thebird1 26.12.08, 17:28 Kosciół bez plebani ? To gdzie ta "bida" zamieszka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
surma_bojowa Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 26.12.08, 19:10 Szkarada. Ale z dominantą, a jakże. Pewnie dlatego, żeby było wiadomo, kto tu rządzi. Choć i tak wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 21:51 Oj, faktycznie szkarada! A ten dach pewnie z czerwonej blachy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.08, 20:37 Żanna napisała: > Oj, faktycznie szkarada! > A ten dach pewnie z czerwonej blachy. nie taka znów szkarada. są gorsze. polskim księżom jakoś nie wychodzą eksperymenty z nowoczesną architekturą, więc teraz próbują eksperymentować w tradycyjniej. może to i lepiej? ... jeżeli księża nie potrafią pięknie i na czasie, to wolę bardziej styl pseudohistoryczny, niż wygłupy w stylu pseudonowoczesnym ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 22:34 Ksiondzu chyba projekt się podoba, a to ważne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus może nawet sam narysował? IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.09, 22:29 ab napisał: > Ksiondzu chyba projekt się podoba, a to ważne :) widać księdzu się podoba "styl historyczny", ale to było na czasie grubo ponad sto lat temu. ps. do terenu "polski pod zaborami" bardziej pasuje nazwa "styl narodowy", ponieważ bardzo często były używane motywy góralskie i inne wyróżniki typowo polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 26.12.08, 19:15 ... wow, to chyba jakaś nowa tradycja. Kiedyś w pierwszej kolejności była plebania, a później dopiero świątynia. pozdr J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mies Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 27.12.08, 01:06 Ale kicha, po prostu brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły katolik Nareszcie normalny kościół! IP: *.gorzow.mm.pl 27.12.08, 01:13 Brawo księże Proboszczu! W tym magazynie to już zbyt długo trwało. Chętnie dorzucę parę tysiączków na tę potrzebną świątynię. PS. Bracia drobni, złośliwi w swym mniemaniu antyklerykałowie, ptaszki, surmy i reszta: nie burzcie atmosfery świątecznej. Rozumiem, że gryzie Was coś w środku (Spowiedź Św. - to naprawdę działa) i swoimi małymi uszczypliwościami macie nadzieję choć trochę pogryźć i pomemłać sprawę budowy nowej świątyni w Gorzowie. Ale naprawdę: szkoda waszego czasu. Kościół i tak stanie, bo taka jest wola paru tysięcy ludzi z naszego osiedla, a nie tego czy innego księdza, który dziś jest w Gorzowie, a jutro dekret Biskupa przerzuci go 200 km dalej. On poza trudem i problemami, wyobraźcie sobie tego kościoła na pelcy nie weźmie w nowe miejsce. Ale być może i tam będzie potrzeba zbudowania kolejnego kościoła, i on się tego podejmie. Znam ks. Tomysa. Pobożny, normalny, poukładany ksiądz. Jak zdecydowana ich większość. Wam ma się prawo nie podobać ksiądz, którego nie znacie, możecie kontestować powstanie 14tego kościoła w Gorzowie. Wasze zbójeckie prawo d***kracji. Ale stańcie uczciwie w sumieniu: jesteście katolikami czy juz tylko pustymi bączkami przetwarzającymi jak echo antyklerykalne wykłady GW et consortes. A co do plebani: oczywiście zgoda! Najpierw kościół, a po 5 latach plebania. Przez te 1825 dni księża z tej parafii powinni mieszkać pod gołym niebem albo kątem u sąsiadów (to nawet lepiej, żeby kolejni idioci mieli pożywkę do intelektualnych par excellence rozważań z kim/u kogo śpią księża). TO już nie jest zła wola: trzeba być funkcjonalnym debilem, żeby żądać od bliźnich wyrzeczenia mieszkania. Ale się nie dziwię. Skoro logika formalna jest nieobecna na tych wszystkich PWSZ-etach i innych AWF-ach, to nie dziwota, że potem stada półgłówków banialuki opowiadają. Zjeżyłem się pod koniec, wybaczcie wszyscy uczciwi absolwenci tych 'uczelni'. Ale skoro ktoś podważa sens budowy plebani przed kościołem, to naprawdę, nie widzę innego wytłumaczenia jak radykalnie zła wola lub praktyczny debilizm. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Kościół jak z filmów o Meksyku... 27.12.08, 03:20 "...Ale skoro ktoś podważa sens budowy..." ... koscioła zamiast budowy przytułka, jadłodajni czy noclegowni dla bezdomnych. Kolejny kościół będzie świecił pustkami i walczył o kasę na utrzymanie pustostanu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard I bardzo dobrze... IP: 139.142.51.* 27.12.08, 07:34 Hey , Miasto rosnie... Trzeba duzo nowych ulic, domow , sklepow, szkol, pub-ow...i Kosciolow... To potrzeby spoleczenstwa.. Gratulacje i zyczenia powiodzenia... :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Kościół jak z filmów o Meksyku... IP: *.gorzow.mm.pl 27.12.08, 21:07 Z moich obserwacji wynika, że żaden kościół w Gorzowie nie świeci pustkami, a znalezienie wolnego miejsca siedzącego na Mszy Św, to mistrzostwo świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Propaganda...propaganda... IP: 139.142.51.* 28.12.08, 01:08 Hey, Oczywiscie bujasz...Chyba do Kosciola nie chodzisz by taka propagande siac... Propaganda sukcesu nie dziala.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Kościół jak z filmów o Meksyku... IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 13:48 brakuje widoku frontowego, ale już na widoku bocznym widać, że doklejona jest jakaś elewacja frontowa. ta może być dopiero jak z filmów o meksyku... :) jednak w sumie, chyba bardziej mi się podoba ten kościół w stylu "neoromańskim", od cea stylu "neo-kino-kopernik". ps. w warszawie przy placu narutowicza jest fajny neoromański kościół. dokładnie sto lat temu dobry architekt go zaprojektował i teraz nie można sobie wyobrazić warszawy bez tego kościoła... WARSZAWA_1908 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Nareszcie normalny kościół! IP: *.kam.pl 27.12.08, 09:50 Właśnie takich "zwykłych katolików" jak Ty obawiam się najbardziej. W Twoim wywodzie dostało się GW, PWSZ-owi, AWF-owi, bączkom, idiotom i innym..... Została Ci tylko miłość do samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Nareszcie normalny kościół! IP: *.kam.pl 27.12.08, 09:53 Sorry Bernard, to nie było do Ciebie. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Nareszcie normalny kościół! IP: 139.142.51.* 28.12.08, 01:13 Hey Maria, Taki delikatny kochanie to ja nie jestem... Poza tym, ja wiem co sie w Gorzowie i jego Kosciolach dzieje.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Nareszcie normalny kościół! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 12:15 Oto wreszcie trafił się nam na forum zwykły katolik: 1) "PS. Bracia drobni, złośliwi w swym mniemaniu antyklerykałowie, Rozumiem, że gryzie Was coś w środku" Nie w swym mniemaniu, tylko w Twoim. ;-) 2) "(Spowiedź Św. - to naprawdę działa)" O widzisz, tutaj wypełniasz rolę misyjną jak przystało na całkiem zwykłego katolika ;-) 3) "jesteście katolikami czy juz tylko pustymi bączkam > i > przetwarzającymi jak echo antyklerykalne wykłady GW et consortes." O mój Ty biedny zwykły katoliku, dla Ciebie istnieje tylko dobry, bo katolik i pusty bączek, bo nie-katolik? Buuu, toż to, wybacz, intelektualny niedorozwój! 4) "Ale się nie dziwię. Skoro logika formalna jest nieobecna na tych wszystkich > PWSZ-etach i innych AWF-ach, to nie dziwota, że potem stada półgłówków banialuk > i > opowiadają." Gdybyś był miłośnikiem logiki formalnej, inaczej skonstruowałbyś swoją wypowiedź, i może byłaby wolna od błędów logicznych, a tak... 5) "Ale skoro ktoś podważa sens budowy plebani przed kościołem, to ... praktyczny debilizm." Gratuluję Ci logiki wywodu i szczerze mówiąc, wyglądasz na zwykłego katola, nie katolika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły katolik Normalni katolicy są wśród nas IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 13:10 Gość portalu: Żanna napisała: > Oto wreszcie trafił się nam na forum zwykły katolik Wam?! :) Pośród ateuszy, buddystów czy innych komunistów, trafił się katolik-zjawisko. No faktycznie, ewenement to w Polsce! (chyba, że dla takich Żanien Polską jest tylko to, co leży w granicach GW:) > Gdybyś był miłośnikiem logiki formalnej, inaczej skonstruowałbyś > swoją wypowiedź, i może byłaby wolna od błędów logicznych, a tak... ...widzę ocean możliwości WaćPanny, których nie wykorzystujesz, chyba tylko po to, by podgryźć coś, co wartościowego. Ale nie martw się, wszystko przed Tobą - Nowy Rok Pański, etc :) Może wtedy więcej konkretów, jak choćby ws. rzekomych błędów logicznych, i może więcej merytorycznych odniesień do tematu, a nie tylko dość popularne połajanki na 'katoli'? Stać Cię na więcej, droga Żanno :) > Gratuluję Ci logiki wywodu i szczerze mówiąc, wyglądasz na zwykłego > katola, nie katolika! Może trochę mniej zadęcia, hę? A więcej uśmiechu, panno Żanno? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśćka Żanna logika zwykłego .....ika ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 14:16 "> Wam?! :)" Ano nam, forumowiczom. Lubisz pytać retorycznie. ;-) "Pośród ateuszy, buddystów czy innych komunistów, trafił się katolik- zjawisko." O, to jednak jakieś okruchy dyferencjacyjne? Przed chwilą wszyscy nie-katolicy byli pustymi bączkami, co? ;-) "> ...widzę ocean możliwości WaćPanny, których nie wykorzystujesz, chyba tylko po > to, by podgryźć coś, co wartościowego." Podgryzam regularnie to, co uważam za bezwartościowe. Zwłaszcza bezwartościową architekturę. ;-) "Może wtedy więcej konkretów, jak choćby ws. rzekomych błędów logicznych, i może" Oj, podstawowy to błąd z ignoratio, ale to takie typowe, że aż nudne, gdyby przeanalizować, to i argumentowanie z autorytetu by się znalazło i ad misericordiam. ;-) Reasumując, jak na logika zbyt było afektywnie! ;-) "a nie tylko dość popularne połajanki na 'katoli'" W łajaniu na pewno Cię nie prześcignę, dałeś czadu i liczyłeś na zero reperkusyj? ;-) "Może trochę mniej zadęcia, hę?" Zadąć czasem należy, gorzej z nadęciem! ;-) "A więcej uśmiechu, panno Żanno? :-)" Nie szczędzę go, acz zawsze z lekkim: ;;;;-) btw: czy ja tak młodo wyglądam, że mówią tu do mnie "dziecko" albo "panno"? Ta protekcjonalna aura ! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meryll Re: Normalni katolicy są wśród nas IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 18:01 Twoja seminaryjna logika nakazuje ci wyciągać wniosek, że GW jest piekłem na ziemi? I dlatego nawracasz ogniem na forum GW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 18:58 że GW jest > piekłem na ziemi? > I dlatego nawracasz ogniem na forum GW? ??? Jakie piekło, na jakiej ziemi, jakie nawracanie, jaki ogień. (jakoś tak biblijnie to wyszło) ;-) Nie potrafię odpowiedzieć. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thebird1 Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 27.12.08, 10:45 Martwię się brakiem plebani bo pamietam jak przy budowie kościoła na ten czas klechy wynajmowały mieszkanie . Przypadek -obok mnie . Moja znajoma ,zresztą stara panienka ,bywała w tym mieszkanku celem wspólego wypędzania diabła. Egzorcyzmy były bardzo udane kolezanka uzyskała wiarę w siebie ,poprawił sie humor, cera,zniknął strach przed chłopami. Narzekała na ciasnotę pomieszczeń i nikłe gabaryty stołu. Teraz juz ma mena, a wypędzanie diabła mile wspomina. Tak więec plebania być musi Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 10:53 Wszystkim złośliwcom którym "plebania" kojarzy się z agencją towarzyską lub pustostanem, polecam wycieczkę do parafii Pierwszych Pięciu Męczenników Polskich. Tam dom parafialny tętni życiem przez całą dobę, a mieszkania księży to tylko fragment całego budynku. No ale wy oczywiście wiecie lepiej. Nie jestem religiny ale to co się dzieje w tamtej parafii jest wzorem dla całego kościoła katolickiego. Pod pojęciem "parafii" mam na myśli przede wszystkim świeckich ludzi, a nie księży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.08, 19:39 budrys77 napisał: > Pod pojęciem "parafii" mam na myśli przede > wszystkim świeckich ludzi, a nie księży. to może spodobają ci się zdjęcia pracy dyplomowej na temat projektu kościoła z plebanią? KIRCHE_IM_WESTPARK Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 21:12 Gość portalu: nicelus napisał(a): > to może spodobają ci się zdjęcia pracy dyplomowej na temat projektu kościoła z > plebanią? Oj Nicelus, Nicelus - ja o jednym, Ty o drugim. Zamiast prawić androny wyślij mailem swoje zastrzeżenia do proboszcza i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.08, 23:58 budrys77 napisał: > Oj Nicelus, Nicelus - ja o jednym, Ty o drugim. ty o funkcji, a ja o formie. zamiast prawić androny, obejrzyj wszystkie zdjęcia tej pracy dyplomowej. jest naprawdę dobra. nawigacja jest pod zdjęciem. > Zamiast prawić androny wyślij mailem swoje > zastrzeżenia do proboszcza i po kłopocie. myślisz, że proboszcz by mnie nie zrozumiał? Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 28.12.08, 00:42 Gość portalu: nicelus napisał(a): > myślisz, że proboszcz by mnie nie zrozumiał? Ba, jestem przekonany, że po twoim wykładzie, zamiast kościelnej "dominanty" zbudowałby tory tramwajowe hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 11:11 budrys77 napisał: > > myślisz, że proboszcz by mnie nie zrozumiał? > > Ba, jestem przekonany, że po twoim wykładzie, > zamiast kościelnej "dominanty" > zb udowałby tory tramwajowe hehe. oczywiście pytanie miało być: myślisz, że proboszcz by mnie zrozuniał? jak widzę, co proboszczowie budują, to mam wątpliwości. ty też, jak widzę, nie rozumiesz. dominanta przy kościele ma swoją funkcję, jest więc potrzebna i jak najbardziej pasuje. natomiast dominanta w przeznaczonej na komunikację przestrzeni publicznej, dla której to dominanty później się wymyśla jakąś funkcję, jest głupotą. może gdzieś na rondzie w parku by tak nie przeszkadzała, jednak tu mamy wąskie gardło przeprawy mostowej i newralgiczny punkt w centrum miasta. gorzowska dominanta, jest znakomitym przykładem dla studentów architektury, pokazującym jak jednym obiektem można spieprzyć całe miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
surma_bojowa Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 28.12.08, 12:08 Gość portalu: nicelus napisał(a): > dominanta przy kościele ma swoją funkcję, jest > więc potrzebna i jak najbardziej pasuje. Hm, jest cała masa kościołów bezwieżowych, więc nie jest to chyba niezbędny element. > ...natomiast dominanta w przeznaczonej na komunikację przestrzeni > publicznej, dla której to dominanty później się wymyśla < jakąś funkcję, jest głupotą. Tutaj pełna zgoda. Pomijając fakt, że pająk na rondzie jest zwyczajnie brzydki, przesłonił on widok od strony śródmieścia na Nova Park. Kolejnymi nonsensami jest wybudowanie podziemnej, a więc drogiej galerii handlowej w miejscu, gdzie sklepy nie będą miały szansy wytrzymać konkurencję z tymi, które znajda się w Nova Parku, a także zaniechanie utworzenia przejścia podziemnego przez ul. Przemysłową, w kierunku na spichlerz. Przy innych okazjach pisano już o tym, że całość na wieki wieków zablokowała możliwość poprowadzenia linii tramwajowej na Zawarcie, potrzebą rewitalizacji którego Prezio ponoć przemożnie odczuwa. Ale wracając do projektu kościoła na Niemcewicza - jest on pod każdym względem tak okropny, że należałoby stworzyć zupełnie nowy, a nie "uzgadniać z miastem szczegóły wieży". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 14:32 surma_bojowa napisał: > > dominanta przy kościele ma swoją funkcję, jest > > więc potrzebna i jak najbardziej pasuje. > > Hm, jest cała masa kościołów bezwieżowych, > więc nie jest to chyba niezbędny element. wieża jest bardzo potrzebna, gdyż służy jako miejsce na dzwony i jest wyróżnikiem dla kościóła z otaczającej zabudowy. jest dobrze, jeżeli kościoły i ratusze mają wieże, bo wtedy miasto nie jest monotonne. konieczna jednak wieża nie jest. może być osobna dzwonnica. natomiast jeżeli parafia biedna, to można dzwony postawić obok kościoła. można też kościół zamiast z cegły budować z kamienia polnego. takie oszczędne rozwiązanie bez wieży jest na przykład w lubieniu w gminie ośno lubuskie powiat słubice... myślałem, że gorzów mierzy trochę wyżej, niż popegerowska wieś. LUBIEń_GMINA_OśNO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus a na przykład w stolicy brazyli ... IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 21:17 ... dzwonnica stoi obok katedry. KATEDRA_I_DZWONNICA WNęTRZE_KATEDRY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus ps. nie wiem cza was uczyli, ... IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 22:00 ... że katedra to jest taki stołek dla biskupa, tylko że łacinie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: a na przykład w stolicy brazyli ... 29.12.08, 23:45 "...dzwonnica stoi obok katedry..." ... jakaś niedoróba! Albo kasy nie starczyło na podnośnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 12:21 nicelus, te rzeczy, które pokazujesz, sa naprawdę dobre. Tylko zapominasz, że większość mieszkańców tego miasta jest przywiązana do rzekomej "tradycji", które to pojęcie często jest synonimem tandety już na poziomie projektu, o wykonaniu nie wspominając. Szkoda! Ale: pokazuj, proszę, może chociaż niektórym poszerzy się zdziebko ich "tradycyjny" horyzont! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
real_marek Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 12:51 To wygląda jeszcze gorzej niż bloki Nuckowskiego!!! Czy ktoś może to zablokować? Kiedyś romańskie, czy gotyckie katedry były arcydziełami sztuki i cudami ówczesnej techniki. A to to po prostu jakiś bełkot na temat nie wiadomo czego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.08, 20:03 real_marek napisał: > A to to po prostu jakiś bełkot > na temat nie wiadomo czego. podobnie jak most staromiejski z dominantą, tak i ten kościół jest zaprojektowany w gorzowskim stylu pseudohistorycznym. kościół posiada charakterystyczne dla gorzowa elementy. na górze dominanty złoci się dzwon pokoju. na elewacjach szał okrągłych okien, a la sierakowski. jeżeli chodzi o konstrukcję, to przekrycie 800 m kw. (ok. 27 x 30 m) aż trzema nawami znakomicie obrazuje prymitywizm techniczny podzielonogórskiej wsi bez wyższej uczelni. projekt znakomicie pasuje do otoczenia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 21:33 "... przekrycie 800 m kw. (ok. 27 x 30 m) aż trzema nawami znakomicie..." ...pokazuje twój bełkot... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 00:12 e_werty napisał: > ...pokazuje twój bełkot... tym razem masz rację. :) chodziło mi o to, że jest to mały kościół. dawniej robiono w takim kościele trzy nawy, to znaczy dwa rzędy słupów. obecnie są możliwości techniczne, aby przekryć tej wielkości powierzchnie bez słupów. słupy przeszkadzają we wnętrzu kościoła. doświetlić też można inaczej niż, jak dawniej robiono, nad bocznymi nawami. KATEDRA_W_EVRY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: już starożytni ... IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 11:21 ps. rzymianie przed narodzeniem chrystusa wznieśli z kamienia panteon o średnicy 44 metrów, to jest o powierzchni ok. 1.500 m kw., bez słupów. co prawda michał anioł zrobił trzy nawy w świątyni watykańskiej, ale ona ma 15.000 m kw. i mieści 60.000 ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 12:24 "real_marek napisał: > To wygląda jeszcze gorzej niż bloki Nuckowskiego!!! Czy ktoś może to > zablokować?" marku realny, bloki Nuckowskiego Ci się nie, a znów blokować chcesz? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.tktelekom.pl 27.12.08, 13:26 Tu nie chodzi o to żeby kościół był piękny. Ma być wielki aby jak najwięcej ludzi w nim się zmieściło i na tace kasiorę swoją rzucało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiKo Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 27.12.08, 20:17 tyle tysięcy ludzi tam zamieszka i tylko jeden kośćiół.Aż strach pomyśleć czy ten biedny ksiądz to udzwignie? Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 21:39 "...czy ten biedny ksiądz to udzwignie?" ... parafianie litościwie bilonu nie będą wrzucać na tacę - a ze skarbonek to klecha jakoś podniesie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.08, 20:20 aaa napisał: > Ma być wielki ... XX wiek FRANKFURT_1954 BERLIN_1963 EVRY_1995 XXI wiek GORZóW_2010 oj, będzie wielki! :) Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 21:16 Gość portalu: nicelus napisał(a): > oj, będzie wielki! > :) Kiedy tak jak w Niemczech więcej ludzi zacznie chodzić do meczetów, to i kościoły w Gorzowie będą miejsze heheh. Odpowiedz Link Zgłoś
real_marek Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 27.12.08, 23:25 Dzięki za ciekawe ilustracje, może parafianie zobaczą jak może być, a jak będzie za ich pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 01:32 real_marek napisał: > Dzięki za ciekawe ilustracje, ... najciekawsze przykłady to są te, które pokazują że interesująca architektura nie musi być oderwana od tradycji regionu, jak na przykład kościół w pobliżu mogno w szwajcarii: static.panoramio.com/photos/original/4424589.jpg static.panoramio.com/photos/original/359324.jpg static.panoramio.com/photos/original/5234447.jpg > ... może parafianie zobaczą jak może być, > a jak będzie za ich pieniądze. pomijając wielkie katedry i przypadki wyjątkowe, to teraz zwykłe kościoły, od hiszpanii po austrię, się buduje tanio, lekko, łatwo i przyjemnie. na przykład wiedeń: www.wien.gv.at/stadtentwicklung/architektur/wien/images/ocwirkg-kirche2-b.jpg gdyby parafianie mnie pytali o zdanie, to bym im radził żeby szczególną uwagę zwrócili na nastrój wnętrza. oto ładny przykład, okrągłych okienek, też z wiednia: www.wien.gv.at/stadtentwicklung/architektur/wien/images/tesar-b.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
real_marek Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 28.12.08, 01:45 Super, szczególnie ocwirkg-kirche, toż to technika budowy salonu samochodowego, i rzeczywiście tanio i przyjemnie. Nie musi być przecież zaraz Le Corbusier, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 11:37 kiedyś znany polski architekt wrócił ze stażu na zachodzie i polscy konstruktorzy zaczęli go wypytywać: "jak tam liczą?". on zgodnie z prawdą od odpowiadał: "liczą przede wszystkim pieniądze." za ten kościół muszą zapłacić parafianie. budynek musi być funkcjonalny i niedrogi. Odpowiedz Link Zgłoś
real_marek Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 28.12.08, 12:59 Ale może też być piękny. To zrealizowany projekt naszego rodaka Macieja Nowickiego w USA pokazuje jak można przykryć dachem dużą powierzchnię www.ncstatefair.org/dorton.htm No ale w gorzowskiej bibliotece projektant nie potrafił uniknąć wstawienia kilku betonowych słupów do sali konferencyjnej, dobrze choć, że w Heliosie ich nie ma. Ciekawe, mieli inny program studiów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 13:24 pierwszy spawany most, dorton arena, supersam w warszawie, spodek w katowicach, świadczą o wyjątkowej w skali światowej odwadze i kreatywności polskich inżynierów... gdzie oni teraz są? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.08, 21:44 Gratuluje rzeczowej dyskusji. Fajne przykłady. Dobra robota! pozdrawiam P.S. Jak "uświadomić" ten... gorzowski "zaścianek projektowy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 23:22 > "Jak "uświadomić" ten... gorzowski "zaścianek projektowy"?" My się staramy, bardzo, "uświadamiać", ale potrzebne nam wsparcie fachowców. Mógłbyś wpadać. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.08, 01:50 Żanno, My to możemy... wesprzeć się wzajemnie:) Tutaj potrzebna jest instytucja! Np. LOIA, SARP. Wymuszać konkursy, konkursy i jeszcze raz konkursy. Tak jak w innych miastach, gdzie wygrywa pomysł, a nie lokalna sitwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 21:26 Gość portalu: architekt napisał(a): "My to możemy... wesprzeć się wzajemnie:) Tutaj potrzebna jest instytucja!" Dobrze, powołajmy TOPP [Towarzystwo Ochrony Przestrzeni Publicznej] albo TOPD [Tow. Ochr. Przed Dominantami] ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 23:23 architekt napisał: > Wymuszać konkursy, konkursy i jeszcze raz konkursy. > Tak jak w innych miastach, gdzie wygrywa pomysł, > a nie lokalna sitwa. czy wysyłają dobrzy architekci prace na konkursy tam gdzie wygrywa lokalna sitwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 15:08 architekt napisał: > Jak "uświadomić" ten... gorzowski "zaścianek projektowy"? wystarczyłoby paru dobrych architektów z zewnątrz. kilkoma dobrymi przykładami w gorzowie podnieśliby trochę wyżej poprzeczkę jakości projektowania. jednak dobry architekt nie ma w gorzowie szans na wybudowanie czegokolwiek. prezio pogonił z gorzowa nawet słynnych profesorów ortner&ortner, którzy np. w wiedniu zaprojektowali cały kwartał zabudowy miejskiej skupiający muzea sztuki różnych kultur, tak zwane mq. <a href"http://www.ortner.at/mq1.html">MQ_ORTNER&ORTNER</a> <a href"http://www.cupix.at/p_muq01fs.html">MQ_INTERAKTYWNIE</a> ps. interaktywna panorama wymaga pare sekund na załadowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: linki jeszcze raz. IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.08, 15:24 MQ_ORTNER&ORTNER MQ_INTERAKTYWNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 13:48 dawniej architektura kościelna wyróżniała się bogactwem. taka była strategia przetrwania w tamtych czasach. czasy się zmieniły. kościół nie może już konkurować bogactwem i teraz nie ma już takiej potrzeby. kościół może wyodrębniać się z betonowej pustyni inną architekturą. na przykład jak w wiedniu - zewnątrz kontrast elewacji, a wewnątrz specyficzny ciepły klimat.. www.rockwool.dk/sw94230.asp Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza 29.12.08, 14:38 "...zewnątrz kontrast elewacji, a wewnątrz specyficzny ciepły klimat.." ... boska serwerownia! Podoba mi się! e-maile wysyłane do Boga gromadzone są na tym serwerze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiro Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 29.12.08, 14:41 ty borysie jak zawsze na nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meryll Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 17:59 thebird1 napisał: >>Kosciół bez plebani<< No, co ty?! Najpierw księżulo zaczął od plebanii! Kończy budować taką willę że chyba planują przeniesienie biskupa z powrotem, a że stara plebania niezgorsza przy ciągle nieistniejącym kościele to teraz będą dwie plebanie! Od przybytku księżowska głowa nie boli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ruszy budowa świątyni przy ul. Niemcewicza IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 20:56 meryll napisał: > Od przybytku księżowska głowa nie boli! ale widać, że ciebie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Cofnięcie o 1000 lat myśli projektowej! IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.08, 20:55 Gdzie ukrył się autor tego "projektu roku 2008"?! Romanizm to wiek X, Neoromanizm XIX,a teraz Gorzów wiek XXI :)))) Etyka architekta nakazuje - "Nie mam pomysłu, nie projektuję" Niskie wynagrodzenie lub tzw "trudny inwestor", też nie usprawiedliwia takiego traktowania publicznej przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś