alid1 18.08.05, 20:00 Dlaczego w wypowiedziach na forum jest tyle błędów ortograficznych. Czytając niektóre z nich, nie można się nie wkurzyć! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: open Re: Błędy ortograficzne! IP: *.gorzow.mm.pl 18.08.05, 21:56 liczy się treść. Pisałeś kiedys do obcych landów (anglia, irlandia)poprawną ortografią? Ja często piszę i ciagle przypominja pisz tak by u nas nie było krzaczków zamiast liter .I tak piszę . Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Błędy ortograficzne! 18.08.05, 23:19 "...Dlaczego w wypowiedziach na forum jest tyle błędów ortograficznych..." Nie martw sie - niedługo ich nie będzie - ortografia uzna je za poprawną pisownie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Błędy ortograficzne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 01:15 > Nie martw sie - niedługo ich nie będzie - ortografia uzna je za poprawną > pisownie... Bardżo prawdźiwe i nie stety bardżo smótne som powyrzsze suowa. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Błędy ortograficzne! 19.08.05, 01:37 Język to coś zywego - gdybys chcial mówić tak jak twój pradziad to sam siebie bys nie rozumiał... a co dopiero szary forumowicz? Nie ma co biadolic - tak jest i tyle ile zjedza motyle w tyle wszelkie grzdyle licho wie po ile są promile.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Błędy ortograficzne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 11:19 Wiesz, gorzej jak 90% ludzi używa słowa w znaczeniu, które jest od wieków, a 10% niedouczonych gó..arzy używa tego samego słowa, ale w dokładnie odwrotnym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komentator Re: Błędy ortograficzne! IP: *.idea.pl 19.08.05, 21:20 Alid1, wiesz.... ortografia to rzecz względna, do takiego wniosku dochodzę po wielu latach zmagania się z ortografią. KAżDY słownik ortograficzny (!!!) zawiera błędy, które są wykrywane przez autorów innych słowników. Wiele nowych wyrazów, czy tam pojęć nie wiadomo jak pisać, np.: "czip" czy "chip". Wiem najlepiej "procesor", ale informatyk mówi "czip" i pisz mocium panie! A mistrz ortografii (ten co to go co roku w krakowie poprzez dyktowanie super-dyktanda wyłaniają) też popełnia błędy, tylko, że robi ich bardzo mało w stosunku do przeciętnego Polaka. Wiem, wiem, są tzw. podstawowe błędy i niepodstawowe.....ale gdzie leży granica??? PS. Mam świadomość, że w tym tekście mogłem popełnić wiele błędów ortograficznych, bo mam już sam tu kilka wątpliwości co do pisowni i interpunkcji, ale teraz idę spać i nie będę otwierał słownika, który też jest jakimś tam wycinkiem polskiem ortografii. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Błędy ortograficzne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 13:24 >ortografia to rzecz względna To ciekawe. To dlaczego informatycy, którzy kaleczą polski język, tak bardzo przestrzegają zasad składni i ortografii w innym języku? Czemu w C++ nie piszą INKLUD albo ŁAJL, przecież powinno znaczyć to samo, co różnica jak napiszemy? I te same palanty, które tak bardzo dbają o składnię C++ czy PHP umieszczają słowo "odznacz" jako przeciwieństwo oznacz. A jak im wytłumaczę błąd, to riposta jest taka: "a ja będę tak używał, bo nie mam innego jednowyrazowego słowa odwrotnego do oznacz". Paranoja. Ciekawe też, że w produktach Microsoftu takich błędów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komentator Re: Błędy ortograficzne! IP: *.idea.pl 19.08.05, 21:23 PS. W tytule GW "Dwudziestu chętnych do Senatu" zastanawiam się, czy jest uzasadniona pisownia słowa senat dużą literą? Może ALID1 nam powie.....? Odpowiedz Link Zgłoś
hirro swego czasu pewien 19.08.05, 21:55 wymoczek z tego się doktoryzował................................................ Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Błędy ortograficzne! 19.08.05, 22:13 Dzisiaj na portalu (w portalu???) Onetu wycztałem wiadomość: " W USA po raz pierwszy urodziły się młode pandy" widocznie do tej pory rodziły sie stare - no i sukces - są młode!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
max59 Re: Błędy ortograficzne! 19.08.05, 23:54 To proste. Na tym forum pisze kilku kretynów którym nauczyciel od polskiego umarł w drugiej klasie podstawówki.Dowódcą tej armii nieuków jest niejaki "zg", który swoją ksywą wyrządza wiele krzywdy normalnym mieszkańcom Zielonej Góry. Piszę nazwę miasta z dużej litery aby ten bałwan przeczytał to i może wreszcie zapamieta na zawsze? Zaraz się pewnie ten psychol odezwie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Błędy ortograficzne! 20.08.05, 00:18 "...Dzisiaj na portalu (w portalu???) Onetu..." sprostowanie - to na portalu Wyborczej... było... i jeszcze jest...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alid1 Do komentatora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 09:07 Nie jestem mistrzynią ortografii i na pewno zrobiłabym wiele błędów, pisząc tekst w dyktandzie ogólnopolskim. Nie o to mi chodzi! Wkurza mnie to, że wielu ludzi piszących na tym forum,nie ma pojęcia o podstawowej pisowni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Błędy ortograficzne! IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 21.08.05, 07:10 Hey komentator, tak.. nazwy takie jak Sej, Senat, Prezydent, Premier...powinno pisac sie z duzej litery... Czy zgodne jest to z zasadami pisowni polskiej? Nie mam zielonego pojecia... Wiem jednak, ze respekt dla imion ludzi i nazw instytucji obowiazuje... Pani Janina Kowalska Prezydent Tadeusz Jedrzejczak Sejm Rzeczypospolitej... Prokuratura Wojewodzka... To wszystko brzmi dumnie... Piszmy z duzej litery.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Błędy ortograficzne! 21.08.05, 11:46 "...Prezydent Tadeusz Jedrzejczak..." no!!! niezły powód do dumy... i szacunku!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croll1 Re: Błędy ortograficzne! IP: *.gorzow.mm.pl 22.08.05, 13:06 A co!!!!! Zdziwiony jesteś?? Wiem, że dla Ciebie to Lepper, Giertych albo Wrzodak. No, może Maciarewicz. Dla nas Jędrzejczak. Odpowiedz Link Zgłoś