobie przypomnieć jakiegokolwiek cygana, który chodził do szkoły średniej co najmniej w czterech szkołach w Gorzowie Wlkp. i to nie z powodu nieudostępnienia im szkoły, nie słyszałem też o żadnym cyganie, który ukończył studia i to też nie z powodu niedopuszczenia go do uczelni. w podstawówce też nie widziałem). Szczególnie płaczą, że są prześladowani w krajach europy wschodniej i środkowej i to wyłącznie z jednego powodu a mianowicie ich jedynym celem jest wyjazd do Wielkiej Brytani, USA, Kanady - tam mozna mataczyć i zarobić w sposób lekki i przyjemny, tam wydaje im się, że bez wykształcenia i chęci pracy jest eldorado. Nie spotkałem cygana, który byłby spawaczem, budowlańcem, inżynierem lub innym pracownikiem fizycznym (zresztą umysłowym też). Spotkałem natomiast cygana, który wbrew innym cyganom w Gorzowie ożenił się z kobietą nie cyganką - wyrzucili go poza nawias tej społeczności (został biedakiem bez żadnej pomocy ze strony pobratyńców). Dalej cyganie kojarzą mi się z Tesco, gdzie zajadają(takie grubasy ubrane na czarno) kurczaki z rożna a ich dzieci po kryjomu z półek biorą napoje (nie płacąc), taki obraz zaobserwowałem. Zaobserwowałem też że Don Wasyl został wyrzucony z Gorzowa przez innych cyganow (za gwałt na nieletniej)- w rezultacie mamy dwa festiwale muzyki cygańskiej (może i dobrze). Zaobserwowałem też, że przed i po festiwalu (kilka dni)trzeba uważać na portfele... Dalej nie widzę powodu romów do płaczu, sami tak chcą żyć... i nikt im w tym nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:51 "...i zarobić w sposób lekki i przyjemny..." Ciekawy zarzut... a ty pragniesz zarabiac "ciężko i nieprzyjemnie"? - gdybys napisał "uczciwie i nieuczciwie" to co innego.... "....Nie spotkałem cygana, który byłby spawaczem, budowlańcem, inżynierem lub innym pracownikiem fizycznym ..." To że ty nie spotakłeś nie świadczy że takich nie ma - to sa tylko twoje paranoje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.123-200-80.adsl.skynet.be 15.02.05, 23:34 Tak,ale podobnie jest rowniez i w stolicy ue-ja wlasnie z takimi dziecmi pracowalam kiedys i zapewniam was,ze takiej biedy z wlasnej woli nie prezentuja najbiedniejsi romowie,ale tu to jest ich wybor-brrrrrrrrrr nie myci,zawszawioni i analfabeci,a 12 letnie dziewczynki byly w 3 klasie i juz szykowaly sie do ozenku-tak to wygladalo-tatusiowie obwieszeni zlotem jezdzili najlepszymi brykami a dzieci glodne i bose a do tego mieszkaly w przyczepach-jak raz tam pojechalam to przegonili brrrrrrrrrrrrr a wiec jak pan posel bedzie w bxl to zapraszam do vilvoorde lub zellik bo Cyganie w Gorzowie w porownaniu z tymi tu zyja jak krole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:44 "...zawszawioni i analfabeci..." Cyganie to cyganie różni sie trafiają - zależy czego szukas - jednak Ty jako (tak się pozujesz na tym forum) przedstawicielka Lubuszan jakoś kiepsko po Polsku piszesz.... moze Ty brukselka jesteś....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.gorzow.mm.pl 16.02.05, 11:06 Zachowanie cyganów jest aspołeczne i apolskie - wyjeżdżejac do Wielkiej Brytani starają się tam o status uchodźcy z powodu prześladowania np w Polsce a to wybitnie świadczy o ich Polskości przywiązaniu do kraju... ani swoje kraje mają w dupie. Srają w swoje gniazda ile się da aby otrzymać papierek upoważniający do pozostania w innym kraju a potem w UE taki pan poseł ma podstawę do mowienia o przesladowaniu romów. Romowie powinni się wstydzić takiego postepowania i nie można tu mówić o tym, że są różni romowie, pewnie każdy zauważył, że są zorganizowani, mają wójtów itd. Odnoszę jednak wrażenie, że ich zorganizowanie ma jedynie na celu wyłaczenie się z jakiegoś społeczeństwa a nie integrację z tym społeczeństwem z zachowaniem swoich tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:17 "...ma jedynie na celu wyłaczenie się z jakiegoś społeczeństwa a nie integrację z tym społeczeństwem z zachowaniem swoich tradycji..." A co? mają sie "integrować"z społecznością która ich nie chce... Żydzi dzieki diasporze ochronili sie przed "intgracją" z Arabami.... Łemkowie usiłuja ocalić resztki swojej kultury... i wiele innych nacji to robi... A zarzuty że ktos emigruje z tego porabanego kraju jest od paly... a sposby stosowane przez polskich Cyganów stsowane sa takze przez Polaków nie Cyganow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.gorzow.mm.pl 16.02.05, 15:11 A Ty ich chcesz? Uczestniczyleś z nimi a jakimś integracyjnym pojekcie? Co z tego wyszło? Spotkałeś wykształconego Cygana? Czy byłeś w Kłodawie (nie tej gorzowskiej)? Byleś w domu choć jednego cygana? Czy Twoje dzieci bawiły się kiedyś z dziećmi cygana? Osobiście cyganie mi nie przeszkadzają ale dziwi mnie ich brak zainteresowania, współdziałania w normalnym życiu społecznym naszego miasta, kraju. Nikt im nie broni kultywowania tradycji itp. Przykład z Łemkami czy innymi mniejszościami narodowymi chybiony (oprócz romów), wszyscy normalnie funkcjonują w naszym kraju kultywując swoje tradycje, ich dzieci chodzą do szkół, są wykształceni, są Polakami nie tracąc nic ze swoich korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:35 a cyganie są też na liście wildsteina ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:37 Nie sprawdzałem... wpisz Leszek Bończuk... i zobacz czy znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:23 niema Leszka Bończuka na liście wildsteina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 15:46 pamiętam jednego cygana z podstawówki, był z niego przygłup niesamowity, aż w końcu przenieśli go do szkoły specjalnej albo do tworek pod warszawę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Niestety!!! IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 16.02.05, 15:51 Obserwator moim zdaniem ma wiele racji, a werty(emu) znowu się mózg (kurczak) przypalił, a ten zarzut, że jona jest brukselska - kosmos intelektualny!!! Odpowiedz Link Zgłoś