Dodaj do ulubionych

Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wyni...

IP: *.cm.umk.pl 26.04.05, 20:02
szkoda, że tak późno. Ciekawe, gdzie ta strona była reklamowana, bo ja się
nie natknąłem (mieszkam w brzydgoszczy).
Obserwuj wątek
    • Gość: zielonogórzanin Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:06
      jak zwykle w gorzówku
      wielkie G.
      żadnych imprez itp !!!
      • Gość: swingpop Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:18
        Imprez jest wystarczająco dużo, tylko nie leżą na ulicy .Na imprezy się
        chodzi ,imprezy się wybiera.To nie jest 1-Maja ,że chodziłeś z festynu na
        festyn. .A bywasz w Teatrze ,wiesz co się tam dzieje .Jaką otrzymał
        nagrodę ???.W galeriach ,w innych placówkach miejskich,np.Filary.Pozdrawiam
        kulturalnie.
      • Gość: Bidek Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: 213.25.30.* 27.04.05, 20:37
        No ty wiesz pajacu przeciez najwiecej co sie dzieje w naszej stolicy.
    • Gość: Tadeusz Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:14
      Wszelkie skargi i wnioski kierować do urzędu promocji miasta przy Urzędzie
      Miejskim a na forum tylko wnioski - propozycje. Powodzenia
    • crox Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? 27.04.05, 12:59
      Oglądając tą stronę nie mogę pozbyć się natrętnego wrażenia, że główne atrakcje
      Gorzowa stanowi kilka pubów i dwa hotele na krzyż. Gdzieś jakby przypadkiem
      bąknięte jest zdanie o Nierzymiu, ale główna część serwisu przypomina bardziej
      stronę reklamującą gorzowskie bary, hotel qubus i słowiankę. W zakładce rozrywka
      można wybrać miasta... Gorzów i ... nic więcej. Całość ratuje zakładka "gminy",
      chociaż i tak mogłoby być tam nieco więcej informacji. Bardzo dobre jest
      wykonanie, czytelne, nowoczesne i estetyczne, co odnosi się nie tylko do
      wyglądu, ale też i kodu strony (w3c) - co na tego typu stronach jest w Polsce
      rzadkością. Podsumowując, jeżeli strona nabierze więcej treści odnoszących się
      do atrakcji regionu, a co do bazy wypoczynkowej będzie dostatecznie często
      aktualizowana, to jest bardzo potrzebna w promocji turystycznej i jest bardzo
      dobrym pomysłem.
      Ze swojej strony polecam niezły serwis o tej tematyce www.ziemia-lubuska.pl/
      Pozdrawiam
    • Gość: em Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.gorzow.mm.pl 27.04.05, 16:51
      Atrakcje turystyczne w Gorzowie???!!! Słowianka, katedra, kawałek muru
      obronnego... A w okolicach kilkadziesiąt jezior i lasy - piękne, owszem, ale
      jak to się ma np. do Mazur, czy Pojezierza Drawskiego. Co to za bzdury z tym
      przerabianiem naszego regionu na turystykę. Tego się nie da zadekretować.
      Gorzów, ani jego okolice nigdy nie były ośrodkami turystycznymi i nigdy nimi
      nie będą (co najwyżej w jakimś ograniczonym zakresie, np. na "własny użytek" -
      na sobotniio-niedzielne wypady). Gorzów to przemysł i przedsiębiorczość, a
      okolice to rolnictwo i leśnictwo. I tyle. Takie są uwarunkowania wynikające z
      infrastruktury oraz mentalności i umiejętności ludzi tu mieszkających
      (ugruntowane na przestrzeni całych pokoleń). Te uwarunkowania i ludzkie
      umiejętności to prawdziwy skarb, z którego obecne władze nie potrafią korzystać
      bo się na tym nie znają (nie zjają się najprawdopodobniej na niczym) i blokują
      rozwój miasta oraz całego regionu - a czas leci.
      • Gość: Bidek Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: 213.25.30.* 27.04.05, 20:42
        Przeciez pisze czarno na bialym do kogo jest skierowana ta promocja
        turystyczna i wedlug mnie to jest szczal w dziesiatke. Brakuje mnie do tego
        bezposrednich polaczen kolejowych z Berlinem. Pozd
        • Gość: Scott1 Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.gorzow.mm.pl 27.04.05, 21:47
          Bidek napisal "jest to szczal w dziesiatke". Co miales na mysli? Moze osikac to
          miasto a moze to jest strzal w dziesiatke. Pouczycielsko pozdrawiam strzelca.
        • Gość: em Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.gorzow.mm.pl 28.04.05, 00:47
          Ta pseudo-promocja to są kosztowne mrzonki. Nikt tu z daleka nie będzie
          przyjeżdżać w celach turystycznych na jeden, czy dwa dni. Wybij to sobie z
          głowy. Szkoda czasu i pieniędzy na takie eksperymenty. A w lokalnym wymiarze,
          turystyka rozwinie się sama - jak tylko miejscowych ludzi będzie stać na to,
          żeby spędzać weekendy na jeziorem. Niech władze zajmą się tym, co przyniesie
          mieszkańcom regionu realne korzyści.
          • Gość: crox Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.gorzow.mm.pl 28.04.05, 13:27
            > Nikt tu z daleka nie będzie
            > przyjeżdżać w celach turystycznych na jeden, czy dwa dni.

Blah... Promocja nie dotyczy Gorzowa, a regionu. Byłeś kiedyś w Lubniewicach? I
            co, ludzie tam nie przyjeżdżają na jeden czy dwa dni? Przyjeżdżają i to na
            dłużej ludzie nie tylko z okolicy, ale i ze Śląska, z Wielkopolski, z Niemiec.
            Tam gmina zainwestowała w naturalne walory. Wiele miejscowości wielkości
            Lubniewic znajduje się w stanie stagnacji, a Lubniewice żyją i rozwijają się
            głównie dzięki turystyce. A ile takich miejscowości mogłoby być w Lubuskim? Mamy
            piękne jeziora, mamy zalesienie (byłe zielonogórskie na 1 miejscu w kraju, byłe
            gorzowskie na 2), widziałeś kolorystykę strony? Zielony i niebieski, myślisz że
            te barwy są bez znaczenia? Nikt się nie oszukuje, drugimi Mazurami nasz region
            nie będzie, ale spory kawałek tortu można sobie wykroić. Mamy kilka atrakcji
            unikalnych nawet na skalę europejską jak Park Narodowy Ujście Warty, czy MRU z
            Nietoperkiem. Do tego Drawieński Park Narodowy z malowniczą Drawą. Na spływy nię
            przyjeżdżają głównie Niemcy, czyli można ściągnąć turystę z daleka. W turystykę
            w regionie i w samym Gorzowie warto inwestować. Nawet w samym mieście turystyka
            daje zatrudnienie wielu ludziom, kilka hoteli, Słowianka, firmy turystyczne,
            firmy przewozów autokarowych... Całkiem pokaźna liczba miejsc pracy.
            • Gość: em Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.gorzow.mm.pl 28.04.05, 15:32
              Ilu tych Niemców tu przyjeżdża, albo ludzi z dalszych rejonów Polski - tyle co
              kot napłakał. Zawsze tak było, jest nadal i będzie w przyszłości. Akcje
              promocyjne były rozkręcane już nie raz i zawsze z tym samym skutkiem, czyli bez
              skutku. Szkoda czasu i naszych pieniędzy. Palących problemów biedy, bezrobocia,
              marazmu gospodarczaego się tym nie rozwiąże.
              • Gość: crox Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.gorzow.mm.pl 28.04.05, 16:13
                Jak się nosa od komputera nie odrywa, to się turystów nie widzi ;) Chciałbyś
                żeby chodzili w różowych koszulkach z napisem "tak, jestem turystą" żeby każdy
                mógł ich odróżnić od mieszkańców miasta? Skoro przyjeżdża ich co kot napłakał,
                to dlaczego w mieście funkcjonują kilka hoteli, biura podróży, ośrodki
                rekreacyjne? Jeszcze raz przypominam, że akcja nie dotyczy tylko Gorzowa, ale i
                regionu i kolejny raz przytoczę przykład Lubniewic - to miasto żyje z turystyki
                i dzięki turystyce. Wcale nie przyjeżdża tam tyle turystów co kot napłakał, kto
                był tam w sezonie letnim ten wie. I skoro tam można ściągnąć turystów, to czemu
                kilka innych miejscowości nie mogłoby iść za ciosem?

> Szkoda czasu i naszych pieniędzy. Palących problemów biedy, bezrobocia,
                > marazmu gospodarczaego się tym nie rozwiąże.
                Oczywiście że nie rozwiąże i z takim podejściem nie będzie to nigdy możliwe.
                Należy rozwijać systematycznie rozwijać różne gałęzie gospodarki, a Ty piszesz
                że szkoda na to pieniędzy. Więc na co nie szkoda? To nie komuna, gdzie
                przedsiębiorstwa spełniały funkcję społeczną, stawiało się 2 fabryki - molochy w
                mieście, w każdej zatrudniano po kilka tysięcy ludzi i dzięki temu wszystko
                jakoś się kręciło. Jakieś propozycje oprócz narzekania?
                • Gość: em Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.gorzow.mm.pl 28.04.05, 18:50
                  Masz przedziwny sposób argumentowania (trzeba przyznać, że dość irytujący).
                  Posługując się Twoim sposobem rozumowania można by udowadniać, że istnienie
                  kilku sklepów monopolowych w Gorzowie świadczy, że żyją tu sami pijacy.
                  Nie pisałem, że szkoda pieniędzy na rozwój różnych gałęzi gospodarki. Ja
                  napisałem, że szkoda pieniędzy na bezsensowne próby przerabiania naszego
                  regionu z przemysłowo-rolniczego na turystyczny. Promować trzeba, lecz to, co
                  jest rzeczywistym walorem. Wyczuwasz różnicę?
                  A co do Lubniewic, mówisz, że Lubniewiczanie żyją z turystyki. No to przyjrzyj
                  się dobrze, jak oni z tej turystyki żyją.
                  Jeśli chodzi o propozycje, to mam jedną, zmienić jak najszybciej władze w
                  mieście i regionie, zanim ludzie zaczną tu mierać z głodu. P.s. Jestem
                  zagorzałym zwolennikiem liberalnej, wolnorynkowej polityki gospodarczej.
                  • Gość: crox Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.gorzow.mm.pl 28.04.05, 19:12
                    > Posługując się Twoim sposobem rozumowania można by udowadniać, że istnienie
                    > kilku sklepów monopolowych w Gorzowie świadczy, że żyją tu sami pijacy.
                    Pokaż mi gdzie napisałem, że w naszym mieście są sami turyści? To że w mieście
                    jest kilka sklepów monopolowych, świadczy o tym że ktoś w nich pracuje, a więc
                    ma przysłowiowo co do garnka włożyć dzięki tej branży. Oczywiście w takim
                    konktekście porównywanie sklepów monopolowych do turystyki jest nietrafione, ale
                    też nie o porównania tutaj chodzi.
                    >Ja
                    > napisałem, że szkoda pieniędzy na bezsensowne próby przerabiania naszego
                    > regionu z przemysłowo-rolniczego na turystyczny.
                    A czy ktoś próbuje ten region przerabiać na typowo turystyczny? Może znowu
                    zarzucisz mi pokrętną logikę wypowiedzi, ale pisałem już w tym temacie, że
                    drugich Mazur tutaj nie zrobimy. Chodzi raczej o to, aby optymalnie wykorzystać
                    potencjał turystyczny naszego regionu. Nie wiem czemu powstanie jednej strony
                    internetowej usiłujesz przechrzcić na zjawisko pod tytułem "wielka rewolucja
                    turystyczna, kosztem przemysłu i gospodarki Gorzowa".
                    Co do Lubniewic, wydaje mi się że na tle innych miejscowości tej wielkości, jej
                    mieszkańcy żyją całkiem nienajgorzej, a i dzięki turystyce coś się tam dzieje.
                    To że w Polsce w ogóle żyje się ciężko, to jest już inna sprawa i na inny temat.
                    • Gość: em Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.gorzow.mm.pl 28.04.05, 19:30
                      Skoro tylko o jedną stronę internetową chodzi, to nie ma o czym gadać.
                      Pozdrawiam Cię.
                      • Gość: crox Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.gorzow.mm.pl 28.04.05, 19:48
                        Mam nadzieję, że bez ironii ;) Również pozdrawiam.
                        • Gość: nicelus Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.05, 22:16
                          • Gość: nicelus Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.05, 22:57
                            po dłuższym namyśle przyznaję ci w pełni rację. może tylko co do poleconego
                            serwisu www.ziemia-lubuska.pl nie całkim się zgodzę. to są głównie białe plamy
                            do wypełnienia informacją. jeszcze dużo brakuje, aby stanowił pełną informację.

kolejki na granicy świadczą, że dużo turystów przyjeżdża. po przystąpieniu
                            polski do eu niemcy jeżdżą dalej niż na targ w słubicach. lubniewice postawiły
                            na turystykę i dobrze na tym wyszły. wystarczy porównać z innymi gminami które
                            tylko mówią, że postawiły na turystykę. oceniając dokonania lubniewic należy
                            uwzględnić, że trafiły do najbiedniejszego powiatu w lubuskim. miasto sulęcin,
                            gdy zostało miastem powiatowym, pięknie rozbudowało się, ale kosztem innych
                            gmin tego powiatu, a więc i kosztem lubniewic.
      • marek_p Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy 27.04.05, 22:33
        Skromność zawsze w cenie. Żartowałem, choć postawa zaprezentowana w poście nie
        powinna do żartowania skłaniać.
    • Gość: taki_tam_gosciu Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 18:36
      buhahahaha gorzow?!
    • Gość: Tyczek Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 18:43
      Przeciez ze jest atrakcyjny... ale tylko dla ludzi biznesu tych ktorych stac
      czynsz i na jedzenie.Ludzie nie macie pojecia jaka straszliwa przerazliwa bieda
      panuje w naszym miescie.Bodajze wczoraj wybieralem swoja wyplate z bankomatu
      podeszla domnie kobieta gdzies przed 30-tka i centralnie uklęknęla przede mna i
      blagala na kolanach zebym jej dal zlotowke na chleb,serce mi peklo.Sam tez
      zarabiam strasznie malo nie starcza na oplaty zyc sie nie chce.I co gorzow to
      atrakcyjne miasto?
      • Gość: zg Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: *.ztpnet.pl 27.04.05, 21:57
        Hey Tyczek!
        No wiesz bieda w tym temacie nie przeszkadza! Widziales kiedys Rio de
        Janiero??? Ale fakt sa pilniejsze spr. do zalatwienia np. bezrobocie!!!!
        Jedrzejczak to dobry ......ej
    • Gość: Bidek Re: Czy Gorzów jest atrakcyjny dla turystów? - wy IP: 213.25.30.* 27.04.05, 20:35
      Reklama ukazywala sie przez jakis czas na glownych portalach m.in. na Onet, WP.
    • marek_p I o to szło ! 27.04.05, 22:47
      Kilka lat upierdliwie wnioskowałem, że coś takiego jest potrzebne i w zasadzie
      wygląda to jak należy.

Kilka krytycznych uwag (bo te są cenniejsze od tych rodzaju "fajna stronka").

Słabo wygląda strona główna - jest mało atrakcyjna graficznie. Więcej słońca,
      ciepłe barwy, jakiś zachód słońca. Park Róż to ładny Park, ale w wielu miastach
      są równie ładne.

1. Galeria regionu - to chyba najsłabsza część witryny.

Więc po kolei:
      www.wypoczynek.gorzow.pl/index.php?gal=1&gid=4
      a) zdjęć za dużo i za małe,
      b) zdjęcia (miniaturki) powinny być jednakowej wielkości lub skomponowane tak
      by się uzupełniały jak klocki lego - tu w wierszach 2, 3, 4, 5, 7... jest
      pospolity bajzel,
      c) teraz konkretnie co do poszczególnych zdjęć, żeby nie robić przykrości
      napiszę które są dobre i powinny zostać:
      - wiersz 3 zdjęcie 1 i 4,
      - wiersz 4 zdjęcie 2,
      - wiersz 10 zdjęcie 1.
      Brakuje dobrych zdjęć z miasta, nawet Słowianki nie ma. Brakuje zdjęć centrów
      handlowych, brakuje ciekawych ujęć z wędkowania.
      Może warto by było dać coś z tego:
      www.aeroklubgorzowski.pozytki.pl/infopage.php?id=11
      W tej galerii nie ma nic z Santoku, ani z zamku z Międzyrzecza.

2. Baza noclegowa - dużo ofert - to najważniejsze, początek jest mocny - teraz
      pilnować aktualizacji, a w miarę jak portal okrzepnie i przemysł turystyczny
      też, można będzie się nawet pokusić o rezerwacje wczasów (powiedzmy weekendu)
      przez internet, przynajmniej w tych bardziej mobilnych ośrodkach.

3. Zakładka GMINY
      Bardzo poważnym błędem jest pominięcie w portalu powiatów Myśliborskiego
      i Choszczańskiego.
      To dowód na to, że urzędnik nie jest w stanie myśleć praktycznie, a ma zamiast
      pofałdowanego obszaru mózgu sparagrafowany.
      Żartowałem - poprawcie to - to niezwykle ważna uwaga !

Balinek, Dębno, Myślibórz i Choszczno będą na pewno chciałby współpracować,
      przyłączyć się to tej trafionej inwestycji promocyjnej jaką jest portal.

4. Aeroklub - działajmy szybko i nie rzucajmy sobie kłód pod nogi.
      Będzie aeroklub - będzie dodatkowa pozycja w arsenale atrakcji turystycznych
      Gorzowa.
      Mamy kadrę instruktorską, będzie można organizować szkolenia dla łikendowych
      (lub tygodniowych) turystów z Niemiec. Będą mogli tu zrobić TANIO licencję itp -
      oczywiście nie za kilka miesięcy, a za kilka lat, ale jak rozpoczniemy w 2005
      to powiedzmy w 2009, a jak zaczniemy z 2020 to Niemce będą mogły się u nas
      szkolić w 2024 :)
      Po godzinach te Niemce pójdą na Słowiankę, a potem na tańce.

5. Zoo-safari
      Może słabo przejrzałem, ale jakoś Świerkocin słabo wyeksponowany jest, a to
      przecież okręt flagowy.

6. Nikt nie napisał, że pod Świerkocinem jest jedno z najlepszył łowisk suma,
      chyba, że jakąś tajemnicę zdradziłem tu, a miała być ona tylko dla kolegów :)

Bardzo brakuje mi też zestawienia atrakcji turystycznych, rezerwatów, dwóch
      naszych Parków Narodowych, Lubuskich Mazur, Drawy - rzeki, którą Nasz Papież
      wędrował, żeglownej Warty, fotki Okrętu Flagowego Miasta Wojewódzkiego Gorzowa
      ("ORP Kuna"), Romane Dyvesa i Reage nad Wartą.
      Wracając do parków krajobrazowych to z tego co wiem to na Jagiellończyka kilka
      osób pracuje przy Parkach, nawet jakieś wystawy są, czyli spacerek zalecam, to
      od magistratu odległość, którą można pokonać piszo ;)

W internecie bardzo wiele zależy od pasjonatów, od e-ludków, ich kontaktów
      z innymi też e-ludkami. Reklama w ONET i WP to ważna rzecz, ale warto starać
      się wykorzystać każdą szansę do promocji.

Nie obrażam się, że nikt nie próbował mnie w jakiś sposób włączyć w ten
      projekt, mimo, iż co najmniej dwa razy dość ostro wnioskowałem, że coś
      takiego jest potrzebne. Pisałem też do Prezenta.

W sumie to niewiele czasu mam, tak więc niewiele też bym pomógł. Cieszę się,
      że projekt został zrealizowany, chętnie sprezentuję kilka ciekawych zdjęć.

Podrzucę też pomysł jeden od razu (też upierdlwie marudzę, że ten temat wart
      jest pochylenia się nad nim)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23398&w=15814338&a=15814338
      Wracając jednak do tematu promocji - proszę e-ludków z naszego regionu, żeby
      potraktowali tę witrynę nie jako dzieło ekipy prezydenta X, czy wojewody Y,
      tylko jako DOBRO WSPÓLNE regionu gorzowskiego.

Jak będziecie mieli chęć to znajdziecie sposób na wypromowanie tej witrynki,
      cegiełka do cegiełki i pałacyk stanie ;)
      • Gość: wwaGo Re: I o to szło ! IP: *.chello.pl 27.04.05, 23:27
        świerkocin - na poligon i połączenie ze słowianką

oto strona reklamująca atrakcje turystyczne lubuskiego a konkretnie gorzowa:
        www.wypoczynek.gorzow.pl/index.php?gal=1&gid=4&pid=21
        profesjonalizm
        • marek_p Re: I o to szło ! 27.04.05, 23:36
          Gość portalu: wwaGo napisał(a):

> oto strona reklamująca atrakcje turystyczne lubuskiego a konkretnie gorzowa:
          > www.wypoczynek.gorzow.pl/index.php?gal=1&gid=4&pid=21
          > profesjonalizm

Nie. To subiektywne odczucie piękna i narzucanie go ogółowi.
          Trochę też nie w temacie.

Namawiałbym jednak na podpowiadanie, które zdjęcia są na miejscu, a nie
          odwrotnie. Może ktoś sobie takie ładoniejsze uwagi do serduszka weźmie.

Cieszę się, ŻE JEST O CZYM DYSKUTOWAĆ I ŻE JEST CO POPRAWIAĆ !
          • lebstrefa Re: I o to szło ! 28.04.05, 00:37
            Kurcze a ja jeszcze nie widziałem w Gorzowie turysty. A ankieterzy znaleźli.
          • Gość: wwaGo Re: I o to szło ! IP: *.chello.pl 28.04.05, 10:16
            Jeżeli miałbym "łagodnie podpowiadać"...
            należałoby zacząć od podstaw czyli jaki mamy produkt?
            dlaczego ludze korzystają z tego produktu w ogóle?
            itd., nie przelewając tej analizy na forum. skrótowo tylko powiem, że godzinę
            stąd jest gigantycznie atrakcyjniejszy szczecin i powinniśmy produkt wycofać z
            rynku :)
            no to pofantazjujmy - gdybym był menedżerem gorzowa:
            dążyłbym do budowania wygodnego miasta biurowo - rozrywkowego,
            bo największe i niepowtarzalne atuty, to: tanie biura w przyzwoitym ośrodku
            miejskim i administracyjnym, najbliższym poznania i berlina
            malownicze położenie i okolice (idealny przykład jego potencjału - Moulin
            Rouge, że trudno nie wspomnieć o schodach donikąd czy nieistniejącymi: wenecją,
            wodospadem w parku siemiradzkiego)

zatem głównymi odpowiedzialnymi za rozwój byłaby rada właścicieli
            najlepszych "knajp" [pewnie ze sobą skłóconych] i jednostek rekreacyjnych
            (parki miejskie, świerkocin (-na poligon!!!), słowianka, nierzym, amfiteatr,
            ale i kluby sportowe o silnej tradycji)
            rada właścieli wolnych powierzchni biurowych
            sens ma:
            wypromowanie miasta jako idealnego (niskie koszty podróży, koszty powierzchni
            biurowej - aeroklub = lotnisko biznesowe) miejsca do przedstawicielstw na
            polskę,
            w którym po pracy jest gdzie różnorodnie odreagować, a nie pokazywanie
            pasikoników kasztanów i biedronek, do licha :)

linia tramwajowa czy autobusowa z sezonowo grillowego wawrowa - przez park
            kopernika, szpital, ruski stawek, słowiankę - na poligon (safari) wpisuje się w
            sen o idealnym miasteczku
            potrzeba kilku milionów, może rok pustych teraz biur gratis pod warunkiem, że
            średnia pensja tam zatrudnionych nie zejdzie poniżej 3tys.€(może na wzór
            hamburga w gorzowskiej walucie?) i 10letnie umowy :)?
            czyli proponowany cel brzmi:
            zastrzyk dla miasta w postaci minimum 500 specjalistów (500x~10m2 biura =
            5000m2) zostawiających w mieście 1500€ miesięcznie, daje 750tys. € miesięcznie

macie dwa miesiące na dogadanie się, założenie banku gorzowskiego i jalla!
            pokażmy im biedronki kasztany pasikoniki - to musi zadziałać!
            • Gość: w Re: I o to szło ! IP: *.chello.pl 28.04.05, 10:21
            • marek_p Re: I o to szło ! 28.04.05, 16:25

> Jeżeli miałbym "łagodnie podpowiadać"...
              > należałoby zacząć od podstaw czyli jaki mamy produkt?

Bardzo ciekawy post. Odpiszę, ale teraz muszę już do pracy uciekać.
              Pozdrawiam
              • Gość: wwaGo Re: I o to szło ! IP: *.chello.pl 30.04.05, 13:02
                byłem ciekaw w sumie
                • marek_p Re: I o to szło ! 30.04.05, 22:24
                  Przepraszam, że tak długo trwało to odpisywanie. Mam nadzieję, że nie za
                  długo :)

> jaki mamy produkt?
                  > skrótowo tylko powiem, że godzinę stąd jest gigantycznie atrakcyjniejszy
                  > szczecin i powinniśmy produkt wycofać z rynku :)

Tak, dla jedniodniowego turysty Szczecin jest dużo atrakcyjniejszy od Gorzowa.
                  Jesteśmy od nich lepsi tylko w temacie "Słowianka" i... BLISKIMI OKOLICAMI.
                  Nasze okolice są atrakcyjnejsze od Szczecina. Nad morze ze Szczecina jest
                  godzina jazdy. Poza tym w okolicy mają tylko Puszczę Bukową i Szmaragdowe.

U nas tych atrakcji wokół miasta jest więcej.

> no to pofantazjujmy - gdybym był menedżerem gorzowa:
                  > dążyłbym do budowania wygodnego miasta biurowo - rozrywkowego,
                  > bo największe i niepowtarzalne atuty, to: tanie biura w przyzwoitym ośrodku
                  > miejskim i administracyjnym, najbliższym poznania i berlina

Ciekawa myśl. Chyba trudna do zrealizowania. Może gdyby już lotnisko działało
                  i już pociągiem udawało się w Gorzowa do Berlina dojechać, bez przesiadek jakiś
                  dziwnych...

> malownicze położenie i okolice (idealny przykład jego potencjału - Moulin
                  > Rouge, że trudno nie wspomnieć o schodach donikąd czy nieistniejącymi:
                  > wenecją

Takich drobiazgów/perełek trochę jest. Wodospodów na Kłodawce ubywa. Melioranci
                  i włodarze idą na łatwiznę.

> zatem głównymi odpowiedzialnymi za rozwój byłaby rada właścicieli
                  > najlepszych "knajp" [pewnie ze sobą skłóconych]

Trochę się zagalopowałeś. Właściciele knajp nie będą patrzeć daleko. Nie wierzę.
                  Może ten gościu ze Skwierzyny, mądrze mówił kiedyś w jakimś programie w tivi
                  o projekcie uturystycznienia Warty. Tyle, że pomoć władze gminy (Skwierzyna)
                  nie chcą z nim współpracować w tym temacie...

> słowianka, nierzym, amfiteatr, ale i kluby sportowe o silnej tradycji)

Słowianka i Nierzym (OSIR) - tak one powinny wziąć udział w kreowaniu wizerunku
                  miasta (jako wartego odwiedzenia). Zapewne biorą udział. Tak wygląda.

> świerkocin (-na poligon!!!)

Tu bym musiał dużo pisać. Jak wiesz Zoo-Safari jest prywatne. Marek Bucholski
                  (ze Stowarzyszenia Forum Gorzowa) zaangażował się z koncepcję przenosin Zoo-
                  Safari, ale nic z tego nie wyszło. Taka przeprowadzka to dla właścicieli dużo
                  wydatków, stresów, ryzyko.
                  Czasami człowiek mówi sobie: "podoba mi się", "bym chciał", ale odpuszcza
                  biorąc pod uwagę miesiące udręki i wyrzeczeń.
                  Chodzili sobie dwaj po tym poligonie (szybkim krokiem też), a pan Rasstmunsen
                  (przepraszam, jeśli przekręciłem) mówił po swojemu i wiele razy - "jak pięknie".

Nie wiem, czy pamiętacie, ale w radio były i takie teksty mieszkańców, że
                  śmierdzieć będzie. Jeszcze nie wiedzieli, skąd i co, ale śmierdzieć mogło...

> rada właścieli wolnych powierzchni biurowych sens ma:
                  > wypromowanie miasta jako idealnego (niskie koszty podróży, koszty powierzchni
                  > biurowej - aeroklub = lotnisko biznesowe) miejsca do przedstawicielstw na
                  > polskę,w którym po pracy jest gdzie różnorodnie odreagować

Pole golfowe miało też być.

Ta Twoja wizja piękna jest, ale mam obawy, że trudna do zrealizowania.
                  Jeszcze nie tak dawno władze miasta cieszyły się z miejsc pracy
                  w nowootwieranym supermarkecie TESCO (800zł za świątek/piątek), ograniczenie
                  możliwości sprzedaży produktów przez rodzimych producentów, upadek miejscowych
                  podmiotów trudniących się handlem itp.

> linia tramwajowa czy autobusowa z sezonowo grillowego wawrowa - przez park
                  > kopernika, szpital, ruski stawek, słowiankę - na poligon (safari) wpisuje się
                  > w sen o idealnym miasteczku

To miała być kolejka linowa.

> potrzeba kilku milionów, może rok pustych teraz biur gratis pod warunkiem,
                  > że średnia pensja tam zatrudnionych nie zejdzie poniżej 3tys.€(może na wzór
                  > hamburga w gorzowskiej walucie?) i 10letnie umowy :)?

Już pisałem o radości wokół TESCO ? Chyba z odległej perspektywy patrzysz, co
                  nie znaczy, że gorzej widzisz. Może my tu mamy jakieś małe zapyziałem horyzonty
                  i przestaliśmy wierzyć w siebie...

Rozwiń, proszę, temat "może na wzór hamburga w gorzowskiej walucie?"

Pozdrawiam
                  Marek P.
                  • Gość: wwaGo Re: I o to szło ! IP: *.chello.pl 01.05.05, 21:17
                    chyba nie wypada nie odpowiedzieć i spróbować fantazjować precyzyjniej już z
                    informacją zwrotną:) również - wkrótce!
                    pozdrawiam!
      • crox Re: I o to szło ! 28.04.05, 13:52
        Hej marek_p!
        Fajnie się czyta takie posty, szczególnie na tle często bezwartościowego
        peplania na forum. W większości z Twoimi uwagami się zgadzam, tyle że wydaje mi
        się że od strony graficznej strona główna nie jest mało atrakcyjna. Widać że
        autor postawił na czytelność i prostotę, co na pewno nie umniejsza projektowi a
        wręcz jest na stronie (było nie było) informacyjnej jest pożądane. Pomimo to
        strona jest nowoczesna i IMO wybija się na tle wielu innych stron tego typu.
        Kolorystyka też nie jest przypadkowa, zielony i niebieski symbolizują nasze
        główne walory turystyczne, czyli lasy i jeziora. A poza tym są to kolory miłe
        dla oka i pasujące do siebie. Strona główna moim zdaniem spełnia swoje zadanie
        wyśmienicie, a jeżeli odwiedzający chce czegoś więcej - ma galerię. I tu już
        zgadzam się z Twoimi uwagami, zwłaszcza co do wyeksponowania roli Świerkocina i
        festiwalu Romane Dyvesa. Z reggae nad Wartą na razie bym się nie spieszył,
        zobaczymy czy wskrzeszona impreza wypali. Jeżeli tak się stanie, to może być
        jedna z głównych imprez tego typu w Polsce. Od siebie dorzuciłbym wniosek o
        wyeksponowaniu skarbu regionu - PN Ujście Warty, a i do galerii mogłoby trafić
        kilka fotek z tego miejsca. Zaręczam, że gdy fotograf będzie dobry, to zdjęcia
        mogą być kapitalne. Podobnie przydałoby się jakieś zdjęcie z Drawieńskiego PN,
        szczególnie Drawa, która momentami wygląda tam jak górska rzeka płynąca w
        dziewiczym, gęstym lesie. Spływy Drawą warto promować, na pewno ciekawe przeżycie.
        Pozdrawiam
        • marek_p Re: I o to szło ! 28.04.05, 16:23
          crox napisał:

> Hej marek_p!

Widzę, że Bernardowe Hey wszystki się spodobało :)

> Fajnie się czyta takie posty, szczególnie na tle często bezwartościowego
          > peplania na forum.

Ja jestem archaizmem na tym forum. Kiedyś tu Klin i Borys pisali. Ci to dopiero
          umieli ładnie (a Klin nawet mądrze:)

> wydaje mi się że od strony graficznej strona główna nie jest mało atrakcyjna.
          > Kolorystyka też nie jest przypadkowa, zielony i niebieski symbolizują nasze
          > główne walory turystyczne, czyli lasy i jeziora.

Top witryny. No cóż lubię cieplejsze kolory. Moją ocenę w tym miejscu należy
          traktować jako subiektywną. Jeśli więcej będzie takich, to wtedy nie będzie
          taka aż subiektywna.
          Powinno się zrobić kilka propozycji i poddać pod głosowanie, może tak było i ta
          okazała się najatrakcyjniejsza, jeśli nie, to w każdej chwili przecież można ją
          zmienić. Co jakiś czas wypada nawet.

> Od siebie dorzuciłbym wniosek o wyeksponowaniu skarbu regionu - PN Ujście
          > Warty

Też o tym pisałem.

> a i do galerii mogłoby trafić kilka fotek z tego miejsca.

Galerii może być przecież kilka. Ciekawe obiekty przyrodnicze, warte zwiedzenia
          zabytki. Można powielić część oficjalnej witryny Gorzowa.

> Zaręczam, że gdy fotograf będzie dobry, to zdjęcia mogą być kapitalne.
          > Podobnie przydałoby się jakieś zdjęcie z Drawieńskiego PN

Tak, nie doceniamy walorów naszego regionu. Zdecydowanie nie doceniamy.
          Kiedyś pisałem o jeziorach, porównywałem nasze Długie do jezior Pojezierza
          Pomorskiego. Bez komplektów.

Wrzuciłem ten sam wątek na forum przy witrynie miejskiej. Poczytajcie:
          www.forum.gorzow.pl/viewtopic.php?p=6175#6175
        • Gość: nicelus Re: I o to szło ! IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.05, 00:35
          crox napisał:

> Fajnie się czyta takie posty, ...

poważnie?

mnie się zrobiło niedobrze, jak przeczytałem co marek_p zrobiłby z tej
          sympatycznej strony. cały urok galerii zdjęć polega na różnorodności tematów i
          zdjęć. różne formaty sygnalizują tą różnorodność, ułatwiają orientację i
          stanowią ciekawą kompozycje. amatorskie zdjęcia, ale jak miło pokazane!

wolę to, niż jakby były wszystkie zdjęcia profesjonalne, monotematyczne,
          przycięte na równo jak tabliczka czekolady. taki pruski porządek jest prawie na
          wszystkich galeriach i jest nudny.

www.aeroklubgorzowski.pozytki.pl/infopage.php?id=11
          okropne te blokowiska bez drzew. każdego turystę skutecznie odstraszą. bardziej
          mi odpowiadają niektóre zdjęcia lotnicze z galerii np:

www.lubniewice.pl >>Galeria z lotu ptaka.

lub nawet niektóre zdjęcia lotnicze na stronie:

www.torzym.pl >>Galerie zdjęć >>miasto

(abstrachując od fatalnego administratora torzymskiej strony).

pozdrawiam.
    • Gość: Tomek Ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 10:56
      ...szefowa promocji (przez małe "p") Pieluszczak i jej protektor Kneć twierdzą,
      że wszystko jest w porządku. Widocznie nie jest. Nareszcie ktoś robiąc badania
      wystawił cenzurkę za lenistwo, brak kompetencji i nieudacznictwo urzędasów od
      promocji. Będą efekty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka