blic 02.07.02, 19:08 wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=911618&dzial=zig0004 Ten artykuł może wywołać niezłą burzę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blic Re: Politycy mają dość województwa 02.07.02, 19:24 Ciekawe są też dodatkowe odnośniki na stronie. Check it out. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWICK Re: Politycy mają dość województwa IP: 213.76.149.* 03.07.02, 07:07 Członkowie Forum to szowiniści. Powoływanie się na ich opinie nie jest argumentem. Oni nawet będą mieli pretensje , że na połudnniu świeci słońce albo w czasie suszy podadał deszcz. Sprawy inaczej wyglądają z południa. To Gorzów wszystko "bierze" chociaż jest na skraju województwa. Sprawa szpitala - przecież w całej Polsce służba zdrowiajest konająca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Politycy mają dość województwa IP: 217.97.234.* 03.07.02, 08:23 Myślicie, że skuteczność gorzowskich "elit politycznych" w konfrontacji z Poznaniem czy Szczecinem będzie większa? Myślę, że trzeba znależć bardziej rzeczowych polityków, a nie płakać, że ZG zabrała jakąś zabawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gtk Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 08:41 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > Myślicie, że skuteczność gorzowskich "elit politycznych" w konfrontacji z > Poznaniem czy Szczecinem będzie większa? Chodzi o to, kolego, że Szczecin ani Poznań nie będzie się czuł zagrożony powstaniem KRS w Gorzowie. Lub innych podobnych instytucji. A skoro tak, to nie będzie jeździł do Warszawy, żeby to storpedować. Czy to tak trudno zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 08:46 gtk napisał(a): > Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > > > Myślicie, że skuteczność gorzowskich "elit politycznych" w konfrontacji z > > Poznaniem czy Szczecinem będzie większa? > > Chodzi o to, kolego, że Szczecin ani Poznań nie będzie się czuł zagrożony > powstaniem KRS w Gorzowie. Lub innych podobnych instytucji. A skoro tak, to nie > będzie jeździł do Warszawy, żeby to storpedować. Czy to tak trudno zrozumieć? DOKŁADNIE TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Politycy mają dość województwa IP: 217.97.234.* 03.07.02, 14:38 gtk napisał(a): > Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > > > Myślicie, że skuteczność gorzowskich "elit politycznych" w konfrontacji z > > Poznaniem czy Szczecinem będzie większa? > > Chodzi o to, kolego, że Szczecin ani Poznań nie będzie się czuł zagrożony > powstaniem KRS w Gorzowie. Lub innych podobnych instytucji. A skoro tak, to nie > > będzie jeździł do Warszawy, żeby to storpedować. Czy to tak trudno zrozumieć? > Jeżeli uważasz, że siedziba KRS-u powoduje, że Z.G. rośnie w Twoich oczach do rozmiaru metropoli to chyb ja czegoś nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gtk Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 14:43 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > Jeżeli uważasz, że siedziba KRS-u powoduje, że Z.G. rośnie w Twoich oczach do > rozmiaru metropoli to chyb ja czegoś nie rozumiem. Oczywiście, że nie rozumiesz. Nie chodzi o jeden KRS, tylko o to, że między Poznaniem a Gorzowem nie będzie takiego konfliktu jak na linii GW-ZG, bo Gorzów dla Poznania nie stanowi konkurencji. Nie będą się bali dać nam instytucji, które są nam potrzebne. Już teraz rozmiesz? Jeśli Ci trzeba kawę na ławę, to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecin Re: Politycy mają dość województwa IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 08:11 gtk napisał(a): > Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > > > Jeżeli uważasz, że siedziba KRS-u powoduje, że Z.G. rośnie w Twoich oczach > do > > rozmiaru metropoli to chyb ja czegoś nie rozumiem. > > Oczywiście, że nie rozumiesz. Nie chodzi o jeden KRS, tylko o to, że między > Poznaniem a Gorzowem nie będzie takiego konfliktu jak na linii GW-ZG, bo Gorzów > > dla Poznania nie stanowi konkurencji. Nie będą się bali dać nam instytucji, któ > re > są nam potrzebne. Już teraz rozmiesz? Jeśli Ci trzeba kawę na ławę, to trudno. Napewno Gorzów nie jest konkurencją dla Poznania, Szczecina i napewno jeśli Gorzów trafi pod Szczecin to niedostanie żadnej złotówki od Szczecina chyba , że z Warszawki. O Wasza naiwności!!! Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Nic nie zrozumiałeś... 04.07.02, 08:49 Gość portalu: Szczecin napisał(a): > Napewno Gorzów nie jest konkurencją dla Poznania, Szczecina i napewno jeśli > Gorzów trafi pod Szczecin to niedostanie żadnej złotówki od Szczecina chyba , > że z Warszawki. O Wasza naiwności!!! Po pierwsze: NIE SZKODZIĆ! Chodzi o to, że Poznaniowi nie będzie się chciało jeździć do Warszawki, po to by nam rzucać kłody pod nogi. Wiesz jak żyje się we wspólnym domu z zakałą, która patrzy Ci na ręce, po to by storpedować Twoje plany? Brak konfortu psychicznego w takim związku, rozsądnego agrumentu za jego trwaniem też! Nie chcemy od Szczecina żadnej złotówki, szczególnie po tym jak wyszło na jaw jak silna jest gospodarka tego skądinąd pięknego miasta :)))) Znam Szczecin, studiowałem tam, mam wielu znajomych. Szczecin ma więcej problemów niż sąsiednie miasto wojewódzkie (jeszcze wciąż wojewódzkie :). Poznań też nam nic nie da, poza jak przypuszczam wydzielonym okręgiem wyborczym, bo takiego obecny wojewódzki status nam nie zapewnił. Mam nadzieję, że gorzowianie będą wybierać jako swoich przedstawicieli ludzi gotowych działać na rzecz regionu. To Ci nasi przedstawiciele winni reprezentować nasze interesy w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecin Re: Nic nie zrozumiałeś... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 11:58 j24 napisał(a): > > Znam Szczecin, studiowałem tam, mam wielu znajomych. > Szczecin ma więcej problemów niż sąsiednie miasto wojewódzkie (jeszcze wciąż > wojewódzkie :). > > Poznań też nam nic nie da, poza jak przypuszczam wydzielonym okręgiem wyborczym > , > bo takiego obecny wojewódzki status nam nie zapewnił. Naprawdę z tej perspektywy to wygłąda inaczej: -jak w tym powiedzeniu "na złość babci odmrożę sobie uszy" - Gorzów owszem ujmie rangi "tej pyszałkowatej Zielonej G., ale sobie też. Może sobie wtedy jeździć gdzie chce ale z miastem powiatowym to o czy można porozmawiać. > > Mam nadzieję, że gorzowianie będą wybierać jako swoich przedstawicieli ludzi > gotowych działać na rzecz regionu. > To Ci nasi przedstawiciele winni reprezentować nasze interesy w Warszawie. Życzę wybrania odpowiednich i walczących o Wasz region radnych. To jest jedyna droga. Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Nic nie zrozumiałeś... 04.07.02, 12:11 Gość portalu: Szczecin napisał(a): > Gorzów owszem ujmie rangi "tej pyszałkowatej Zielonej G., ale sobie też. Niczego sobie nie ujmie. Urzędników w kraju jest za wielu jakby na to nie patrząc. Pieniądze z funduszy sejmików wojewódzkich są tak śmiesznie małe, że można sobie prawie podarować walke o nie. Tu chodzi o parę prozaicznych instytucji, które ma np. Koszalin, czy Kalisz, a których nie ma Gorzów. Czujesz klimat? Poza tym najważniejszym źródłem inwestycji na parę dekad będą fundusze unijne - ściągane na konkretne projekty do gmin, bynajmniej nie do województw. Nie wyobrażam sobie funkcjonowania z sąsiadem, który ze zwykłej złośliwości byłby skłonny nawet jeździć do Brukseli po to żeby Gorzowowi jakiś projekt uciąć. Patrząc na praktykę lubuskiego można spodziewać się wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Jędruś w drodze do Brukseli :) 04.07.02, 12:23 blic napisał(a): > Poza tym najważniejszym źródłem inwestycji na parę dekad będą fundusze unijne - > ściągane na konkretne projekty do gmin, bynajmniej nie do województw. > Nie wyobrażam sobie funkcjonowania z sąsiadem, który ze zwykłej złośliwości > byłby skłonny nawet jeździć do Brukseli po to żeby Gorzowowi jakiś projekt > uciąć. > Patrząc na praktykę lubuskiego można spodziewać się wszystkiego. W Gazecie Na Papierze (GNP), między wierszami wyczytałem, że pan Andrzej Br. zrozumiał, że z tą Brukselą to już by było przegięcie, chociaż oczywiście wysoce krzywdzące i nieuprawnione są podejrzenia, że mógłby on tam pojechać tylko po to by Gorzowowi jakiś projekt uciąć :))) ... a telewizja i tak, zdaniem Jędrusia, należy się Zielonej Górze (bo ma lepsze warunki techniczne, jest tańsza i bliżej ELIT). Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 08:30 Gość portalu: KWICK napisał(a): > Członkowie Forum to szowiniści. Jak na szowinistę to potraktowałem Cię przy poprzednim Twoim występie bardzo łagodnie. Chyba przyznasz? Niech będzie z tego tradycja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSZ Re: Politycy mają dość województwa IP: 213.76.149.* 03.07.02, 10:21 Gra gorzowian jest prosta i bardzo przejrzysta. Po raz kolejny szantażem zmuszają Zieloną Górę do ustępstw. Wszyscy politycy gorzowscy na czele z Panami Korskim i Derechem doskonale wiedzą , że po wejściu Gorzowa do zachodniopomorskiego czy wielkopolskiego nie będzie w Gorzowie Urzędu Wojewódzkiego , Komend Wojewódzkich Policji i Straży , Sanepidu , ....................i nawet Wojewódzkiego Ośrodka Kształcenia Nauczycieli. Zielona Góra już to wszystko straciła. Nikt przy zdrowych zmysłach nie wirzy w zmiany województw wcześniej niż za okoła 20 lat. Póki co to więcej straciła Zielona Góra a raczej mieszkańcy poludniowej części województwa bo muszą jeździć do Gorzowa . Po wypowiedziach polityków widać , że zbliżają się wybory samorządowe i czas na kiełbasę wyborczą. Liczę , że politycy z Zielonej Góry nie ugną się przed żądaniami i szantażami Gorzowa. Z poważniem Odpowiedz Link Zgłoś
pontifexmaximus Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 10:43 Jak zwykle konflikt przybrał charakter emocjonalny, a może tak zastanowić się jakie są merytoryczne przesłanki do utrzymywania województwa, które nie ma silnego przemysłu, ośrodka naukowego, a jego infrastruktura jest w opłakanym stanie, natomiast większość działających firm zatrudnia do 5 pracowników? Odpowiedz Link Zgłoś
kajzerka Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 10:46 Ja też liczę, że politycy zielonogórscy się nie ugną i z mapy Europy zniknie wreszcie ten bękart Paradyża. :) pozdrawiam z Gorzowa Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 10:50 kajzerka napisał(a): > Ja też liczę, że politycy zielonogórscy się nie ugną A ja się obawiam, że ugną się politycy (urzędnicy raczej) z Gorzowa. Zresztą, niekoniecznie się ugną. Na next plenum co sie zbierze w Jachrance - dogadają się. Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 11:30 Gość portalu: GSZ napisał(a): > Póki co to więcej straciła Zielona Góra a raczej mieszkańcy poludniowej części > województwa bo muszą jeździć do Gorzowa . Masz jakieś dane liczbowe co do tego ilu mieszkańców południa musi jeździć do Gorzowa? Szczególnie interesuje mnie porównanie z ilością mieszkańców północy jeżdżących do Zielonej... Nie strzelaj frazesami, szczególnie jeśli prawda może mieć ten sam kierunek, ale inny wektor... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSZ Re: Politycy mają dość województwa IP: 213.76.149.* 03.07.02, 11:53 blic napisał(a): > Gość portalu: GSZ napisał(a): > > > Póki co to więcej straciła Zielona Góra a raczej mieszkańcy poludniowej cz > ęści > > województwa bo muszą jeździć do Gorzowa . > > Masz jakieś dane liczbowe co do tego ilu mieszkańców południa musi jeździć do > Gorzowa? Szczególnie interesuje mnie porównanie z ilością mieszkańców północy > jeżdżących do Zielonej... > Nie strzelaj frazesami, szczególnie jeśli prawda może mieć ten sam kierunek, al > e > inny wektor... Prawdopodobnie Cię nie przekonam , ale podam daną kiczbową . "1" - ja. Dla,mnie to dużo bo do Z.G mam około 40 min a do G 90 min. I niestety tak się pozmieniało , że muszę u Was być dość często. Nikt mi nie płaci za stracony dodatkowo czas i paliwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarecki Re: Politycy mają dość województwa IP: *.vwes.pl / 40.10.8.* 03.07.02, 12:19 Dwa prowincjonalne miasteczka, których ambicje przerastają rzeczywistość postanowiły walczyć ze sobą o wpływy. Sądzę, że jedynym rozwiązaniem może być likwidacja województwa. Jestem mieszkańcem Gorzowa i bliżej mi do Wielkopolski niż do Dolnośląskiego. Pozdrawiam mieszkańców Zielonej Góry i jednocześnie radzę wam, abyście przestudiowali rozkłady jazdy PKP i PKS w kierunku Wrocławia. Tam na pewno spełnią się wasze ambicje. Odpowiedz Link Zgłoś
gtk Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 12:57 Gość portalu: GSZ napisał(a): > Prawdopodobnie Cię nie przekonam , ale podam daną kiczbową . "1" - ja. > Dla,mnie to dużo bo do Z.G mam około 40 min a do G 90 min. > I niestety tak się pozmieniało , że muszę u Was być dość często. > Nikt mi nie płaci za stracony dodatkowo czas i paliwo. No tak, my tu gadu-gadu o województwie, a kolega widzi tylko czubek własnego nosa... Może za paliwo zapłacą Ci ci, którzy bardzo chcą, żeby Gorzowianie jeździli do KRS-u do Zielonej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dSvP Re: Politycy mają dość województwa IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.07.02, 15:19 hmmm nie chce mi sie mówić na temat KRS-u, szczególnie kiedy cała rzecz jest po prostu plotką (oczywiście poza odmowną decyzją ministerstwa). Jako stary sceptyk powiem nie potrafię orzec kto winny jest niepowołaniu KRS w Gorzowie Wlkp. (tak jak nie wiem kto jest piwny, kto pijany a kto odpowiedzialny - bowiem samo mówienie o odpowiedzialności i winie brzmi jak pretensje wiecznie niezadowolonej Cimcirymci - nie można decyzjirozpatrywać w kategorii winy czy odpowiedzialności - akurat tej decyzji). Chcę natomiast podjać głos na temat rozpadu województwa i przyłaczenia poszczególnych jego części do ościennych dla nas województw. Otóż to było tak: dawno, dawno temu, w roku 1979 Roman Karpiński popełnił książkę zatytuowaną "Prasa w systemie kultury". Opisywał tam w jaki sposób zmiany administracyjne w 1975 roku wpływają na zmiany w systemie kultury. Opisywał mierzalny system instytucjonalny ukazujac bezpośredni związek pomiędzy decentralizacją władzy (centrów redystrybucji dochodów) a systemem kultury. Związek ten kształtuje się nastepująco: wzrost znaczenia i rozwoju systemu kultury jest odwrotnieproporcjonalny do wielkości terytorium, jakie obejmuje jednostka administracyjna (redystrybuująca). - to byłby pokrótce. A teraz rzeczywistość - jeżeli ktos myśli, że Gorzów, czy Zielona zwiększą, bądź utrzymają na obecnym poziomie, swoją rangę, niech przejedzie siedo jakiegokolwiek województwa ościennego. Najwspanialszymi przykładami są właśnie ulubione wielkopolkie i dolnoślaskie. Ludzie to jest tragedia obserwować, jak kosztem byłych miast wojewódzkich rozwijają się obecne miasta I kategorii. Co z tego, że kiedyś miasta te były wojewódzkie, skoro straciły nie tylko swój ststus, ale też płynące z tego profit, jak choćby możliwość decydowania o sobie, możliwość kreowania strategii, bez naciskania i dawania po kątach d... Co z tego, że nie ma konfliktu pomiędzy równorzędnymi miastami (tak jak jest u nas), skoro z silniejszym nie ma rozmowy, mozliwe jest tylko pokorne skłanianie się w pół i liczenie na ochłapy z pańskiego stołu. O zgrozo!! Matki chowajcie swoje dzieci!!! Kiedy czytam, ze Gorzów otrzyma KRS od Poznania, bo nie jest dlań żadna konkurecją - to pytam - po co poznaniacy mieliby to robić??? Do cholery to nie jest PCK ani Caritas!!! Święty Mikołaj nie rządzi żadnym województwem, liczy się tylko partykularny interes!!! Tak jak w przyrodzie - po co silny ma oddawać słabemu coś, co może sam wykorzystać, skoro nie otrzyma od słabego nic w zamian? Miejsca w Sejmiku - bu h a ha ha tu i tak będzie liczył się klucz partyjny i tyle!!! Wojewoda - bu ha ha ha - zapmnijcie o wojewodzie z Gorzowa czy z Zielonej - pa addieu!!! Będą za maluśccy o tacy - ps panie Robercie Bagiński - "wy się kurwa jeszcze dużo musicie nauczyć, a narazie zamiatać, zamiatać ...." kończe bo nie chce mi się ps kiedy rozum śpi budzą się demony NIECH ŻYJE RACJONALIZM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kajzerka Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 15:22 Pamietam cie -to ty jestes ten z Więdnącego Polis. Politycy mają dosc województwa. I słusznie Ja mam dosc polityków. Też słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 15:32 Gość portalu: dSvP napisał(a): > O zgrozo!! Matki chowajcie swoje dzieci!!! Kiedy czytam, ze Gorzów otrzyma KRS > od Poznania, bo nie jest dlań żadna konkurecją - to pytam - po co poznaniacy > mieliby to robić??? A dlaczego nie? KRS istnieje w wielu miastach powiatowych. Stawiasz tezy wbrew rzeczywistości. > w przyrodzie - po co silny ma oddawać słabemu coś, co może sam wykorzystać, > skoro nie otrzyma od słabego nic w zamian? Jak będziemy tak bogaci jak Irlandczycy to pogadamy o dawaniu czegokolwiek. Tymczasem redukowanie zbędnych urzędów przyda się finansom publicznym. > Wojewoda - bu ha ha ha - > zapmnijcie o wojewodzie z Gorzowa czy z Zielone Chyba nawet w snach po dużej ilości grzybów nie podejrzewałeś, że Gorzowianie chcieliby mieć swojego wojewodę w Wielkopolskiem. Nie wiem czy jednak słyszałeś o istnieniu oddziałów urzędów wojewódzkich. Istnieją. Nie tylko w lubuskim i kujawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 15:32 Gość portalu: dSvP napisał(a): > dawno, dawno temu, w roku 1979 Roman Karpiński popełnił książkę > zatytuowaną "Prasa w systemie kultury". Opisywał tam w jaki sposób zmiany > administracyjne w 1975 roku wpływają na zmiany w systemie kultury. Jak po dacie wydania widzimy - za komuny to badałi i opisywali. Jako że jabłko upadło blisko jabłoni - obecnie od tej komuny nie jest daleko. Ale miejmy nadzieję, że z roku na rok będzie. A poza tym problem dla Gorzowa wygląda w ten sposób, że jeszcze chwila i wszystko Zieląka ściągnie do siebie. A wtedy będzie kompletnie bez różnicy, czy Nowak po kulturę jedzie do Zieląki czy Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
odbiornik Re: Politycy mają dość województwa 03.07.02, 23:45 Gość portalu: dSvP napisał(a): > dawno, dawno temu, w roku 1979 Roman Karpiński popełnił książkę > zatytuowaną "Prasa w systemie kultury". równie dawno, dawno temu (roku nie pamiętam) Ś.P. Zbigniew Nienacki napisał dzieło "Raz do roku w Skirławkach" Odpowiedz Link Zgłoś