Dodaj do ulubionych

Wygląd, kobiecość po porodzie...

15.02.14, 20:24
Nie wiem, gdzie poruszyć taki temat więc pomyślałam że forum pełne młodych mam będzie dobrym miejscem. Dziewczyny, jak czujecie się z własnymi ciałami, z wyglądem po urodzeniu dzieci? Ja muszę przyznać, że fatalnie sad
Trzy miesiące temu urodziłam córeczkę. Liczyłam się z tym, że ciąża i poród zmienią moje ciało, ale nie myślałam że będzie aż tak źle, istne spustoszenie... Nie przytyłam dużo w ciąży, mimo to porobiły mi się okropne rozstępy. Całe uda, pupę,brzuch, piersi mam w okropnych, czerwonych pręgach, kiedy widzę się w lustrze nagą mam ochotę płakać. Do tego cellulit i brązowa, sucha skóra na brzuchu, który właściwie przypomina pomarszczony worek sad Piersi, dawniej małe i jędrne teraz urosły mi do ogromnych rozmiarów (karmię piersią), porobiły się na nich rozstępy, wiem już że po karmieniu będę miała zamiast nich uszy jamnika... Poza tymi kosmetycznymi zmianami poród poczynił spore szkody "tam" - nie będę się rozpisywać, ale moje krocze wygląda po porostu okropnie, mam tam nadal wielką dziurę, wstydzę się pokazać mężowi więc nawet nie wiem, jak z "funkcjonalnością", ale nawet sama badając się mogę powiedzieć, że jest po prostu luźno... Do tego hemoroidy, które widać gołym okiem... Ech, szkoda gadać. Wiem, że część z tych zmian się cofnie, nad niektórymi mogę popracować ale póki co jestem załamana. Przed ciążą bardzo o siebie dbałam, powiem nieskromnie że byłam dumna ze swojego ciała, cieszyłam się z seksu, a teraz wstydzę się przed mężem rozebrać, ciągle wymyślam wymówki... jak długo tak można? uncertain
Nasze dziecko było planowane i wyczekiwane i kocham je nad życie, ale szczerze mówiąc gdybym była świadoma że ciąża aż tak mnie zmieni to chyba wstrzymałabym się jeszcze kilka lat. Czuję się jak zużyty materiał który spełnił swoją rolę i już do niczego nie jest potrzebny sad
Obserwuj wątek
    • zoja86 Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 15.02.14, 20:45
      Ja miałam to szczęście, że dużo się nie zmieniło - pozostało mi tylko 5 kg do wagi wyjściowej, zero cellulitu. Rozstępy pojawiły się w trakcie parcia na biodrach, ale są niewielkie, ledwo widoczne. W ciąży przytyłam 20 kg - pierwsze 3 miesiące schudłam 5 kg, a później miałam ogromny apetyt. Na razie nic nie robię, żeby zrzucić, ale waga sama maleje, z tym że w żółwiowym tempie smile Jedyne co mi przeszkadza to brzuszek, muszę go jakoś spalić. Krocze w porządku, miałam fajną położną wink

Ogólnie rzecz biorąc to jestem zadowolona z tego jak wyglądam, szczególnie fajnie mi z większymi piersiami (te sprzed ciąży nie były wielkich rozmiarów). Po zakończeniu karmienia planujemy kolejnego potomka, tak więc znowu będą fajne, a jeśli po ciążach i karmieniach będą niefajne, to zawsze można sobie co nieco podciągnąć jak się ktoś źle z tym czuje wink

Tobie radzę spojrzeć na siebie trochę łaskawszym okiem smile
    • giba116 Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 15.02.14, 21:09
      Mnie najbardziej dobijaja rozstepy na nogach. Mogę zapomnieć o spódnicy czy sukience latem, na basenie jak najszybciej wchodzę do wody, żeby nikt tego nie widział. Są naprawde widoczne i to na dużej powierzchni. Nie stać mnie póki co na laser za kilka tysięcy zł.
      Rozstepy na brzuchu trochę zbledly ale też są, choć już nie tak widoczne jak tuż po porodzie.
      Do wagi sprzed porodu wróciłam po 8 miesiącach. Ale flak na brzuchu jeszcze jest. Trochę cwicze ale to jeszcze nie to.
    • kangoorol Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 15.02.14, 22:06
      Wspolczuje Wam dziewczyny tych rozstepow bo ja nie mam nawet pol ryski mimo ze ciaza dosc pozna. Przytylam 14kg, teraz po pol roku zostaly 2kg. Cala ciaze smarowalam sie 2x dziennie dobrym kremem na rozstepy i nie wiem czy to pomoglo ale nie mam ani sladu. Hemoroidy byly ale sie wchlonely. Krocze reperowali mi 3h na sali operacyjnej i wyglada lepiej niz przed. Piersi byly male, teraz sa pelne, a co bedzie potem nie wie nikt. Jedyne nad czym musze popracowsc to brzuch bo czasem strasznie mi go wywala - czyli brzuszki! podsumowujac nie moge narzekac wink
    • 25monique Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 15.02.14, 22:16
      Ja miałam to szczęście ze dużo nie przytyłam. Teraz minęło 4.5 miesiąca i pozostało mi do zrzucenia z 2kg z brzuszka który pozostał z lekka wypukły. Rozstępów na szczęście nie miałam. Moze to zasługa bio-oil ktore używałam w ciąży 2xdziennie, a moze tylko szczęście, nie wiem. Tak czy inaczej na istniejące rozstępy również polecam bio-oil. Cwiczenia mięśni Kugla też polecam. Wszystko wróci do normy.. powodzenia.. Porozmawiaj z mężem, na pewno nie jest tak źle jak to sama oceniasz.
    • baba_niejaga Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 15.02.14, 22:30
      Daj sobie czas i wyluzuj. To dopiero 3 miesiące. Wiem, że net jest pełen idealnych mam, które z porodówki wychodziły zgrabniejsze niż przed ciążą i uczyły Chodakowską, jak ćwiczyć. Ja na ulicach widzę ich totalne przeciwieństwa, sama czułam się tak, jak Ty chociaż teraz siebie nie rozumiem.
      Dbaj o siebie i bądź dla siebie dobra. Twój organizm potrzebuje regeneracji, a nie przygnębienia i stresu.

• iziula1 Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 15.02.14, 22:31
      Czy ćwiczyłas w czasie ciąży? Mięśnie kegla ?

Zacznij ćwiczyć. Nawet pod czas karmienia napinaj mięsnie brzucha, mięsnie zwieraczy, mięśnie pochwy.
      Na brzuch stosuj kremy p/rozstępom i ćwicz brzuszki.
      Pomału wrócisz do siebie. Rozstępy zbledną, brzuch się schowa a mięśnie odzyskają sprężystość.

Ja mam 40 lat, 3 ciąże, 3 porody SN. W każdej ciązy ćwiczyłam - szczęgólnie mięśnie kegla, dolne partie. Rozstępów nie mam, brzuch ok, do wagi wyjściowej zostało mi 3,5 kg. Życie seksualne bez zmian-czyli świetnie.

Powtórze tylko za którąś z dziewczyn-spójrz na siebie łaskawszym okiem. Widzisz tylko swoje "wady". Jak zaczniesz nad soba pracować poczujesz się lepiej.
      Co do męża. Załóż na noc jakąs fikuśną bielizne. Nawet sportowa koszulka czy top + skąpe majteczki będzie seksi. Ty coś ukryjesz a mąż będzie zachwycony.
    • tankky Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 15.02.14, 23:26
      Ja przytyłam w ciąży 35 kg! big_grin Właśnie tydzień temu zrzuciłam wszystko i nadal chudnę tongue_out Od porodu minęło 7 miesięcy. Rozstępy mam od pach po kolana tongue_out Ale już prawie ich nie widać.Mimo, że tak dużo przytyłam to skóra ładnie się wchłania i nic mi nie wisi, ale do tego codziennie ćwiczę. Trzeba się wziąć za siebie i tyle. W dodatku połowa włosów mi z głowy wypadła tongue_out big_grin Ale myślę, że odrosną. 3 miesiące po porodzie czułam się jak Ty. Ale zapewniam Cię, że z czasem 1. przyzwyczaisz się 2. wszystko się będzie cofało i poprawiało.
    • mika_p Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 16.02.14, 00:28
      Bądź eko smile Ekologiczna i ekonomiczna, oszczędzaj prąd, seks uprawiaj przy zgaszonym świetle, jak się wstydzisz. Mąz cię kocha i na pewno mu zależy na seksie z tobą, ukochaną kobietą, z którą tworzy związek. A po seksie samoocena ci wzrosnie.
      Tylko zaopatrzcie sie w żel nawilżający, hormony wydzielane podczas laktacji mogą powodować suchośc w pochwie.
      Szybciutko z tym seksem, bo w 4., 5. miesiącu dzieci zazwyczaj zaczynają się częściej budzić (nawet, jesli nie śpią rewwelacyjnie wcześniej).

I nie myśl, że chętnie byś cofnęła czas i poczekała z ciążą kilka lat. Za kilka lat mogłoby być trudniej zajść, ciąża mogłaby być trudniejsza.
      A teraz jestes młodsza niż za kilka lat i prędzej dojdziesz do formy.
      Nie mozna całe życie miec ciała 20-latki.

A piersiom kup dobry stanik smile
    • mmajcka Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 16.02.14, 01:26
      Doskonale Cie rozumiem!! Nie mialam tyle szczescia co Forumki i nie udalo mi sie zrzucic ciazowych kilogramow. Co prawda nigdy nie bylam szczupla ale teraz najgorszy jest wlasnie zwisajacy, bezksztaltny brzuch. A co mnie najbardziej smuci to piersi wlasnie. Jak to super ujelas "uszy jamnika"!!! Kurcze, zawsze przynajmniej cycki mialam fajne. Moze troche za duze jak na moj gust, ale okragle i sterczace. A teraz nadaja sie tylko do karmienia a nie na zachete dla meza sad Czy po zakonczeniu karmienia one sie jakos zmniejsza? "Tam" chyba juz doszlam do siebie, choc na poczatku bylam przerazona kazda wizyta w toalecie. Teraz musze cwiczyc miesnie Kegla, bo niestety zdarzaja mi sie niefajne niespodzianki np przy kichaniu sad Wiem, ze Wasza rada to cwiczyc, cwiczyc, uwazac co sie je i jeszcze raz cwiczyc, ale jak ja poloze wreszcie Mloda do spania to musze posprzatac, pozmywac czasem ugotowac cos a w miedzy czasie leciec do pokoju i podac cyca, bo wlasnie sie Mlode przebudzilo i albo padam albo po prostu juz zostaje w lozku bo mi sie przysnie...
      • gruszkowa.mama Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 16.02.14, 09:52
        Nie ma wyjscia, trzeba sie brac za siebie i to juz, zanim dziecko nie stanie sie bardziej mobilne. Dodam jeszcze, ze forumki siedza na forach i pisza to co chca, a jak jest w rzeczywistosci z ich cialami to tylko one wiedza smile autorka byla szczera i nie wstydzila sie przyznac i super! A teraz szybciutko wychodzic mi tu z tego doleczka pociązowo-zimowego i do roboty smile
      • ashraf Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 16.02.14, 16:31
        Od ćwiczeń nie ma wymówek wink Do sprzątania i gotowania zagoń męża, skoro ty "odwalasz" większość obowiązków przy dziecku. Wygląd wyglądem, ale sport to przede warunek dobrej kondycji i zdrowia, a to przecież powinien być priorytet każdej mamy.
    • klubgogo Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 16.02.14, 09:15
      Nie miałam problemu, bo w ciąży przytyłam tylko 11 kg i ta waga całkowicie zeszła do 6 tygodnia po porodzie, pozostała tylko mniej jędrna skóra brzucha, do tego rodziłam przez cc, ale... w ciązy stosowałam kremy przeciw rozstępom i dzięki nim nie miałam ani jednego. Napiętą skórę brzucha masowałam kremami, również po porodzie. Wybierz się do apteki, znajdziesz tam wszystko, co jest potrzebne do odmłodzenia i ujędrnienia skóry. Piersi wrócą do dawnego rozmiaru, a nawet zmaleją, jak odstawisz karmienie, nie trzeba dodawać, że o ile odstawisz między 6-12 miesiącem, masz szansę na ich dawny kształt
      • mika_p Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 16.02.14, 18:56
        > nie trzeba dodawać, że o ile odstawisz między
        > 6-12 miesiącem, masz szansę na ich dawny kształt

Stanowczo nie trzeba dodawać, bo to głupota okropna, co piszesz.
        Piersiom najbardziej szkodzą gwałtowne zmiany rozmiaru, a to występuje w ciąży i na początku laktacji, kiedy co chwila nabrzmiewają pokarmem.
        Po kilku tygodniach, czasem dłużej, laktacja się normuje, piersi są cały czas miękkie i tak samo jak bez karmienia, szkodzi im źle dobrany stanik, i tyle.

Zamiast wydawać forsę na mm (kilka stów miesięcznie) lepiej sobie kupić ładne ciuchy.
    • ashraf Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 16.02.14, 13:11
      Trzy miesiące po porodzie to jeszcze bardzo krótko! Ciało zmieniało się przez 9 miesięcy, więc trudno oczekiwać, żeby zmiany cofnęły się błyskawicznie... co nie oznacza, że nic nie da się zrobić! I nie daj sobie wmówić, że teraz liczy się tylko dziecko, a ty jesteś matką, więc ciało nie jest ważne itd. - to jest twoje ciało, jesteś tą samą kobietą co dawniej i masz prawo czuć się atrakcyjna! Nie wszystko zniknie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, wiele zależy od Ciebie. Najpilniejszą sprawą jest krocze - ćwiczenia trzeba zacząć jak najwcześniej, najlepiej pod okiem fizjoterapeuty. Ja akurat miałam cc, więc "podwozie" mam ok, ale moje koleżanki mówiły, że regularny, codzienny trening mięśni dna miednicy czyni cuda... zacznij od wizyty instruktażowej i dbaj o systematyczność. Rozstępy i skórę na brzuchu/piersiach dalej masuj, są preparaty, które rozjaśniają pręgi, niedługo nie będą już wyglądać tak źle, z czasem będą mało zauważalne smile Na cellulit i brak jędrności ciała pomoże odpowiednia, bogata w błonnik (gł. warzywa) i uboga w sól dieta, która zresztą i tak ci się przyda, żeby zregenerować się po porodzie i wrócić do figury, masaże (nawet 2-3 min. po prysznicem), do tego ćwiczenia fizyczne - ale tutaj warto jednak poczekać do oceny stanu krocza, bo intensywne ćwiczenia np. siłowe mogą pogorszyć sytuację - powinien ocenić fizjoterapeuta. Fitness, pływanie czy bieganie nie tylko dobrze wpływają na wygląd, ale też są cennym czasem tylko dla ciebie, tak ważnym, kiedy spędza się całe dnie z małym dzieckiem. I unikaj myśli, że mogłaś poczekać z ciążą... każda z nas ma inne ciało, inaczej reaguje na ciążę i poród, ale naprawdę urodzenie dziecka nie musi oznaczać, że jest się "zużytym materiałem"! Pracuj nad sobą, daj sobie czas i pamiętaj, że nawet gdyby została ci jakaś trwała pamiątka, która szczególnie będzie ci przeszkadzać, to dzisiejsza medycyna estetyczna czyni cuda.
    • zona_mi Mama cud: 16.02.14, 16:26
      forum.gazeta.pl/forum/f,580,Mama_cud.html?podpowiedzi
      Na przyszłość smile
      • mama.an Re: Mama cud: 16.02.14, 19:14
        Ja nie miałam na szczęście problemu ani z wagą ani z rozstępami. Jestem 2 miesiące po porodzie i już 2 tygonie temu wróciłam do swojej wagi, ale pomimo tego na początku wydawało mi się że nie wyglądam atrakcyjnie. Ciężko było mi się przełamać ale przecież mężczyźni kochają nas bez względu na to czy mamy 10kg na plusie czy nie. Nie ma czym się martwić. Wszystko przyjdzie z czasem wink
    • tatarak99 Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 17.02.14, 13:48
      bio oil polecam
    • az-82 Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 17.02.14, 14:03
      Ja rozstępów żadnych nie mam po ciąży, tylko te które miałam przed ciążą i którymi nigdy się nie przejmowałam.
      Brzuch, dobrze wiem, o czym mówisz, ale spokojnie, skóra się wciągnie, wcieraj oliwkę, czy coś innego i masuj, rób brzuszki, żeby mięśnie doprowadzić do odpowiedniego stanu.
      Ćwicz mięśnie kegla.
      U mnie akurat było odwrotnie "na dole" wink bo mnie gin zszył tak ciasno, że absolutnie seks odpadał, bo bolało jak nie wiem, ale po kilku miesiącach jakoś udało nam się wrócić.
      Jak będą wyglądać moje piersi po zakończeniu karmienia, nie wiem, nie zastanawiam się. Na razie drugi ssak jest w drodze. Jak będzie wyglądał brzuch? Czy będę mieć rozstępy i kiedy po drugim porodzie wrócimy do seksu, nie wiem, nie zastanawiam się.

Spójrz na siebie przychylniej. Wyglądasz inaczej niż przed ciążą, część z tego jeszcze zniknie, może część nie, ale to nie koniec świata, na bank mężowi podobasz się i tak.
    • arya82 Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 17.02.14, 14:29
      To jeszcze b. wczesnie.
      Rozstepy zbledna z pewnoscia, mozesz im pomoc i przyspieszyc proces stosujac np bio oil.
      Skora na brzuchu i caly brzuch sie wciagnie jesli karmisz piersia to nawet latwiej (u mnie ok 6 miesiaca zycia dziecka, wygladalam lepiej niz przed ciaza, talia osy normalnie wink) - pomoz sobie cwiczeniami - napewno tez poprawia Ci nastroj.
      Hemoroidy da sie wyleczyc.
      Nawet bez ciec i pekniec, chyba kazda z nas obwaila sie jak to bedzie z seksem po porodzie, czy bedziemy atrakcyjne. Ale naprawde nie martw sie, jesli jeszcze nie teraz to za jakis czas poczujesz sie tam lepiej. Koniecznie rob cwiczenia kegla krotkie i szybkie serie i dlugie, pare razy dziennie. Znacznei to przyspieszy regeneracje. Wiele kobiet pozatym wiem jest bardziej zadowolonych z seksu po porodzie niz bylo. Naprawde matka natura wie co robi i wszystko w swoim czasie wraca naprawde do normy.

A tak ogolnie mowiac, to badz dla siebie laskawa i daj sobie czas. Nosilas i urodzilas dziecko, to nie lada wyzwanie, i nie mozna oczekiwac ze miesiac-kilka po porodzie jest sie super laska. Ale to nie przekresla niczego, bo jednak mozna nia byc juz po kilku miesiacach pozniej. ROb przyjemnosci dla siebie i swojego ciala, domowe spa, pielegnacja na maksa, nie miej skrupolow tylko mezowi dziecko w lapki i czas dla siebie to koniecznosc! Zobaczysz wszystko bedzie wygladac z czasem coraz lepiej.

Ja naprawde mimo poczatkowych kompleksow (typu galaretowaty zwisajacy brzuch, wielkie cyce tryskajace mlekiem etc) gdzies kolo 6-7 miesiaca juz naprawde poczulam sie swietnie w swoim ciele, chyba jak nigdy wyjatkowo kobieco i atrakcyjnie. I co tam, ze na biuscie pare rozstepow (choc malo widocznych zostalo) nie mozna sie przejmowac takimi drobiazgami smile
    • ladnyusmiech Re: Wygląd, kobiecość po porodzie... 04.03.14, 21:46
      Ćwicz mięśnie kegla, poczekaj czas w tym wypadku działa na korzyść. I porozmawiaj z mężem. To wasze wspólne dziecko, powinien cie zrozumieć. Też pewnie nie wie co się dzieje a może chciałby cię wspierać.
      Mi pomagało myślenie o tym, że w razie niezadowolenia z seksu mogę udać się na plastykę pochwy, serio big_grin sama myśl sprawiała, że czułam się lepiej bo widziałam sposób na cofnięcie zmian tam na dole smile Ale pocieszam nie było to konieczne.
      Z tymi rozstępami współczuje ogromnie, nie wiem co doradzić, chyba się pogodzić.

Aaa drugie urodziłam przez cc i dobrze mi z tym smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka