Dodaj do ulubionych

Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzowian

18.05.07, 12:22

Oto praca zagraniczna w placówkach Unii Europejskiej dla Gorzowian :

Program „Gorzowska Akademia Kadr Unii Europejskiej”

znajdziesz pod adresem :

www.sldgorzow.freehost.pl/
na linku : AKTYWNOŚĆ NASZYCH CZŁONKÓW

a tam również adresy internetowe, jak uczestniczyć w naborze do legalnej
pracy w zagranicznych placówkach i instytucjach Unii Europejskiej.
Obserwuj wątek
    • calama Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 18.05.07, 12:49
      Pewnie cięzko pracować nielegalnie w instytucjach Unii Europejskiej. ;)

Ale chyba pomyslę nad tym. ;)
      Coś mi się spodobało. Może będzie dla mnie? ;)
      Cytuję: "2.4 Kurs dla Gorzowian starszych w wieku powyżej 30 lat."
      :))))))))))))

• login_tymczasowy Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 18.05.07, 12:58
        calama napisała:

> Cytuję: "2.4 Kurs dla Gorzowian starszych w wieku powyżej 30 lat."
        Uniwersytet Trzeciego Wieku?
        • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:11
          login_tymczasowy napisał: calama napisała: Cytuję: "2.4 Kurs dla Gorzowian
          starszych w wieku powyżej 30 lat." Uniwersytet Trzeciego Wieku?

login_tymczasowy stosuje zasadę "najpierw krytykować, potem myśleć ... ?
          Jak się zapoznasz z tematem, dopiero zobaczysz, jakie głupstwo palnąłeś ... ?

Program „Gorzowska Akademia Kadr Unii Europejskiej” znajdziesz pod adresem :

www.sldgorzow.freehost.pl/
          na linku : AKTYWNOŚĆ NASZYCH CZŁONKÓW
        • Gość: xxx Re: Praca zagraniczna---login tymczasem IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.07, 13:37
          A co login,już tam należysz,podaj dokładny adres.
          • Gość: kiland Praca zagraniczna ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:19
            A młodych Gorzowian do 30 lat, to ten temat w ogóle nie interesuje ... ?
            • calama Re: Praca zagraniczna ... 18.05.07, 14:21
              Gość portalu: kiland napisał(a):

> A młodych Gorzowian do 30 lat, to ten temat w ogóle nie interesuje ... ?

nie, tylko starych Gorzowian po trzydziestce. ;)
              • Gość: del Re: Praca zagraniczna ... IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.07, 14:36
                Program brzmi interesująco. Tylko czy nabor będzie prowadzony z partyjnego
                klucza?
                • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:45
                  Program trafił do Prezydenta Miasta i Przewodniczącego Rady Miasta, więc to oni
                  powinni zadbać o to, by nabór był prowadzony uczciwie i sprawiedliwie ...
                  • Gość: nicelus Re: Praca zagraniczna ... IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.07, 09:43
                    już oni zadbają.
                    • Gość: Gorzowianin. Re: Praca zagraniczna ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:57
                      W końcu jeden prezentuje lewicę, a drugi prawicę.
    • icesurfer Czas członków? Od nowa? 18.05.07, 17:41
      Członkowie znowu się uaktywniają...
      "Gorzowska Akademia Kadr Unii Europejskiej"...
      :)))
      Kto to wymyśla?
      • Gość: Sld Re: Czas członków? Od nowa? IP: *.gorzow.mm.pl 19.05.07, 10:17
        icesurfer napisał: Członkowie znowu się uaktywniają... "Gorzowska Akademia Kadr
        Unii Europejskiej"... Kto to wymyśla ?

No tak, jednym wolno, innym nie wolno - oto logika demokracji według kołtunerii.

Kto poddał pomysł, lewica ? Pomysł do kitu ... Oto logika ciemnogrodu.

I niech nawet inne miasta i kraje nas prześcigają w promocji i lobbingu swego
        miasta i kraju za granicą, to ciemnogród gorzowski jest temu przeciwny i basta.

Na szczęście takie głąby nie rządzą Gorzowem. Dziś Lewicowy Prezydent Miasta i
        prawicowy Przewodniczący Rady potrafią ZNAJDOWAĆ KOMPROMIS dla DOBRA MIASTA.
        • anbxl Re: Czas członków? Od nowa? 19.05.07, 22:35
          Choc jestem w belgijskiej lewicy aktywna,to z gorzowska laczy mnie wielka
          roznica.Jednak juz od dawna z kilandem-jedyna osoba ktora tematem
          zainteresowala sie na ten temat wymieniam doswiadczenia....
          Calama tu po zdanym egzaminie i czesto dlugim procederze rekrutacji-czesto na
          rozmowe zapraszaja ponad 20 osob na jedno miejsce zostajesz funkcjonariuszem
          tzw kontraktowym temporaire czy statutowym LEGALNIE,bo PL jest w UE
          Tak proceder przyjecia (egzaminy min 3 stopniowe),potem rekrutacja moze trwac
          3_5 lat.Polacy ciagle maja wieksze szans od ludzi ze starych panstw UE na
          otrzymanie miejsc po skroconych egzaminach na kontraktowych (najblizsze sa w
          czerwcu)ale i wowczas zarobki sa nizsze (+- POLOWA mianowanego funkcjonariusza)
          Tu w UE na podstawowym stopniu nie istnieje cos takiego jak znajomosci i
          przyjmowanie do pracy wg Lepera-poprostu egzamin trzeba zdac.Egzamin
          szczegolnie dla ludzi z zewnatrz ktorzy na codzien nie mowia w danym obcym
          jezyku jest bardzoooooooooooooooooo trudnyyyyyyyyyyyy.Tu pewnie chodzi o
          to,zeby przygotowac mlodszych i starszych do takiego egzaminu,choc obaiam
          sie,ze jak to swego czasu pani w szkole JDJ mi powiedziala w Gorzowie nie ma
          odpowiedniej kadry np lektorow (tu testy nie tylko trzeba rozumiec ale czytac i
          rozwiazywac w kilka sekund-do tego zmusza konkurencja naszych rodakow,bo jak w
          2003 trzeba bylo zdac tylko pozytywnie egzamin tak na ostatnim do 3 etapu
          przechodzilo 200 Z 3200 Polakow na 80 miejsc,a wiec trzeba byc wsrod laureatow
          i miec 90%.
          Jest juz ponad 700 polskich eurokratow+ kilkudziesieciu ekspertow-wszyscy po
          konkursie.Najczesciej sa ludzie z Krakowa,Warszawy i Trojmiasta,a teraz czas na
          Gorzow.Dodam ze wiekszosc asystentow to ludzie ok i grubo po 30,bo do 30 to
          latwiej dostac sie na staz-wlasnie w najblizszym tygodniu beda wybierac
          stazystow na wrzesien,a do konca sierpnia zapisy na staz od stycznia-to
          naprawde super doswiadczenie dla studentow...
          ps trzymajcie kciuki bo ja mam wkrotce super trudny egzamin,ale nie zamierzam
          na nim poprzestac,bo wlasnie cenie ta prace za to,ze caly czas moge doksztalcac
          sie i mierzyc wyzej,a i zarobki nawet biorac pod uwage UE sa min podwojne
          • Gość: polonistka Re: Czas członków? Od nowa? IP: *.winn.cable.ntl.com 18.06.07, 15:51
            "procedura" kochanie a nie proceder!
        • icesurfer Re: Czas członków? Od nowa? 19.05.07, 22:55
          "kołtuneria, ciemnogród, głąby..."

ok,
          ale teraz wypadałoby przeprosić
          :)
          no i powinienes uwazac na ciśnienie
          pozdrawiam
          • login_tymczasowy Re: Czas członków? Od nowa? 19.05.07, 23:03
            icesurfer napisał:

> ok,
            > ale teraz wypadałoby przeprosić
            Chyba Cie berecik uwiera...
            • icesurfer Re: Czas członków? Od nowa? 19.05.07, 23:12
              to nie sam berecik, ale ta gwiazda chyba...
          • Gość: Sld Czas członków - Odnowa Sld ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 07:18
            icesurfer napisał: "kołtuneria, ciemnogród, głąby..." ok, ale teraz wypadałoby
            przeprosić, pozdrawiam.

A ja, choć może nie czuję winy za owe inwektywy, właśnie przepraszam ... !

Przepraszam tych, którzy być może moimi słowami poczuli się cokolwiek dotknięci
            i urażeni. Robię to bowiem dla DOBRA GORZOWA i zgody Gorzowian. Pozdrawiam .

Przykład i wzór takiego kompromisowego postępowania dają nam dziś nasi politycy
            Przezydent Miasta Tadeusz Jędrzejczak i Przewodniczący Rady Robert Surowiec.
    • anbxl Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 19.05.07, 22:01
      napisze na priva...Dobry pomysl tylko moim zdaniem nie w tej formie i...troche
      pozno,ale lepiej pozno niz wcale....
    • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 07:00
      Jak się dowiadujemy, orzeczenie decyzji unijnego Ombudsmana, czyli rzecznika
      praw obywatelskich, które ma być wkrótce ogłoszone, jest miażdżące dla EPSO,
      czyli instytucji odpowiedzialnej za rekrutację pracowników do unijnych
      instytucji. Orzeczenie Nikiforosa Diamandourosa spowodowała skarga polskiej
      organizacji pozarządowej Stowarzyszenia Absolwentów Krajowej Szkoły
      Administracji Publicznej (SAKSAP). Teraz wszyscy obywatele Unii (a nie tylko
      nowych państw) kluczowe części egzaminu piszą po angielsku, francusku lub
      niemiecku. Przy czym np. Francuz musi pisać po angielsku lub niemiecku. Jeszcze
      w połowie zeszłego roku EPSO organizowała konkursy z nieuczciwymi regułami, w
      których startowały tysiące Polaków. Tylko setkom udało się przejść przez sito.
      W kwietniu 2007 r. w Komisji Europejskiej, największej instytucji pod względem
      liczby zatrudnionych, pracowało raptem 703 Polaków. Mniej niż wynosi
      przysługujący nam limit.
      • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 07:31
        Nabór do placówek, instytucji i struktur Unijnych przebiega niezależnie od tego
        czy się kończyło szkołę administracyjną, także bez względu na kryteria wiekowe
        i bez względu na poziom wykształcenia. Tam też potrzebne są osoby z dobrym
        wykształceniem zaledwie zawodowym. Trzeba tylko się zakwalifikować. Próbujcie.
        • Gość: Jona Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.access.telenet.be 22.05.07, 21:07
          Tylko ten najnizszy szczebel typu kierowcy limuzyn,roboticy,kelnerzy tez musza
          zdac egzamin min jezykowy na takim samym poziomie jak inni-dodamsuper trudny i
          pewnie nawet wysocy urzednicy mieliby z nim bez przygotowania
          problemy......Wlasnie znajomosc jezykow-perfekcyjna -nas pozostawia w
          tyle......A ten artykul nt ombudsman'a to jeden reklamowy chwyt-dzis na
          wewnetrznej liscie mailingowej rozmawialismy na ten temat i jednoglsnie
          stwierdzono,ze to maslo maslane............
          Ja osobiscie uwazam,ze tu jest miejsce dla gorzowskiej mlodziezy studiujacej -
          najpierw staz,a potem epso egzaminy-moj juz x xx pojutrze.....
          • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 08:41
            Gość portalu: Jona napisał(a): Tylko ten najniższy szczebel typu kierowcy
            limuzyn, robotnicy, kelnerzy też muszą zdać egzamin, minimum językowy na takim
            samym poziomie, jak inni ... Ja osobiście uważam, że tu jest miejsce dla
            gorzowskiej młodzieży studiującej - najpierw staż, a potem EPSO egzaminy ...

No ale, gdy od teraz również Francuzi będą zdawać ten sam egzamin po niemiecku
            lub angielsku, Niemcy po francusku lub angielsku i Anglicy po francusku lub
            niemiecku, nasze i ich szanse zdecydowanie się wyrównają, czyż nie ? Polacy
            nawet słabiej niż dotąd znający język angielski zaczną wygrywać konkurencję z
            tamtymi. To, co się działo do tej pory, na pewno nie było uczciwe wobec nas.
            • anbxl Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 23.05.07, 14:40
              Alez przeciez tak jest juz od kilku lat.....Jutro moja kolezanka Francuska
              zdaje po angielsku,a ja po francusku i chyba mam przewage,bo dla niej to
              faktycznie obcy jezyk,a dla mnie od kilkunastu lat fr jest jezykiem na
              codzien...Jezeli chodzi o najnizsze szczeble to znajdz mi dobrego polskiego
              ciesle czy slusarza czy kierowce ktory mowi i pisze lepiej w danym obcym jezyku
              np od nauczyciela danego jezyka-tak,egzaminy sa super trudne,bo tu nie tylko
              wiedza sie liczy,ale szybkosc-czas.I dlatego pozostaje przy swoim-przygotowaac
              gorzowska mlodziez na staze tutejsze,a w przyszlosci sami przygotuja sie do
              egzaminow tu na miejscu....
    • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 08:26
      Wykresy Statystyk Internetowych poświadczają, że w krótkim czasie tylko jednego
      tygodnia ponad 1000 osób zapoznało się z programem Gorzowskiej Akademii Kadr
      Unii Europejskiej. Statystyki mówią, że największym zainteresowaniem program
      cieszy się wśród osób z Poznania i województwa Wielkopolskiego - 47 %, a tylko
      17 % z Gorzowa i Lubuskiego, 3% z Warszawy, 2% ze Szczecina, 1% z Łodzi i 24% z
      innych miast i województw Polski, a 6 % spoza Polski. Wielce zastanawiające ...
      • anbxl Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 24.05.07, 12:17
        Statystyki to nie reality..........UUFFF juz po egzaminie-naprawde byl super
        trudny i dla kogos nie zwiazanego z instytcjami UE,albo z innego kraju,gdzie
        nie ma zywego kontaktu z danym jezykiem to super trudne do przeskoczenia.....
        • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 12:37
          anbxl napisała: Statystyki to nie reality ...

Statystyki Internetowe bazują jednak na faktycznie dokonanych wejściach na link
          z programem, więc nie ma tu żadnej dowolności ich interpretowania. Połączenia
          internetowe miały miejsce to fakt. Serwer wszystkie je policzył i posegregował.
        • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 12:40
          anbxl napisała: UUFFF juz po egzaminie ...

Czy można już pogratulować ?
          • Gość: anbxl Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.access.telenet.be 24.05.07, 22:54
            Moja strone o BXL miesiecznie odwiedza+_ 15tys osob miesiecznie,inna
            stronke,ktora moderuje moj maz na zyczenie klienta odwiedza nawet 100tys osob
            miesiecznie i to tylko z Beneluxu i co z tego????????Statystyka,troche kasy z
            reklam,dobre miejsce w google...
            Co do egzaminu-pierwsza czesc pisemna-super trudna-nie dlatego,ze nie jestem
            informatycznym orlem,ale,ze na zformatowanie,stworzenie stylu i dactylo na
            konkretny-specjalistyczny techniczny temat 5 stron w 45min to nie jest
            mozliwe....Potem tematy ze znajomosci wiedzy o UE (Kyoto,,Traktaty,Cotonou)ale
            polaczyc to w esej w ciagu 30min to tez trzeba umiec...Ustny to byl moj
            monolog,bo i OLAF,sprawy wewnetrzne UE i maly traktat berlinski to moje
            ulubione...koniki
            • Gość: ue Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 14:11
              ? ? ?
            • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 14:35
              Ponawiam pytanie :

Czy już można zatem pogratulować sukcesu ?
              • Gość: Jona Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.access.telenet.be 25.05.07, 21:10
                Odpisze na priva,a reszta okarze sie w lipcu....
                • Gość: rodzic Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:54
                  Proszę "Jonę" i "anbxl" o SMS-a z email adresem na 0601/542-936. Z góry dziękuję
                  • anbxl Gorzowiak najwazniejszym ministrem w coper 29.05.07, 23:57
                    jona i anbxl to ja-jedna osoba tylko jona to moj nick prywatny,a anbxl-to taki
                    gazetowy-zalogowany,mozesz na niego pisac anbxl@gazeta.pl
                    Napewno odpisze i dalej pozostaje przy swoim,bo dzis mialam okazje rozmawiac z
                    ministrem i szefem polskiego COPER,ktorego nie tylko ambasador bardzo chwalil
                    za prace i kompetencje,ale rowniez jego wspolpracownicy-o jak mi bylo milo,ze
                    to NASZ z GORZOWA....A potem wspomnienia-ta sama szkola,to samo osiedle,ci sami
                    nauczyciele,znajomi......Swiat jest maly......A ja jestem dumna,ze to nie
                    Warszawiak,Krakowiak,Gdanszczanin,ale wlasnie GORZOWIAK decyduje o losach
                    europejskich Polski na najwyzszym szczeblu......Kto nastepny......
                    • Gość: Gorzowianin. Re: Gorzowiak najwazniejszym ministrem w coper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 06:54
                      A co z Bocheńskim i Ronowicz ? Kto wszedł na ich miejsca w Brukseli ? Czy tym
                      razem jest choć jedna osoba z Gorzowa ?
                      • anbxl Re: Gorzowiak najwazniejszym ministrem w coreper 30.05.07, 23:46

Do komitetow powoluje parlament i juz na ich miejsca zostal powolany kto inny-
                        nie wiem czy z PL bo jest okreslona liczba 344 czlonkow.
                        Wkrotce w BXL bedzie nasza lubuska delegacja z marszalkami na czele i mam
                        nadzieje,ze przekonam ich osobiscie wraz z Darkiem,ze czas na dzialania......
                    • calama Re: Gorzowiak najwazniejszym ministrem w coper 30.05.07, 07:47
                      anbxl napisała:

o jak mi bylo milo,ze
                      > to NASZ z GORZOWA....A potem wspomnienia-ta sama szkola,to samo osiedle,ci
                      sami
                      >
                      > nauczyciele,znajomi......Swiat jest maly......

To zdradz kto to taki :)
                      ...ta sama szkoła, ci sami nauczyciele... :)
                      • anbxl Re: Gorzowiak najwazniejszym ministrem w coper 30.05.07, 23:48
                        Tak tylko on zdawal mature duzo wczesniej przed nami bo w 1982 roku
                        Dariusz Sobkow-minister stanu i przewodniczacy polskiej delegacji w COREPER
                        • calama Re: Gorzowiak najwazniejszym ministrem w coper 31.05.07, 08:07
                          anbxl napisała:

> Tak tylko on zdawal mature duzo wczesniej przed nami bo w 1982 roku
                          > Dariusz Sobkow-minister stanu i przewodniczacy polskiej delegacji w COREPER

dzięki
                          no to w szkole go nie spotkałam :)

• Gość: Gorzowianin Re: Gorzowiak najwazniejszym ministrem w coper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 14:07
                            calama napisała: anbxl napisała: Tak tylko on zdawal mature duzo wczesniej
                            przed nami bo w 1982 roku. Dariusz Sobkow-minister stanu i przewodniczacy
                            polskiej delegacji w COREPER.

A co on może zrobić dla naszego Gorzowa Wielkopolskiego ... ?
                • Gość: polo Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.winn.cable.ntl.com 18.06.07, 16:00
                  nie chce byc nudna ale te bledy ortograficzne ("okarze") kola w oczy... dobrze,
                  ze tego egzaminu nie zdawalas po polsku. ale i tak byl SUPER trudny...
    • Gość: anglista Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzowian. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:25
      Teraz przynajmniej widać, jak sporo osób młodych zna bardzo dobrze język
      angielski i inne języki obce, i mogą starać się o legalną pracę za granicą.
      • Gość: anglista Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 14:30
        A zawsze mówiłem uczniom, żeby bardziej przykładali się do nauki języka
        angielskiego, bo na pewno będą mieli z niego więcej pożytku w niedalekiej
        przyszłości niż ze znajomości języka polskiego ...
        • anbxl Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 30.05.07, 23:56
          To zle twierdzisz i ty jako nauczyciel....Bo jezyk matki to podstawa...Moje
          dzieci ciezkie sa do nauki jezykow,nie lubia polskiego bo twierdza,ze do
          niczego im sie nie przyda i.....przykro mi z tego powodu,nie zmuszam ich,ale
          matczyny obowiazek spelnilam i podstawy polskiego znaja-jak trzeba to dogadaja
          sie z rodzina w Gorzowie.Tutaj znam wielu ludzi,ktorzy sa Polakami w 2-3
          pokoleniu albo i dalej,ale jak fantastycznie mowia po polsku......Np taki
          rzecznik dg infso-mlody Francuz Alex Rogalski czy administrator SG-Dorota
          ¨Papiewska czy asystent dyrektora scic ktorego ojciec jest Wegrem,a matka w 3
          pokoleniu Polka Krischkovsky-mowi z akcentem aloe poprawnie po polsku.....
          A ty gadasz jak Angol,ktory nie zna zadnego innego jezyka i mysli,ze tylko jego
          jest NAJJJJJJJJJ-tak angielski w UE to podstawa,choc ostatnio dostaje coraz
          wiecej raportow aby zwrocic uwage organizatorom zebran i konferencji,zeby nie
          mowil po angielsku tylko w swoim jezyku bo po to sa tlumacze.........
          Zycze tobie,zebys tak nauczyl znajomosci angielskiego swoich uczniow,ze jak
          gdzie kolwiek pojada to mogliby swobodnie rozmawiac bo to jest
          NAJwazniejszeeeeeeeeee
          • Gość: anglista Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 07:37
            A jednak ...

I ty, i twoi polscy rodacy, żeby nie wiem, jak pięknie mówili i starali się
            mówić po polsku, a nie znali języka angielskiego lub francuskiego, tak biegle,
            jak nim operujecie w pracy w tej chwili, wcale by Was niestety tam nie było i
            nie moglibyście szczycić się fantastycznymi posadami, jakie tam udało się Wam
            zdobyć.
            • anbxl Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 31.05.07, 19:16
              I tym razem musze sie z TOBA zgodzic w 1000% ale tak szczerze-mysle,ze ktos
              przyjezdzajacy bezposrednio z PL ma marna mozliwosc zdania konkursu w tym
              jezyku (do wyboru fr,ang lub niemiecki).Poprostu trzeba praktyki jezykowej w
              danym kraju,bo nie wystarczy znac perfect jezyk,ale poprostu trzeba w nim
              myslec,bo preselekcja na ktorej odpada 70 proc to nic innego jak zagadki w
              danym jezyku (masz tekst na cala strone i potem kilka pytan dot tekstu-czas
              leci...a wiec trzeba szybko odpowiedziec.Jezeli chcesz to moge podac ci strone
              z takimi tekstami-moze sam moglbys sie zmierzyc...........
              Ale swiat jest malutki.........Osoba ktora podpisala sie rodzic napisala do
              mnie........i pozytywny szok-to dzieki tej osobie 20 lat temu wyjechalam do
              Francji bo to rowne 20 lat temu on przyniosl mi zaproszenie od francuskich
              przyjaciol...........:-)))))))))
              • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 07:32
                anbxl napisała: Jezeli chcesz to moge podac ci strone z takimi tekstami-moze
                sam moglbys sie zmierzyc...........

Bardzo proszę o podanie tej strony na forum. Będzie fajna i pożyteczna zabawa
                dla forumowiczów.
              • Gość: Gorzowianin Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 08:20
                Ponawiam pytanie do anbxl

A co z Bocheńskim i Ronowicz ? Kto wszedł na ich miejsca w Brukseli ? Czy tym
                razem jest choć jedna osoba z Gorzowa ?
                • Gość: jona Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.access.telenet.be 01.06.07, 21:45
                  Nie ma nikogo ani z Gorzowa ani z lubuskiego-szkoda,poczekajmy do nastepnych
                  wyborow chyba za 2 lata,ale wiem,ze nasi marszalkowie wkrotce beda sluzbowo w
                  BXL to i pewnie bedzie okazja o tym porozmawiac...
                  Strony z testami nie moge tak napisac publicznie bo to jest strona prywatna
                  niby wewnetrzna,moge przeslac na maila
                  • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 06:59
                    Bardzo proszę o przesłanie strony na moją pocztę prywatną kiland@o2.pl.
                  • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 06:49
                    Gość portalu: jona napisał(a): Strony z testami nie moge tak napisac publicznie
                    bo to jest strona prywatna niby wewnetrzna, moge przeslac na maila

Bardzo proszę o przesłanie strony na maila : kiland@o2.pl.
                    • anbxl Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 06.06.07, 20:42
                      oki,zaraz wysle....
                      • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 06:51
                        Z góry dziękuję ...
                        • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 13:10
                          Z góry podziękowałem ...
                          ale strony z testami jeszcze nie dostałem ...

Cierpliwie oczekuję ...
                          i pozdrawiam ...

• Gość: Solid_80 Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 15:10
                    jona czyli anbxl pisała : No to jak chcecie polemiki -dyskusji to............ja
                    zastanawiam sie dlaczego to wlasnie Zbanyszek opisal........Akurat tak sie
                    zdarza,ze pamietam jego pierwszy dzien na zebraniu RMN-przyszedl taki dzieciak
                    z chemika,patrzono na niego podejrzanie,ale chyba mial wsparcie KS bo juz
                    wowczas chodzil na pielgrzymki w brazowej No wlasnie dlaczego Wieczorek,ktory
                    tez jest mlodym czlowiekiem,a chyba nigdy go nie spotkalam na swojej drodze,
                    Zbanyszek i tym podobni (tu nie omieszkam wspomniec Romusia:-)probuja powracac
                    do tych tematow,a nie ludzie, ktorzy byli prawdziwymi bohaterami tamtych
                    dni??????????? Panie Wieczorek lub Mariuszu (no do ciebie nie musze zwracac sie
                    per Pan :-))caly czas czekam na odpowiedz?????????Dlaczego to wy walczycie tak
                    z przeszloscia,kiedy to ci,ktorzy przez to przeszli uwazaja to jako rozdzial
                    zamkniety............Czy naprawde nie mozecie ,,wyplynac,,w inny sposob tylko
                    musicie jatrzyc???????????

Szanowna Pani niepotrzebnie wdaje się w dyskusję z oszołomami, sami się tak
                    ponazywali ... ? Szkoda Pani na dyskusje z "karierowiczami za wszelką cenę".
                    SW robi to dla sławy i kariery ( po trupach ), a MZ z nienasycenia pragnienia
                    zemsty ( dla trupów ) ... ? Widocznie jeden ... wart drugiego ... ?

Ale Pani to szkoda na wdawanie się w tę drętwą dyskusję. Najlepiej w ogóle nie
                    wchodzić na sztucznie podtrzymywane wątki SW i MZ, również na ten : "Artykuł z
                    pisma Pod prąd" i kilka innych. Był jeden wątek, którego się bali "Lustrator
                    specjalnej troski", ale teraz kiedy go wycięli, nie ma sposobu na zatkanie im
                    krwiożerczych pysków ... ? Jak na mnie rzucano granaty łzawiące i bili pałami,
                    to oni nosili majtki w zębach ... ? A teraz obaj rżną arcybohaterów ... ?
                    Mariuszowi to się nawet dziwię ... Taki niby porządny człowiek, może nawet
                    polityk, osoba prestiżowa, a nadal nuża się w nic nie wartych wspomnieniach.

• anbxl Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 12.06.07, 19:15
                      Kiland-wyslalam juz pare dni temu,wieczorem wysle jeszcze raz,bo w czasie dnia
                      to mam gorzej niz wiezienie,bo...22/06 zbliza sie i wszyscy spekuluja czy
                      Polacy sobie zaszkodza
                      Do Solid 80-to nie ten temat,ale odpowiem
                      Zbanyszek,Blaszczyk i kilku mu podobnych to dna grasujace na innych jak pijawki-
                      znam,no nie- znalam ich poczatki i proby w mlodziezowce i juz wtedy byli
                      grzecznymi chlopcami,ktorzy za wszelka cene dazyli do celu (kariery)Jak w
                      ciebie rzucali granatami to Zbanyszek moze juz byl niemowlakiem,a B pasl krowy
                      pod Miedzyrzeczem...Wieczorek-nigdy go na swojej drodze nie
                      spotkalam,ale...brzydze sie ludzmi,ktorzy chca zbic kapital polityczny kosztem
                      innych........Aby w koncu ktos prawnie ich ukaral,a moze sa jeszcze gorzowskie
                      autorytety z przeszlosci,ktore moga ich uciszyc (tu mysle o braciach R i Kaziu
                      S)
                      • Gość: Solid_80 Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 08:56
                        anbxl napisała: Zbanyszek,Blaszczyk i kilku mu podobnych to dna grasujace na
                        innych jak pijawki znam,

Gdyby Zbanyszek, Błaszczyk i Wieczorek znali perfekt biegle chociaż jeden obcy
                        język, jako ludzie młodzi nie marnowaliby swojego życia i może nie zajmowaliby
                        się bzdurami, tylko poszliby w twoje ślady i próbowali startować na etaty w
                        strukturach unijnych ? Ale coś czuję, że to raczej językowi analfabeci ... ?
                        • anbxl Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 13.06.07, 21:46
                          Ale mnie rozsmieszyles........... :-)))ja tu naprawde nie jestem zadna
                          persona,bo takich jak ja jest ponad 800 osob-fakt znajomosc min 2 obcych jezyk
                          i to perfekcyjna-obowiazkowa (schit...ale i ja po tylu latach musze sie
                          doksztalcac..)a mloda to ja juz nie jestem :-(.Ale na specjalna uwage tu
                          zasluguje ambasador PL przy UE,szef polskiego COPER w randze ministra-GORZOWIAK
                          ktory ma specjalny sentyment do naszego miasta wsrod Krakusow Warszawiakow i 3
                          miastowcow...
                          Co do tych 3 postaci-SW-nie znam,ale wyglada mi na mitomana....
                          B i Z kiedys znalam dobrze i nie wolno ich do siebie porownywac,bo oprocz
                          dazenia do celu po trupach nic ich nie laczy,bo jeden byl burak,a drugi
                          ogladzony chlopczyk,ale to juz tyle lat.........
                          • Gość: Solid_80 Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 10:44
                            anbxl napisała: Ale mnie rozśmieszyłeś........... :-)))ja tu naprawdę nie
                            jestem żadna persona, bo takich, jak ja jest ponad 800 osób.

Dla mnie jesteś osobą zapoważną, zbyt inteligentną i absolutnie nie pasującą do
                            oszołomów SW i MZ. Nie pasujesz nawet do tego, abyś w ogóle wdawała się z tymi
                            krwiożerczymi hienami etosu Solidarności w dyskusję. Nie jeden inteligentny
                            człowiek próbował ich przekonać, by zarzucili te bezsensowne akcje, ale oni są
                            tak zdeterminowani do dalszego siania niepokoju i szkodzenia niewinnym ludziom,
                            że nie zdziwiłbym się, kiedy i nam, byłym weteranom Solidarności się dostanie,
                            za to, że ich od podłości odciągamy ? Jak wiem jedna osoba już z tego powodu
                            nie żyje – Pani pielęgniarka. Czy czekamy na jeszcze następne ofiary wrednych
                            ich ataków ? Wet za wet ? Takie jest ich chrześcijańskie przesłanie ? Niech
                            trup ściele się gęsto ? Dla trupów i po trupach do kariery w Solidarności ... ?
                            • anbxl Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo 14.06.07, 21:03
                              Dziekuje za komplementy...czerwienie sie...Ale ten temat daje mi do myslenia i
                              chyba rozpoczne nowy watek n/t...
                              • Gość: anglista Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 07:34
                                anbxl napisała: Dziękuje za komplementy...czerwienie się...Ale ten temat daje
                                mi do myślenia i chyba rozpocznę nowy watek n/t...

Świetny pomysł. Dużo młodych ludzi myśli, że skoro pracujesz w strukturach Unii
                                Europejskiej, to wszystko Ci spadło samo z nieba, albo ktoś Ci to podarował.
                                Dopiero teraz kiedy o tym opowiadasz, wszyscy widzą jak na dłoni, że to całkiem
                                zwyczajna ciężka, żmudna i konsekwentna praca doprowadziły Cię do sukcesów.
                                Dajesz im do zrozumienia, że każdy z nich, jak się odważy i weźmie solidnie do
                                roboty, ma szanse osiągnąć tyle samo, albo nawet jeszcze więcej. Gratuluję.
                                • Gość: jona Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.cec.eu.int 15.06.07, 11:00
                                  Tak tu naprawde mozna dotrzec samemu....np dzis rano rozmawialam z szefem-jest
                                  wnukiem Wietnamskich emigrantow,ktorzy uciekli do Francji,gdzie byli biednymi
                                  rolnikami,a on...jest dyrektorem DG (dyrekcji generalnej)i do wszystkiego sam
                                  doszedl choc jest troche,,dupek,,
                                  Warto dotrzec,chocby ze wzgledu na pewnosc pracy,super zarobki i ochrone
                                  socjalna,bo po znajomosci to chyba tu tylko przyjmuja europoslowie
                                  LPR,Samoobrony itp (tam nie trzeba byc kompetentnym,ale i zarabia sie ledwo na
                                  utrzymanie i po tzw znajomosci)
                                  Ale juz takie slawy jak Onyszkiewicz,Rosatti,Gieremek,Mazowiecki to organizuja
                                  oficjalne egzaminy nawet na stazystow-wszystko legalnie i zgodnie z prawem...A
                                  jak komus marzy sie dobra,legalna praca za granica to powinien rozpoczac
                                  przygotowania jak najwczesniej-nawet juz obrac kierunek w szkole sredniej,bo
                                  naprawde chciec to moc i w dzisiejszych czasach,aby tu dotrzec nie sa potrzebne
                                  koneksje czy bogaci rodzice..
                          • Gość: anglista Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 10:55
                            anbxl napisała: fakt znajomość min 2 obcych język i to perfekcyjna -
                            obowiązkowa, ale i ja po tylu latach musze się dokształcać ...

A jednak sobie poradziłaś ... A dlaczego inni młodzi ludzie nie postawili
                            odpowiednio na język obcy, chociaż jeden, ale opanowany biegle, wręcz
                            perfekcyjnie ... ? Podpowiedz tym wszystkim młodym, którzy znają chociaż jeden
                            język obcy, jak opanować go biegle i perfekcyjnie, jak ty to zrobiłaś ... ?

Jakie metody były najskuteczniejsze, jakie podręczniki, jakie taśmy, jakie
                            programy telewizyjne, jakie wyjazdy i spotkania, jakie kontakty osobiste, jacy
                            nauczyciele, jacy organizatorzy imprez i szkoleń, jakie osoby z lepszym i
                            większym doświadczeniem ... Podpowiadaj młodym ludziom z Gorzowa, jak mają to
                            osiągnąć ... ? Niech nie siedzą na tyłkach, niech nie zasypują gruszek w
                            popiele i marnotrawią szans ... ?
                            • anbxl Re: do Anglisty2 14.06.07, 20:58
                              Ja jestem juz 19 lat-Francja,Belgia i zyje wsrod tutejszych... i zawsze szlam
                              do przodu,,pod wiatr,,-to tez zalezy od charakteru.Nigdy nie pracowalam z
                              francuskojezycznymi,zawsze w srodowisku Flamandzkim(min bylam nauczycielka w
                              podstawowce dla obcokrajowcow).Obecnie moge powiedziec,ze znam b dobrze 4 obce
                              jezyki.Mysle,ze w PL ciezko dobrze opanowac obcy jezyk- potrzebna jest praktyka
                              w danym kraju...
                              Kazdy jezyk obcy,ale przedewszystkim ANGIELSKI to podstawa
                              W poprzednim poscie opisalam swoje doswiadczenia...Jezeli chcesz to napisz do
                              mnie na priva (mail gazetowy anbxl)i jak chcialbys to np moglabym ci dostarczyc
                              oryginalne i na czasie materialy unijne (biuletyny,ksiazki,broszury,testy
                              egzaminacyjne z jezyka,etc..)po angielsku (oczywiscie gratis)-mysle,ze to tez
                              moga byc dobre materialy do nauki jezyka...
                            • Gość: anglista Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 14:17
                              Podpowiedz tym wszystkim młodym, którzy znają chociaż jeden język obcy, jak
                              opanować go biegle i perfekcyjnie, jak ty to zrobiłaś ... ? Jakie metody były
                              najskuteczniejsze, jakie podręczniki, jakie taśmy, jakie programy telewizyjne,
                              jakie wyjazdy i spotkania, jakie kontakty osobiste, jacy nauczyciele, jacy
                              organizatorzy imprez i szkoleń, jakie osoby z większym doświadczeniem ... ?
                          • Gość: anglista Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 11:47
                            anbxl napisała: znajomosc min 2 obcych jezyków

Wnioskuję że wśród tych języków, pierwszym Pani językiem obcym znamym perfekt
                            jest francuski, ... czyżby drugim był jednak ... angielski ... ?
                            • anbxl Re: do Anglisty1 14.06.07, 20:46
                              Tak,moim pierwszym jezykiem jest FRANCUSKI-dla Polakow to znam go na poziomie
                              perfekcyjnym,a ja wiem,ze tak nie jest,bo ...praktycznie nauczylam sie
                              sama ...Oj jak historia potrafi platac figle...A oto moja:w ILO chodzilam do
                              klasy z rozszerzonym francuskim,nauczycielka-wychowawczyni,super kobieta jakos
                              nie potrafila wszystkich przekonac do tego francuskiego i ja czas spedzalam
                              na zebraniach samorzadu szkolnego...A w maturalnej klasie wkuwalam na pamiec
                              fonetycznie...wczesniej znalam niemiecki i raczej z tym jezykiem laczylam
                              przyszlosc.W miedzy czasie poznalam przez Bialy kosciolek Francuzow,z ktorymi
                              zaprzyjaznilam sie-byly odwiedziny,wspolne wakacje...Az w koncu dluzszy pobyt
                              we Francji i tam nauka-nie bylo wyjscia,trzeba bylo nauczyc sie jezyka w
                              ekspresowym tempie...Niestety z powodow nazwijmy to ,,muzycznych,,nie mam
                              ladnego akcentu...Obecnie jestem asystentka dyrektora unitu,ktory zajmuje sie
                              tlumaczami kabinowymi.A wiec jezyki to podstawa i czlowiek uczy sie cale
                              zycie...a orateur (przedmowca)nigdy nie bede..........
                              Tu w instytucjach UE ANGIELSKI to podstawa-czesto nawet Francuzi (narodowcy)
                              choc wczesniej bylo ustalone,ze mowia we wlasnym jezyku (po to sa tlumacze)
                              dyskutuja po angielsku.Potem dostaje tzw raporty z seansow z protestami...Moj
                              angielski jest na slabszym poziomie niz francuski,ale we wrzesniu jade na
                              szkolenie do Oxfordu.Nastepnie beda kursy 2x w tygodniu po 4h w najlepszej
                              szkole jezyka w czasie godzin pracy.
                              A wiec jezeli moge podzielic sie doswiadczeniami to podstawa jest zywy kontakt
                              z jezykiem.Obecnie nie ma z tym problemow....PC,internet,skype,dla studentow
                              staze jak np Erazmus-wowczas poznaje sie zycie w danym kraju,mlodziez z roznych
                              stron swiata...Ale najwazniejsze sa checi...bo chciec to moc...
                              • Gość: nicelus Re: do Anglisty1 IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.07, 20:50
                                anbxl napisała:

> ... super kobieta jakos nie potrafila wszystkich przekonac do tego
                                francuskiego ...

aż trudno uwierzyć!
                                • anbxl do nicelusa 14.06.07, 21:01
                                  Ale to prawda...jak sie jest mlodym i glupim to nie docenia sie tego....byli
                                  specjalisci,ktorym zawsze zalezalo,zeby lekcji nie bylo..
                                • Gość: anglista Re: do Anglisty1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 07:44
                                  anbxl napisała: ... super kobieta, ale jakoś nie potrafiła wszystkich przekonać
                                  do tego francuskiego ... aż trudno uwierzyć!

A ja nie tylko wierzę anbxl, a jeszcze to spuentuję ...

Nie daleko spada jabłko od jabłoni, nie daleko uczeń od nauczyciela ...
                                  Nauka nie poszła w las ...

Jony nauczycielka była „super kobietą”, a Jona nie zauważyła, że teraz o niej
                                  tak ludzie mówią i myślą, choćby z tego forum ... i na tym forum ... ?
                                  • Gość: jona Re: do Anglisty1 IP: *.access.telenet.be 15.06.07, 22:41
                                    Nieeeeeeeeee,przestancie,bo nikt mi juz dawno nie prawil komplementow...
                                    Nauczycielka byla ok jako czlowiek,a nie jako nauczyciel jezyka...
                                    A ja dzis mialam super ciezki dzien...po poludniu nagle awaria pradu-nie ma
                                    swiatla,kliatyzacja nie dziala,kompy tez nie...Panika,zeby otwierac okna,bo
                                    podusimy sie,wieksza czesc urzednikow zadowolona,bo po 2h awarii ,,zmyli
                                    sie,,na wczesniejszy weekend,a ja.......potem musialam nadrabiac do 19h

ps to co mam zbierac te materialy edukacyjne???Dzis nawet o to zagadalam
                                    szefa,co przemienilo sie w dyskusje n/t ,,polskich blizniakow,,Szef Francuz,ale
                                    obawia sie tak jak i inni najblizszego szczytu...
                                    • Gość: anglista Re: do Anglisty1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 11:27
                                      Gość portalu: jona napisał(a): po południu nagle awaria pradu - nie ma
                                      swiatła, kliatyzacja nie działa, kompy też nie...

Jesteś wprawiona, dasz sobie radę ... ? Przecież pamiętasz czasy, jak to
                                      ogłaszano n-ty stopień zasilania i nagle światło gasło, a urządzenia stawały ...
                                      ? Teraz te czasy widocznie do Was trafiły ? Błąkał się stary duch PRL-u i
                                      odnalazł Cię ... ?

• anbxl Ogolnie 18.06.07, 17:58
                                        Ten temat doprowadzil co niektorych moich przeciwnikow do kolejnej proby
                                        osmieszenia mojej osoby na innym forum GW...Kiland prosze przeczytaj priva i
                                        odpowidz mi,albo ustosunkuj sie do tego tematu na tamtym forum,bo naprawde nie
                                        jest to przyjemne.........Jak wiesz dobrze ja podalam linki i info,a nie mam
                                        nic z SLD czy programem...Oki kazda inicjatywa jest dobra....ale nie jak komus
                                        szkodzi...
                                        • chuck_norrris Re: Ogolnie 18.06.07, 20:55
                                          Kobieto, wypisujesz bzdury i farmazony i sie dziwisz???!!!

NIE SLUCHAJCIE JEJ!
                                          • anbxl Re: Ogolnie 18.06.07, 21:26
                                            I ty tutaj tomisiuuuuuuuuuu.........Daj sobie spokoj....Walcz na
                                            eurokratach,nie wystarczy ci...
                                            • chuck_norrris Re: Ogolnie 18.06.07, 21:30
                                              anbxl napisała:

> I ty tutaj tomisiuuuuuuuuuu.........Daj sobie spokoj....Walcz na
                                              > eurokratach,nie wystarczy ci...

Ciebie to pogielo juz totalnie. Wiesz na czym polega roznica miedzy toba a mna?
                                              To ze ty chcesz byc kims kim nigdy nie bedziesz bo jestes na to za glupia. I
                                              przestan w koncu osmieszac euro-urzednikow.
                                              • anbxl Re: Ogolnie 18.06.07, 21:49
                                                HAHAHAAAAAAAAAAA Co niektorzy znaja ciebie osobiscie i tu wkrotce bedzie tkwil
                                                twoj problem...widzisz tu nie masz posluchu...
                                        • Gość: Kiland Re: Ogolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 08:42
                                          Jeszcze raz stanowczo żądam, aby Pan ustosunkował się do tego, że nie mam ze
                                          stroną SLD nic wspólnego, bo naprawdę sytuacja robi się gorzej niż zła ... mam
                                          kilku przeciwników, którzy to w sposób wręcz chamski wykorzystują ...

Nie będę pisał czyje to słowa napisane do mnie na priva, ale wszyscy się mogą
                                          domyśleć.
                                          Anbxl (czyli Jona) jest mocno wkurzona ... Tyle żartów ...

To fakt, że kiedy dzieliła się Pani ze mną informacjami o pracy za granicą i
                                          podawała linki, występowałem anonimowo i nie wiedziała Pani, że jestem z SLD.
                                          Wiedziała jedno, że tak, jak Pani, tak i ja, tylko chcę pomóc za wszelką cenę
                                          młodym Gorzowianom znaleźć za granicą dobrą i godną pracę w strukturach
                                          unijnych. To, że tekst trafił na stronę SLD, nie wydawało mi się nic zdrożnego,
                                          zwłaszcza, że „cel uświęca środki”.

Ponieważ jestem z SLD, „skłócenie Solidarnościówki z Solidaruchami”, mogłoby
                                          się wydawać celowe. Ale ja mówię NIE. Nie miałem takiego zamiaru i przepraszam,
                                          że tak nieszczęśliwie to wyszło. Sam byłem w roku 1980 w Solidarności, odczuwam
                                          bardzo silny mój związek z etosem Solidarności 1980 i nie jestem wrogiem tych
                                          związków, a jeśli już to raczej osób, które tam obecnie liderują i wodzą prym.
                                          Problem urasta i może czas najwyższy zrobić z tym porządek.

Słowa Jony dobitnie potwierdzają moją opinię, cytuję : mam kilku przeciwników,
                                          którzy to w sposób wręcz chamski to wykorzystują ...

Na forum też mówiono już o tym : „... nie zdziwiłbym się, kiedy i nam, byłym
                                          weteranom Solidarności się dostanie, za to, że ich od podłości odciągamy ?”

Inny głos był jeszcze bardziej dobitny : Czy nie rozumiesz naiwna kobieto, że
                                          ludzie, których wymieniłaś, to po prostu : "śmiecie po solidarnościowe" ? A SW
                                          i MZ, to zgnilizna, czyli hieny, które dla kariery, dla nich pracują ? Coś
                                          trzeba robić, czy nie, ... ale trzeba garnąć kasę ?

I kolejny : Teraz z kolei „Solidarność” horrendalnie zmieniła się na
                                          niekorzyść. Od dawna już nie broni ludzi biednych, robotników, bezrobotnych,
                                          bezdomnych, a obecni liderzy idą na sznurku rządzących partii i za zapachem
                                          rozdawanej forsy i stanowisk.

Inny : Dyskusja na forum często jest niemerytoryczna, a antagonistyczna i
                                          zbacza z tematu. Ważniejsze staje się przynależność dyskutanta do Solidarności,
                                          Samoobrony, PIS-u, czy SLD. Ludzie kłócą się na temat przynależności, a nie
                                          dyskutują merytorycznie i wyłącznie na temat.
                                          • Gość: eps Re: Ogolnie IP: *.cec.eu.int 20.06.07, 09:59
                                            Uscisle tylko ze na forum europracownikow Anbxl/jona nie zostla wysmiana za
                                            ew. "zwiazek" z SLD- nie chodzilo o poglady polityczne, ktorych na forum jest
                                            tyle ile ego uczestnikow:)) - tylko o tresci... jak i o podszywanie sie ww.
                                            pani pod kogos kim nie jest, i to od dawna :))
                                            Pozdrowienia.
                                            • Gość: spe Re: Ogolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 10:09
                                              Gość portalu: eps napisał(a): Uscisle tylko ze na forum europracownikow
                                              Anbxl/jona nie zostla wysmiana za ew. "zwiazek" z SLD- nie chodzilo o poglady
                                              polityczne, ktorych na forum jest tyle ile ego uczestnikow:)) - tylko o
                                              tresci... jak i o podszywanie sie ww. pani pod kogos kim nie jest, i to od
                                              dawna :))

A których to dotyczy wypowiedzi ... ?
                                          • Gość: kiland Re: Ogolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:02
                                            Nawiasem mówiąc, przydałby się w obecnej Solidarności jakiś nowy autorytet,
                                            który z powrotem wszystkich starych i młodych członków by połączył, pogodził i
                                            zintegrował. Co teraz się dzieje, to po prostu, garstka popaprańcow nachalnie
                                            wykorzystuje etos Solidarności do swoich prywatnych celów, profanuje idee i
                                            nadużywa znaku. Właśnie taka godna osoba w Solidarności winna wziąć Cię w
                                            obronę przed podłymi ludźmi, którzy Cię po chamsku atakują, a nie ja, członek
                                            SLD. Moja obrona zda się na niewiele i może ci tylko bardziej zaszkodzić. Czy w
                                            Solidarności jest jeden taki wspaniały, jak za dawnych czasów, godny człowiek ?
                                            Myślę, że to mocno wątpliwe, skoro do tej pory nikt taki na forum się nie odzywa
                                            • Gość: kiland Re: Ogolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 09:37
                                              Przydałby się obecnej Solidarności jakiś nowy autorytet, który wszystkich
                                              starych i młodych członków by połączył, pogodził i zintegrował. ... Czy w
                                              Solidarności jest jeden taki wspaniały, jak za dawnych czasów, godny człowiek ?

Myślę, że taką osobą mógłby na powrót być TK ... Tylko, czy jego plany życiowe
                                              nie kolidują z takim powrotem do żywej, racjonalnej i humanitarnej polityki,
                                              jak było to w latach 80-tych ? Zakończmy waśnie i budujmy polską demokrację ...
                                              • Gość: kiland Re: Ogolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 14:51
                                                A czy jest jakiś kontakt z TK obecnie ... ?
                                                • Gość: kiland Re: Ogolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 07:58
                                                  Nie spodziewałem się, że program GAKUE cieszy się przeogromnym zainteresowaniem
                                                  takze wśród polskich Europracowników, do tego stopnia, ze zadeklarowali pomoc w
                                                  profesjonalnym jego zmodywfikowaniu i ukształtowaniu. Dzięki za dobre chęci ...
                                                  • Gość: kibic Re: Ogolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 15:04
                                                    kiland napisał(a): Program GAKUE cieszy się przeogromnym zainteresowaniem także
                                                    wśród polskich Europracowników, do tego stopnia, że zadeklarowali oni pomoc w
                                                    profesjonalnym jego zmodywfikowaniu i ukształtowaniu. Dzięki za dobre chęci ...

Zadeklarować pomoc, sama czytałam, owszem zadeklarowali ... !
                                                    Ale ze strachu przed większą konkurencją, cichcem się powycofywali ... ?
                                            • Gość: durny dziad Re: Ogolnie IP: *.icm.edu.pl 08.07.07, 14:40
                                              ***Myślę, że to mocno wątpliwe, skoro do tej pory nikt taki na forum się nie
                                              odzywa*** - myślisz że ktoś chce bronić durnej baby? ***godny człowiek*** nie
                                              paprze się w metnych poczynaniach jakiejs baby!
                                              • Gość: kiland Re: Ogolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 06:57
                                                Gość portalu ... napisał(a): durny dziad ...

Dziękuję, że mi dowaliłeś z drugiej strony, jeszcze tylko tego mi brakowało ...
    • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:10
      Gość portalu: ponoć szef naszych wszystkich polskich Europracowników mczapl
      napisał: A propos - czy mogłby pan zdradzić, kto będzie prowadził te szkolenia ?

Bardzo dobre pytanie ...

Otóż ja nie wiem tego, kto i czy kiedykolwiek będzie takie szkolenia prowadził.
      Program napisałem na chybcika i w mocno niedopracowanej formie skierowałem do
      Urzędu Miejskiego, aby ktoś się tym zainteresował. Ja tylko podsunąłem pomysł,
      resztę pracy mieli wykonywać urzędnicy. Od tego są i po to są tam zatrudniani.

Ponieważ jednak długi czas nie miałem żadnej odpowiedzi od nich, czy coś będzie
      czynione i program będzie jakoś dopracowywany, precyzowany i realizowany,
      postanowiłem go puścić w Internecie. Wiem, że przynajmniej się nie zmarnował
      gdzieś w urzędniczej szufladzie, bo jednak bardzo wiele młodych ludzi się nim
      zainteresowało, weszło na linki i czynią przygotowania do naboru i egzaminów.

Ktoś słysząc zaledwie komunikat w telewizji doszedł do potrzebnych informacji i
      dostał pracę w Eurostrukturach, to linki, które dołączyłem do programu mogą być
      jeszcze bardziej użyteczne w tym względzie. A i Europracownikom zatem, aż
      tak żądnym pomocy innym młodym Polakom w przygotowaniu się do naboru, niechcący
      podpowiedziałem o takiej potrzebie u nas w kraju. Nie żądajcie jednak, żebym
      wciąż podpowiadał, co winni oni dalej w tym względzie czynić, aby wspólnie taki
      program dla całego kraju przygotowywać. Siedzą tam na miejscu i żaden z nich
      nawet nie wpadł na to, że taki program trzeba zrobić. Samo to, że się nim tak
      mocno wszyscy oni zainteresowali świadczy, że to jest ich działka, domena i
      powołanie, a nie moje. Ja nie mam na to czasu, ja jestem inżynierem i pracuje w
      innej dziedzinie, a mianowicie w firmie produkującej konstrukcje stalowe.

Dałem wędkę, a ryby, oni winni łowić sami ...
      Europracownicy ... i gorzowscy urzędnicy ... oczywiście ...
      Może by się razem jakoś w tej sprawie wspólnie dogadali ... ?

Mają w swej pracy chyba wszystko co im potrzeba: internet, telefony, telefaxy ?
      Niech wykażą choć odrobinę dobrej nieprzymuszonej woli i skutecznie zadziałają ?

• Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 10:21
        Jeśli kogokolwiek interesowałyby dodatkowe informacje na temat starania się i
        podjęcia pracy w charakterze Europracownika, podaję link, gdzie sa podawane
        pomocne wskazówki i rady obecnych już ( dożywotnio ) polskich Europracowników :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=64669296
    • Gość: kiland Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 08:38
      Pan JJ z Urzędu Miejskiego obiecał dać listowną odpowiedź na temat możliwości
      wykorzystania programu do celów szkoleniowych w mieście. Czekam niecierpliwie.
    • Gość: AgencjaPrastPress Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 14:34
      Szczyt Epsów w Brukseli został zakończony ... !

Kiland wraca na tarczy pogryziony, ale za to, do kochanego miasta Gorzowa ...

To była istna "Obrona Częstochowy" - komentuje jegomość eurokratamimowoli ...

I tylko żółwika gdzieś wcięło ... ?
      • Gość: sąsiad Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 14:37
        Gdzie się do cho...y podział żółwik ... ?
        • Gość: sąsiad Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.07, 13:18
          I tylko żółwika gdzieś wcieło ...
    • Gość: Bruksela Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.07, 08:46
      Gość : Siemiatycze

Czytam ten wątek i kurcze, pije piwko za piwkiem, popijam winkiem ... i tak
      wpadliśmy z ziomkami na pomysł, że zrobimy ten plan dla tego "ćwoka", przyjedź
      do nas do Brukseli, pokażemy ci, jak się pracuje na budowie, pomożemy ci
      wyszkolić "nowa kadrę" pracowników EU, o przepraszam wymknęło się : D
      pracowników fizycznych, z czasem będą nawet pracowali legalnie lub mieli swoje
      firmy, i nawet może będą podwykonawcami usług budowlanych-remontowych dla firm,
      które "ciapnęły" kontrakty przy EU

Za szkolenie nie pobieramy opłat a brakuje nam rąk do pracy, więc stażyści nam
      się przydadzą, bo już terminy nas gonią .....

Podaj Pan swoje namiary to zaraz kolesie kamionetką zajadą po ciebie, jak będą
      jechali z Woodstocku. Jeśli będziesz zainteresowany "szkoleniem" daj znać
      obgadamy warunki może nawet za pośrednictwo zarobisz
      • Gość: adm.bruksela Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.07, 09:35
        1. Centrum im. Willy Brandta zorganizowało i przeprowadziło - we współpracy z
        Konsulatem Generalnym Niemiec we Wrocławiu i Fundacją Roberta Boscha - kursy
        przygotowujące do konkursu EPSO na stanowiska 'Asystentów-Administratorów' w
        instytucjach Unii Europejskiej. Kursy obejmowały ćwiczenia i wykłady poświęcone
        zagadnieniom konkursu, m.in. problemy prawa UE, administrację publiczną, prawo
        i gospodarkę UE, audyt oraz kurs językowy w zakresie terminologii UE. Ten
        ostatni przedmiot zaowocował opracowaniem i wydaniem przez Centrum CD-ROMu z
        polsko-niemiecko-francusko-angielskim Słownikiem terminologii UE, który
        rozpowszechniany będzie nieodpłatnie

2. Książka "Praca i staże w UE – przewodnik praktyczny" Łukasz Dzienisz,
        Justyna Sobieska, wyd.studio emka, adresowana jest do wszystkich tych, którzy
        już dziś lub w niedalekiej przyszłości chcieliby otrzymywać swoje wynagrodzenie
        w euro i marzą o karierze zawodowej w UE.W pierwszej części książki zostały
        przedstawione możliwości podjęcia legalnej pracy lub odbycia stażu w krajach
        Piętnastki obecnie oraz po wejściu do UE w maju 2004 r. Przewodnik zawiera
        między innymi informacje, jak i gdzie szukać pracy w poszczególnych krajach UE,
        zestawienie wysokości zarobków w Unii oraz niezbędnych formalności wymaganych
        dla podjęcia pracy.

Druga część przewodnika poświęcona jest możliwościom podjęcia pracy oraz staży
        w instytucjach unijnych. Zostały w niej opisane warunki pracy w instytucjach
        europejskich oraz przywileje, jakie przysługują funkcjonariuszom wspólnotowym.
        W praktycznym przewodniku nie zabrakło też szczegółowych informacji na temat
        rekrutacji do pracy oraz na staże w instytucjach unijnych w Brukseli,
        Luksemburgu i Strasburgu.

Każdy zainteresowany taką pracą ma możliwość sprawdzić swoje umiejętności
        rozwiązując przykładowe testy rekrutacyjne oraz dowiedzieć się, jak najlepiej
        przygotować się do konkursów.W ostatniej części znajduje się baza teleadresowa
        organizacji międzynarodowych i pozarządowych oraz stowarzyszeń branżowych
        działających na terenie UE."Praca i staże w UE – przewodnik praktyczny" stanowi
        cenne źródło wiedzy i praktycznych informacji dla wszystkich zainteresowanych
        podjęciem pracy lub odbyciem stażu w krajach UE lub instytucjach unijnych.
        • Gość: adm_adm_Bruksela Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.07, 09:40
          www.google.pl :przygotownie konkursy epso...

i hop!! programow i instytucji szkolacych w PL zatrzesienie jak..zołwików ... w
          tym takich prowadzonych przy wspolpracy epsow:)) ale nie do mnie nalezy honor
          ujawniania kolegow:))
        • Gość: adm_adm _adm Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.07, 09:44

Bierzcie się Gorzowiaki za ten link, i do roboty ... za EURO oczywiście ...

www1.ukie.gov.pl/www/serce.nsf/0/5ff53ca08a156b17c1257027003010a2?open
          • Gość: admadmadmadm Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.07, 09:48

praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,73343,2247667.html
            moze jednak troche lektury na poczatek...

• Gość: poeta Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 12:55
      Zatem :

Do nauki i pracy,

gorzowscy rodacy !
      • Gość: poeta Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 13:04
        Do nauki i pracy !

Gorzowianie ! Rodacy !
        • Gość: eurokratamimowoli Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: 82.160.209.* 14.07.07, 06:20
          Mam informację prosto z Brukseli, że miejsc pracy dla Polaków jest tam ogromna
          ilość. Tabuny takich, którzy nie zdołali się jeszcze zakwalifikować i nie zdali
          należycie egzaminów, czekają w kolejce i blokują miejsca. Tak więc, jak ktoś
          czuje się na siłach, że może od nich okazać się lepszym, niech śmiało próbuje :

europa.eu/epso/index_en.htm
    • Gość: kiland Praca zagraniczna w placówkach Unii IP: 82.160.209.* 16.07.07, 20:49
      Praca zagraniczna w placówkach Unii nadal całkiem aktualna ...

Niedługo przybysze z Brukseli, szczególnie Szanowna Pani "adm_adm", zawita do
      Gorzowa i będzie prowadzić rozmowy z Rektorami naszych gorzowskich uczelni ... ?

Tak mi obiecano ... ?
      • Gość: eg.olsen Dwa etaty w EEA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 12:38

• 2 wakaty w EEA, Kopenhaga - administracja i HR
        eg.olsen 17.07.07, 09:41 + odpowiedz

1) Notice of Competition No. 6-2007 – Project Officer - Personnel – Temporary
        Agent (AST4)
        2) Notice of Competition No. 7-2007 - Head of Administrative Services –
        Temporary Agent (AD11)

www.eea.europa.eu/organisation/jbs/index.html
        Bez konkursu
    • Gość: olo Jesli szukasz pracy lub stażu ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 12:45
      Jesli szukasz pracy lub stażu w UE podsylam linka :

curia.europa.eu/pl/instit/presentationfr/index_emplois_stag.htm
      • Gość: Canard75 Re: Jesli szukasz praktyki ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 12:47
        Jesli ekonomista + konkurencja TO:

www.fipra.com/country.php?ISOCode=EUR
        www.nera.com/Offices.asp
        www.lecgcp.com/ec/where/index.aspx?id=4

Ogolne:

www.eurobrussels.com/
        www.europeanvoice.com/classifieds/recruitment.asp?id=1761
        www.xpats.com/jobads/jobads_display.php?Action=view&remote=
        Powodzenia !
        • Gość: Ojej Informacje o dodatkowym naborze ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 12:52
          Informacje o dodatkowym naborze ...

Ale jaja, dzisiaj ukazalo sie w OJ:
          europa.eu.int/eur-lex/lex/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:136A:SOM:EN:HTML

www.europa.eu/epso/on-line-applications/eu15-and-accession_bis_en.htm#3

a informacja o poprawce nie wejdzie Ci jesli nie masz linka.
          Popatrzcie
          wejscie na on-line-applications ze strony epso
          europa.eu/epso/on-line-applications/eu15-and-accession_en.htmlink
          www.europa.eu/epso/on-line-applications/eu15-and-accession_bis_en.htm#3

Chyba jednak co bardziej aktywni o tym sie dowiedza bo informacje o dodatkowym
          naborze sa na stronach austriackich np:
          www.europa.eu/epso/on-line-applications/eu15-and-accession_bis_de.htm
          tutaj dodali w URL slowo "bis"
          pomylilem sie, mowiac o austriackich stronach mialem na mysli:
          www.bka.gv.at/DesktopDefault.aspx?TabID=3905

• Gość: persona_grata Jest konkurs na IT - polecam ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 09:57
            www.europa.eu/epso/on-line-applications/eu15-and-accession_en.htm
            • Gość: trian Re: Jest konkurs na IT - polecam ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 11:53
              "EPSO will organise computer-based admission tests for all the candidates who
              meet the conditions set out in
              I.A. (..)
              You will take the admission tests in English, French or German (language 2).
              (a) A test comprising a series of multiple-choice questions to assess your
              knowledge of the European Union,
              its institutions and its policies.
              This test will be marked out of 10.
              (b) A test comprising a series of multiple-choice questions to assess your
              general ability, in particular your
              verbal and numerical reasoning skills.
              This test will be marked out of 20."

eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2007/ca163/ca16320070717en00030021.pdf
    • Gość: Bruksela Re: Praca zagraniczna w placówkach Unii dla Gorzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 13:32
      Daj człowiekowi rybę, a zje ją od razu i potem będzie głodny.

Naucz go łowić ryby, a będzie cały dzień siedział w łódce i pił piwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka