Dodaj do ulubionych

Karol Parno Gierliński o problemach Romów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 19:04
Ponoć wszystkie fundusze przejął Jurek Owsiak! Ten to potrafi.
Obserwuj wątek
    • Gość: zielonogórzanin Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 19:22
      ku.. nie obrażajzie Jurka Owsika
    • Gość: Obserwator Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.gorzow.mm.pl 15.02.05, 20:48
      Romowie sami się wyłaczyli z życia społecznego, zamknęli się w swoim środowisku
      i nie dopuszczają nikogo obcego do tegoż środowiska. Jednocześnie chcą w pełni
      korzystać (ale tylko dla siebie) z wszystkiego co daje np UE bez jakiegokolwiek
      dzielenia się z kim kolwiek. Zamknęli się w swoim środowisku a nastepnie na
      forum międzynarodowym płaczą jak to są prześladowani (tak są prześladowani np
      że nie jestem w stanie sobie przypomnieć jakiegokolwiek cygana, który chodził
      do szkoły średniej co najmniej w czterech szkołach w Gorzowie Wlkp. i to nie z
      powodu nieudostępnienia im szkoły, nie słyszałem też o żadnym cyganie, który
      ukończył studia i to też nie z powodu niedopuszczenia go do uczelni. w
      podstawówce też nie widziałem). Szczególnie płaczą, że są prześladowani w
      krajach europy wschodniej i środkowej i to wyłącznie z jednego powodu a
      mianowicie ich jedynym celem jest wyjazd do Wielkiej Brytani, USA, Kanady - tam
      mozna mataczyć i zarobić w sposób lekki i przyjemny, tam wydaje im się, że bez
      wykształcenia i chęci pracy jest eldorado.
      Nie spotkałem cygana, który byłby spawaczem, budowlańcem, inżynierem lub innym
      pracownikiem fizycznym (zresztą umysłowym też). Spotkałem natomiast cygana,
      który wbrew innym cyganom w Gorzowie ożenił się z kobietą nie cyganką -
      wyrzucili go poza nawias tej społeczności (został biedakiem bez żadnej pomocy
      ze strony pobratyńców).
      Dalej cyganie kojarzą mi się z Tesco, gdzie zajadają(takie grubasy ubrane na
      czarno) kurczaki z rożna a ich dzieci po kryjomu z półek biorą napoje (nie
      płacąc), taki obraz zaobserwowałem. Zaobserwowałem też że Don Wasyl został
      wyrzucony z Gorzowa przez innych cyganow (za gwałt na nieletniej)- w rezultacie
      mamy dwa festiwale muzyki cygańskiej (może i dobrze). Zaobserwowałem też, że
      przed i po festiwalu (kilka dni)trzeba uważać na portfele...
      Dalej nie widzę powodu romów do płaczu, sami tak chcą żyć... i nikt im w tym
      nie przeszkadza.
      • Gość: werty Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:51
        "...i zarobić w sposób lekki i przyjemny..."

Ciekawy zarzut... a ty pragniesz zarabiac "ciężko i nieprzyjemnie"? - gdybys
        napisał "uczciwie i nieuczciwie" to co innego....

"....Nie spotkałem cygana, który byłby spawaczem, budowlańcem, inżynierem lub
        innym pracownikiem fizycznym ..."

To że ty nie spotakłeś nie świadczy że takich nie ma - to sa tylko twoje
        paranoje...
    • Gość: jona Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.123-200-80.adsl.skynet.be 15.02.05, 23:34
      Tak,ale podobnie jest rowniez i w stolicy ue-ja wlasnie z takimi dziecmi
      pracowalam kiedys i zapewniam was,ze takiej biedy z wlasnej woli nie prezentuja
      najbiedniejsi romowie,ale tu to jest ich wybor-brrrrrrrrrr nie myci,zawszawioni
      i analfabeci,a 12 letnie dziewczynki byly w 3 klasie i juz szykowaly sie do
      ozenku-tak to wygladalo-tatusiowie obwieszeni zlotem jezdzili najlepszymi
      brykami a dzieci glodne i bose a do tego mieszkaly w przyczepach-jak raz tam
      pojechalam to przegonili brrrrrrrrrrrrr a wiec jak pan posel bedzie w bxl to
      zapraszam do vilvoorde lub zellik bo Cyganie w Gorzowie w porownaniu z tymi tu
      zyja jak krole
      • Gość: werty Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:44
        "...zawszawioni i analfabeci..."

Cyganie to cyganie różni sie trafiają - zależy czego szukas - jednak Ty jako
        (tak się pozujesz na tym forum) przedstawicielka Lubuszan jakoś kiepsko po
        Polsku piszesz.... moze Ty brukselka jesteś....?
    • Gość: Obserwator Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.gorzow.mm.pl 16.02.05, 11:06
      Zachowanie cyganów jest aspołeczne i apolskie - wyjeżdżejac do Wielkiej Brytani
      starają się tam o status uchodźcy z powodu prześladowania np w Polsce a to
      wybitnie świadczy o ich Polskości przywiązaniu do kraju... ani swoje kraje mają
      w dupie. Srają w swoje gniazda ile się da aby otrzymać papierek upoważniający
      do pozostania w innym kraju a potem w UE taki pan poseł ma podstawę do mowienia
      o przesladowaniu romów. Romowie powinni się wstydzić takiego postepowania i nie
      można tu mówić o tym, że są różni romowie, pewnie każdy zauważył, że są
      zorganizowani, mają wójtów itd. Odnoszę jednak wrażenie, że ich zorganizowanie
      ma jedynie na celu wyłaczenie się z jakiegoś społeczeństwa a nie integrację z
      tym społeczeństwem z zachowaniem swoich tradycji.
      • Gość: werty Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:17
        "...ma jedynie na celu wyłaczenie się z jakiegoś społeczeństwa a nie integrację
        z tym społeczeństwem z zachowaniem swoich tradycji..."
        A co? mają sie "integrować"z społecznością która ich nie chce... Żydzi dzieki
        diasporze ochronili sie przed "intgracją" z Arabami.... Łemkowie usiłuja ocalić
        resztki swojej kultury... i wiele innych nacji to robi... A zarzuty że ktos
        emigruje z tego porabanego kraju jest od paly... a sposby stosowane przez
        polskich Cyganów stsowane sa takze przez Polaków nie Cyganow...
        • Gość: Obserwator Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.gorzow.mm.pl 16.02.05, 15:11
          A Ty ich chcesz? Uczestniczyleś z nimi a jakimś integracyjnym pojekcie? Co z
          tego wyszło? Spotkałeś wykształconego Cygana? Czy byłeś w Kłodawie (nie tej
          gorzowskiej)? Byleś w domu choć jednego cygana? Czy Twoje dzieci bawiły się
          kiedyś z dziećmi cygana?
          Osobiście cyganie mi nie przeszkadzają ale dziwi mnie ich brak zainteresowania,
          współdziałania w normalnym życiu społecznym naszego miasta, kraju. Nikt im nie
          broni kultywowania tradycji itp. Przykład z Łemkami czy innymi mniejszościami
          narodowymi chybiony (oprócz romów), wszyscy normalnie funkcjonują w naszym
          kraju kultywując swoje tradycje, ich dzieci chodzą do szkół, są wykształceni,
          są Polakami nie tracąc nic ze swoich korzeni.
    • Gość: radny Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:35
      a cyganie są też na liście wildsteina ?
      • Gość: werty Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:37
        Nie sprawdzałem... wpisz Leszek Bończuk... i zobacz czy znajdzie
        • Gość: radny Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:23
          niema Leszka Bończuka na liście wildsteina
    • Gość: radny Re: Karol Parno Gierliński o problemach Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 15:46
      pamiętam jednego cygana z podstawówki,
      był z niego przygłup niesamowity,
      aż w końcu przenieśli go do szkoły specjalnej
      albo do tworek pod warszawę !!!
    • Gość: rex Niestety!!! IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 16.02.05, 15:51
      Obserwator moim zdaniem ma wiele racji, a werty(emu) znowu się mózg (kurczak)
      przypalił, a ten zarzut, że jona jest brukselska - kosmos intelektualny!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka