calama 12.02.08, 16:18 ... kalmary. Już głodna jestem mocno. Brat mi zdradził sposób na przyrządzanie, by nie były gumowate. ;) mniam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jolka Re: dziś na obiad mam ... IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.08, 16:25 Co zjesz jak nie wyjdą?:-) smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 16:27 Gość portalu: jolka napisał(a): > Co zjesz jak nie wyjdą?:-) > smacznego będą pyszne, robiłam nie raz :) dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 16:29 Ja kupuje gotowe w ciescie krazki....i pieke we frytkownicy,tez zawsze wychodza i rodzina zajada sie........Ale ostatnim przebojem sa u mnie brokuly... Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 16:37 też sposób :) gotowców nie lubię ani w cieście :) z przebojów to pop corn :) Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 16:30 Samochwala w kącie stala ;) Moja pomidorowa lepsza... howgh Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 16:36 redcloud napisał: > Samochwala w kącie stala ;) chciałam się podzielić moim wyczekiwaniem na coś pysznego :) > Moja pomidorowa lepsza... a mój jabłecznik najlepszy :P - ;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 16:51 No nie wytrzymam z Toba calama dzisiaj. Cedze od poludnia kazde slowo zeby podtekstow nie bylo, a Ty atakujesz jablecznikiem ;) Moj jest z lodami. A najlepszy jadlem w 5 stawach - potwornie przypalony jest dowodem ze poczucie smaku zalezy od okolicznosci howgh Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 16:56 redcloud napisał: > No nie wytrzymam z Toba calama dzisiaj. Cedze od poludnia kazde > slowo zeby podtekstow nie bylo, a Ty atakujesz jablecznikiem ;) spokojnie, nie krępuj się - pisz co chcesz :) jak coś mi się nie spodoba to Ci powiem :) prosto, bez ogródek :P > Moj jest z lodami. no... lodów to Ty nie przypominaj :P > A najlepszy jadlem w 5 stawach - potwornie przypalony jest dowodem > ze poczucie smaku zalezy od okolicznosci hehehe, zapewne :) może dlatego ja tak namolnie o jabłeczniku ;) ale nie powiem gdzie, choćby mnie przypalali :) Odpowiedz Link Zgłoś
hiramski Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 18:00 Ja dość tradycyjnie dziś jadłem. Kasza gryczana, kawałki piersi z kurczaka w jasnym sosie i ogórki kiszone. Popiłem to wszystko wodą... Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 18:04 hiramski napisał: > Popiłem to wszystko wodą... Niczym król Jagiełło, któren zwykł był pić wodę jeno. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 18:07 hiramski napisał: > Ja dość tradycyjnie dziś jadłem. Kasza gryczana, kawałki piersi z kurczaka w ja > snym sosie i ogórki kiszone. Popiłem to wszystko wodą... kasza z sosem i ogórki kiszone........mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 18:15 Gość portalu: jolka napisał(a): > Co zjesz jak nie wyjdą?:-) wyszły :) i juz zjedzone :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Re: dziś na obiad mam ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 18:37 ...LCD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: dziś na obiad mam ... IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.08, 18:54 No to szampanik i piwo i..............no właśnie i co...? też mam kilka takich bankowych przepisów ale nie podam bo....się wstydzę:-(ot co.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waszka21 Re: dziś na obiad mam ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 18:59 pełen talerz a nawet trzy, co będę miał jutro? <nie wolno wznosić się za wysoko> SzPA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: dziś na obiad mam ... IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.08, 19:13 > co będę miał jutro? moim zdaniem-----------------problem :-) transi zawsze mają jakieś problemy waszka21-będę miał--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waszka21 Re: dziś na obiad mam ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 20:12 nie widzę Twych problemów, które niby będę miał...wg Ciebie a na obiad bedę miał jutro trzy talerze - jak zawsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pan_tera Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 19:08 zdradz sposob, prosze ... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 20:37 nigdy nie robilem kalamrow i jakos mnie nie ciagnie, ale gotowe w ciescie, do przysmazenia we frytkownicy, jadamy i paluchy lizac, ale o wielkim talerzu zielonej salaty, moze byc na kwasno-slodko, nie wolno zapominac! pozdrowienia i zyczenia smacznego wszystkim smakoszom! Odpowiedz Link Zgłoś
info-tw Re: dziś na obiad mam ... 12.02.08, 22:04 To ja poproszę o ten sposób, bo mi też raz wyszły gumowate i więcej nie robiłam. P.S. Czyżby zapowiadał się następny wątek na 700 wpisów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: dziś na obiad mam ... 13.02.08, 08:53 Wczoraj: pomidorowka jako starter, a potem wlasnej roboty pizza na cienkim ciescie + wino, kobieta i spiew. howgh Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 13.02.08, 08:58 redcloud napisał: > Wczoraj: pomidorowka jako starter, a potem wlasnej roboty pizza na > cienkim ciescie + wino, kobieta i spiew. > howgh mmmmmmm pizza własnej roboty ZAWSZE jest najlepsza na świecie :) ale to, co było po pizzy to dopiero godne pozazdroszczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 13.02.08, 08:56 info-tw napisała: > To ja poproszę o ten sposób, bo mi też raz wyszły gumowate i więcej nie robiłam > . > > P.S. Czyżby zapowiadał się następny wątek na 700 wpisów ;) heh, tytuł nawiązywał do tamtego wątku :) za kalmarami są proste zasady - jak się je ociepli - nie można ochłodzić, bo zgumowacieją :) wrzucam na wrzątek tak, by nie przestał wrzeć ( czyli albo są kalmary rozmrożone, albo dobrze przelewam je wrzątkiem ) i gotuję trzy minuty w bulionie albo wodzie osolonej ( owoce morza gotuje się w wodzie zbliżonej zasoleniem do morskiej). W tym czasie na oliwie smażę ząbki czosnku i malutkie zasuszone ostre papryczki. I potem migusiem - odcedzam kalmary i natychmiast wrzucam na rozgrzany olej, podsmażę następne 2 czy 3 minuty i gotowe. Najlepsze z bułeczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emsiziomal Re: dziś na obiad mam ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:01 ....to co kucharz przygotuje.....gdzieś za Piłą :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 13.02.08, 09:05 Gość portalu: emsiziomal napisał(a): > ....to co kucharz przygotuje.....gdzieś za Piłą :) a co Ty tak w rozjazdach? szerokiej drogi życzę! i zjadliwego obiadu :) Odpowiedz Link Zgłoś
info-tw Re: dziś na obiad mam ... 13.02.08, 19:49 już miałam wołowy stek argentyński, ziemniaczki z koperkiem i surówka (kiszona kapusta, marchewka, jabłko, podduszona cebulka). I umieram, właściwie już po mnie, oddychać nie moge:/ P.S. Dzięki za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: dziś na obiad mam ... 14.02.08, 09:11 info-tw napisała: > już miałam wołowy stek argentyński hola hola... Gdzie kupujesz w gorz. wiekie -jak w argentynie- stekowe -jak w argentynie- kawalki miesnej -jak w argentynie- krowy? howgh Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 14.02.08, 09:54 redcloud napisał: > hola hola... Gdzie kupujesz w gorz. wiekie -jak w argentynie- > stekowe -jak w argentynie- kawalki miesnej -jak w argentynie- krowy? > howgh z tego, co pamiętam ... to w Niemczech :) Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: dziś na obiad mam ... 14.02.08, 10:22 calama napisała: > z tego, co pamiętam ... to w Niemczech :) Dzieki :P Zakupilem kiedys na hawalenskiej wolowine na steki - zupenie nie te samki. Krowa z pampy do polskiej nizinnej ma sie jak iguasu do szklarki howgh Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: dziś na obiad mam ... 14.02.08, 10:28 redcloud napisał: > Krowa z pampy do polskiej nizinnej ma sie jak iguasu do > szklarki > howgh widzisz... a ja do dziś żałowałam, że raczej tam bifa jadłam, a mało owoców morza... już nei będę :) Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: dziś na obiad mam ... 14.02.08, 10:31 Polska wolowina pieczeniowa na steki nie nadaje sie. Juz nawet francuskie limousin maja mieso na steki. Z polskiej krowy, zwykle usmiercanej juz na mlecznej emeryturze, niezle sa pieczenie bejcowane kilka godzin, obite porzadnie tluczkiem, obsmazone na ostrym ogniu i pieczone w 200 celsjuszach. Bezceremonialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
info-tw Re: dziś na obiad mam ... 14.02.08, 16:36 Tak, i chociaż zakupu dokonałam w Kauflandzie to była super pyszniutka. Odpowiedz Link Zgłoś
mylord_1 nie szpanuj Skarbie:DDD 15.02.08, 08:20 była pyszniutka dzięki pewnym wskazówkom;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głodomor Re: dziś na obiad mam ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 21:32 Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: dziś na obiad mam ... IP: *.gorzow.mm.pl 14.02.08, 18:22 schabowy z farszem ze szpinakiem z orzechami włoskimi+surówka,pomidorowa z ryżem,pychotka Odpowiedz Link Zgłoś