Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeżenia..

20.10.09, 15:40
PISZĘ BO MOŻE KOMUŚ SIĘ TO PRZYDA smile
więc objechałam wszystkie okoliczne sklepy w poszukiwaniu odpowiedniego fotelika dla syna (3latka,104cm,17-18kg) i nie zdecydowałam się na NIC (byłam pooglądać żeby przymierzyć i kupić na allegro i nadal nie wiem co kupić), cenowo najpierw miał być do 300zł dzisiaj oglądałam już nawet takie za 600-700zł i też do końca nie były takie jakbym chciała...
- Polskich (coneco, baby design i innych wynalazków) nie oglądałam "bo nie" zostały skreślone na samym początku.
- graco logico: okazało się że tapicerka jest sztuczna i bardzo śliska coś jak gruby stylon (mój syn byłby mokry tzn miałby mokre włosy gdyby w nim zasnął), potem oglądałam
- graco logico lx comfort i ten mógłby ewentualnie być gdyby nie te przyciski od regulacji szerokości zagłówka, sprzedawczyni nie mogła sobie z nimi poradzić i po zrobieniu tego zagłówka na wąsko lub szeroko zagłówek miał wyczuwalne luzy... taka tandeta,
- graco aerologic comfort ze specjalną siateczką na siedzeniu, regulowaną szerokością zagłówka i tapicerką ze wstawkami ze skóry był bardzo ładny z wyglądu ale ta siateczka na siedzeniu nadawała się tylko na zimę, jest to taka jakby plecionka z żyłki, w dotyku trochę niemiła i miałam obawy że latem w krótkich spodenkach trzeba by podłożyć pod pupę poduszeczkę
- casualplay navigator protect, był ładny miał fajną regulację oparcia, ale był twardy i wąski
Ja z pośród obejrzanych zastanawiam się nad jednym z trzech:
-concord lift evo (bez PT)- miękki i przyjemny
-graco logico lx comfort - środek siedzenia i oparcia wykonany z bawełnianej siateczki a boki z tego samego śliskiego stylonu co graco logico (bez x comfort)
-bebe confort moby- ten wydawał mi się najbardziej komfortowy (szeroki i miękki) tylko cena trochę wysoka... a używanego nie chcę, muszę pomyśleć
ALE SIĘ ROZPISAŁAM smile
Obserwuj wątek
    • camilcia Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 20.10.09, 15:48
      a widzialas recaro monza?
      ja sie bardzo balam przesiadki do takiego 15-36(z maxi cosi rodi
      chyba)
      ze bedzie lecial do przodu, ze sie nie rozklada/pochyla itp itd
      teraz od roku wożę 4 latka i 6ipół latkę i jestem zachwycona smile
      • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 20.10.09, 16:28
        widziałam dzisiaj chyba wszystkie foteliki smile byłam w sklepie www.patiimaks.pl i mają tam naprawdę bardzo duży wybór...
        kupiłam tydzień temu storchenmuhle explorer, niby to jest "by recaro", fotelik był ładny miał fajną tapicerkę ale był twardy i nie odchylał się ani 1cm... syn siedział w nim jak na krześle, i teraz patrzę aby fotelik był wygodny tzn MUSI mieć miękkie siedzenie i jakby do tego był szeroki i przytulny/miękki to byłoby super i taki właśnie wydał mi się bebe confort moby...
        Problem polega na tym że gdybym miała go używać jak dotąd innych fotelików czyli ok 30min drogi czy max godzinę w korkach lub dwa razy w roku na wakacje trasa ok 4h to większość jest OK, jednak teraz kupuję fotelik pod kątem świątecznego wyjazdu (10h w jedną stronę) i potem w lutym oraz we wakacje taka sama trasa, więc 3,5 latek na pewno zaśnie, podejrzewam że zaśnie nawet mój starszy syn 6,5 latek)
        CZY KTOŚ WIE JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY bebe confort hipisos a bebe confort moby? czy hipisos jest ok?
    • mirszy Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 20.10.09, 16:49
      JANE INDY PLUS - regulowana szerokość boczków, osobno regulowana
      szerokość ochraniaczy przy głowie. W miarę wzrostu dziecka - wyciąga
      się do góry. Ma odchylane oparcie (ja akurat mam możliwość
      odchylenia całego oparcia w samochodzie - więc dla mnie rewelka). A
      i ma ISOFIX, niestety cena już nie jest taka fajna - ok. 500- 600
      zł , zależy gdzie kupujesz.
      Nasz maluch jest zadowolony i ja też. NIe wiem jak tam w testach,
      ale jakoś tak nie za bardzo im wierzę. Mam na myśłi to ,że jak się
      zapłaci to się na listę dostanie, a jak nie to "się bujaj".
      Przynajmniej tak było kiedyś w firmie produkującej materiały
      budowalne w któej pracowałam i rankingu, ktory robił instytu
      budowlany.
      No, ale cóż, może się mylę.
      • asia_i_p Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 20.10.09, 17:05
        A ja tym testom wierzę. W końcu zdarza się nierzadko, że różne modele tej samej
        firmy są bardzo różnie oceniane - no chyba, że to dla niepoznaki.
        I u mnie, przyznam, te testy były jednym z głównych wyznaczników - zrobiłam
        sobie listę tych, które miały ocenę z bezpieczeństwa 4 (piątki w tym przedziale
        wagowym nie miał żaden) - i co z tej listy było w rozsądnej cenie (w sumie
        sprowadziło się do "co z tej listy było" - w Baby Maxie sprzedają dwie firmy),
        to kupiłam, czyli Concord Lift Evo Protect. Bez odchylanego oparcia, ale chyba
        by i tak niewiele dało w Matizie. I byłam dosyć zaskoczona, bo w sklepie były
        jeszcze tylko foteliki Chicco i były droższe, chociaż na testach bezpieczeństwa
        wypadają bardzo cienko.
      • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 20.10.09, 17:22
        mirszy napisała:

> JANE INDY PLUS - regulowana szerokość boczków, osobno regulowana
        > szerokość ochraniaczy przy głowie. W miarę wzrostu dziecka - wyciąga
        > się do góry. Ma odchylane oparcie (ja akurat mam możliwość
        > odchylenia całego oparcia w samochodzie - więc dla mnie rewelka). A
        > i ma ISOFIX, niestety cena już nie jest taka fajna - ok. 500- 600
        > zł , zależy gdzie kupujesz.
        > Nasz maluch jest zadowolony i ja też. NIe wiem jak tam w testach,
        > ale jakoś tak nie za bardzo im wierzę. Mam na myśłi to ,że jak się
        > zapłaci to się na listę dostanie, a jak nie to "się bujaj".
        > Przynajmniej tak było kiedyś w firmie produkującej materiały
        > budowalne w któej pracowałam i rankingu, ktory robił instytu
        > budowlany.
        > No, ale cóż, może się mylę.
        --------------------------------------------
        WIDZIAŁAM JANE W NECIE, W SKLEPIE NIE ZWRÓCIŁAM UWAGI, NAWET NIE WIEM CZY BYŁY,
        ALE JAK JESZCZE GDZIEŚ POJADĘ TO OBEJRZĘ GO, JA TESTOM TEŻ NIE WIERZĘ, OGÓLNIE
        WYCHODZĘ Z ZAŁOŻENIA ŻE JAK BĘDZIE PORZĄDNY WYPADEK TO ŻADEN FOTELIK NIE
        POMOŻE... NO ALE JAK TO MÓWIĄ KAŻDY WIERZY W CO CHCE wink
      • magda79pn do mirszy :) 20.10.09, 17:32
        napisz mi proszę czy siedzenie w tym foteliku jest miękkie i wygodne?
        pytam bo teraz stawiam przede wszystkim na wygodę, bardzo mi się on podoba smile a
        cena na allegro 399zł więc "do przeżycia" wink
        • magda79pn Re: do mirszy :) 20.10.09, 17:53
          sprawdziłam i jane indy plus ma *** w testach więc nie jest tragicznie smile czy mogę wiedzieć jaki masz samochód że możesz rozłożyć fotelik (wielkość twojego samochodu da mi jakiś obraz tego czy u mnie też się da wink )
          • emma6666 maxi cosi 20.10.09, 18:13
            nie brałaś pod uwagę maxi cosi rodi?
            • agni71 Re: albo Cybex 20.10.09, 18:17
              Przyjrzyj sie jeszcze Cybexom, chyba, ze dla ciebie "za tanie" wink
              • magda79pn Re: albo Cybex 20.10.09, 18:23
                agni71 napisała:

> Przyjrzyj sie jeszcze Cybexom, chyba, ze dla ciebie "za tanie" wink
                ---------------------------------------------------
                OGLĄDAŁAM "ZWYKŁE" CYBEXY TE PO OK 320ZŁ NIE SĄ ZA TANIE TYLKO NIE UCHYLAJĄ SIĘ
                DO SPANIA A CZYTAŁAM OPINIE ŻE TEN REGULOWANY ZAGŁÓWEK NIC NIE DAJE, A DROŻSZE
                NIE BARDZO MNIE INTERESUJĄ wink TERAZ CHCE COŚ W CENIE 300-450MAX I GRUBO
                ZASTANAWIAM SIĘ NAD BEBE CONFORT MOBY I TERAZ TEN JANE INDY PLUS NIE DAJE MI
                SPOKOJU smile CHYBA JUTRO POJADĘ GDZIEŚ GO ZOBACZYĆ...
                • agni71 Re: albo Cybex 20.10.09, 18:32
                  Cybexów nie da sie odchylic kiedy dziecko w nim siedzi - mozna to
                  zrobić wczesniej, np. wiedzac, ze przed wami dluga podróż i że
                  dziecko pewnie zaraz zaśnie. Odchylany zagłówek daje bardzo
                  dużo - i duzo tez bylo o tym na forum. Moje dziewczyny naprawde
                  wygodnie sobie w tych fotelikach śpią. Mam porównanie z Kiddy, w
                  którym głowy notorycznie zwieszały sie na piersi. Tutaj jeszcze sie
                  nie zdarzyło.
                • patatajowa Re: albo Cybex 20.10.09, 18:48
                  magda79pn napisała:
                  > OGLĄDAŁAM "ZWYKŁE" CYBEXY TE PO OK 320ZŁ NIE SĄ ZA TANIE TYLKO NIE UCHYLAJĄ
                  SIĘ DO SPANIA
                  jak to sie nie odchylają?? całe oparcie sie odchyla ile tylko chcesz nawet na
                  płasko wink
                  A CZYTAŁAM OPINIE ŻE TEN REGULOWANY ZAGŁÓWEK NIC NIE DAJE
                  ale to chyba jedyny fotelik ktory ma opcje odchylanego zagłowka, i uwierz
                  chociaz niewielka to pozyteczna smile
                  pos\ukaj moze znajdziesz gdzies jeszcze model S+ z ta welurową
                  tapicerką,naprawde fajna i "niepotliwa"- chociaz jak w lecie goraco a klimy w
                  aucie nie ma to w kazdej sie dziecko spoci
              • smeagoul ja bym jednak się skusiła ma maxi cosi rodi xp lub 20.10.09, 18:48
                xr. Z tego co wiesz o wózkach to zauwazyłaś ze po użyaniu dobre firmy dobrze
                się sprzedają. więc ta cena 350 zł to max jaki wydasz- reszta ci się zwróci- a
                tańsze foteliki sprzedasz za grosze.

mam xr dla synka 110 cm 19 kg- (4 latek) jździ w nim od 3 rż jak miał 18 kg i 104 cm
                jesteśmy bardzo zadowoleni- nawet jak mu się zdarzy zasnąć przy nie odchylonym
                oparciu to głowa mu nigdy nie opada.

baaardzo polecam
                • patatajowa Re: ja bym jednak się skusiła ma maxi cosi rodi x 21.10.09, 10:42
                  smeagoul napisała:

>Z tego co wiesz o wózkach to zauwazyłaś ze po użyaniu dobre firmy dobrze się
                  sprzedają. więc ta cena 350 zł to max jaki wydasz- reszta ci się zwróci- a
                  tańsze foteliki sprzedasz za grosze.
                  ale to jest fotelik z przedziału którego używasz najdłużej i najbardziej zużywasz.
                  Fakt ze taki mc cabrio np. którego używasz raptem kilka miesiecy nie zdąży sie
                  zuzyć i mozna go z zyskiem sprzedac. Fotelika z przedziału 9-18kg też używasz w
                  miare krótko bo jakies 2-3 lata i tez sie moze sprzedac chociaz nie juz tak
                  dobrze jak ten mniejszy.
                  A fotelik 15-36 to ci zostaje na lata- co najmniej 4-5 z oparciem a potem sama
                  podstawka. Wiec chyba w tym przypadku nie ma co kalkulować "zwrotu" , no chyba
                  ze po roku fotelik ci sie znudzi tak jak wózek i bedziesz chciała kupic inny wink
            • magda79pn Re: maxi cosi 20.10.09, 18:18
              emma6666 napisała:

> nie brałaś pod uwagę maxi cosi rodi?
              --------------------------------------------------------
              NIE BO NAJTAŃSZY RODI KOSZTUJE 349ZŁ I CHYBA SIĘ NIE UCHYLA DO SPANIA?
          • mirszy Re: do mirszy :) 20.10.09, 18:39
            Według mnie nie jest tragicznie, oczywiście skorupa jest z tworzywa,
            ale materiał ma pod spodem taką gąbkę. Mały nie narzeka, a robimy
            często 2 x w miesiącu trasę 650 km. Jeśli chodzi o auto to ja mam
            Dodga Grand Voyagera, gdzie w drugim rzędzie jest ławka z odchylanym
            całkowicie oparciem.
            Jeśli chodzi o cenę, to faktycznie staniały, no cóż ale my jeździmy
            już 1,5 roku i jest wszystko ok.
            Acha, tapicerkę zdejmuje się do prania i nic się nie dzieje (w
            pralce) nie płowieje, a mamy kolor granatowy z nieskim i zielonym.
            POzdrawiam
            • mirszy Re: do mirszy :) 20.10.09, 18:42
              Zapomniałam, pod głową ma jeszcze taką fajną miękką poduszeczkę i
              dziecko nie poci się latem, pomimo że tapicerka wygląda jak ortalion.
              • mmala6 do asia_i_p 20.10.09, 20:05
                kupowałam Conorda w Baby Maxie we Wrocławiu? ile za niego zapłaciłaś?
                pamiętasz po ile były Cybexy?
                Też musimy na już kupić nowy fotelik i zastanawiam się między Concordem
                (widziałam w Askocie i strasznie 'lotniczy'), Cybexem i Moby Bebe
                Confort. Niestety w tych dwóch ostatnich są jeszcze jakieś dodatki w
                nazwie, nie wiem czym poszczególne modele się różnią, poza ceną ofkors.
                • magda79pn Re: do asia_i_p 20.10.09, 20:12
                  dla mnie nr 1 to bebe cenfort moby
                  nr 2 to jane indy plus
                  nr 3 concord lift evo
                  jak z tych trzech czegoś nie wybiorę to wtedy poszukam jeszcze innego smile
                • asia_i_p Re: do asia_i_p 20.10.09, 21:01
                  Ja kupowałam w tym Baby Maxie w Psarach, nie na Bielanach. Kosztował 400 zł,
                  były jeszcze inne modele Concorda, trochę droższe. Cybexa, na którego się
                  nastawiałam, nie było w ogóle - mieli tylko dwóch firm - Concord i Chicco.
    • kotka.szrotka Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 20.10.09, 20:43
      Wierzę testom. Nie wiem czy Jane, Graco czy Bebe aż tak dobrze w nich wypadają.
      Może te nowe modele Graco.
      Cybexy na pewno są dobre, choć tanie. Tyle, że piękne nie są. concordy, Romery,
      Maxi Cosi wypadają równie dobrze choć są drogie.
      Ten odchylany zagłówek występuje bardzo rzadko. Uznane, drogie marki nie mają
      tego "bajeru". Może dać do myślenia czemu nie zainwestowali w modele z
      odchylanym zagłówkiem. Większość dużych fotelików nie jest odchylana do spania w
      trakcie jazdy. Producenci zwracają uwagę by robić to na postoju. Na pewno w Maxi
      cosi Rodi i na pewno w Romerze (jest w Akpolu). Te foteliki mają zupełni inną
      konstrukcję niż te mniejsze.
      Najładniejsze są Maxi Cosi Rodi. Tapicerka, kolory, jakość, miękkość.
      • majatusia Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 20.10.09, 22:59
        Ja bardzo żaluję zakupu Cybexa (mam ten najnowszy - nie pamietam nazwy) Dla dziecka które zasypia w aucie są tragiczne! Ta osłona główki jest tak szeroka ze dziecko zasypiając nie ma o co oprzeć głowy i głowa zwisa. W najlepszym przypadku syn opiera ja o własne ramię (spróbujcie jak to wygodne - aż żal patrzeć) w najgorszym "leci" do przodu a za nim tłów - i wtedy fotelik absolutnie nie pełni swojej funkcji. Dziadkowie do swojego samochodu kupili fotelik romer kid - jak dla mnie jest rewelacyjny!!! Głowa nie leci, bo ma sie o co oprzeć, ma odchylanie, pasy nie wypadają jak w cybexie. Dla mnie ten cybex to porażka. Najgorsze ze kupowałam go w czasie kiedy oni napawali się wynikami testów i ich fotelik kosztował tyle co maxi cosi rodi. Naczytałam sie na forum jak ekstra sa te foteliki i wybrałam cybexa ....ech....
        • agni71 Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 20.10.09, 23:05
          Ja mam Cybex Solution Plus, w tej "zamszowej" tapicerce i nic
          takiego u nas sie nie dzieje. Jeżdzi w nim obecnie 7-latka i 5-
          latka, każda od wieku ok 4 lat. Może twój syn jest za mały do tego
          fotelika?
          • magia Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 20.10.09, 23:40
            Doczytaj, kolezanka wyzej ma Cybexa X.
            Ja tez go mam i tez nie polecam, efekt ten sam ,z dzieckiem 120cm i
            24kg, wiec za maly nie jest.
            W czasiespania glowa sie nienaturalnie wykrzywia bo za daleko
            zaglowek jest.
            Z Roemerem Kidfixem zupelnie nie ma tego p[roblemu.
            • agni71 Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 08:42
              magia napisała:

> Doczytaj, kolezanka wyzej ma Cybexa X.

Tylko gdzie mam doczytać, skoro kolezanka pisze tylko:
              "Ja bardzo żaluję zakupu Cybexa (mam ten najnowszy - nie pamietam
              nazwy) "
              Jesli ona nie wie, jaki ma model, to skad ja mam to wiedzieć?

Jesli faktycznie sa takie różnice pomiędzy modelami Cybexa, to moge
              tylko powiedzieć, że nadal polecam ten, którego my uzywamy, czyli
              Solution Plus.
            • patatajowa Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 11:06
              w cybexie solution S+ na pewno nie ma tego efektu, byc moze te nowsze modele mają inną budowę zagłówka.
              jednak jaki by to nie był fotelik to wygodnie sie na pewno nie śpi na siedząco w żadnym i warto dokupić dziecku "rogal" na szyję. komfort snu poprawia sie zdecydowanie a głowa nie leci w żadną stronę. koszt ok. 16 zł a korzysc ogromna.
              ale na pewno nie taki jak tu bo nawet na zdjeciu widac ze zagłowek jest bez sensu i nic nie pomaga smile
              https://photos01.allegroimg.pl/photos/400x300/777/67/04/777670404

tylko taki z przewężeniem z tyłu
              https://photos02.allegroimg.pl/photos/oryginal/720/07/76/720077636

ewentualnie znalazłam jeszcze coś takiego tez dobrze spełnia swoje zadanie
              https://photos02.allegroimg.pl/photos/oryginal/786/83/47/786834719
        • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 01:41
          Cybex mi się "nie widzi" wink
          mój kuzyn też kupił romera i on ma super te zagłówki, tak pod kątem i blisko
          szyi więc jego syn super w nim śpi smile ale dla mnie jest za drogi...
          jak tak patrzę na te wszystkie foteliki to chciałabym jakiś taki "kubełkowy"
          głęboki, szeroki i miękki (taki przytulny jak fotel wink a nie siedzenie z
          oparciem wink - wiecie o co mi chodzi? ) i taki właśnie wydaje mi się bebe confort
          moby i hipsos.
          Jutro chyba nie dam rady ale pojutrze jadę zobaczyć tego jane indy plus smile
          • patatajowa Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 11:09
            magda79pn napisała:
            > Cybex mi się "nie widzi" winkmój kuzyn też kupił romera i on ma super te
            zagłówki, tak pod kątem i blisko szyi więc jego syn super w nim śpi smile ale dla
            mnie jest za drogi...
            no wlasnie cybex solution s+ tez ma pod kątem te zagłowki i zwężane w okolicach
            szyi i bardzo wygodne. jesli rozwazasz concorda to porownaj sobie jego zaglowek
            i cybexa- gwarantuje ci ze sie nie umywa wink
            a jak rozwazasz moby to zaglowek ma fajny i wyglada na bardzo wygodny smile
            • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 11:37
              tak rozważam moby smile fotelików nie zamierzam sprzedawać za rok tak jak wózków (wózki sprzedawałam po max 3 miesiącach wink)
              jutro jadę ostatni raz do sklepu oglądnąć jane indy (boję się o jakość bo wózki/parasolki podłe są i płowieją w nich tapicerki, no ale może foteliki są lepsze) bebe confort moby i concorda lift evo PT, jadę "pomacać" tapicerki, sprawdzić miękkość i przymierzyć młodszego, a potem kupię taki sam fotelik dla starszego (może używany? pomyślę jeszcze i zobaczę czy coś się trafi do świąt w dobrej cenie) jeszcze dałyście mi do myślenia z tym maxi cosi rodi xr ale na tą chwilę króluje MOBY.
              Myślałam jeszcze żeby kupić młodszemu nowy bebe confort moby a starszemu bebe confort hipsos używany, co o tym myślicie?
              • patatajowa Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 11:45
                ale zauwaz ze w tej kategorii nieczesto mozna upolowac cos fajnego na all z
                powodu jak juz nizej pisałam.
                przynajmniej jak ja przymierzalam sie do zmiany to na all byly z uzywanych tylko
                jakies mocno zużyte niemieckie foteliki sprzed 10 lat.
                • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 12:05
                  patatajowa napisała:

> ale zauwaz ze w tej kategorii nieczesto mozna upolowac cos fajnego na all z
                  > powodu jak juz nizej pisałam.
                  > przynajmniej jak ja przymierzalam sie do zmiany to na all byly z uzywanych tylk
                  > o
                  > jakies mocno zużyte niemieckie foteliki sprzed 10 lat.
                  -----------------------------------------------
                  teraz też jest tak w większości, jak widzę te pstrokate concordy lifty albo
                  romery zoom z odnowioną tapicerką to mnie śmiech ogarnia wink, ale są teraz np dwa
                  bebe conforty hipsos tylko ja jestem bardzo wymagająca jeśli chodzi o używaną
                  rzecz wink dlatego czekam na coś z poznania lub okolic.
              • agni71 Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 13:09
                > Myślałam jeszcze żeby kupić młodszemu nowy bebe confort moby a
                starszemu bebe c
                > onfort hipsos używany, co o tym myślicie?

Magda nie obraż się, bo teraz będzie dosadnie. Moim zdaniem to
                głupota kupić uzywany fotelik, kiedy za ok. 400 zł (przynajmniej
                tyle kosztowały, kiedy ja kupowałam) masz nowy fotelik dobrze
                wypadający w testach i wygodny dla dziecka (Cybex solution). No, ale
                nie podoba ci sie wizualnie uncertain
                • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 13:56
                  WIESZ JAK TAK PRZESZŁAM SIĘ TERAZ PO ŚWIEŻYM POWIETRZU TO JEDNAK NIE CHCĘ
                  UŻYWANEGO, MASZ RACJĘ, LEPIEJ TAŃSZY NOWY NIŻ UŻYWANY smile
    • e_r_i_n Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 20.10.09, 23:44
      Mój teraz ośmiolatek jeździ od jakichś 4 lat w Concordzie Lift Evo. Śpi w aucie
      dużo, jeździ też dużo. Sprawdza się świetnie.
      • magda79pn erin 21.10.09, 01:35
        a ile twój 8-latek ma mniej więcej wzrostu? pytam bo teraz kupuję fotelik małemu
        a później (najpóźniej do świąt) starszemu synowi, chciałabym żeby te foteliki
        były takie same... mój 6,5 latek mierzy już ok 139cm, ale na razie nie chce żeby
        jechał tak daleko na samej podkładce, teraz ma fotelik graco. Myślałam właśnie o
        concordzie lift evo (bez PT, tym co na allegro jest teraz za 309zł)
        • e_r_i_n Re: erin 22.10.09, 20:45
          Strasznie duży ten Twój syn - mój DUŻY ośmiolatek ma 137 cm, zagłówek jeszcze
          nie jest wyciągnięty na maksa, fotelik po 'położeniu' jest ok i Młody się mieści
          z tyłu.
    • emma_me Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 09:06
      Ja dla starszego synka kupiłam recaro monza isofix- super fotelik z super
      tapicerka, miałam kupić romera ale właśnie ze względu na tapicerkę kupiłam
      recara. Może inny zakres cenowy ale wg. mnie w fotelik warto zainwestować.
      • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 10:09
        Może inny zakres cenowy ale wg. mnie w fotelik warto zainwestować.
        --------------------------------
        MOIM ZDANIEM TEŻ WARTO ZAINWESTOWAĆ JEŚLI KOGOŚ STAĆ NA TO, JA MUSZĘ KUPIĆ DWA
        FOTELIKI I KWOTA 1600ZŁ ZA DWIE SZTUKI JEST DLA MNIE NIEOSIĄGALNA, MUSZĘ WYBRAĆ
        COŚ Z TAŃSZYCH smile
        • emma_me Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 12:15
          a patrzyłaś na foteliki chicco.
          • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 13:02
            emma_me napisała:

> a patrzyłaś na foteliki chicco.

NIE, NIENAWIDZĘ TEJ FIRMY wink
            • emma_me Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 13:04
              cholera, druga wpadka. Chyba nie będę już próbować. Pozdr.
              • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 13:55
                emma_me napisała:

> cholera, druga wpadka. Chyba nie będę już próbować. Pozdr.
                -----------------------------------------------------------------
                PRÓBUJ!!! NADAL SZUKAM CZEGOŚ!!! wink
                • emma_me Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 22.10.09, 09:05
                  Nie już nic nie proponuję, nie mam jednak doświadczenia z innymi fotelikami.
                  Korzystamy z romera kids (młodszy) i recaro monza (starszy). Siostra miała jako
                  dodatkowy fotelik ten chicco i była zadowolona, dlatego też moja podpowiedz bo
                  jednak jest zdecydowanie tańszy. Czeka Cię widzę ciężka przeprawa, kup jednak
                  nowy fotelik, nigdy nie wiesz czy używany nie brał udziału np. w stłuczce
                  (wyczytałam, że nawet przy niewielkiej stłuczce od 10 km/h należy fotelik wysłać
                  do producenta aby upewnić się, że jest sprawny). Chyba, że masz okazję kupić
                  używany dobrej firmy od pewnej osoby.
                  • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 22.10.09, 09:52
                    Ja z fotelikami też nie mam doświadczenia, te fotelik chicco ładne są z wyglądu
                    ale miałam 4 wózki chicco i nikt mnie już nie namówi na żaden przedmiot tej
                    firmy, recaro monza za drogi a romer jest super ale też troszkę drogi, używanego
                    już nie kupuję, masz rację nigdy nie wiadomo na co się trafi... dziękuję smile
    • constanta Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 11:27
      Dziewczyny a co myślicie o APRICA , zastanawiam się nad kupnem go
      dla siostry , byłam na jego prezentacji i po prostu rewelacja.
      Może ktoś go z Was już ma?
      • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 11:40
        allegro.pl/item785547692_aprica_wyjatkowy_fotelik_lezaca_pozycja_sale.html
        nie miałam i mam nadzieję że potrzebować nie będę wink
        ale nie kupiłabym fotelika za tyle kasy...
      • patatajowa Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 11:42
        ale to nie jest fotelik z przedzialu do 36 kg
        a poza tym cena 3990 lub 5600 za wersje limitowana nie do przebicia!
        czy to jest artykuł z kategorii "luksusowych" typu zepter, thermomix czy rainbow
        które mozna kupić tylko na prezentacji w domu?
        • constanta Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 13:07
          Ja go widzialam na prezentacji nowosci fotelikow samochodowych ,
          wiem ze maja sie pojawic wkrotce w sklepach,wiem ze cena moze nie
          dla wszstkich do przyjecia ale bezpieczenstwo dzieci dla mnie
          najwazniejsze
          • magda79pn promocja/wyprzedaż wiecie gdzie jest? 21.10.09, 14:41
            najlepiej na fotelik BC MOBY wink ale inne tez chętnie pooglądam, kolor niema
            większego znaczenia byle nie różowy wink
          • mmala6 Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 14:52
            no tak, bo Ci co kupują foteliki za 400zł mają w nosie
            bezpieczeństwo dziecka, zależy im tylko na bajeranckim wystroju
            samochodu.
            Ten fotelik jest do 4kg, więc generalnie nie dotyczy tematu tego
            wątku. Tak na marginesie.
          • patatajowa Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 15:45
            constanta napisała:
            >wiem ze cena moze nie dla wszstkich do przyjecia ale bezpieczenstwo dzieci dla
            mnie najwazniejsze>>
            wiesz co cena nie do przyjecia chyba dla większości normalnie
            myślących(zarabiających) ludzi -czyli jakieś 99% ale oczywiście moge się mylić
            wink Gdybym kupowała nowe auto za jakies 80-100 tys to faktycznie 4-5 tys w tą czy
            w tą strone na nowy fotelik to zaden wydatek smile
            • mmala6 Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 16:06
              Moja znajoma kupowała BMW za ponad 100tys (150?) i dam dawali
              fotelik gratis jakiś taki 'bmw'owski' idealnie dopasowany do fotela;-
              ))
              • mmala6 gdzie we Wrocławiu Bebe Confort Moby 21.10.09, 16:07

Bo mi się podoba....i chyba się na niego zdecydujemy ale widziałam
                tylko na allegro. Mogę kupić jeśli taniej ale chciałabym pomacać i
                przymierzyć dziecko.
                No i który Cybex jest w końcu ok z tym zagłówkiem a który nie, bo
                już zgłupiałam.
                • magda79pn Re: gdzie we Wrocławiu Bebe Confort Moby 21.10.09, 16:20
                  JA JUTRO JADĘ PRZYMIERZYĆ MAŁEGO DO BC MOBY, NIE WIEM JAKIE SĄ CENY W SKLEPIE WE
                  WROCŁAWIU ALE W TYM W KTÓRYM JA BYŁAM (WWW.PATIIMAKS.PL) SĄ PO 495ZŁ KOLOR
                  GRANATOWO-NIEBIESKI, JA BYM CHCIAŁA TEN BRĄZOWY Z TURKUSEM?/MIĘTĄ?
                  U NAS JEST TAK ŻE PODANE CENY DOTYCZĄ SKLEPU INTERNETOWEGO A W STACJONARNYM SĄ
                  INNE CENY, WYŻSZE!!!
                  JAK NA RAZIE NIE ZNALAZŁAM TAŃSZEGO NIŻ 495-499ZŁ sad
                • agni71 Re: gdzie we Wrocławiu Bebe Confort Moby 21.10.09, 19:18
                  > No i który Cybex jest w końcu ok z tym zagłówkiem a który nie, bo
                  > już zgłupiałam.

Nie wiem, jak inne modele, ale nasz na pewno jest Ok. A jest to
                  Solution Plus (Plus, bo z a'la zamszowa tapicerką, z inna tapicerka
                  nazywa sie po prostu Solution).
                  • mmala6 Re: gdzie we Wrocławiu Bebe Confort Moby 21.10.09, 19:37
                    Dzięki!smile
            • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 21.10.09, 16:15
              NIESTETY NIE KAŻDEGO STAĆ NA FOTELIK ZA 800 CZY 1200ZŁ SZCZEGÓLNIE GDY MA SIĘ
              WIĘCEJ NIŻ JEDNO DZIECKO, I NIE CHODZI TU O TO CZY RODZICE DBAJĄ O
              BEZPIECZEŃSTWO CZY NIE, PRZECIEŻ NIE WEZMĘ KREDYTU ŻEBY KUPIĆ FOTELIKI !!! A
              3000ZŁ TO JUŻ CAŁKOWITE PRZEGIĘCIE smile
              • magda79pn HIPSOS a MOBY 21.10.09, 17:41
                czy myślicie że jest duża różnica między tymi fotelikami?
                • magda79pn czy warto kupić ? 21.10.09, 19:04
                  NAPISZCIE CZY WARTO I CZY KUPIŁYBYŚCIE NOWY BEBE CONFORT HIPSOS ZA 380ZŁ?
                • mmala6 Re: HIPSOS a MOBY 21.10.09, 19:34
                  nie wiem jak wygląda Hipsos ale ma 3 w testach, więc wybieram Moby,
                  który ma 4wink I dylematu nie ma.
    • magda79pn piękny MOBY KENZO z turkusem 21.10.09, 17:35
      już się zakochałam, ciekawe czy u nas są dostępne i za ile smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/ecjBZcV554O3bw35jX.jpg
      • iwek33 Re: piękny MOBY KENZO z turkusem 21.10.09, 17:48
        A mnie się w ogóle nie podoba sad ( wizualnie) zwłaszcza te wstawki
        w dziurki ( albo kropki, cokolwiek to jest-okropne)
        Siedzisko też mi się wydaje niskie ( i w związku z tym twarde, ale
        może to pozory)
        • mmala6 Re: piękny MOBY KENZO z turkusem 21.10.09, 19:36
          kolor tapicerki to rzecz gustu, jest ich tyle że każdy coś tam sobie
          wybierze.
          Jeżeli chodzi o siedzisko, to oglądałam Concordy i też mi się
          wydawało, że mają płytkie i niskie. Ale teraz mamy Ramatti, który
          jest bardzo obszernym fotelikiem i pewnie dlatego wszystkie inne
          wydają mi się mniejsze. Tak czy inaczej Młodzież trzeba nań posadzić
          i zobaczyć jak to wygląda.
          • magda79pn mmala6 21.10.09, 19:56
            jak znajdziesz gdzieś tanio BC MOBY to daj linka smile ja przeszukałam cały net i niema sad

A tutaj mam tabelkę ADAC, i nie wiem o co w niej chodzi...
            podają że hipsos ma 2, w roku 2002, i że jest 9-36kg... potem w innej czytałam że ma 3 i jest 15-36kg... czy one były różne kiedyś?
            fotelik.info/pl/testy/wybrane_foteliki:14,296,93,8,390,249,285,12,30,248,440,411/grupa/rosnaco/index.html
            • mmala6 Re: mmala6 22.10.09, 10:40

no ja widziałam na allegro tylko za 499zl.
              Ale zamierzam jeszcze poprzymierzać do cybexa solution, bo są u nas
              za 320zł. A ten solution ma ponoć takie zagłówki jak trzeba.
              Ja nie uda mi się nigdzie pomacać Moby to go nie będę kupować. No
              chyba, że Cybex okaże się paskudąwink
    • magda79pn testy ADAC... 21.10.09, 21:55
      czy myślicie że ocena 3 jest bardzo zła? jeżeli w tej grupie wagowej niema
      fotelika spełniającego kryteria oceny 5, jest tylko kilka sztuk z oceną 4 (3 lub
      4 szt) a reszta ma 3 i niżej to chyba ta 3 nie jest tragiczna co?
      • ilhenny Re: testy ADAC... 21.10.09, 23:44
        Widzę, że zrobiła się wielka zadyma w temacie. Wiem prawie wszystko
        o fotelikach i wózkach, nie tylko mam dzieci, ale i w sklepie ponad
        300 sztuk, jednak forum to nie miejsce na reklamę i dlatego chętnie
        pomogę. Moby to prawie taki sam fotelik jak Rodi, tylko że nie
        rozkłada się tak dobrze jak maxi cosi i ma tapicerkę jak w cybex
        niema też kotwy. 3 w testach to sporo i jest to ocena wystarczająca
        żeby wsadzić własne dziecko. Napisz wprost, a odpowiem na Twoje
        pytania.
        • magda79pn ilhenny 22.10.09, 00:30
          czy pamiętasz albo masz jeszcze w sprzedaży bebe confort hipsos safe side? on dostał 3p a moby 4... mi się bardziej podoba hipsos bo wydaje się być szerszy, rozmyślam nad:
          bebe confort hipsos
          bebe confort moby - trochę za drogi ale myślę nad nim
          jane indy team plus
          i ewentualnie
          maxi cosi rodi -zwykły bez xr
          concord lift evo - zwykły bez pt

Który polecasz?
          Dodam jeszcze że chciałabym żeby do tego fotelika zmieścił się i drobny 3,5 latek (18kg, 104cm) i wysoki 6,5 latek (32kg, 139cm) bo do świąt muszę mieć dwa najlepiej takie same, w miarę dobre foteliki w samochodzie smile
          Wyniki testów 3 lub 4 to dla mnie bardzo mała różnica, foteliki mają być przede wszystkim miękkie i wygodne i troszkę się uchylać bo chłopcy posiedzą w nich co najmniej 10h a co do ceny to już sama nie wiem, najlepiej jakby kosztowały coś ok 350-400zł a tak na maxa to mogą 500zł/szt bo wtedy kupię jeden teraz a drugi za miesiąc smile
          • ziutuk Re:BB moby 22.10.09, 12:59
            Kiedy szukałam fotelika dla mojego trzylatka też zastanawiałam się nad tym
            fotelikiem. Pewnie bym go kupiła- mały siedział w nim wygodnie ale...
            To pierwsze ale to fotelik wydał mi się szeroki a drugie tapicerka jest łączona
            na rzepy i to mnie zniechęciło.
            Za 450zł kupisz na all nowy maxi cosi rodi xr.
      • majatusia APRICA 21.10.09, 23:45
        Ten fotelik aprica wygłada czadersko ale to jakąs ściema.
        - po pierwsze zwróćcie uwagę na to zdjęcie z niemowlęciem pijacym z butelki - niemowle prawie calkowicie wypełnia przestrzeń na biodra dziecka. Ja tam ma się zmieścić pupa 4 latka? Albo pulchnego 2 latka w pieluszce i zimowym kombinezonie?
        - po cholerę sytem wentylacji w zagłówkach jak młodsze dzieci od tego systemu izolują grube wkłady. Te noworodki z 2 wkladakmi wokół główki po dluższej jeżdzie pewnie sa spocone jak szczurki
        - nie ma żadnej regulacji wysokości zagłówka - są tylko 4 warianty wysokości pasów - czyli te 4 wysokości maja obsluzyć i noworodka 58 cm wzrostu i 4 latka 116 cm wzrostu - jak dla mnie nierealne
        • patatajowa Re: APRICA 22.10.09, 00:03
          he he dokładnie-ściema. na filmiku na youtube tylko go przekręcają i mocują w
          rózne strony a zadnego dziecka nie przymierzą- cokolwiek większego od noworodka
          wink nie mówiąc już o 3-4- latku bo nie wierze ze sie zmiesci choc w połowie smile
          • ilhenny Re: APRICA 22.10.09, 00:15
            Niestety, ale mieści się dziecko 3 letnie byłem na szkoleniu w
            Koloni. Wygląd i cena z kosmosu. Fotelik za 4 tyś i nie ma w nim
            systemu isofix i jeszcze jedno, nie wierzę, że gondola przeszła
            crashtesty.
            • patatajowa Re: APRICA 22.10.09, 00:25
              ilhenny napisał:

> Niestety, ale mieści się dziecko 3 letnie

a dlaczego niestety ? wink
              >Wygląd i cena z kosmosu.
              fakt ale bardziej cena smile
              > nie wierzę, że gondola przeszła crashtesty.
              ale tam nie ma gondoli jako takiej, to raczej cos w stylu fotelika play/mutsy
              gdzie rozkłada sie oparcie + dochodzą dodatkowe osłonki.
              dla mnie to ściema bo nagle okazuje sie ze jednak mozna wozic dziecko na płasko
              i w poprzek kanapy ale tylko w foteliku za kilka tysięcy.
              • ilhenny Re: APRICA 22.10.09, 10:30
                Przepraszam za slang, o fotelikach 0-10kg mówi się gondole i służą
                do przewozu dzieci w poprzek na leżącą i faktycznie jako takiej
                gondoli tu nie ma, jest po prostu możliwość przebudowy. Dla dzieci
                starszych jest już tylko pozycja siedząca. Jeśli już ktoś musi
                wozić dziecko leżące ze względów zdrowotnych to zdecydowanie w Baby
                Safe Sleeper Roemer-Brytax, a w Prima Easy Casualplay i Traveller
                Mutsy mimo iż można je rozkładać, nie wolno robić tego w
                samochodzie!!!
                • magda79pn znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 13:15
                  muszę dowiedzieć się tylko czy concord lift evo (bez PT) różni się wielkością
                  (szerokością i wysokością) od concorda lift evo PT bo niestety tego "bez PT"
                  nigdzie niema żebym mogła zobaczyć na żywo.
                  Jeśli chodzi o tapicerki to najbardziej spodobała mi się tapicerka w jane indy
                  team plus i concordzie właśnie, cybexy były tylko te "z bajerami" po 700zł tych
                  "tanich" nie było niestety, był też w promocji recaro monza za 519zł!!! miał
                  śliczną tapicerkę, milutką w dotyku ale jest strasznie twardy (i siedzenie i
                  oparcie). Moby jest szeroki i miękki ale tapicerka jest z czymś sztucznym, w
                  dotyku sprawia wrażenie haczącej się, bardzo pozytywne wrażenie zrobił na mnie
                  chicco key 2-3.
                  więc dzisiaj zastanawiam się już tylko nad jane indy i concordem lift evo bo ze
                  wszystkich oglądniętych miały najwyższe oparcia, bardziej skłaniam się ku temu
                  drugiemu.
                  • ilhenny Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 14:44
                    Indi 3* cena około 340, a cybex 320 i 4* więc szukaj dalej.
                    • magda79pn Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 15:02
                      recaro monza dostał w roku 2008 tylko 3*, więc czym się wszyscy tak zachwycają?
                      głośnikami w zagłówku? w większości sklepów polecają monzę... bo recaro, bo
                      welurowy, bo głośniki... a że ma 3* to nikt nie powiedział, dopiero teraz się
                      doszukałam...
                      ja dzisiaj wieczorem zamawiam dwa foteliki, najprawdopodobniej concord lift evo
                      i koniec bo już mnie głowa od wybierania boli wink ma 4* ma miękką i miłą w dotyku
                      tapicerkę i troszkę się uchyla (???) - chyba że znowu coś nakręciłam bo już mi
                      się wszystko myli...
                      • aniakoles Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 15:23
                        z tej promocji zamawiasz?allegro.pl/item786116072_fotelik_samochodowy_concord_lift_evo_x_line.html
                        cena super, daj znać jak ten fotelik się sprawuje, to może taki kupie w przyszłym rokuwink
                        piszą ż "Możliwość montażu w pozycji siedzącej i leżącej" tzn że tak jak w cybexie PRZED włożeniem dziecka musisz rozłożyć oparcie.
                        • magda79pn Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 16:37
                          tak zamawiam na tej aukcji, czekam tylko do wieczora aż mąż z pracy wróci żeby
                          jeszcze mu pokazać trzy sztuki (moby, lift evo i jane indy) i wysłuchać jego zdania.
                          znalazłam w jakimś archiwalnym wątku że lift evo się uchyla do spania.
                          • magda79pn Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 16:46
                            u mnie cybex odpada bo ma oparcie wysokie na 73cm a concord na 77cm i dla mojego
                            wysokiego 6,5 latka to jest duża różnica (po mojemu licząc, rok dłużej w nim
                            pojeździ)
                            • iwek33 Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 18:43
                              magda79pn napisała:

> u mnie cybex odpada bo ma oparcie wysokie na 73cm a concord na
                              77cm i dla mojeg
                              > o
                              > wysokiego 6,5 latka to jest duża różnica (po mojemu licząc, rok
                              dłużej w nim
                              > pojeździ)

U mnie w Cybexie ( mamy Solution Plus z welurową tapicerką-super
                              jest ta tapicerka) jeździ prawie 11 latek o wzroście 141 cm i 7
                              latek o wzroście 128 cm.
                              Starszemu synkowi niedługo zmienimy fotelik na podstawkę ( ale nie z
                              powodu wzrostu, bo fotelik jeszcze dobry, tylko z powodu wagi-
                              niedługo przekroczy magiczną wagę 36 kg)
                              A tak na marginesie pytanie: czy lepiej, żeby dziecko o wadze 36 kg
                              podróżowało w foteliku, który jest do 36 kg, ale syn jeszcze się bez
                              trudu w nim mieści, czy bezpieczniej na podstawce???
                              Żal mi zmieniać fotelik na podstawkę, tymbardziej, ze syn bardzo
                              lubi ten fotelik, podróżuje w nim już 3,5 roku,no ale jeśli
                              bezpieczniej na podstawce, to wymontujemy to oparcie.
                              • magda79pn Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 19:14
                                iwek33
                                napewno bezpieczniej w całym foteliku i mnie nie będzie interesowało ile syn
                                waży (teraz waży ok 31-32kg i mierzy 139cm a ma dopiero 6,5 roku) dopóki będzie
                                się mieścił, będzie jeździł w całym foteliku.
                                • iwek33 Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 20:14
                                  magda79pn napisała:

> iwek33
                                  > napewno bezpieczniej w całym foteliku i mnie nie będzie
                                  interesowało ile syn
                                  > waży (teraz waży ok 31-32kg i mierzy 139cm a ma dopiero 6,5 roku)
                                  dopóki będzie
                                  > się mieścił, będzie jeździł w całym foteliku.

Tylko po co producenci fotelików podają ten przedział wagowy? Chodzi
                                  mi o to, czy nie jest czasem tak, że skoro podana jest max. waga
                                  36kg, a dziecko ma więcej, to fotelik przestaje być dla niego
                                  bezpieczny. ( może być tak, że obliczona jest wytrzymałość
                                  materiałów, łączeń itp do jakiejś maksymalnej wagi dziecka, nie
                                  wiem, czy tak jest, dlatego pytam, bo może ktoś się na tym zna
                                  lepiej ode mnie)
                                  • magda79pn Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 20:34
                                    >
                                    > Tylko po co producenci fotelików podają ten przedział wagowy? Chodzi
                                    > mi o to, czy nie jest czasem tak, że skoro podana jest max. waga
                                    > 36kg, a dziecko ma więcej, to fotelik przestaje być dla niego
                                    > bezpieczny. ( może być tak, że obliczona jest wytrzymałość
                                    > materiałów, łączeń itp do jakiejś maksymalnej wagi dziecka, nie
                                    > wiem, czy tak jest, dlatego pytam, bo może ktoś się na tym zna
                                    > lepiej ode mnie)
                                    -------------------------------------------------------------
                                    pewnie masz rację i pewnie tak jest, ale myślę że np "nadwaga" 2-3kg nic złego
                                    nie wyrządzi smile a mimo wszystko jest bezpieczniej podczas zderzenia bocznego.
                          • e_r_i_n Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 20:59
                            Potwierdzam, uchyla się.
                            Dodatkowo, jest jednym z niewielu (jeśli nie jedynym), które 'rośnie' bez
                            naruszania stabilności 'pleców' - czyli plecy nie są na prowadnicach, tylko
                            wysokości reguluje się zagłówkiem na nieruchomej, sztywnej 'desce' - to tez jego
                            duzy plus (w temacie bezpieczenstwa).
                        • e_r_i_n Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 21:00
                          Mam dokładnie taki (tylko w innej tapicerce i kurna kupiony za prawie 2 razy
                          więcej wink). Polecam nieustająco.
                      • mmala6 Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 15:27

Magda, a przez Ciebie mnie się też już wszystko myliwink
                        Wyszłam z założenia, że skoro dziwnym trafem foteliki z 4* są tańsze
                        albo w cenie tych z 3* to nie sugeruję się firmą (np Chicco) tylko
                        wybieram z podobnego przedziału cenowego tj 300-400zł z 4* czyli
                        najbezpieczniejszy jaki może być. No spojrzałam na Moby, który jest
                        za 500 i przyznam, że wizualnie najbardziej mi się podoba. Niestety
                        nie ma chyba gdzie go obejrzeć we Wrocławiu, są za to Cybexy
                        Solution (za 320) i Concordy (za ok 400), więc jeden z nich musi
                        pasować. Któryś się uchyla, chyba Concord o ile dobrze pamiętam
                        wpisy powyżej. A Cybex solution ma dobre oparcie, tzn takie że głowa
                        dziecku nie leci.
                        Widziałam tego Recaro, chyba im się nie sprzedajewinkalbo dostawca
                        odpala im większą premię od sprzedaży, bo mnie też go polecali w
                        pierwszej kolejności zwracając uwagę na ...głośniki. Rzeczywiście
                        jest to najistotniejsza rzecz w wyborze fotelika dla dzieckawink
                      • primka Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 18:07
                        Moja 4-letnia córcia jeździ w Concord Lift Evo, jest wystarczająco duża - 21,5kg
                        i 113cm. Fotelik ma dwie duże wady - gdy dziecko zaśnie, główka mu zwisa, poza
                        tym fotelik przechyla się na boki na zakrętach, a to chyba też nie powinno mieć
                        miejsca.
                        • magda79pn Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 18:32
                          bardzo Ci dziękuję za opinię smile kurcze czy każdy musi mieć jakieś wady??? wink jak się wkurzę to kupię im styropian obszyty materiałem w tesco za 30zł big_grin
                          • ilhenny Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 19:38
                            1.Moby też się rozkłada
                            2. Cybex rozkłada się nawet dla 13 latka
                            3. Zawsze fotelik na podstawce nie ma ochrony na zderzenia boczne i
                            coś o czym nie wszyscy wiedzą jeśli masz w samochodzie kurtyny
                            powietrzne nie wolno stosować podkładek.
                        • e_r_i_n Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 21:21
                          A rozkładasz go? Moje dziecko zawsze w trasach śpi i problemu nie ma.
                          Na przechylanie jest rada - są specjalnie pasy mocujące fotelik do fotela
                          samochodowego. Koszt - jakieś 30 zł.
                          • ilhenny Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 21:52
                            Te pasy lub gumy to wyciąganie kasy, plus zagrożenie dla dziecka,
                            foteliki 15-36kg w czasie wypadku poruszają się razem z dzieckiem,
                            isofix w przeciwieństwie do wcześniejszych grup niszczą się
                            • patatajowa Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 22:09
                              nie bardzo rozumiem tą częśc wypowiedzi:" isofix w przeciwieństwie do
                              wcześniejszych grup niszczą się
                              • ilhenny Re: znowu byłam oglądać i przymierzać :) 22.10.09, 22:21
                                To znaczy, że jeśli masz lekki wypadek z udziałem fotelika
                                przykładowo 0-13 kg maxi cosi cabrio na bazie isofix, lub 9-18kg
                                king SAFEFIX to na 90% nadal jest sprawny i możesz go używać, jeśli
                                to samo zdarzy się z fotelikiem 15-36kg na 80 % jest uszkodzonym,
                                czyli wyrywają się zaczepy isofix neutralizuję uderzenie, co do
                                isofix, to nawet w nowych samochodach pewnych marek jest tylko na
                                obrazku.
    • magda79pn mamy ISOFIX !!! ;) 22.10.09, 20:45
      dowiedziałam się właśnie że mamy ISOFIX w samochodzie... nawet nie widziałam bo
      jakoś nie było mi to potrzebne smile
      To może jednak JANE ?
      • patatajowa Re: mamy ISOFIX !!! ;) 22.10.09, 20:58
        a nie zwróciłas nigdy wczesniej uwagi na wszywki w tapicerce na siedzeniu z tym
        napisem ? wink
        • patatajowa Re: mamy ISOFIX !!! ;) 22.10.09, 21:01
          aha przypomiało mi sie jeszcze, jak przy okazji przeglądania jakiś czas temu
          ogłoszeń samochodowych niektórzy sprzedający zachwalali swoje autko ze ma
          "tapicerkę typu isofix" smile)
          • ilhenny Re: mamy ISOFIX !!! ;) 22.10.09, 21:11
            To pozostaje Ci tylko jeden fotel godny uwagi CYBEX SOLUTION X FIX
            około 600 zł. Jedyny 4* i rozkładający się do spania.
          • ilhenny Re: mamy ISOFIX !!! ;) 22.10.09, 22:00
            nie tapicerkę tylko system montażu fotelików, od 2006 teoretycznie
            każdy powinien go mieć i jeszcze jedno co do systemu są dwa rodzaje
            tylko w siedzeniach gdzie trzeba stosować stopę i z TopTether czyli
            dodatkowym mocowaniu w bagażniku.
            • patatajowa Re: mamy ISOFIX !!! ;) 22.10.09, 22:05
              ilhenny napisał:

> nie tapicerkę tylko system montażu fotelików
              ja to wiem , ty to wiesz ale nie wie wielu sprzedających auta smilejakby mieli
              dzieci to pewnie zainteresowaliby się co to takiego smile
        • magda79pn Re: mamy ISOFIX !!! ;) 22.10.09, 22:27
          patatajowa napisała:

> a nie zwróciłas nigdy wczesniej uwagi na wszywki w tapicerce na siedzeniu z tym
          > napisem ? wink
          ---------------------------------------
          GDZIE SĄ TE WSZYWKI? NIE ZWRÓCIŁAM UWAGI BO MAMY TEN SAMOCHÓD OD TYGODNIA big_grin A
          JECHAŁAM NIM CHYBA Z 3 RAZY... TERAZ COŚ MNIE NASZŁO ŻE POWINIEN MIEĆ BO OD ROKU
          2005 W SAMOCHODZIE "NASZEJ" MARKI I W TYM MODELU WYCHODZIŁY JUŻ Z ISOFIXEM,
          ZADZWONIŁAM DO MĘŻA I FAKTYCZNIE MAMY smile I ON O TYM WIEDZIAŁ ALE JAKOŚ NIE
          WIDZIAŁ POTRZEBY MNIE POINFORMOWAĆ big_grin
    • mama2chlopcow Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 22.10.09, 21:25
      ja mam Maxi-Cosi Rodi XR dla mnie super, synek przespał w nim całą 4
      godzinną podróż głowa mu ani razu nie opadała, boki i zagłówek
      regulowany...polecam!
      • ilhenny Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 22.10.09, 21:57
        Mój syn też jeździ w Rodim, ale jak bym miał isofix, to napewno
        wybrałbym cybexa.
        I jeszcze raz.

Te pasy lub gumy do mocowania foteli to wyciąganie kasy, plus
        zagrożenie dla dziecka, foteliki 15-36kg w czasie wypadku poruszają
        się razem z dzieckiem, isofix w przeciwieństwie do wcześniejszych
        grup niszczą się
        • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 22.10.09, 22:30
          600ZŁ TO TROCHĘ DUŻO smile jane indy ma 3* i też ma isofix i kosztuje 380zł.
          • ilhenny Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 22.10.09, 22:47
            Tylko że bez isofixu ma też 3* i nie rozkłada się do spania. Po za
            tym ten fotelik będziesz używać prawie 10 lat i tapicerka Jane
            raczej tego nie przeżyje i jeszcze jedno. Dlaczego został tak mocno
            przeceniony około 50%? A no właśnie dlatego, że każdy woli kupić
            cybexa.
            • marriposa link do cybexów 22.10.09, 23:41
              moze ktos wrzucic linka do tych Cybexów z zamszowa tapicerką?

Na allegro zauwazyłam cybexy x i cybexy bez zadnych oznaczeń, czy to właśnie sa
              te plus?
              • magda79pn Re: link do cybexów 23.10.09, 00:01
                nigdzie niema tych "plusów" też szukałam...
              • ilhenny Re: link do cybexów 23.10.09, 00:09
                Są trzy modele Cybex --SOLUTION , SOLUTION X I SOLUTION X FIX,
                żaden nie ma tapicerki zamszowej, dopiero będą w 2010 roku,
                widziałem je w Koloni ,ale czy to prawdziwy zamsz to nie ręczę.
                • ilhenny Re: link do cybexów 23.10.09, 00:14
                  I jeszcze jedno w 2010 będzie 8 kolorów podstawowych, plus kilka
                  zamszowych, już nie pamiętam ile, ale jak chcecie to jutro sprawdzę
                  w katalogu.
                  • marta2202 Re: link do cybexów 23.10.09, 00:30
                    A czy cena tych cybexów zamszowych będzie wyższa? No i ciekawe kiedy
                    dokładnie dotrą do Polski?
                    • ilhenny Re: link do cybexów 23.10.09, 00:39
                      cgi.ebay.de/TESTSIEGER-Autositz-CYBEX-Solution-X-Fix-NEU-2010-Iso_W0QQitemZ160370919452QQcmdZViewItemQQptZDE_Baby_Kind_Baby_Auto_Ki
                      ndersitze?hash=item2556da081c
              • patatajowa Re: link do cybexów 23.10.09, 07:58
                w tym roku nie ma chyba zadnych modeli z tą "zamszową" tapicerką- zamszowa oczywiście tylko z nazwy po przypomina w dotyku i wyglądzie zamsz i jest dużo fajniejsza od zwykłej.o cybexach pisało tu juz kilka osób zadowolonych (w tym ja) ale raczej ze starszego modelu -Solution S+, "plus" oznaczał właśnie ten inny rodzaj tapicerki.
                ten fotelik ze zdjecia to wlasnie solution s+
                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/IIWbldl4AjH0NBuz1A.jpg
                kilka osób pisało o tym ze w cybexie wysuwa sie pas z klamry a w zagłowku głowa lata na boki ale one pisały o nowych modelach.
                https://photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/790/02/64/790026495
                więc starszy model jednak chyba bardziej udany smile
                • iwek33 Re: link do cybexów 23.10.09, 19:20
                  patatajowa napisała:

> w tym roku nie ma chyba zadnych modeli z tą "zamszową" tapicerką-
                  zamszowa oczy
                  > wiście tylko z nazwy po przypomina w dotyku i wyglądzie zamsz i
                  jest dużo fajni
                  > ejsza od zwykłej.o cybexach pisało tu juz kilka osób zadowolonych
                  (w tym ja) al
                  > e raczej ze starszego modelu -Solution S+, "plus" oznaczał właśnie
                  ten inny rod
                  > zaj tapicerki.
                  > ten fotelik ze zdjecia to wlasnie solution s+
                  > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/IIWbldl4AjH0NBuz1A.jpg
                  > kilka osób pisało o tym ze w cybexie wysuwa sie pas z klamry a w
                  zagłowku głow
                  > a lata na boki ale one pisały o nowych modelach.
                  > http://photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/790/02/64/790026495
                  > więc starszy model jednak chyba bardziej udany smile

Hej patatajowa, mam dokładnie taki sam fotelik dla smyków, ten ze
                  starej kolekcji, też w kolorze rudym z brązem, ta tapicerka jest
                  rewelacyjna, nie brudzi się, przemila w dotyku i dzieciaki się nie
                  pocą, ale to nie zamsz, tylko coś co przymopima zamsz, jest chyba
                  milsze w dotyku od zamszu. Ten fotelik nazywała się CYBEX SOLUTION
                  PLUS ( bez literki "s" w nazwie, te z "s" to późniejsze modele były)
              • agni71 Re:Cybex Solution Plus - foto 23.10.09, 08:25
                Tak wyglada mój Cybex Solution Plus (nie Solution S Plus) z a'la
                zamszową tapicerką (to nie jest prawdziwy zamsz, tylko tkanina
                przypominająca go w dotyku):
                https://a.swistak.pl/002/395/2395474_1024.jpg
                • patatajowa Re:Cybex Solution Plus - foto 23.10.09, 08:57
                  agni71 napisała:
                  > Tak wyglada mój Cybex Solution Plus (nie Solution S Plus) z a'la
                  > zamszową tapicerką
                  ale agni71- to jest Solution S Plus !!- ja mam identyczny i taką mam nazwę na
                  paragonie, zawieszce z fotelika i jako taki go kupiłam smile
                  solution S to nazwa modelu a "+" oznaczał właśnie ta tapicerkę lepszą
                  • patatajowa Re:Cybex Solution Plus - foto 23.10.09, 08:59
                    do agni:
                    pośpieszyłam się piszac- to są rozne foteliki jednak wink
                    • agni71 Re:Cybex Solution Plus - foto 23.10.09, 09:07
                      Tak, tak - "S" ma te dodatkowa oslone ramionek - a nam, kiedy go
                      kupowalismy, wydalo sie, ze przez te oslone dziecku może byc
                      ciaśniej i wzięlismy te starsza wersję.
                      Tu oba foteliki dla porównania:
                      Solution S +
                      https://bobopstryk.pl/img/332.jpg

i Solution +
                      https://a.swistak.pl/002/395/2395474_1024.jpg
            • mirszy Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 23.10.09, 07:59
              Bzdura, że nie rozkłada się do spania, sama używam i mały spi w nim
              bez problemów.Tapicerka ma prawie 2 lata i po praniu wygląda jak
              nowa, a uwież mi jest bardzo eksploatowana.
              Uważam, że część sprzedawców ma takie klapki na oczach - jeden model
              polecać bo taka moda??
              Nie rozumiem tego podejścia.
              Ja akurat kupowałam swój fotelik w Bielsku, gdzie Pan potrafił
              pokazać i zaprezentować ileś tam fotelików i nie było jakiegoś
              specjalnego parcia na CYBEXA.
              I nie każdy woli kupić CYBEXA, bo taka jest teraz moda.
              • ilhenny Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 23.10.09, 08:17
                O jakim foteliku mówisz?
              • ilhenny Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 23.10.09, 09:07
                Jeśli zarzucasz mi faworyzowanie jednej firmy to na dowód mojej
                kompetencji przedstawię listę polecanych przeze mnie foteli.
                0-10kg Roemer Baby Safe Sleeper
                0-13kg z isofixem Maxi Cosi Cabrio
                0-13kg bez Cybex Atom
                0-18kg Be safe Izi Kid X1 Isofix 2009
                0-18kg bez Britax FIRST CLASS
                9-18kg z isofixem I bez King Romer
                15-36kg isofix Cybex X fix lub Casualplay
                15-36kg Maxi Cosi Rodi XR
                9-36kg Cybex Pallas lub Britax Evolva 123 ULTRA
                jeśli ktoś ma argumenty to chętnie podyskutuję.
                • lee_a Re:ilhenny 23.10.09, 10:59
                  a Roemer Kidfix z isofixem w grupie 15-36 jak oceniasz? Planuję go kupić po
                  dobrych doświadczeniach z Kingiem. Jak wypada w porównaniu z Maxi Cosi Rodi?
                  • ilhenny Re:ilhenny 23.10.09, 12:21
                    Fatalny system rozkładania, trzeba wyjąć dziecko i wsadzić rękę w
                    siedzenie. Reszta na duży plus.
                    • anjaand Re:ilhenny 23.10.09, 16:07
                      Ja waham się między Roemer kid plus i Maxi Cosi Rodi XR i mam
                      pytanie
                      - CZy Roemer kid plus rozkłada się w ten sam sposób co kidfix?
                      - czy tapicerki w Maxi Cosi Rodi XR różnią się jakościowo czy to
                      tylko kwestia kolorów?
    • magda79pn Re: fotelik samochodowy 15-36kg - moje spostrzeże 22.10.09, 22:44
      jest jeszcze JANE MONTE CARLO PLUS z isofixem ale niema wyników testów...
      • magda79pn kupiłam jeden używany... 23.10.09, 10:51

kupiłam wczoraj używanego concorda lift evo PT, z tapicerką route66, (te
        tapicerki to chyba w 2007r były?)
        pan który go sprzedaje powiedział że fotelik ma ok roku i przez pół roku był używany
        cały i drugie pół roku sama podkładka (kupiony był jako nowy dla dużego dziecka
        tylko ze względu na wyjazd w długą trasę), ma do niego dokumenty (instrukcje,
        paragon i gwarancję) ale nie wie czy gwarancja jest jeszcze ważna, ile concord
        daje gwarancji?
        W każdym razie kupiłam z odbiorem osobistym (z myślą o starszym synu) więc jak
        coś będzie nie tak to nie
        odbiorę wink
        A jeśli będzie wszystko ok to wieczorem zamawiam dla młodszego nowego takiego
        samego concodra na allegro za 480zł
        • ilhenny Re: kupiłam jeden używany... 23.10.09, 12:20
          Tylko pierwszy kupujący otrzymuję gwarancję.
          • mmala6 Re: kupiłam jeden używany... 23.10.09, 15:58
            a dzisiaj kupiłam Cybexa Solution (bez x i bez s), taki o:
            www.allegro.pl/item778716686_fotelik_cybex_solution_5xgratis_ursynow_w_wa.html
            Cena w sklepie taka sama jak na allegro.
            Oglądałam Concordy ale takie za 300-400 (X-line?) i te fotele to
            jakieś koszmarki. Tapicerka paskudna, świecąca jakby ortalion,
            zagłówek wyglądał jakby był był z tektury. Nawet dziecka nie
            przymierzaliśmy.
            Fajny tez jest Cybex Solution X, ma przyjemniejszą tapicerką ale
            welur to to nie jest na pewno. Będziemy musieli kupić za chwilę drugi
            fotel to zamówię Solution X na allegro bo jest o 100 tańszy (w
            sklepie za 530).
            taki, granatowy podoba mi się baaardzo:
            www.allegro.pl/item777711871_cybex_solution_x_kolory15_36kg_od_reki_kurier_0.html

W Cybexie zagłówek ma regulację trzystopniową ale generalnie dziecko
            siedzi a nie półleży jak w mniejszych fotelach.
            • iwek33 Re: kupiłam jeden używany... 23.10.09, 19:33
              Ten pierwszy jest bardzo podobny do Cybex Solution Plus ( tego
              najstarszego i chyba najbardziej udanego modelu) Ten drugi jest tak
              bardzo zabudowany, że miałabym obawy, czy w upalne dni dziecko się w
              nim nie ugotuje, no i może być problem, że dzieciak nie bedzie
              chciał w nim siedzieć, bo nic przez boczne okno nie będzie widział.
              Wiem, nie to jest najważniejsze, tylko bezpieczeństwo, ale jak
              dzieciak nie będzie chciał w ogole podróżować w foteliku to będzie
              klapa, a w tym modelu to jakby miał z boku klapki na oczach, nie
              będzie widzial nic sad
              • mmala6 Re: kupiłam jeden używany... 26.10.09, 15:54
                wiesz, mój syn siadał na jednym i drugim i jeżeli chodzi o
                widoczność to wydaje mi sie taka sama w obu fotelikach. W końcu ma
                oczy na wysokości zagłówka a nie poniżej, gdzie jest to wyższe
                zabudowanie, które ma chronić ramiona. Nie wiem jak z 'ciasnością'
                ale na oko nie wydawał się bardziej zabudowany niż wcześniejszy
                fotelik (Ramatti do 18kg). Ta osłonka na głowę taka jest i wg pana
                ze sklepu, to właśnie dzięku niej Cybex i Concord mają 4*.
                • kaka73 Re: do fachowca od fotelików... 26.10.09, 18:54
                  Mam pytanie odnośnie Cybexa. Nie mam Isofixa w samochodzie. Obecnie
                  posiadam fotelik Cybex plus - ten rudy przytaczany tutj. Muszę kupić
                  jeszcze jeden dla mojego 4 latka. Który z Cybexów bez isofixa Pan
                  poleca? Chcę kupić ten najtańszy, kolor czarny. Ten fotelik też ma
                  dobry wynik testów?
                  • ilhenny Re: do fachowca od fotelików... 26.10.09, 19:38
                    kaka73 napisała:

> Mam pytanie odnośnie Cybexa. Nie mam Isofixa w samochodzie.
                    Obecnie
                    > posiadam fotelik Cybex plus - ten rudy przytaczany tutj. Muszę
                    kupić
                    > jeszcze jeden dla mojego 4 latka. Który z Cybexów bez isofixa Pan
                    > poleca? Chcę kupić ten najtańszy, kolor czarny. Ten fotelik też ma
                    > dobry wynik testów?

W tym przedziale cenowym (320 zł) cybex solution to jedyny fotelik
                    4* i wygrywa w testach z droższymi, jedyny problem - nie rozkłada
                    się do spania. Ale i na to jest sposób, można go zamontować na
                    przednim siedzeniu i troszkę go rozłożyć, tylko bez przesady, żeby
                    dziecko nie wyjechało pod pasami. I tej rady o razkładaniu nie
                    napisałem.
          • mmala6 Re: kupiłam jeden używany... 26.10.09, 20:43
            a skąd sklep/producent wie kto jest pierwszym właścicielem?
            kupiłam fotelik w sklepie, dostałam gwarancję. Za pół roku mogę go
            dać/odsprzedać koleżance, razem z gwarancją. Gwarancja nadal będzie
            obowiązywać, zmiana właściciela nie ma tu przecież nic do rzeczy.
            • ilhenny Re: kupiłam jeden używany... 26.10.09, 21:14
              mmala6 napisała:

> a skąd sklep/producent wie kto jest pierwszym właścicielem?
              > kupiłam fotelik w sklepie, dostałam gwarancję. Za pół roku mogę go
              > dać/odsprzedać koleżance, razem z gwarancją. Gwarancja nadal
              będzie
              > obowiązywać, zmiana właściciela nie ma tu przecież nic do rzeczy.

I tu masz rację, nic się nie stanie z gwarancją . Ale jeśli kupisz w
              sklepie który, nie ma umowy z producentem lub dystrybutorem tracisz
              gwarancję.
        • patatajowa Re: kupiłam jeden używany... 23.10.09, 21:33
          hmm,czemu mam wrażenie ze nie będziesz dokonca zadowolona z zakupu? wink
          tapicerka to naprawdę drugorzędna sprawa w foteliku( w sensie kolor),ja gdy
          kupowałam cybexa to byly w sklepie akurat 2 sztuki-ten moj pomaranczowo-rudy i
          wchodzący wtedy model cybex x w ślicznym zielonym kolorku. i wybralam kolor
          ktory zupelnie mi sie nie podobał za to był na lepszej tapicerce i lepszym moim
          zdaniem foteliku smile
          jest taka seria tapicerek concorda -cudne i zachwycałam się nimi ale nie kupiłam
          z ich powodu fotelika.
          kup cybexa(starszego) oswój się z nim w domu przez kilka dni a przekonasz się do
          niego.. z fotelikami się chyba tak nie da jak z wózkami....wink
          • kinia117 Re: kupiłam jeden używany... 23.10.09, 22:04
            a jak nasz ekspert ocenia casualplay? Waham sie miedzy casualplay,
            maxi cosi rodi xr, cybex. Jutro jedziemy kupic. Ktory z nich sie
            najbardziej rozklada, ktory ma najfajniejsza tapicerke? Bo jezeli
            chodzi o bezpiezenstwo chyba wszystko jest na jednej polce
            • oliwia244 Re: kupiłam jeden używany... 23.10.09, 23:00
              widze wątek przysłużył się cybexowi smile
              też w tym tygodniu kupiłam
              jeden już mamy ale nie udało sie dostać już identycznego sad
            • ilhenny Re: kupiłam jeden używany... 24.10.09, 01:35
              Jeśli masz isofix i 900 zł weź casualplay, aluminiowa rama,
              tapicerka ala neopren, czyli taka jak w cybexach i możliwość
              regulacji w trzech płaszczyznach, czyli wysokość oparcia, pochylenie
              i długość siedziska, jeśli chcesz przyoszczędzić, a masz isofix to
              cybexa x fixa 650 zł, bez isofixa rodi xr i jeszcze jedno co do maxi
              Cosi nie sugeruj się kolorem, bo każdy jest wykonany z innego
              materiału najgorszy to trail, przy rodim można wywalczyć pokrowiec
              frote. Troszkę zachwalamy cybexa i w przyszłym roku będą dostępne
              znane nam foteliki, plus Pallas 9-36kg !!! według mnie będzie to
              największy hit sezony, ale żeby nie było im tak słodko to powiem, że
              największą porażką sezonu będzie nowy fotelik cybexa, jutro jak mi
              się uda wkleję zdjęcia.
              • primka do ilhenny 25.10.09, 14:24
                Magda, przepraszam, że wcinam się w Twój wątek, ilhenny, doradź proszę. Moja
                młodsza córka ma 6 m-cy, waży 9kg i ledwo mieści się do swojego fotelika Recaro
                by Maclaren. Zastanawiam się, jak wybrać dla niej kolejny fotelik, co myślisz o
                tych montowanych tyłem? Na pewno chciałabym coś z isofixem, lepiej wybrać taki
                do 18kg, czy może już do 36? Co będzie bezpieczniejsze dla niej, oczywiście
                wygoda dziecka jest też bez znaczenia.
                Druga kwestia dotyczy fotelika dla starszej córki. Jeździ teraz w Concordzie
                Lift Evo PT, ma 21,5 kg, 113cm, jednak nie jestem z niego zadowolona - jeździ po
                siedzeniu, przechyla się na zakrętach, poza tym mocno zwisa jej głowa, gdy
                zaśnie. Czy można, bez uszczerbku dla bezpieczeństwa, przyczepić ten fotelik do
                siedzenia, jeśli tak, to jak? Ewentualnie, jaki inny mogłabyś polecić, czy
                isofix w tej grupie zdaje egzamin (nie do końca zrozumiałam to, co pisałaś na
                ten temat w jednym ze swoich postów)? Z góry dziękuję za Twoją pomoc.
                • primka korekta 25.10.09, 14:26
                  Oczywiście miało być, że wygoda dziecka też jest ważna.
                • ilhenny Re: do ilhenny 25.10.09, 14:47
                  Ze względu na wiek, 6 miesięczne dziecko, nie może jeździć przodem.
                  Jedyne rozsądne rozwiązanie to zakup fotelika montowanego
                  tyłem ,czyli 0-18kg, nie wymyślono bezpiecznego fotelika 0-36kg lub
                  0-25kg, a do 9-36kg jest za młoda. Propozycja dla niej Bebe Confort
                  Iseos jak masz mały samochód, jak większy to Britax First Class
                  oczywiście jest jeszcze kilka innych, ale te są w bezpieczne i w
                  rozsądnej cenie. A dla starszej Cybex x fix do małego auta i
                  Casualplay Protector Fix do większego. Ogólnie jestem przeciwnikiem
                  patentów i samoróbek poszukaj pasów Latch.
                  • my-alena Re: do ilhenny 26.10.09, 21:43
                    Hej,

A mógłbyś jeszcze napisać, czemu na "Twojej liście" nie ma Maxi Cosi Priorifix ?

Alena
                    • ilhenny Re: do ilhenny 26.10.09, 21:54
                      my-alena napisała:

> Hej,
                      > A mógłbyś jeszcze napisać, czemu na "Twojej liście" nie ma Maxi
                      Cosi Priorifix ?

Jest na liście zalecanych fotelików i to jest fotelik, który
                      najczęściej sprzedaje, ale w wersji najzwyklejszej, czyli bez
                      isofixu i napinacza, ponieważ w tej cenie, czyli około 1400 zł są
                      lepsze, ale jeśli ktoś go chce kupić, to na pewno nie będę odradzał.
          • magda79pn Re: kupiłam jeden używany... 23.10.09, 22:59
            patatajowa napisała:

> hmm,czemu mam wrażenie ze nie będziesz dokonca zadowolona z zakupu? wink
            > tapicerka to naprawdę drugorzędna sprawa w foteliku( w sensie kolor),ja gdy
            > kupowałam cybexa to byly w sklepie akurat 2 sztuki-ten moj pomaranczowo-rudy i
            > wchodzący wtedy model cybex x w ślicznym zielonym kolorku. i wybralam kolor
            > ktory zupelnie mi sie nie podobał za to był na lepszej tapicerce i lepszym moim
            > zdaniem foteliku smile
            > jest taka seria tapicerek concorda -cudne i zachwycałam się nimi ale nie kupiła
            > m
            > z ich powodu fotelika.
            > kup cybexa(starszego) oswój się z nim w domu przez kilka dni a przekonasz się d
            > o
            > niego.. z fotelikami się chyba tak nie da jak z wózkami....wink
            ----------------------------------------------------------------------
            I TU SIĘ ZDZIWISZ smile JESTEM BARDZO ZADOWOLONA Z ZAKUPU!!! FOTELIK JEST ŚLICZNY,
            NIC NIE ZNISZCZONY, NA FOTKACH WYGLĄDAŁ DUŻO GORZEJ NIŻ W RZECZYWISTOŚCI, ALE
            WŁAŚCICIELE UŻYWALI GO ROK I NIGDY NIE WYPRALI BO NIE BYŁO POTRZEBY (POZOSTAWIĘ
            TO BEZ KOMENTARZA...) TAPICERKĘ WYPRAŁAM I DOPIERO NABRAŁA JAKIEGOŚ KONKRETNEGO
            KOLORU smile FOTELIK UMYŁAM (WIADOMO PEŁNO OKRUSZKÓW ITP) I TERAZ JEST JAK NOWY wink
            A CO NAJWAŻNIEJSZE MÓJ WYSOKI 6,5 LATEK ZMIEŚCI SIĘ DO NIEGO JESZCZE PRZEZ 2 LATA smile
            MŁODSZEMU TEŻ KUPIĘ TAKI FOTELIK, JEŚLI TRAFIĘ ŁADNY UŻYWANY TO KUPIĘ A JEŚLI
            NIE TO ZAMÓWIĘ MU NOWY.
            A JEŚLI CHODZI O KOLOR TO JA NIE PYTAŁAM O KOLOR TYLKO O RODZAJ TAPICERKI smile
    • magda79pn znalazłam jedną wadę? 26.10.09, 22:33
      Dopatrzyłam się (uwaga ! czepiam się wink ) czegoś co dla jednych może to być wadą dla innych zaletą, chodzi o mojego concorda lift evo pt, fotelik jest bardzo wygodny i obszerny, mój wielki 6,5 latek super się w nim mieści i na szerokość i na wysokość (ma jeszcze ponad 5cm luzu) ale...
      po pierwsze, gdy włożę na tylną kanapę 2 takie foteliki (na razie mam jeden ale drugi do świąt na pewno kupię i widzę to wizualnie) to będzie problem żeby ktoś się między nimi zmieścił (ogólnie mi to wisi bo nikogo tam nie wozimy, ale komuś kto potrzebuje z tyłu jedno wolne miejsce może to przeszkadzać), po drugie fotelik ten jest baaardzo wysoki i tutaj radzę posłuchać porad naszego kolegi od fotelików smile że fotelik należy przymierzyć do auta smile (dodam że u nas pasuje dobrze poza tą szerokością która tak na prawdę niema dla nas znaczenia, auto toyota corolla kombi)
      To byłoby na tyle jeśli chodzi o wady które mogę opisać po dwóch dniach używania tego fotela, jeśli chodzi o zalety to jest wyjątkowo komfortowy, miękki i syn mówi że bardzo wygodny, ma 4* i o taki fotelik mi chodziło.
      • marriposa Re: znalazłam jedną wadę? 26.10.09, 23:03
        Z tego co pamietam pisałas, że masz Isofix. Dlaczego nie kupiłaś fotelika z Iso?
      • ilhenny Re: znalazłam jedną wadę? 27.10.09, 00:06
        Miałem tego nie robić, bo CONCORD to bardzo dobra firma i bije
        tysiące badziewnych fotelików jakie można kupić. Jednak doszedłem do
        wniosku, iż Szanowne Panie, są na poziomie wyedukowania zdecydowanie
        wyższym niż zwykli konsumenci i wybieracie foteliki już z
        najwyższych półek. Problem z Concordem, według mnie jest bardziej
        złożony i sami nie są w stanie sobie z nim poradzić. Problem to
        import poza oficjalną dystrybucją znacznej ilość fotelików. Ja na co
        dzień nie mam czasu tłumaczyć, że Trimax, albo Lift w każdym roku
        otrzymywał inne oceny i najlepsze, czemu w sklepie jest dwukrotnie
        droższy niż na allegro.
        • magda79pn Re: znalazłam jedną wadę? 27.10.09, 08:35
          u nas cena concorda lifta evo pt jest prawie taka sama jak na allegro czyli ok
          550zł, ja mam do mojego używanego paragon (fotelik kupiony 1,5 roku temu,
          dokładnie w kwietniu 2008) za 595zł w sklepie w poznaniu.
          A isofixa mamy ale nie stać mnie na dwa foteliki po 600-800zł z isofixem, jedyne
          które mogłam kupić to jane indy który z isofixem w testach ma 3* a concord bez
          isofixu ma 4* więc wybrałam concorda.
        • e_r_i_n Re: znalazłam jedną wadę? 27.10.09, 09:00
          ilhenny napisał:

> Problem to import poza oficjalną dystrybucją znacznej ilość
          > fotelików. Ja na co dzień nie mam czasu tłumaczyć, że Trimax,
          > albo Lift w każdym roku otrzymywał inne oceny i najlepsze, czemu w > sklepie
          jest dwukrotnie droższy niż na allegro.

Możesz rozwinąć? Tzn. o ile rozumiem zależność import poza dystrybucja a cena
          (niższa na allegro), o tyle nie rozumiem tej zależności w temacie ocen (co IMO
          dużo istotniejsze).
          • ilhenny Re: znalazłam jedną wadę? 27.10.09, 09:51
            > Możesz rozwinąć? Tzn. o ile rozumiem zależność import poza
            dystrybucja a cena
            > (niższa na allegro), o tyle nie rozumiem tej zależności w temacie
            ocen (co IMO dużo istotniejsze).

Proszę bardzo, magda79pn dokonała świadomego wyboru z wszystkimi
            zasadami logiki i bezpieczeństwa, może dokupi pasy Latch i ma
            rewelacyjne rozwiązanie. Poza oficjalną dystrybucją importowane
            foteliki z Niemiec, to w większości te, które otrzymały niższe noty,
            lub mają już kilka lat. Trzeba być fachowcem, żeby na podstawie
            koloru tapicerki odróżnić fotelik z 2003 od 2009. Dla większości
            kupujących niema to znaczenia, dobrze jak odróżniają modele, ale
            częściej zakup wygląda tak—-poroszę concorda od teraz do końca, w
            tłumaczeniu na polski to znaczy Trimaxa 9-36kg, ja mówię poproszę
            600zł, a klient, o jak drogo na allegro są po 300zł. I czy mam
            tłumaczyć, że tamte są bez gwarancji i stare modele? No nie bo i tak
            pomyślą swoje. I do póki sam Concord nie zrobi z tym porządku, na
            przykład zmieniając jednoznacznie nazwę, nie będę promował tej
            marki.
            • marriposa Re: znalazłam jedną wadę? 27.10.09, 10:41
              A ja myśle, że polskie firmy narzucają zbyt dużo marże ew nie dostają
              korzystnych cen od dystrybutorów.

Np wózki Maclaren z kolekcji 2009 fakt podrożały w stosunku do 2008 o kilka
              procent, ale te same modele sa tansze w GB o kilka setek. Aktualnie jestem w
              stanie kupić Maclarena Questa 2009 za 580 zł + koszty wysyłki z Anglii (czasem
              ktoś grzecznościowo podrzuci) a ten sam Quest w Polsce kosztuje ponad 900 zł

allegro.pl/item791383153_ra_maclaren_quest_mod_charcoal_kolekcja_2009.html
              • kaka73 do Ilhenny 27.10.09, 16:50
                Dziękuję za odpowiedź. jeszcze w ostateczności zastanawiam się
                pomiędzy Cybexem czarnym za 315 zł a tym Concord Lift Evo X-Line -
                on jest za 309 zł - czyli mam rozumieć, że to jest ten fotelik z
                poprzednich lat? Widział Pan te kolory i tapicerkę na zywo? Jakoś
                nie podchodzą mi wizualnie. PROSZĘ jeszcze o doradzenie który z tych
                dwóch.
                • magda79pn Re: do Ilhenny 27.10.09, 17:02
                  ten concord lift evo x-line to będzie chyba rok 2007, ale pewności nie mam. Mi
                  się ten biały podoba, nawet się nad nim zastanawiałam ale musiałabym go co
                  tydzień prać po powrocie z działki smile jeśli zdecyduję się na któryś z nich to
                  kupię ten czarno turkusowy, na tą chwilę wolałabym evo PT.
                • ilhenny Re: do Ilhenny 27.10.09, 17:03
                  Odpowiem wieczorem, na szybko to cybex.
                • ilhenny Re: do Ilhenny 27.10.09, 20:07
                  Zakładam, że mówisz o fotelikach wystawionych na allegro. Concordy
                  za 309 zł to faktycznie stara kolekcja i już nie będę wnikał, czy
                  tapicerka płowieje, daruję sobie nawet gwarancję, której nie
                  dostaniesz, mimo, iż sprzedawca pisze, że jest na rok, bo legalny
                  CONCORD daje dwa lata. Fotelik ten jest bardzo duży i wyobraź sobie,
                  że jeśli zapniesz go na środkowym siedzeniu (najbezpieczniej, wymóg
                  pełne pasy trzypunktowe), to w tylnym lusterku już nic nie
                  zobaczysz. I właśnie dla tego stawiam na cybexa. Odniosę się
                  jeszcze, do postu, że polscy dystrybutorzy przeginają z cenami
                  przykład MACLARENA, że na zachodzie jest tańszy niż u nas, a ja
                  podam wam przykład zupełnie odwrotny, czyli u nas jest taniej niż w
                  Niemczech i nie będzie to zaskoczenie, bo jest to właśnie CYBEX,
                  który to właśnie z Concorda i Maclarena z ciągnął najlepszych
                  inżynierów. A na koniec ciekawostka nowym właścicielem concorda jest
                  Hiszpański Jane.
                  • amelka55only Re: do Ilhenny 28.10.09, 07:43
                    Ja najmocniej przepraszam, ale jak czytam takie brednie, że jak sie
                    ustawi fotelik na srodkowym siedzeniu, to już w lusterku sie nic nie
                    zobaczy, to mi ręce opadają. I to pisze meżczyzna! Z tego co mi
                    wiadomo auto posiada 3 lusterka, i można spokojnie korzystac z
                    bocznych. Ja od 3 lat jeżdze z córką i mam skierowane lusterko
                    wsteczne właśnie na fotelik,i wcale do jazdy go nie uzywam. A jakby
                    Pan miał zabudowaną pake? To co, nie da sie jechać, bo wstecznego
                    nie ma? Pozdrawiam z rana.
                    • kaka73 Re: do Ilhenny 28.10.09, 08:51
                      Acha to jakoś odechciało mi się tego Concorda. Zostaje Cybex i
                      jeszcze zastanawiam się nad Maxi Cosi Rodi xr - tylko ta cena. Jest
                      jeszcze tańszy Maxi Cosi za 389 zł na Allegro - chyba starsza
                      wersja. Czy ona też ma 4*? Czy ze względów bezpieczeństwa znacząco
                      się różni od tej drozszej wersji?
                      • ilhenny Re: do Ilhenny 28.10.09, 21:07
                        > Acha to jakoś odechciało mi się tego Concorda. Zostaje Cybex i
                        > jeszcze zastanawiam się nad Maxi Cosi Rodi xr - tylko ta cena.
                        Jest
                        > jeszcze tańszy Maxi Cosi za 389 zł na Allegro - chyba starsza
                        > wersja. Czy ona też ma 4*? Czy ze względów bezpieczeństwa znacząco
                        > się różni od tej drozszej wersji?

Ten tańszy jest 3* i dodatkowo import z Niemiec. Poszukaj XR w Trail
                        450 zł, tapicerka jest dość kiepska, ale najwyższe bezpieczeństwo i
                        komfort, a tapicerkę w razie czego zawsze możesz wyprać.
                    • ilhenny Re: do Ilhenny 28.10.09, 20:59
                      Amelko, pewnie masz normalny fotelik, a nie concorda, który jest
                      zawsze rozłożony, kiedyś samochody miały jedno lusterko i też można
                      było jeździć, ja środkowe lusterko mam skierowane na siebie, żeby
                      ciągle poprawiać makijaż.
                      • marriposa Re: do Ilhenny 28.10.09, 22:17
                        ilhenny napisał:

> Amelko, pewnie masz normalny fotelik, a nie concorda, który jest
                        > zawsze rozłożony, kiedyś samochody miały jedno lusterko i też można
                        > było jeździć, ja środkowe lusterko mam skierowane na siebie, żeby
                        > ciągle poprawiać makijaż.

to tak jak ja smile)))))))))))))))))))))))))))))))
                        • kaka73 Re: do Ilhenny 28.10.09, 22:36
                          W dobrej cenie jest teraz kolor Adriatic Blue oraz Fantasy Green. z
                          przesyłką 465 zł. Czym one się różnią od koloru Tango Red za 545 zł
                          lub Formula Black, Midnight Blue za 515 zł z przesyłką?
                          • ilhenny Re: do Ilhenny 28.10.09, 22:52
                            Te nie mają gwarancji, bo wysyłane są z Niemiec i są to kolory
                            ubiegłoroczne, a Tango Red i Black Reflection będą jeszcze w 2010r,
                            Trail jest jeszcze starszy, ale masz 2 lata gwarancji, ale jeśli już
                            tak bardzo chcesz to OK, każdy z tych jest 4*. W tym foteliku psuję
                            się tylko jedna rzecz, rozsuwając oparcie ramion trzeba od tyłu
                            zwolnić zabezpieczenie i nie robić tego na siłę.

Akaka73 napisała:

> W dobrej cenie jest teraz kolor Adriatic Blue oraz Fantasy Green.
                            z
                            > przesyłką 465 zł. Czym one się różnią od koloru Tango Red za 545

> lub Formula Black, Midnight Blue za 515 zł z przesyłką?
                            • kaka73 Re: do Ilhenny 29.10.09, 10:54
                              Dzięki. Wybrałam w takim razie i kupiłam juz color Adriatic Blue -
                              dzwoniłam tam twierdza, ze dają swoją gwarancję 2 lata.A 100 zł
                              droga nie chodzi, kolor może nie satysfakcjonuje mnie w pełni, ale
                              bezpieczeństwo dziecka wazniejsze.
                              • ewcikm Czy Cybex z testu ADAC jesttaki sam jak w sklepach 29.10.09, 14:59
                                Mam pytanie do osób, które ostatnio kupowały CYBEXa Solution X-Fix.
                                Czy Cybex testowany w ADACu
                                www1.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/kindersitze_2009/cybex_solution_x_fix.asp?ComponentID=254561&SourcePageID=254614

to ten sam, który jest obecnie w sprzedaży?
                                www.ceneo.pl/1299655
                                Nazwa ta sama, ale na zdjęciach wyglądają inaczej.
                                • ilhenny Re: Czy Cybex z testu ADAC jesttaki sam jak w skl 29.10.09, 15:11
                                  Prawie, pierwszy link to fotelik isofixowy, czyli cybex solution X-
                                  fix, a następny, bez czyli solution X. Ale jeden i drugi ma 4*.
                                • ewcikm Czy Cybex z testu ADAC jesttaki sam jak w skl 29.10.09, 15:19
                                  Zdjęcie zrobione pod innym kątem i dlatego odległość między
                                  podłokietnikiem i osłonką boczną w tym "sklepowym" taka duża? Z
                                  drugiej strony, gdyby ta część była obudowana, to dodatkowo
                                  chroniłaby dziecko, jak np. w Roemer kid fix? Chociaż wynik w ADACu
                                  taki sam jak Roemera....
                                  • agnieszka.kly Re: Czy Cybex z testu ADAC jesttaki sam jak w skl 05.11.09, 08:53
                                    autorka kupiła już fotelik i wątek wygasa smile
                                    a ja chcailam zapytac czy fotelik a wlasciwie jego oparcie moze sie tak luzno
                                    przesuwac? bo tak mam w kupionym wlasnie Graco . i nie wiem czy tak ma byc czy
                                    to wada, czy zle zmontowany jest? bo jak go wstawimy do auta to bedzie
                                    przyblokowany siedzeniem, ale jak sie go przenosi to sie rozklada.
                                    i jeszcze jedno pytanie - foteliki bez wewnetrznych pasów nijak sie nie mocuje
                                    do fotela samochodowego?? (jesli nie ma isofixu) Tylko pasy samochodowe trzymaja
                                    dziecko i fotelik?
                                    a jak wioze pusty fotelik to musze tez go przypiąc pasami?
                                    • emma_me Re: Czy Cybex z testu ADAC jesttaki sam jak w skl 05.11.09, 09:06
                                      Jeśli nie masz isofixa możesz kupić takie specjalne pasy, które przymocowują
                                      fotelik do zagłówka siedzenia. Dzięki temu nawet z dzieckiem fotelik jest
                                      bardziej stabilny.
                                      • magda79pn Re: Czy Cybex z testu ADAC jesttaki sam jak w skl 05.11.09, 09:16
                                        Mam już dwa foteliki, chciałam dwa takie same a mam dwa różne smile najważniejsze że chłopcom wygodnie i obydwa foteliki mają 4*, kupiłam concorda lift evo pt oraz bebe confort moby, jakbym teraz miała wybierać który lepszy to nie wiem, z obydwóch jestem zadowolona.
                                        Też myślałam żeby jakoś te foteliki przymocować, ale to chyba nie najlepszy pomysł (tak sobie pomyślałam że podczas uderzenia bocznego to dzieciak razem z fotelikiem się przesunie, a gdy fotelik będzie przymocowany to może zostać zmiażdżony - to takie moje przemyślenia, nie wiem czy słuszne...)
                                        • matizka Re: Czy Cybex z testu ADAC jesttaki sam jak w skl 05.11.09, 09:59
                                          A ja szukam fotelika dla 17kg 2,5 roczniaka, ale z własnymi pasami,
                                          które trudniej odpiąć niż pas samochodowy (albo się z niego
                                          wydostaje, albo odpina).

Można prosić o jakąś sugestię i najlepiej nie za 1000 złotychsad

pozdr
                                          • ilhenny Re: Czy Cybex z testu ADAC jesttaki sam jak w skl 05.11.09, 10:23
                                            Bardzo trudne zadanie, dzieci w pasach pięciopunktowych muszą
                                            jeździć do 3,5 roku ale pasy zamontowane w foteliku wytrzymują do 18
                                            kg, reasumując naprawdę będzie trudno.Na pewno jak będę w pracy coś
                                            mi przyjdzie do głowy.

matizka napisała:

> A ja szukam fotelika dla 17kg 2,5 roczniaka, ale z własnymi
                                            pasami,
                                            > które trudniej odpiąć niż pas samochodowy (albo się z niego
                                            > wydostaje, albo odpina).
                                            >
                                            > Można prosić o jakąś sugestię i najlepiej nie za 1000 złotychsad
                                            >
                                            > pozdr
                                            • ilhenny Re: Czy Cybex z testu ADAC jesttaki sam jak w skl 06.11.09, 00:43
                                              Dzisiaj miałem ten sam problem w sklepie i wybraliśmy Britax Evolva
                                              123 Claire , pojeździ jeszcze jakiś czas w pasach, a potem po
                                              wypięciu pasów będzie zapinany pasami samochodowymi cena 630 zł.

ilhenny napisał:

> Bardzo trudne zadanie, dzieci w pasach pięciopunktowych muszą
                                              > jeździć do 3,5 roku ale pasy zamontowane w foteliku wytrzymują do
                                              18
                                              > kg, reasumując naprawdę będzie trudno.Na pewno jak będę w pracy
                                              coś
                                              > mi przyjdzie do głowy.
                                              >
                                              >
                                              > matizka napisała:
                                              >
                                              > > A ja szukam fotelika dla 17kg 2,5 roczniaka, ale z własnymi
                                              > pasami,
                                              > > które trudniej odpiąć niż pas samochodowy (albo się z niego
                                              > > wydostaje, albo odpina).
                                              > >
                                              > > Można prosić o jakąś sugestię i najlepiej nie za 1000 złotychsad
                                              > >
                                              > > pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka