crux_lc 21.11.05, 12:48 ... ile gorzów z. ma lini trmwajowych? bo chyba nie macie ich więcej niż Częstochowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
calama Re: jak już gadacie o tramwajach to... 21.11.05, 13:43 crux_lc napisał: > ... ile gorzów z. ma lini trmwajowych? bo chyba nie macie ich więcej niż > Częstochowa? Ktoś tu rozmawia o tramwajach? Musiałam przeoczyć. W Gorzowie są trzy linie tramwajowe. A czy to jest więcej czy mniej niż w Częstochowie to nie wiem :) Jednak nie podejrzewam, że gdzieś może być mniej linii. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
crux_lc Re: jak już gadacie o tramwajach to... 21.11.05, 13:47 hmmm, trzy.... kurna:P Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: jak już gadacie o tramwajach to... 21.11.05, 13:53 A Ty jesteś jakimś wielbicielem transportu tramwajowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ser Re: jak już gadacie o tramwajach to... IP: *.gorzow.mm.pl 21.11.05, 13:54 jest 3 do niedawna bylo 5. trzeba jednak zaznaczyć że tylko do 1/6 powierzchni Gorzowa dojeżdżają tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
crux_lc Re: jak już gadacie o tramwajach to... 21.11.05, 14:18 taaak, uwielbiam pociągi! Dla mnie miasto bez dobry połączeń kolejowych to nie miasto! Chociaz Częstochowa pod tym względem upada:( a wszycho przez Katosy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: jak już gadacie o tramwajach to... 23.11.05, 09:35 zapomnialem napisac ze czy to bedzie nowa linia czy druga nitka na walczaka , to jest obojetne , bo przeciez mozna pomyslec i zbudowac nowa linie i druga nitke na walczaka Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p O tramwajach w strategii 22.11.05, 00:12 crux_lc napisał: > ... ile gorzów z. ma lini trmwajowych? bo chyba nie macie ich więcej niż > Częstochowa? W strategii rozwoju komunikacji miasta Gorzowa jest zapis o wybudowaniu do 2010 nowej trakcji na osiedlu Górczyn oraz zakupie 10 składów nowych tramwajów niskopodłogowych. Niestety nie ma woli politycznej zrealizowania tej strategii. Władze miasta mają inne priorytety m.i. Centrum Edukacji Artystycznej. Paliwo (główny koszt eksploatacji autobusów) w tym roku zdrożało prawie o 50%, energia elektryczna zaledwie o kilka. Tramwaj nie wydziela spalin i nie tkwi w korkach, czyli jest przyjazny dla środowiska. Tak jak mówię, nie ma woli politycznej, żeby sieć trakcyjną rozbudować, choć potrzeby rozbudowy są (duże potoki pasażerów na Górczyn). Możliwości też są: zostawiony na torowisko pas techniczny oraz dotacje z Unii na tego typu inwestycje. 3/4 pieniędzy można dostać z Unii, trzeba tylko uwierzyć w siebie (że nie jesteśmy zadupiem, a miastem wojewódzkim). Potem trzeba się schylić po te pieniądze i już po temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: O tramwajach w strategii 22.11.05, 10:46 marek_p dawnonie czytalem tak madrego tekstu na naszym forum bylibysmy ostatnimi palantami gdybysmy nie wykorzystali takich pieniedzy z uni 3/4 kosztow to trzeba brac czy CEA bedzie budowane czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
wojti_el Re: O tramwajach w strategii 22.11.05, 16:39 Bierzcie przykład z Elbląga. miasto podobnej wielkości. W 2002 uruchomiono 2 nowe linie tramwajowe a w 2006 przedłużenie trakcji oraz zakup 6 składów niskopodlogowych. 75% kasy otrzymalismy z Unii. Oto zdjęcie www.umelblag.pl/urzad_m/aktualnosci/gfx01/kolor_tramwaju_zielony.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzejusa Re: O tramwajach w strategii IP: *.e.strato-dslnet.de 22.11.05, 16:47 o kurna chce takich tramwajow w gorzowie bierzmy przyklad z elblaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zg Re: O tramwajach w strategii IP: *.ztpnet.pl 22.11.05, 16:53 O kurna.... Andrzejusa jestes pierwszym gorzowianinem ktory widzial tramwaj!!!!!!:) HAHA a widzice ze jednak mielismy racje piszac ze w weeeeeeeeeeelkim GW nie ma tramwaji tylko zlom. Jak tak latwo pozyskac srodki z UE to i my sie moze postaramy chociaz na jedna linie laczaca najodlegliejsze krance miasta, zreszta ten pomysl juz byl. Chyba jednak wolimy szynobus laczacy NS-ZG-Sul. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzejusa Re: O tramwajach w strategii IP: *.e.strato-dslnet.de 22.11.05, 16:57 taki tamwaj zg taki widze pierwszy raz a nieco tramwajow juz widzialem i taki tramwaj chce w gorzowie Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: O tramwajach w strategii 22.11.05, 17:47 wszystko cacy ale czy wziąłeś Andrzejusa pod uwagę fakt, że Gorzów leży na stromych wzniesieniach???? Nie każdy model tramwaju może tu jeździć. Mamy ograniczone pole manewru. A co do rozbudowy linii, może być to kolejne zadanie, po wybudowaniu CEA i przebudowie centrum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: O tramwajach w strategii 22.11.05, 18:00 czesc budrys77 powoli zaczynam sie orientowac kto jest kto , powoli na naszym forum. jezeli marek_p cos tam wspolnego z wladzami gorzowskimi ma a chyba i ty sam tez , jezeli twierdzi ze jest wytyczony pas techniczny dla lini tramwajowej i jezeli to prawda to tylko brac kase z uni budowac. CEA jak powstanie pol roku pozniej to sie nic nie stanie , a z przebudowa centrum trzeba by budowe lini tramwajowej jakos zgrac Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: O tramwajach w strategii 22.11.05, 22:12 andrzejusa napisał: > czesc budrys77 powoli zaczynam sie orientowac kto jest kto , powoli > jezeli marek_p cos tam wspolnego z wladzami gorzowskimi ma Tak, pamiętam co obiecywały i w strategiach wypisywały. > jezeli twierdzi ze jest wytyczony pas techniczny dla lini tramwajowej Ależ naturalnie, że jest. Urbaniści zaplanowali, obecna władza tam 5 metrowe drzewa posadziła, żeby czasem jakaś inna władza (następna), jak będzie miała trochę odwagi, by zrealizować założenia strategii, nie miała za łatwo. Ekolodzy na środku ulicy łańcuchami do drzew się poprzykuwają, bronić je przed toporem tramwajom drogę torującym. Takie rzeczy tylko u nas są możliwe. Taka specyfika miasta. > a z przebudowa centrum trzeba by budowe lini tramwajowej jakos zgrac Przez Park Kopernika do Piłsudskiego, pętla koło Szpitala Wojewódzkiego. Jakiś czas temu w Gazecie przedstawiano też inny, mniej ambitny projekt, Walczaka (Rondo Gdańskie), Górczyńską i dalej do Szpitala Wojewódzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wojti_el Re: O tramwajach w strategii 22.11.05, 18:28 Nie widziales bo takiego tramwaju nie ma jeszcze nigdzie. Pierwsza sztuka bedzie do obejrzenia w Elblągu we wrześniu 2006 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: O tramwajach w strategii 22.11.05, 18:31 to nastepne chce ogladac w gorzowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELONKA Re: jak już gadacie o tramwajach to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 18:42 haa, a ja chce gwiazdke z nieba Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: jak już gadacie o tramwajach to... 22.11.05, 18:51 Zielonka gwiazdki z nieba nie dostaniesz , ale my na te tramwaje mamy szanse wszystko zalezy od naszych decydujacych Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: jak już gadacie o tramwajach to... 22.11.05, 22:05 Ja chcę zobaczyć biust Zielonki, o ile go posiada....:) Niestey, z Urzędem Miejskim mam mało wspólnego, tyle że czasami piszę do nich radosne maile, no i znam kilka osób tam pracujących. Co do przebudowy linii i pasów technicznych, to są one widoczne choćby na Górczyńskiej i Piłsudskiego, a nawet na alei Odrodzenia. Z chęcią przyjąłbym budowę linii z Górczyna na Piaski, czy nawet na... Zawarcie/Zakanale. Osobiście uważam, że priorytetem powinno być zbudowanie drugiej nitki Walczaka na całej długości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzowianka Re: jak już gadacie o tramwajach to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:07 z górczyna na piaski.......... jedzie "trójka" Przyłączam się do chęci poszerzenia Walczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: jak już gadacie o tramwajach to... 22.11.05, 22:10 Chodzi mi o "skrót" przez okolice Górczyńska/Wyszyńskiego/Piaski. Ewentualnie Górczyńska/Piłsudskiego/Odrodzenia. Szkoda tylko tych ładnych drzewek na Piłsudskiego...:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: jak już gadacie o tramwajach to... 22.11.05, 22:16 budrys77 napisał: > Szkoda tylko tych ładnych drzewek na Piłsudskiego...:) No patrz, toż ja o nich właśnie pisałem :)))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=32293680&a=32382516 W Gorzowie nudno nie jest, trzeba mieć tylko specyficzne poczucie humoru :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Dwie nitki na Walczaka ! 22.11.05, 22:28 Absolutnie macie rację. To w tej chwili chyba najbardziej zatłoczona ulica. Średnicówka przez Park Kopernika może trochę rozładuje, ale na pewno nie na odcinku od Ronda Gdańskiego do Pomorskiej. Co miało odjechać, to już odjechało skrótem Bierzarina, Podmiejka i Most Lubuski (niewiele odjechało, ale dobrze, że tę ulicę wybudowano, bo strasznie daleko trzeba było objeżdżać). Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Dwie nitki na Walczaka ! 23.11.05, 09:30 a;propo ekologow to chce podpowiedziec ze po pierwsze tramwaje to wlasnie ochrona srodowiska , po drogie i to wazniejsze , wieksze niz 5 metrowe drzewa przesadza sie w calosci , wiec mysle ze ekologow mamy z glowy Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Dwie nitki na Walczaka ! 29.11.05, 20:14 pogadalismy o tramwajach , myslalem ze powaznie , a tu na propozycje konkretne nie ma zadnej odpowiedzi to co ? pieprzymy ten temat czy jednak podadamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??????? Re: Dwie nitki na Walczaka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 20:23 Jezeli jak mówisz -*wieksze niz 5 metrowe drzewa przesadza sie w calosci* - to dlaczego powycinano drzewa w miejscach pod szosę? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Dwie nitki na Walczaka ! 29.11.05, 20:31 gosciu ???????? , to co mowie to prawda , sam widzialem, jezeli powycinali drzewa pod szose , to moze nie wiedzieli , albo byly za duze Odpowiedz Link Zgłoś
pablos05 Re: Dwie nitki na Walczaka ! 30.11.05, 00:27 Przesadz 300, czy ile tam bylo, drzew...Bedziesz dla mnie szefem i bede Ci walil allahy co godzine...Jak na razie to slyszalem w Gorzowie o dwoch przypadkach udanych przesadzen starych drzew-lipa (nalezaca do alei lipowej przy Walczaka uznanej za jako pomnik przyrody) kolo stacji Shell kolo Stilonu i drzewo kolo nowych blokow na placu Papieskim (chociaz wydaje mi sie ze to akurat juz uschlo)...Poza tym masz pojecie,ile kosztuje przesadzenie jednego drzewa,a co dopiero 300?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Dwie nitki na Walczaka ! 30.11.05, 07:04 słuszna uwaga Pablos. nie znam dokładnego przelicznika cenowego ale przesadzenie ale na pewno taniej wyjdzie zakupić 300 kilkunastoletnich drzew, jak te posadzone na Piłsudskiego. Na dodatek te młodsze mają większe szanse na rozwój i wzrost. Lipa przy biurowcu na Walczka doszła do siebie i to nie do końca po 4-5 latach, a i tak nie wygląda kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Dwie nitki na Walczaka ! 30.11.05, 07:05 Ps. błagam o drugą nitkę Walczaka:) a moż by tak akcja mailowa na skrzynkę Tadzia:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Dwie nitki na Walczaka ! 30.11.05, 15:40 budrys77 jestem i za druga nitka na walczaka jak i za budowa nowej lini, bo wedlug mnie da sie to zrobic naturalnie nie od razu dwie inwestycje, ale rok po roku lezeli mamy 50mln na inwestycje drogowe w gorzowie co roku to mozemy miec co najmniej 80mln, jak ? robimy(gorzow) projekt dajmy na to drugiej nitki na walczaka, za 40mln i dostajemy z uni 30mln dofinansowania nastepny projekt , nowej lini , i powtazamy to co w projekcie pierwzym Odpowiedz Link Zgłoś