Dodaj do ulubionych

Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza

26.12.08, 17:28
Kosciół bez plebani ? To gdzie ta "bida" zamieszka ?
Obserwuj wątek
    • surma_bojowa Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 26.12.08, 19:10
      Szkarada. Ale z dominantą, a jakże. Pewnie dlatego, żeby było wiadomo, kto tu
      rządzi. Choć i tak wiadomo.
      • Gość: Żanna Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 21:51
        Oj, faktycznie szkarada! A ten dach pewnie z czerwonej blachy.
        • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.08, 20:37
          Żanna napisała:

> Oj, faktycznie szkarada!
          > A ten dach pewnie z czerwonej blachy.

nie taka znów szkarada. są gorsze. polskim księżom jakoś nie wychodzą
          eksperymenty z nowoczesną architekturą, więc teraz próbują eksperymentować w
          tradycyjniej. może to i lepiej? ...

jeżeli księża nie potrafią pięknie i na czasie, to wolę bardziej styl
          pseudohistoryczny, niż wygłupy w stylu pseudonowoczesnym ...
          :)
          • Gość: ab Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 22:34
            Ksiondzu chyba projekt się podoba, a to ważne :)
            • Gość: nicelus może nawet sam narysował? IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.09, 22:29
              ab napisał:

> Ksiondzu chyba projekt się podoba, a to ważne :)

widać księdzu się podoba "styl historyczny", ale to było na czasie grubo ponad
              sto lat temu.

ps. do terenu "polski pod zaborami" bardziej pasuje nazwa "styl narodowy",
              ponieważ bardzo często były używane motywy góralskie i inne wyróżniki typowo
              polskie.
    • Gość: jj Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 26.12.08, 19:15
      ... wow, to chyba jakaś nowa tradycja. Kiedyś w pierwszej kolejności była
      plebania, a później dopiero świątynia.

pozdr
      J.
    • Gość: mies Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 27.12.08, 01:06
      Ale kicha, po prostu brak słów.
    • Gość: zwykły katolik Nareszcie normalny kościół! IP: *.gorzow.mm.pl 27.12.08, 01:13
      Brawo księże Proboszczu! W tym magazynie to już zbyt długo trwało. Chętnie
      dorzucę parę tysiączków na tę potrzebną świątynię.

PS. Bracia drobni, złośliwi w swym mniemaniu antyklerykałowie, ptaszki, surmy i
      reszta: nie burzcie atmosfery świątecznej. Rozumiem, że gryzie Was coś w środku
      (Spowiedź Św. - to naprawdę działa) i swoimi małymi uszczypliwościami macie
      nadzieję choć trochę pogryźć i pomemłać sprawę budowy nowej świątyni w Gorzowie.
      Ale naprawdę: szkoda waszego czasu. Kościół i tak stanie, bo taka jest wola paru
      tysięcy ludzi z naszego osiedla, a nie tego czy innego księdza, który dziś jest
      w Gorzowie, a jutro dekret Biskupa przerzuci go 200 km dalej. On poza trudem i
      problemami, wyobraźcie sobie tego kościoła na pelcy nie weźmie w nowe miejsce.
      Ale być może i tam będzie potrzeba zbudowania kolejnego kościoła, i on się tego
      podejmie. Znam ks. Tomysa. Pobożny, normalny, poukładany ksiądz. Jak zdecydowana
      ich większość.
      Wam ma się prawo nie podobać ksiądz, którego nie znacie, możecie kontestować
      powstanie 14tego kościoła w Gorzowie. Wasze zbójeckie prawo d***kracji. Ale
      stańcie uczciwie w sumieniu: jesteście katolikami czy juz tylko pustymi bączkami
      przetwarzającymi jak echo antyklerykalne wykłady GW et consortes.

A co do plebani: oczywiście zgoda! Najpierw kościół, a po 5 latach plebania.
      Przez te 1825 dni księża z tej parafii powinni mieszkać pod gołym niebem albo
      kątem u sąsiadów (to nawet lepiej, żeby kolejni idioci mieli pożywkę do
      intelektualnych par excellence rozważań z kim/u kogo śpią księża).

TO już nie jest zła wola: trzeba być funkcjonalnym debilem, żeby żądać od
      bliźnich wyrzeczenia mieszkania.

Ale się nie dziwię. Skoro logika formalna jest nieobecna na tych wszystkich
      PWSZ-etach i innych AWF-ach, to nie dziwota, że potem stada półgłówków banialuki
      opowiadają.

Zjeżyłem się pod koniec, wybaczcie wszyscy uczciwi absolwenci tych 'uczelni'.
      Ale skoro ktoś podważa sens budowy plebani przed kościołem, to naprawdę, nie
      widzę innego wytłumaczenia jak radykalnie zła wola lub praktyczny debilizm.
      • e_werty Kościół jak z filmów o Meksyku... 27.12.08, 03:20
        "...Ale skoro ktoś podważa sens budowy..."

... koscioła zamiast budowy przytułka, jadłodajni czy noclegowni dla
        bezdomnych. Kolejny kościół będzie świecił pustkami i walczył o kasę
        na utrzymanie pustostanu!
        • Gość: Bernard I bardzo dobrze... IP: 139.142.51.* 27.12.08, 07:34
          Hey ,
          Miasto rosnie...
          Trzeba duzo nowych ulic, domow , sklepow, szkol, pub-ow...i
          Kosciolow... To potrzeby spoleczenstwa..
          Gratulacje i zyczenia powiodzenia...
          :):):)
        • Gość: obserwator Re: Kościół jak z filmów o Meksyku... IP: *.gorzow.mm.pl 27.12.08, 21:07
          Z moich obserwacji wynika, że żaden kościół w Gorzowie nie świeci pustkami, a
          znalezienie wolnego miejsca siedzącego na Mszy Św, to mistrzostwo świata.
          • Gość: Bernard Propaganda...propaganda... IP: 139.142.51.* 28.12.08, 01:08
            Hey,
            Oczywiscie bujasz...Chyba do Kosciola nie chodzisz by taka
            propagande siac...
            Propaganda sukcesu nie dziala..
        • Gość: nicelus Re: Kościół jak z filmów o Meksyku... IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 13:48
          brakuje widoku frontowego, ale już na widoku bocznym widać, że doklejona jest
          jakaś elewacja frontowa. ta może być dopiero jak z filmów o meksyku...

jednak w sumie, chyba bardziej mi się podoba ten kościół w stylu "neoromańskim",
          od cea stylu "neo-kino-kopernik".

ps. w warszawie przy placu narutowicza jest fajny neoromański kościół. dokładnie
          sto lat temu dobry architekt go zaprojektował i teraz nie można sobie wyobrazić
          warszawy bez tego kościoła...

WARSZAWA_1908

• Gość: Maria Re: Nareszcie normalny kościół! IP: *.kam.pl 27.12.08, 09:50
        Właśnie takich "zwykłych katolików" jak Ty obawiam się najbardziej.
        W Twoim wywodzie dostało się GW, PWSZ-owi, AWF-owi, bączkom, idiotom
        i innym..... Została Ci tylko miłość do samego siebie.
        • Gość: Maria Re: Nareszcie normalny kościół! IP: *.kam.pl 27.12.08, 09:53
          Sorry Bernard, to nie było do Ciebie. Pozdrawiam :)
          • Gość: Bernard Re: Nareszcie normalny kościół! IP: 139.142.51.* 28.12.08, 01:13
            Hey Maria,
            Taki delikatny kochanie to ja nie jestem...
            Poza tym, ja wiem co sie w Gorzowie i jego Kosciolach dzieje..
      • Gość: Żanna Re: Nareszcie normalny kościół! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 12:15
        Oto wreszcie trafił się nam na forum zwykły katolik:

1) "PS. Bracia drobni, złośliwi w swym mniemaniu antyklerykałowie,
        Rozumiem, że gryzie Was coś w środku"

Nie w swym mniemaniu, tylko w Twoim. ;-)

2) "(Spowiedź Św. - to naprawdę działa)"

O widzisz, tutaj wypełniasz rolę misyjną jak przystało na całkiem
        zwykłego katolika ;-)

3) "jesteście katolikami czy juz tylko pustymi bączkam
        > i
        > przetwarzającymi jak echo antyklerykalne wykłady GW et consortes."

O mój Ty biedny zwykły katoliku, dla Ciebie istnieje tylko dobry,
        bo katolik i pusty bączek, bo nie-katolik? Buuu, toż to, wybacz,
        intelektualny niedorozwój!

4) "Ale się nie dziwię. Skoro logika formalna jest nieobecna na tych
        wszystkich
        > PWSZ-etach i innych AWF-ach, to nie dziwota, że potem stada
        półgłówków banialuk
        > i
        > opowiadają."

Gdybyś był miłośnikiem logiki formalnej, inaczej skonstruowałbyś
        swoją wypowiedź, i może byłaby wolna od błędów logicznych, a tak...

5) "Ale skoro ktoś podważa sens budowy plebani przed kościołem,
        to ... praktyczny debilizm."

Gratuluję Ci logiki wywodu i szczerze mówiąc, wyglądasz na zwykłego
        katola, nie katolika!
        • Gość: zwykły katolik Normalni katolicy są wśród nas IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 13:10
          Gość portalu: Żanna napisała:
          > Oto wreszcie trafił się nam na forum zwykły katolik

Wam?! :)

Pośród ateuszy, buddystów czy innych komunistów, trafił się katolik-zjawisko. No
          faktycznie, ewenement to w Polsce! (chyba, że dla takich Żanien Polską jest
          tylko to, co leży w granicach GW:)

> Gdybyś był miłośnikiem logiki formalnej, inaczej skonstruowałbyś
          > swoją wypowiedź, i może byłaby wolna od błędów logicznych, a tak...

...widzę ocean możliwości WaćPanny, których nie wykorzystujesz, chyba tylko po
          to, by podgryźć coś, co wartościowego. Ale nie martw się, wszystko przed Tobą -
          Nowy Rok Pański, etc :)
          Może wtedy więcej konkretów, jak choćby ws. rzekomych błędów logicznych, i może
          więcej merytorycznych odniesień do tematu, a nie tylko dość popularne połajanki
          na 'katoli'? Stać Cię na więcej, droga Żanno :)

> Gratuluję Ci logiki wywodu i szczerze mówiąc, wyglądasz na zwykłego
          > katola, nie katolika!

Może trochę mniej zadęcia, hę? A więcej uśmiechu, panno Żanno? :-)
          • Gość: Aśćka Żanna logika zwykłego .....ika ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 14:16
            "> Wam?! :)"

Ano nam, forumowiczom. Lubisz pytać retorycznie. ;-)

"Pośród ateuszy, buddystów czy innych komunistów, trafił się katolik-
            zjawisko."
            O, to jednak jakieś okruchy dyferencjacyjne? Przed chwilą wszyscy
            nie-katolicy byli pustymi bączkami, co? ;-)

"> ...widzę ocean możliwości WaćPanny, których nie wykorzystujesz,
            chyba tylko po
            > to, by podgryźć coś, co wartościowego."

Podgryzam regularnie to, co uważam za bezwartościowe. Zwłaszcza
            bezwartościową architekturę. ;-)

"Może wtedy więcej konkretów, jak choćby ws. rzekomych błędów
            logicznych, i może"

Oj, podstawowy to błąd z ignoratio, ale to takie typowe, że aż
            nudne, gdyby przeanalizować, to i argumentowanie z autorytetu by się
            znalazło i ad misericordiam. ;-)
            Reasumując, jak na logika zbyt było afektywnie! ;-)

"a nie tylko dość popularne połajanki na 'katoli'"

W łajaniu na pewno Cię nie prześcignę, dałeś czadu i liczyłeś na
            zero reperkusyj? ;-)

"Może trochę mniej zadęcia, hę?"

Zadąć czasem należy, gorzej z nadęciem! ;-)

"A więcej uśmiechu, panno Żanno? :-)"
            Nie szczędzę go, acz zawsze z lekkim: ;;;;-)

btw: czy ja tak młodo wyglądam, że mówią tu do mnie "dziecko"
            albo "panno"? Ta protekcjonalna aura ! ;-)))
          • Gość: meryll Re: Normalni katolicy są wśród nas IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 18:01
            Twoja seminaryjna logika nakazuje ci wyciągać wniosek, że GW jest
            piekłem na ziemi?
            I dlatego nawracasz ogniem na forum GW?
            • Gość: Żanna ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 18:58
              że GW jest
              > piekłem na ziemi?
              > I dlatego nawracasz ogniem na forum GW?

??? Jakie piekło, na jakiej ziemi, jakie nawracanie, jaki ogień.
              (jakoś tak biblijnie to wyszło) ;-)
              Nie potrafię odpowiedzieć. ;-)
    • Gość: thebird1 Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 27.12.08, 10:45
      Martwię się brakiem plebani bo pamietam jak przy budowie kościoła na
      ten czas klechy wynajmowały mieszkanie .
      Przypadek -obok mnie .
      Moja znajoma ,zresztą stara panienka ,bywała w tym mieszkanku celem
      wspólego wypędzania diabła.
      Egzorcyzmy były bardzo udane kolezanka uzyskała wiarę w
      siebie ,poprawił sie humor, cera,zniknął strach przed chłopami.
      Narzekała na ciasnotę pomieszczeń i nikłe gabaryty stołu.
      Teraz juz ma mena, a wypędzanie diabła mile wspomina.
      Tak więec plebania być musi
      • budrys77 Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 10:53
        Wszystkim złośliwcom którym "plebania" kojarzy się z agencją towarzyską lub pustostanem, polecam wycieczkę do parafii Pierwszych Pięciu Męczenników Polskich. Tam dom parafialny tętni życiem przez całą dobę, a mieszkania księży to tylko fragment całego budynku. No ale wy oczywiście wiecie lepiej. Nie jestem religiny ale to co się dzieje w tamtej parafii jest wzorem dla całego kościoła katolickiego. Pod pojęciem "parafii" mam na myśli przede wszystkim świeckich ludzi, a nie księży.
        • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.08, 19:39
          budrys77 napisał:

> Pod pojęciem "parafii" mam na myśli przede
          > wszystkim świeckich ludzi, a nie księży.

to może spodobają ci się zdjęcia pracy dyplomowej na temat projektu kościoła z
          plebanią?

KIRCHE_IM_WESTPARK

• budrys77 Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 21:12
            Gość portalu: nicelus napisał(a):

> to może spodobają ci się zdjęcia pracy dyplomowej na temat projektu kościoła z
            > plebanią?

Oj Nicelus, Nicelus - ja o jednym, Ty o drugim. Zamiast prawić androny wyślij mailem swoje zastrzeżenia do proboszcza i po kłopocie.
            • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.08, 23:58
              budrys77 napisał:

> Oj Nicelus, Nicelus - ja o jednym, Ty o drugim.

ty o funkcji, a ja o formie. zamiast prawić androny, obejrzyj wszystkie zdjęcia
              tej pracy dyplomowej. jest naprawdę dobra. nawigacja jest pod zdjęciem.

> Zamiast prawić androny wyślij mailem swoje
              > zastrzeżenia do proboszcza i po kłopocie.

myślisz, że proboszcz by mnie nie zrozumiał?

• budrys77 Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 28.12.08, 00:42
                > myślisz, że proboszcz by mnie nie zrozumiał?

Ba, jestem przekonany, że po twoim wykładzie, zamiast kościelnej "dominanty" zbudowałby tory tramwajowe hehe.
                • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 11:11
                  budrys77 napisał:

> > myślisz, że proboszcz by mnie nie zrozumiał?
                  >
                  > Ba, jestem przekonany, że po twoim wykładzie,
                  > zamiast kościelnej "dominanty"
                  > zb udowałby tory tramwajowe hehe.

oczywiście pytanie miało być:

myślisz, że proboszcz by mnie zrozuniał?
                  jak widzę, co proboszczowie budują, to mam wątpliwości.

ty też, jak widzę, nie rozumiesz. dominanta przy kościele ma swoją funkcję, jest
                  więc potrzebna i jak najbardziej pasuje.

natomiast dominanta w przeznaczonej na komunikację przestrzeni publicznej, dla
                  której to dominanty później się wymyśla jakąś funkcję, jest głupotą. może gdzieś
                  na rondzie w parku by tak nie przeszkadzała, jednak tu mamy wąskie gardło
                  przeprawy mostowej i newralgiczny punkt w centrum miasta. gorzowska dominanta,
                  jest znakomitym przykładem dla studentów architektury, pokazującym jak jednym
                  obiektem można spieprzyć całe miasto.
                  • surma_bojowa Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 28.12.08, 12:08
                    > dominanta przy kościele ma swoją funkcję, jest
                    > więc potrzebna i jak najbardziej pasuje.

Hm, jest cała masa kościołów bezwieżowych, więc nie jest to chyba niezbędny element.

> ...natomiast dominanta w przeznaczonej na komunikację przestrzeni
                    > publicznej, dla której to dominanty później się wymyśla
                    < jakąś funkcję, jest głupotą.

Tutaj pełna zgoda. Pomijając fakt, że pająk na rondzie jest zwyczajnie brzydki,
                    przesłonił on widok od strony śródmieścia na Nova Park. Kolejnymi nonsensami
                    jest wybudowanie podziemnej, a więc drogiej galerii handlowej w miejscu, gdzie
                    sklepy nie będą miały szansy wytrzymać konkurencję z tymi, które znajda się w
                    Nova Parku, a także zaniechanie utworzenia przejścia podziemnego przez ul.
                    Przemysłową, w kierunku na spichlerz. Przy innych okazjach pisano już o tym, że
                    całość na wieki wieków zablokowała możliwość poprowadzenia linii tramwajowej na
                    Zawarcie, potrzebą rewitalizacji którego Prezio ponoć przemożnie odczuwa.

Ale wracając do projektu kościoła na Niemcewicza - jest on pod każdym względem
                    tak okropny, że należałoby stworzyć zupełnie nowy, a nie "uzgadniać z miastem
                    szczegóły wieży".
                    • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 14:32
                      surma_bojowa napisał:

> > dominanta przy kościele ma swoją funkcję, jest
                      > > więc potrzebna i jak najbardziej pasuje.
                      >
                      > Hm, jest cała masa kościołów bezwieżowych,
                      > więc nie jest to chyba niezbędny element.

wieża jest bardzo potrzebna, gdyż służy jako miejsce na dzwony i jest
                      wyróżnikiem dla kościóła z otaczającej zabudowy. jest dobrze, jeżeli kościoły i
                      ratusze mają wieże, bo wtedy miasto nie jest monotonne.

konieczna jednak wieża nie jest. może być osobna dzwonnica. natomiast jeżeli
                      parafia biedna, to można dzwony postawić obok kościoła. można też kościół
                      zamiast z cegły budować z kamienia polnego. takie oszczędne rozwiązanie bez
                      wieży jest na przykład w lubieniu w gminie ośno lubuskie powiat słubice...
                      myślałem, że gorzów mierzy trochę wyżej, niż popegerowska wieś.

LUBIEń_GMINA_OśNO

• Gość: nicelus a na przykład w stolicy brazyli ... IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 21:17
                        ... dzwonnica stoi obok katedry.

KATEDRA_I_DZWONNICA

WNęTRZE_KATEDRY

• Gość: nicelus ps. nie wiem cza was uczyli, ... IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 22:00
                          ... że katedra to jest taki stołek dla biskupa, tylko że łacinie.
                        • e_werty Re: a na przykład w stolicy brazyli ... 29.12.08, 23:45
                          "...dzwonnica stoi obok katedry..."

... jakaś niedoróba! Albo kasy nie starczyło na podnośnik?
              • Gość: Żanna Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 12:21
                nicelus, te rzeczy, które pokazujesz, sa naprawdę dobre. Tylko
                zapominasz, że większość mieszkańców tego miasta jest przywiązana
                do rzekomej "tradycji", które to pojęcie często jest synonimem
                tandety już na poziomie projektu, o wykonaniu nie wspominając.
                Szkoda! Ale: pokazuj, proszę, może chociaż niektórym poszerzy się
                zdziebko ich "tradycyjny" horyzont! ;-)
    • real_marek Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 12:51
      To wygląda jeszcze gorzej niż bloki Nuckowskiego!!! Czy ktoś może to
      zablokować? Kiedyś romańskie, czy gotyckie katedry były arcydziełami sztuki i
      cudami ówczesnej techniki. A to to po prostu jakiś bełkot na temat nie wiadomo
      czego.
      • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.08, 20:03
        real_marek napisał:

> A to to po prostu jakiś bełkot
        > na temat nie wiadomo czego.

podobnie jak most staromiejski z dominantą, tak i ten kościół jest
        zaprojektowany w gorzowskim stylu pseudohistorycznym. kościół posiada
        charakterystyczne dla gorzowa elementy. na górze dominanty złoci się dzwon
        pokoju. na elewacjach szał okrągłych okien, a la sierakowski. jeżeli chodzi o
        konstrukcję, to przekrycie 800 m kw. (ok. 27 x 30 m) aż trzema nawami znakomicie
        obrazuje prymitywizm techniczny podzielonogórskiej wsi bez wyższej uczelni.
        projekt znakomicie pasuje do otoczenia.
        • e_werty Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 21:33
          "... przekrycie 800 m kw. (ok. 27 x 30 m) aż trzema nawami
          znakomicie..."

...pokazuje twój bełkot...
          • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 00:12
            e_werty napisał:

> ...pokazuje twój bełkot...

tym razem masz rację.

chodziło mi o to, że jest to mały kościół. dawniej robiono w takim kościele trzy
            nawy, to znaczy dwa rzędy słupów. obecnie są możliwości techniczne, aby przekryć
            tej wielkości powierzchnie bez słupów. słupy przeszkadzają we wnętrzu kościoła.
            doświetlić też można inaczej niż, jak dawniej robiono, nad bocznymi nawami.

KATEDRA_W_EVRY

• Gość: nicelus Re: już starożytni ... IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 11:21
              ps. rzymianie przed narodzeniem chrystusa wznieśli z kamienia panteon o średnicy
              44 metrów, to jest o powierzchni ok. 1.500 m kw., bez słupów. co prawda michał
              anioł zrobił trzy nawy w świątyni watykańskiej, ale ona ma 15.000 m kw. i mieści
              60.000 ludzi.
      • Gość: Żanna Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 12:24
        "real_marek napisał:

> To wygląda jeszcze gorzej niż bloki Nuckowskiego!!! Czy ktoś może
        to
        > zablokować?"

marku realny, bloki Nuckowskiego Ci się nie, a znów blokować
        chcesz? ;-))
    • Gość: aaa Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.tktelekom.pl 27.12.08, 13:26
      Tu nie chodzi o to żeby kościół był piękny. Ma być wielki aby jak najwięcej
      ludzi w nim się zmieściło i na tace kasiorę swoją rzucało.
      • Gość: MiKo Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 27.12.08, 20:17
        tyle tysięcy ludzi tam zamieszka i tylko jeden kośćiół.Aż strach pomyśleć czy
        ten biedny ksiądz to udzwignie?
        • e_werty Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 21:39
          "...czy ten biedny ksiądz to udzwignie?"

... parafianie litościwie bilonu nie będą wrzucać na tacę - a ze
          skarbonek to klecha jakoś podniesie...
      • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.08, 20:20
        aaa napisał:

> Ma być wielki ...

XX wiek

FRANKFURT_1954

BERLIN_1963

EVRY_1995

XXI wiek

GORZóW_2010

oj, będzie wielki!
        • budrys77 Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 21:16

> oj, będzie wielki!
          > :)

Kiedy tak jak w Niemczech więcej ludzi zacznie chodzić do meczetów, to i kościoły w Gorzowie będą miejsze heheh.
        • real_marek Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 23:25
          Dzięki za ciekawe ilustracje, może parafianie zobaczą jak może być, a jak będzie
          za ich pieniądze.
          • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 01:32
            real_marek napisał:

> Dzięki za ciekawe ilustracje, ...

najciekawsze przykłady to są te, które pokazują że interesująca architektura nie
            musi być oderwana od tradycji regionu, jak na przykład kościół w pobliżu mogno w
            szwajcarii:

static.panoramio.com/photos/original/4424589.jpg

static.panoramio.com/photos/original/359324.jpg

static.panoramio.com/photos/original/5234447.jpg

> ... może parafianie zobaczą jak może być,
            > a jak będzie za ich pieniądze.

pomijając wielkie katedry i przypadki wyjątkowe, to teraz zwykłe kościoły, od
            hiszpanii po austrię, się buduje tanio, lekko, łatwo i przyjemnie. na przykład
            wiedeń:

www.wien.gv.at/stadtentwicklung/architektur/wien/images/ocwirkg-kirche2-b.jpg

gdyby parafianie mnie pytali o zdanie, to bym im radził żeby szczególną uwagę
            zwrócili na nastrój wnętrza. oto ładny przykład, okrągłych okienek, też z wiednia:

www.wien.gv.at/stadtentwicklung/architektur/wien/images/tesar-b.jpg

• real_marek Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 28.12.08, 01:45
              Super, szczególnie ocwirkg-kirche, toż to technika budowy salonu samochodowego,
              i rzeczywiście tanio i przyjemnie. Nie musi być przecież zaraz Le Corbusier,
              • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 11:37
                kiedyś znany polski architekt wrócił ze stażu na zachodzie i polscy
                konstruktorzy zaczęli go wypytywać: "jak tam liczą?". on zgodnie z prawdą od
                odpowiadał: "liczą przede wszystkim pieniądze."

za ten kościół muszą zapłacić parafianie. budynek musi być funkcjonalny i niedrogi.
                • real_marek Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 28.12.08, 12:59
                  Ale może też być piękny. To zrealizowany projekt naszego rodaka Macieja
                  Nowickiego w USA pokazuje jak można przykryć dachem dużą powierzchnię
                  www.ncstatefair.org/dorton.htm
                  No ale w gorzowskiej bibliotece projektant nie potrafił uniknąć wstawienia kilku
                  betonowych słupów do sali konferencyjnej, dobrze choć, że w Heliosie ich nie ma.
                  Ciekawe, mieli inny program studiów?
                  • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 13:24
                    pierwszy spawany most, dorton arena, supersam w warszawie, spodek w katowicach,
                    świadczą o wyjątkowej w skali światowej odwadze i kreatywności polskich
                    inżynierów...

gdzie oni teraz są?
                  • Gość: architekt Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.08, 21:44
                    Gratuluje rzeczowej dyskusji.
                    Fajne przykłady. Dobra robota!
                    pozdrawiam
                    P.S.
                    Jak "uświadomić" ten... gorzowski "zaścianek projektowy"?
                    • Gość: Żanna Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 23:22
                      > "Jak "uświadomić" ten... gorzowski "zaścianek projektowy"?"

My się staramy, bardzo, "uświadamiać", ale potrzebne nam wsparcie
                      fachowców. Mógłbyś wpadać. ;-))
                      • Gość: architekt Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.08, 01:50
                        Żanno, My to możemy... wesprzeć się wzajemnie:) Tutaj potrzebna jest instytucja!
                        Np. LOIA, SARP. Wymuszać konkursy, konkursy i jeszcze raz konkursy. Tak jak w
                        innych miastach, gdzie wygrywa pomysł, a nie lokalna sitwa.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Żanna Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 21:26
                          Gość portalu: architekt napisał(a):

"My to możemy... wesprzeć się wzajemnie:) Tutaj potrzebna jest
                          instytucja!"

Dobrze, powołajmy TOPP [Towarzystwo Ochrony Przestrzeni Publicznej]
                          albo TOPD [Tow. Ochr. Przed Dominantami] ;-)
                        • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 23:23
                          architekt napisał:

> Wymuszać konkursy, konkursy i jeszcze raz konkursy.
                          > Tak jak w innych miastach, gdzie wygrywa pomysł,
                          > a nie lokalna sitwa.

czy wysyłają dobrzy architekci prace na konkursy tam gdzie wygrywa lokalna sitwa?

• Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 15:08
                      architekt napisał:

> Jak "uświadomić" ten... gorzowski "zaścianek projektowy"?

wystarczyłoby paru dobrych architektów z zewnątrz. kilkoma dobrymi przykładami w
                      gorzowie podnieśliby trochę wyżej poprzeczkę jakości projektowania. jednak dobry
                      architekt nie ma w gorzowie szans na wybudowanie czegokolwiek. prezio pogonił z
                      gorzowa nawet słynnych profesorów ortner&ortner, którzy np. w wiedniu
                      zaprojektowali cały kwartał zabudowy miejskiej skupiający muzea sztuki różnych
                      kultur, tak zwane mq.

<a href"http://www.ortner.at/mq1.html">MQ_ORTNER&ORTNER</a>

<a href"http://www.cupix.at/p_muq01fs.html">MQ_INTERAKTYWNIE</a>

ps. interaktywna panorama wymaga pare sekund na załadowanie.

• Gość: nicelus Re: linki jeszcze raz. IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 15:24
                        MQ_ORTNER&ORTNER

MQ_INTERAKTYWNIE

• Gość: nicelus Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 13:48
      dawniej architektura kościelna wyróżniała się bogactwem. taka była strategia
      przetrwania w tamtych czasach. czasy się zmieniły. kościół nie może już
      konkurować bogactwem i teraz nie ma już takiej potrzeby. kościół może
      wyodrębniać się z betonowej pustyni inną architekturą. na przykład jak w wiedniu
      - zewnątrz kontrast elewacji, a wewnątrz specyficzny ciepły klimat..

www.rockwool.dk/sw94230.asp

• e_werty Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 29.12.08, 14:38
        "...zewnątrz kontrast elewacji, a wewnątrz specyficzny ciepły
        klimat.."

... boska serwerownia! Podoba mi się! e-maile wysyłane do Boga
        gromadzone są na tym serwerze?
        • Gość: hiro Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 29.12.08, 14:41
          ty borysie jak zawsze na nie?
    • Gość: meryll Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 17:59
      thebird1 napisał:

>>Kosciół bez plebani<<

No, co ty?! Najpierw księżulo zaczął od plebanii! Kończy budować
      taką willę że chyba planują przeniesienie biskupa z powrotem, a że
      stara plebania niezgorsza przy ciągle nieistniejącym kościele to
      teraz będą dwie plebanie! Od przybytku księżowska głowa nie boli!
      • Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 20:56
        meryll napisał:

> Od przybytku księżowska głowa nie boli!

ale widać, że ciebie boli.
    • Gość: architekt Cofnięcie o 1000 lat myśli projektowej! IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.08, 20:55
      Gdzie ukrył się autor tego "projektu roku 2008"?!
      Romanizm to wiek X, Neoromanizm XIX,a teraz Gorzów wiek XXI :))))
      Etyka architekta nakazuje - "Nie mam pomysłu, nie projektuję"
      Niskie wynagrodzenie lub tzw "trudny inwestor", też nie usprawiedliwia takiego
      traktowania publicznej przestrzeni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka