Dodaj do ulubionych

pozyjonowanie UZ

12.01.09, 12:53
prasowka z zielonogórskiej strony gazety: „Nie ma tu prawa, medycyny
ani psychologii. To jednak uczelnia klasy "B" - narzekają
zielonogórscy licealiści. Niestety, podobne zdanie o poziomie
naszego uniwersytetu mają także dyrektorzy ogólniaków...”
howgh

Obserwuj wątek
    • redcloud pozycjonowanie UZ 12.01.09, 12:55
      prasowka z zielonogórskiej strony gazety: „Nie ma tu prawa, medycyny
      ani psychologii. To jednak uczelnia klasy "B" - narzekają
      zielonogórscy licealiści. Niestety, podobne zdanie o poziomie
      naszego uniwersytetu mają także dyrektorzy ogólniaków...”
      howgh
      • calama Re: pozycjonowanie UZ 12.01.09, 13:01
        uffffff
        a już myślałam, że to przez jonę ;)
        • Gość: nicelus Re: pozycjonowanie UZ IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.09, 20:44
          calama napisała:

> uffffff
          > a już myślałam, że to przez jonę ;)

a ja myślałem, że tu będzie o jonie w kontekście pozycji.

jak tam powtórka z fizyki? mam mały problem fizyczny. chodzi o pojazd napędzany
          wyłącznie wiatrem. pojazd bez żadnych akumulatorów, kondensatorów i kół
          zamachowych i.t.p., tylko po prostu napędzany wiatrem.

pytanie brzmi: czy jest możliwe zbudowanie pojazdu poruszającego się szybciej
          niż wiatr który go napędza?

• zetkaf Re: pozycjonowanie UZ 13.01.09, 00:17
            > pytanie brzmi: czy jest możliwe zbudowanie pojazdu poruszającego
            się szybciej
            > niż wiatr który go napędza?

Odpowiedz masz w watku o wierze ;)
            Bo wiara czyni cuda, a klamstwo powtarzane 100 razy staje sie
            prawda ;)
            PS. tam nie dodalem o pompach ciepla - moze to pozornie wbrew prawom
            termodynamiki, ale z zimnego zabiera sie cieplo, zeby zrobic jeszcze
            zimniejsze, a cieplo oddaje sie cieplemu, zeby sie podgrzal ;)
            Tak wiec majac kostke lodu mozesz podgrzac garnek wrzatku o jeszcze
            cwierc stopnia ;)
            • Gość: nicelus Re: pozycjonowanie UZ IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.09, 02:02
              zetkaf napisał:

> Odpowiedz masz w watku o wierze ;)

nie zrozumiałem twojej odpowiedzi. możesz trochę uściślić? poczekamy trochę na
              calamę, żeby jej nie pozbawiać rozrywki. dlatego prawidłową odpowiedź podam
              trochę później.

> Bo wiara czyni cuda, ...

to nie żadne cuda, tylko podstawy fizyki.

• e_werty Re: pozycjonowanie UZ 13.01.09, 02:17
            "...szybciej niż wiatr który go napędza?"

... (już to pisalem w watku o wierze) - halsująca żaglówka płynie
            szybciej niż napędzajacy ja wiatr...
            • Gość: nicelus Re: pozycjonowanie UZ IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.09, 02:57
              e_werty napisał:

> "...szybciej niż wiatr który go napędza?"
              >
              > ... (już to pisalem w watku o wierze) - halsująca żaglówka płynie
              > szybciej niż napędzajacy ja wiatr...

halsująca żaglówka płynie z dużo mniejszą prędkością niż prędkość wiatru. żaden
              żaglowiec, nawet płynąc z wiatrem pod pełnymi żaglami nie płynie z większą
              prędkością niż prędkość wiatru.

żeby calamie dać szansę pomyślenia nad odpowiedzią, to teraz napiszę odpowiedź,
              ale tylko na tym drugim wątku, na tym o wierze.

• Gość: nicelus taka łatwa zagadka ... IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.09, 18:42
      podczas rozpoczęcia roku szkolnego dyrektor szkoły zobaczył w pierwszej ławce
      dwóch identycznych chłopców.
      - jesteście bliźniakami? spytał dyrektor.
      - nie! chórem odpowiedzieli chłopcy.
      dyrektor spojrzał w dokumenty. urodzeni tego samego dnia i mają tych samych
      rodziców. jak to możliwe?

• e_werty Re: taka łatwa zagadka ... 13.01.09, 19:19
        To był dwuosobowy chór gospel "Sulecin Songs"...
        • Gość: nicelus Re: taka łatwa zagadka ... IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.09, 19:49
          to nie był chór. poza tym teraz chóry śpiewają w rzepinie, a nie w sulęcinie.

rzepin.net/news/1200/107/Poznanski-Chor-Chlopiecy-wystapil-w-Rzepinie/

• Gość: nicelus Re: taka łatwa zagadka ... IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.09, 01:10
            rozwiązanie łatwej zagadki. to były trojaczki. trzeci był w innej klasie.
            :)

• e_werty Re: taka łatwa zagadka ... 14.01.09, 01:46
              To były pięcioraczki - trzy zostały w domu bo dostały sraczki...
              • Gość: nicelus Re: taka łatwa zagadka ... IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.09, 01:49
                prawda, że łatwa?
                • e_werty Re: taka łatwa zagadka ... 15.01.09, 02:06
                  Nie cierpię zagadek! A własciwie ich rozwiązywania!

Taka rywalizacja to przedsionek piekła wyścigu szczurów.

Egzaminujący rozwiązanie zagadek musi mieć coś z psychopaty! "Zabij
                  gorszego"!!! On nie rozwiązal zagadki! Jest głupszy i niegodny
                  zycia! Ty jesteś mądrzejszy i masz prawo do zabicia go!"...

To początkowa faza rasizmu!
                  • Gość: nicelus początkowa faza rasizmu? ... IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.09, 02:15
                    e_werty napisał:

> To początkowa faza rasizmu!

ja lubię zagadki. dla mnie to zabawa. jak usłyszę jakąś fajną, to się za
                    wszystkimi podzielę. ze wszystkimi bez względu na rasę.
                    • e_werty Re: początkowa faza rasizmu? ... 15.01.09, 02:20
                      "...ja lubię zagadki. dla mnie to zabawa..."

... dla sadysty ulubione zabawy sprawiaja mu radochę...
                      • Gość: nicelus Re: zagadki s/m? ... IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.09, 07:20
                        e_werty napisał:

> "...ja lubię zagadki. dla mnie to zabawa..."
                        >
                        > ... dla sadysty ulubione zabawy sprawiaja mu radochę...

zagadki odpowiednie dla sadystów i zagadki odpowiednie dla masochistów?... o
                        takiej systematyce jeszcze nie myślałem...
                        ;)
                        • Gość: nicelus kolejny problem fizyczny ... IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.09, 19:04
                          na pytanie: czy jest możliwe zbudowanie pojazdu poruszającego się szybciej niż
                          wiatr który go napędza? - można uznać, że prawidłowo odpowiedział zetkaf.
                          kolejne podobne pytanie:

czy jest możliwe zbudowanie pojazdu napędzanego wyłącznie wiatrem i
                          poruszającego się pod wiatr który go napędza?

ps. chodzi o ciągły ruch dokładnie pod wiatr, a nie zygzakiem, jak halsująca
                          żaglówka.

• Gość: nicelus problem fizyczny - odpowiedz: IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.09, 15:54
                            czy można zbudować pojazd napędzany wyłącznie wiatrem i poruszający się w sposób
                            ciągły w kierunku dokładnie pod wiatr?

można. również tego żadne prawo fizyki nie zabrania. taki pojazd został
                            skonstruowany, o ile dobrze pamiętam, w 1958 roku. teraz, po poprzedniej
                            zagadce, zasada konstrukcji chyba jest już dla wszystkich prosta?

• Gość: nicelus "zacznij liczyć ... IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.09, 22:26
                        ... dołącz do zespołu".

na początek udowodnij, że wszystkie cztery punkty styczne przestrzennego
                        czworoboku opisanego na kuli leżą na jednej płaszczyźnie.

• Gość: nicelus czy to jest antysemickie zadanie? IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.09, 14:12
                          powyższe zadanie pochodzi z moskiewskiego państwowego uniwersytetu. tanya
                          khovanova, biorąca gościnnie udział w programie użytkowej matematyki
                          komputerowej na uniwersytecie princeton, przedstawiła całą listę takich zadań w
                          ten sposób:

>> Wydział Matematyczny Moskiewskiego Państwowego Uniwersytetu, najbardziej
                          renomowany wydział matematyczny w Rosji, próbował wtedy (1975) aktywnie,
                          żydowskich studentów (i innych niepożądanych) na egzaminie wstępnym obciąć.
                          Jedna z metod polegała na tym, że niepożądanym studentom zadawano na ustnym
                          egzaminie szczególne zadania. Te matematyczne problemy były starannie
                          opracowywane. Miały proste rozwiązanie (tym sposobem wydział mógł wyeliminować
                          skandale), ale nie było łatwo je znaleźć. Wszyscy studenci, którzy rozwiązania
                          nie znaleźli, mogli być łatwo obcięci; system był skuteczną metodą kontrolowania
                          przyjęć. Problemy te były nazwane nieformalnie "trumny". <<

• Gość: nicelus Re: czy to jest antysemickie zadanie? IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.09, 19:39
                            jak go pisałem, wydawało mi się łatwe. jeszcze wtedy nie wiedziałem, że to jest
                            "trumna". jeżeli ktoś się poczuł urażony, to przepraszam.
                      • Gość: nicelus problem dla początkujących ... IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.09, 18:52
                        taternik wchodził na szczyt przez cały dzień w poniedziałek, natomiast przez
                        cały dzień we wtorek schodził z tego szczytu. należy udowodnić, że istnieje
                        dokładny czas na zegarze, w którym zarówno w poniedziałek, jak i we wtorek,
                        taternik był dokładnie na tej samej wysokości.
                        • Gość: nicelus Re: rozwiązanie problemu IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.09, 02:41
                          na jednym układzie współrzędnych rysujemy dwa wykresy, wchodzenia i schodzenia.
                          na osi pionowej oznaczamy wysokość szczytu 1H, na osi poziomej oznaczamy czas 1D
                          (dzień). rysujemy dowolne dwie krzywe, poniedziałkową i wtorkową. krzywe muszą
                          się gdzieś przeciąć.

ps. teraz problem zegarka z jednakowymi wskazówkami nie powinien sprawiać kłopotu.
                  • Gość: nicelus Re: taka łatwa zagadka ... IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.09, 00:17
                    e_werty napisał:

> Nie cierpię zagadek!

"zacznij liczyć. dołącz do zespołu."
                    ;)
                • Gość: meryll Re: taka łatwa zagadka ... IP: *.gprs.plus.pl 23.01.09, 22:34

> prawda, że łatwa?
                  Sraczka nie jest łatwa~!
                  • Gość: nicelus Re: taka łatwa zagadka ... IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.09, 23:11
                    meryll napisał:

> Sraczka nie jest łatwa~!

i odwadnia.
                    weź jakieś lekarstwo.
                  • Gość: nicelus Re: taka łatwa zagadka ... IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.09, 02:51
                    meryll napisał:

a co z matematyką?
                  • Gość: nicelus Re: taka łatwa zagadka ... IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.09, 22:47
                    meryll napisał:

kiedyś w gorzowie mieszkał jeden matematyk. niedawno odsłonięto tablicę pamiątkową.
    • Gość: nicelus pytanie do dyrektorów ogólniaków. IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.09, 02:08
      na klasówce z matematyki było równanie:

x do potęgi x do potęgi x ... i.t.d. = 2

uczniowie bez problemu rozwiązali równanie i dali prawidłową odpowiedź, że x =
      pierwiastek z 2, ale jeden z uczniów zauważył, że gdyby równanie było:

x do potęgi x do potęgi x ... i.t.d. = 4

to prawidłowa odpowiedź byłaby również x = pierwiastek z 2

więc w związku z tym mam pytanie:

pierwiastek z dwóch podniesiony do potęgi pierwiastek z dwóch podniesiony do
      potęgi pierwiastek z dwóch ... i.t.d = 2 czy 4?

• Gość: nicelus Re: pytanie do dyrektorów ogólniaków. IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.09, 21:30
        może któryś maturzysta wie?
        • Gość: meryll dwa cztery IP: *.gprs.plus.pl 23.01.09, 22:39
          Czyli dwa kaczory mogą się zmienić w cztery kaczory? Nicelus, twoje
          marzenia mogą być jednak przykre...
          • Gość: nicelus Re: rozwiązanie IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.09, 13:32
            meryll napisał:

> Czyli dwa kaczory mogą się zmienić w cztery kaczory?

mogą. funkcja jest tzw. "skacząca", więc oba wyniki są poprawne.
    • Gość: nicelus dwa pytania do maturzystów ... IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.09, 18:19
      1. potraficie udowodnić, że wszystkie cztery punkty styczne z kulą
      przestrzennego czworoboku opisanego na kuli leżą na jednej płaszczyźnie?

2. zegarmistrz nie miał różnych długości, więc założył do zegarka dwie jednakowe
      wskazówki. ile razy w ciągu doby nie będzie można na podstawie tego zegarka
      określić czasu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka