michal2708 22.10.09, 13:13 Dziadowskie święto z Ameryki. Nikt z mojej rodziny go nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zegrz Halloween nadchodzi! 22.10.09, 13:32 Do stanów się nie wybieram więc po co miałbym coś takiego kupować? Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 Następnego dnia 22.10.09, 13:52 pójdę na grób dziadka. To nie jest polskie święto. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldyna Re: Następnego dnia 22.10.09, 15:51 To też wielka pomyłka. 1 listopada to święto Wszystkich Świętych, a nie zmarłych (2 listopada). Odpowiedz Link Zgłoś
milewidziany Halloween nadchodzi! 22.10.09, 14:20 IDIOTYCZNE ŚWIĘTO .Tylko kretyni w tym biorą udział. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: Halloween nadchodzi! 22.10.09, 14:55 A my się fajnie bawimy Robimy lampiony z papieru ryżowego, ze słoików i bibuły. Wybieramy w warzywniaczku odpowiednie dynie a potem drążymy je w środku, wycinamy oczy, wkładamy świeczki i mamy lampiony. Robimy dyniowe, kocie, nietoperzowe maski. Masę rysunków z pająkami, duszkami i czarownicami. Różne dynie sobie malujemy, drukujemy, naklejamy im oczy i buzię, brokatujemy, farbujemy, przyklejamy. Długo przed samym halloween mamy dużo frajdy wymyślając różne śmieszne i straszne rzeczy. Miło i rodzinnie spędzamy razem czas na robieniu wspólnych craftów z dzieckiem, nie złorzecząc ciągle, że zło przyszło z Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
angie07 Re: Halloween nadchodzi! 22.10.09, 17:23 pewnie z czasem przyjmie się jak Walentynki... Odpowiedz Link Zgłoś
tube-roza Re: Halloween nadchodzi! 22.10.09, 20:51 nie potrafisz inaczej obchodzić polskiego święta, niż małpując amerykanów? Mamy wspominać tych co odeszli, a nie straszyć dzieci potworami z zaświatów. Ale widać, że z tradycją nie masz nic wspólnego. Nawet nie potrafisz znależć polskiego odpowiednika dla wyrazu "craft". Takie postawy polaków wywołują u mnie odruch wymiotny. Sorry, ale tak to odbieram, po prostu nie lubię małpowania i posługiwania się polskim językiem ze wstawianymi wyrazami angielskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka tube-rosa 23.10.09, 13:41 "Sorry, ale tak to odbieram, po prostu nie lubię > małpowania i posługiwania się polskim językiem ze wstawianymi > wyrazami angielskimi." No błagam! A "sorry" to tak po polsku niby jest? Nie widzisz co sama piszesz? Naprawdę masz odruch wymiotny bo nie potrafię znaleźć polskiego odpowiednika dla "craft"? Jejku jeku! Sama nie potrafisz znaleźć polskiego odpowiednika dla "sorry". A to prostsze przecież. Żenada. Ale nie mam odruchu wymiotnego. Nie chcę się kłócić i wymyślać nikomu. Robię jak uważam i mam sporo frajdy. Nie podchodzę do tego ideologicznie. Tak w ogóle to warto poczytać w wikipedii i na temat słowiańskich "dziadów" i o halloween: pl.wikipedia.org/wiki/Dziady_%28zwyczaj%29 pl.wikipedia.org/wiki/Halloween Odpowiedz Link Zgłoś
olias Halloween nadchodzi! 22.10.09, 17:34 dobre dla niedorozwojów z USA. wiec weź się odpi.. Gazeto z takimi tematami. Wypad stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
lokalny_patriota1 Niech spadają z tymi idiotycznymi świętami!!!! 22.10.09, 19:16 Halooween i Walentynki zostały wymyślone by podtrzymywać sprzedaż w okresach posuchy w sprzedaży. Ja bojkotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec Nie będę obchodzić jakiegoś badziewia 22.10.09, 20:19 tylko dlatego że mówi się o tym w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 do forume z zakupów z edziecka;-) 23.10.09, 09:09 Ostatnio rozmawiałyśmy o wyjątkowości "naszego" forum nad innymi. Oto przykład dlaczego jest tak wyjątkowe Strasznie to żałosne do jakiego poziomu potrafią się zniżyć internauciŻe też ludziom nie szkoda energii na to, żeby wylewać na siebie takie wiadra pomyj- frustraci jacyś czy co.... Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec Przeczytaj mój post jeszcze raz. 23.10.09, 10:32 Potem swój, i wytłumacz mi gdzie widzisz pomyje. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Przeczytaj mój post jeszcze raz. 23.10.09, 11:17 To nie była odpowiedź na Twój post-ten akurat jest bardzo kulturalny To był komentarz do Twoich poprzedników, ich sposobu prowadzenia dyskusji na forum(wyzwiska od kretynów itp). Przypadkowo odnośnik zrobiłam do ostatniego postu w wątku-nic osobistego Wątek o hallowyn został na ezakupy przeniesiony z innego forum, a że niedawno rozmawialiśmy o tym, że fenomen forum ezakupy polega własnie na tym, że nie pojawiają się wyzwiska, agresja, że ludzie po prostu piszą kulturalnie i nawzajem się szanują, więc akurat ten przeniesiony wątek dobrze wpisał się w zobrazownie klimatu, jaki zwyczajowo na innych forach niż forum zakupowe, panuje. A samo święto, jak święto.Wcale nie takie odległe od naszej tradycji, tylko zapomniane. odbywa się nie we Wszystkich Świętych, a dzień przed 1 listopada i obchodzone było także w Europie, a nawet w Polsce To nic innego niż pogańskie wywoływanie "dziadów". Inna sprawa to sposób jego obchodzenia, ale przecież dynie itp to otoczka dla dzieci i nikt nie zmusza trzydziestolatków do przebierania się za frankensteina Odpowiedz Link Zgłoś