Dodaj do ulubionych

dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym listem ?

07.03.10, 11:42
Już dwa razy dostałam zakupiony towar na allegro zwyskłym listem -
bez jakiegokolwiek potwierdzenia odbioru !!!

Za każdym razem płaciłam za list polecony lub paczkę. Oba listy nie
zmieściły się w skrzynce i musiałam ich szukać u sąsiadów - jak jest
to zwykły list to przecież nie wystawia się awizo.

Jedna ze sprzedająca była oburzona i nie rozumiała o co mi
chodzi: "przecież polecone przesyłki gubią się tak samo jak zwykłe"
a druga stwierdziła, że to nie ona wysyłała paczkę... szkoda słów...
Za każdym rzem wystawiłam komantarz neutralny.

Zdarzyło się Wam coś takiego ?
Obserwuj wątek
    • kazia4 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 12:07
      niestety - wielokrotnie...
      ostatnio kupowałam zestaw książek - przesyłka - paczka - koszt 15 zł
      zapłaciłam, a dostałam je w zwykłej kopercie, jako zwykły list - najgorzej, że z jednej z książeczek wypadły magnesy (było 15, doszło 7, koperta się rozerwała, książki w nic więcej nie zostały zapakowane... na poczcie wrzucili kopertę w folię, tak robią,jak się przesyłka uszkodzi)
      a pani tłumaczy, że koszt przesyłki to i 'dojście na pocztę' (???)

ostatnio też dostaję sporo przesyłek (pięć w ciągu dwóch tygodni) wysłanych przez 'firmę' - tzn. ktoś 'gdzieś' pracuje i ma dojście do wysyłki za freewink fajna sprawa - kasa za przesyłkę zostaje w kieszenitongue_out

a co do tych nierejestrowanych - to raz nie doszła - ale pani mi coś innego przysłała

a jeśli chodzi o zostawianie u sąsiadów, to bywa różnie, czasem zostawia listonosz, a czasem wrzuca awizo - i tam jest zaznaczona opcja 'przesyłka niewymiarowa' - wtedy się ją odbiera na poczcie bez okazywania dokumentów
      • tosieuda Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 12:22
        nigdy mi się nie zdarzyło...
        przecież to jest ryzyko dla sprzedającego,
        jeśli się zgubi to nie ma zadnych podstaw do odszkodowania,
        poza tym Ty jesteś uczciwa, ale jeśli trafiłoby na nieuczciwą osobę,
        to moze zwyczajnie powiedzieć, ze nic nie dostała ( chociaż dostała )
        i chcieć zwrotu pieniędzy i nic jej sprzedająca nie udowodni
      • j.iwi Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 12:29
        SZOK!! dużo kupuję (i dużo wysyłam), taka sytuacja zdarzyła mi się raz - zamiast
        polecony zwykły list, i dwa razy spore naciągniecie mnie na kosztach - miała być
        paczka przyszedł zwykły list i w obu tych przypadkach nie można było się dogadać
        ze sprzedającym sad
    • kropkaa Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 12:38
      W takim przypadku najlepiej chyba dać kantującemu sprzedającemu
      nauczkę i pytać o przesyłkę, nr nadania, a w końcu oświadczyć, że
      się nie dostało. Chciał "zaoszczędzić" 3 zł, niech starci dużo
      więcej i przestanie robić z kupującego durnia.
      • pasik Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 13:40
        Zdarzyło się chyba raz a jestem na allegro ponad 10 lat.
        Dlaczego przyznajecie się??? Jeżeli sprzedawca was oszukuje, rzeczy tracą swoją wartość proponuję też oszukać sprzedawcę- towar nie doszedł.
        Może w końcu się czegoś nauczy.
        Dowodu nadania nie ma, pieniędzy zażądał o wiele za dużo..cóż byłabym bezwzględna w takich sprawach.
        • agulka04 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 14:27
          > Dlaczego przyznajecie się??? Jeżeli sprzedawca was oszukuje,
          rzeczy tracą swoją
          > wartość proponuję też oszukać sprzedawcę- towar nie doszedł.

Jeżeli ktoś mnie oszukuje, to nie znaczy, że ja też od razu mam się
          stać oszustem.

Jednak jak już mam ten list to najpierw pytam o nr nadania, żeby
          niby odnaleźć przesyłkę na poczcie wink - sprzedający wtedy dopiero
          przyznaje się, że wysłał bez potwierdzenia.
          Może trochę zaniepokojenia zagubionym listem da mu do myślenia...
          chociaż, szczerze mówiąc, wątpię...
          • pasik Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 15:15
            No to "się bujaj" płacąc frycowe...ja tam innego rozwiązania nie widzę.
            Jak chcesz być miła, szczera i przyjemna dla oszusta.
            Myślę,że tłumaczenie takiemu gościowi-ojojoj zapłaciłam tyle, rozerwała się koperta niewiele da, ale to wyłącznie moje zdanie.
    • marriposa Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 14:00
      raz miałam dostac, tzn pani skasowała mnie za polecony ale mąż niby nadał
      zwykłym. Po kilku tyg zwróciła mi kase. Wygrałam ta aukcje za pół ceny uzywek
      tego typu i mam wrażenie, ze przesyłka nawet nie wyszla.
      • migotka_bober Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 19:18
        dziewczyny jestescie wredne ,,,niestety,,,,
        nie mozna taka gadac ze ci nie doszedl list,,,,bo zrobie mu na
        zlosc...to jest Kradziez, chocbyscie nie wiem jak to nazwaly,,,

ja jak zaczynalam na allegro, nie mialam pojecia co i jak ,
        wysylalam zwyklym listem, doslownie nikt mi negatywa nie dal ,
        dopiero mi znajoma powiedziala ze dla mnie bezpieczniej gdy wysle
        poleconym bo incazej gdy przesylka zginie, nie mam nic na
        obrone,,,,i dopiero potem zaczelam wysylac poleconym , jedna z osob
        sie odezwala i napisala ze towar nie doszedl, odeslalam kase ale
        jesli kłamała mam nadzieje ze jej bokiem wyszedl ...

Jesli chodzi o listy polecone to mi sasiad odbiera nieraz i
        podpisuje listonoszowi, wtedy nie bedziesz miec awiza w skrzynce, bo
        list zostal odebrany--na co jest dowod na poczcie --podpis sasiada

czasem sprzedawca ma rozne opcje wysylki i moze miec tez list zwykly
        do wyboru--gdy kupujacy chce zaoszczedzic,,,,
        ale jesli byla opcja polecony a wyslalam faktycznie zwyklym to
        powinno mu sie o tym napisac, i zaproponowac zwrot czesci kosztow
        wysylki(jesli wydaly sie zawyzone, a Ty czekalas na polecony)

Moze to banal ale ja jestem uczciwa i nie wyobrazam sobie sciemniac
        komus ze mi towar nie doszedl ,tlumaczac ze daje mu "nauczke", jesli
        jakas firma to sie nie przejmie ,ale jesli sprzedawca ktory ma
        prywatnie jakies rzeczy wystawione to juz przykro by mi bylo robic
        mu jakies swinstwo....
        • patatajowa Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 19:26
          migotka_bober napisała:
          > czasem sprzedawca ma rozne opcje wysylki i moze miec tez list zwykly
          > do wyboru--gdy kupujacy chce zaoszczedzic,,,,
          > ale jesli byla opcja polecony a wyslalam faktycznie zwyklym to
          > powinno mu sie o tym napisac, i zaproponowac zwrot czesci kosztow
          > wysylki(jesli wydaly sie zawyzone, a Ty czekalas na polecony)

żaden poważny sprzedawca nie powinien miec takiej opcji dla własnej wiarygodności.
          a zaden normalny kupujący nie "oszczędza" na przesyłce zwykłym listem, oszczedż
          sobie nerwów i niemiłych sytuacji i wysylaj zawsze przesylką rejestrowaną.
          kupowałam ostatnio karteczki do segregatora dla córki- cena karteczek taka jak
          wysyłki, fakt kusi zeby zaoszczedzić te 2 zł. Ale naszła mnie taka myśl że
          spzedający mogłby sie nawet nie fatygowac na poczte a ja mogłabym nie czekać wink
          • migotka_bober Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 19:37
            zawsze wysylam poleconym , nie mam opcji wysylki listu zwyklego ,ale
            moze inni maja, wiec taki przyklad dalam
          • lis888 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 19:44
            Ja wysyłam bardzo dużo rzeczy zwykłym listem i zawsze dodaję tę
            opcję w moich aukcjach. Nie doszła - slownie 1 rzecz na ponad 400
            takich przesyłek i to akurat nie w Allegro. Kupujący bardzo często
            wybieraja taka właśnie opcję i nieraz juz mi dziekowali za to, że w
            ogóle ją uwzględniam, bo to rzadkość na All. U mnie Kupujący sam
            wybiera, jaka wysylkę chce - z wachlarza mozliwości od listu
            zwykłego najtańszego do przesyłki za pobraniem i z deklarowana
            wartością.
            Poza tym listy zwykłe szybciej dochodzą niz poleconesmile
        • beata985 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 07.03.10, 20:07

wiesz, czymś innym jest początkujący sprzedawca, który jeszcze nie
          wie co i jak a czymś innym taki co ma dziesiątki albo setki
          sprzedanych rzeczy i z premedytają robi takie przekręty.
          nie miałabym skrupułów powiedzieć, że przesyłka nie doszła, jeżeli
          to on wcześnie mnie również oszukał-oczywiście sa jakieś
          granice..jeżeli rzecz byłaby droga to może..za jakiś czas
          poinformowałabym, że jednak doszła ale nie sądzę, że drogą rzecz
          zaryzykowałby i puścił zwykłym listem.
          ja też zaczynając pomyliłam się z wysyłką-wzięłam adrez z przelewu a
          nie z allegro-oczywiście były różne ale cały czas byłam w kontakcie
          z kupującą, przesyłka oczywiśćie do mnie wróciła, wysłąłam drugi raz
          na swój koszt...wszystko skończyło się dobrze
          a to co autorka opisuje to też oszustwo. Może jak więcej osób by
          powiedziało, że nie doszło odechciałoby się jednemu i drugiemu
          takich praktyk-to też oszustwo i złodziejstwo.
          • magda79pn Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 09:39
            W tym wątku nie chodzi o to czy ktoś chce listem zwykłym gdy jest akurat wybór. Gdy jest wybór, wybieramy taką opcję na własną odpowiedzialność i nie można mieć wtedy do nikogo pretensji że np list nie dotarł.
            Autorce wątku rozchodzi się o to że zapłaciła za paczkę lub polecony a dostała zwykłym, i sorry ale to jest oszustwo i takie osoby należy tępić, dałam negatywa jednemu takiemu gościowi który nie dosyć że przysłał towar po miesiącu to jeszcze listem zwykłym a skasował ode mnie 8zł za polecony, uważam że skoro taki cwaniak chce zarobić na wysyłce np dodatkowe 6zł to za karę niech straci np 40zł ponieważ jest zmuszony wysyłać kolejny przedmiot do mnie free.
            Ja nie mam takiej opcji, bo co bym zrobiła w sytuacji gdyby ktoś napisał że nie otrzymał towaru (nie ważne czy faktycznie czy kłamie) jak mu udowodnię że wysłałam ten list? wysyłam poleconym tylko dla własnego dobra, nie mam zamiaru robić komuś prezentów (wysyłać ponownie przedmiotów wartych ok 50zł).
            Nie mam nawet opcji listu poleconego ekonomicznego, wysyłam wszystko poleconym.
            • magda79pn Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 09:41
              magda79pn napisała:

> Nie mam nawet opcji listu poleconego ekonomicznego, wysyłam wszystko poleconym.

PRIORYTETEM smile
              • agni71 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 10:05
                > magda79pn napisała:
                >
                > > Nie mam nawet opcji listu poleconego ekonomicznego, wysyłam
                wszystko pole
                > conym.
                >
                > PRIORYTETEM smile

No, ja nieraz z tego własnie powodu u danego kupujacego nie kupuję.
                Sama sprzedaje na Allegro - większość małych rzeczy (ubranka ale i
                zabawka pluszowa) wysłana listem ekonomicznym mieści sie cenowo
                poniżej 5 zł! A sprzedający często gesto zycza sobie 8-9 zł. za
                list. Chyba opakowanie nie kosztuje i 4-5 zł?
                Ostatnio sprzedałam kilka rzeczy - nikt z ok. 10 kupujących nie
                wybrał opcji priorytet, wszyscy - listy ekonomiczne, które u mnie
                kosztuja 5-6 zł!
                • emma6666 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 10:32
                  trochę sprzedaję na allegro i nie ma możliwości żebym wysłała zwykłym, daję
                  możliwość poleconego ekonomicznego albo priorytetu, ale zawsze to musi być
                  przesyłka rejestrowana bo nie chcę mieć potem problemu ani dostać negatywa.

sama raz dostałam markowe dżinsy listem zwykłym, to było kilka lat temu i 7 zł
                  wystarczyłoby na paczkę ekonomiczną o liście nie wspominając, wystawiłam
                  neutrala, nie dostałam odwetowego bo sprzedający jako pierwszy wystawił mi
                  pozytywa, zanim przesyłka doszła.

nigdy bym świadomie nie wybrała przesyłki nierejestrowanej i na pewno bym się
                  wkurzyła i wystawiła neutrala gdybym zapłaciła za polecony a dostała zwykły list.
                • magda79pn Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 10:34
                  Masz rację, to wszystko zależy od sprzedającego, jakbyś chciała np ekonomicznym
                  to bym ci wysłała, ale mam zaznaczoną tylko opcję priorytet, u mnie kosztuje
                  6zł. Moje przedmioty kosztują ok 50zł więc chyba 1zł nie robi nikomu różnicy
                  (przynajmniej jak do tej pory nikt nie robił problemów), ale rozumiem że przy
                  ciuszkach po 6 czy 8zł to już każda złotówka się liczy.
                  Ja np nie lubię czekać za długo dlatego zawsze płacę też za priorytet smile
                  • aniaop Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 10:49
                    Hehe a u mnie polecony ekonomiczny idzie dzien szybciej niz polecony
                    priorytet. Powaga! I faktycznie zawsze wybieram taka opcje, jak
                    rowniez wiekszosc kupujacych.
                    Apropos cen- u mnie na poczcie polecony 4,5 plus do tego dochodzi
                    duza koperta babelkowa za 3,5zl, wiec cena musi byc 8zl, nie
                    zamierzam do ciuszkow sprzedanych po kilkanascie zlotych dokladac.
                    Za priorytety placilam ostatnio 5,7, wiec po dodaniu koperty nie
                    wyszlam nawet na podana cene 9zl! Chyba musze pobierac od kupujacych
                    9,5smile
                    • agni71 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 11:04
                      Apropos cen- u mnie na poczcie polecony 4,5 plus do tego dochodzi
                      > duza koperta babelkowa za 3,5zl, wiec cena musi byc 8zl

No więc, ja wychodze z zalożenia, że kupujacy chce jak najmniej
                      zapłacic za przesyłkę. Dlatego staram sie nie kupować nowych kopert
                      babelkowych, tylko wykorzystuje stare - zaklejając stary adres. Jest
                      to więcej roboty dla mnie, ale za to mieszczę sie w 5 zł za
                      ekonomiczny polecony i 6 zl za priorytet. Kosztu taśmy nie doliczam
                      juz, choc schodzi mi jej dośc dużo przy takim pakowaniu.
                    • patatajowa Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 11:43
                      aniaop napisała:
                      > Hehe a u mnie polecony ekonomiczny idzie dzien szybciej niz polecony priorytet. <
                      to tak jak u mnie wink
                      > Apropos cen- u mnie na poczcie polecony 4,5 plus do tego dochodzi duza koperta
                      babelkowa za 3,5zl, wiec cena musi byc 8zl, <

doradzam zmiane zródla zaopatrzenia w koperty. u mnie nawet koperta bąbelkowa
                      wieksza niz A3 nie kosztuje 3,5 zł.
                      i jesli płacisz za polecony 4,5 to znaczy ze sie miescisz w wadze do 350 gram
                      wiec po co taka duza koperta na lekki ciuszek ???
                      • aniaop Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 11:48
                        bo jeansy na 134cm nie wchodza do mniejszej...
                        probowalam kupowac koperty w Auchan (innego supermarketu nie mam pod
                        reka) i cena byla taka, jak na poczcie i w zaprzyjaznionym
                        papierniku. To gdzie mam ich szukac? Hurtowo na allegro nie
                        potrzebuje, bo sprzedaje max kika-kilkanascie ciuszkow na kwartal.
                  • morelka80 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 10:53
                    o tak! W zeszłym roku sprzedający przysłał mi telefon komórkowy,
                    owinięty w gazetę, zapakowany w zwykłą kopertę i wysłał jako zwykły
                    list, mimo, że za przesyłkę płaciłam 12 zł smile
            • beata985 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 12:20
              magda79pn napisała:

Nie mam nawet opcji listu poleconego ekonomicznego, wysyłam wszystko
              poleconym.

a tego to już kompletnie nie pojmuję
              w sumie dlaczego nie masz???
              jeżeli kupującemu nie zależy na czasie to często wybiera jednak
              ekonomiczny.
              mam do wyboru ekonomiczny i priorytet i większośc wybiera jednak
              ekonomiczną przesyłkę mimo, że różnica w cenie to tylko 1,- a może
              dla niektórych aż.
              • emma6666 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 13:11
                kiedyś próbowałam kombinować z ponownym użyciem koperty, ale niektóre panie na
                poczcie robiły problem, zależy na kogo się trafi.
              • magda79pn Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 13:36
                beata985 napisała:

> a tego to już kompletnie nie pojmuję
                > w sumie dlaczego nie masz???
                --------------------------------------------------
                Szczerze mówiąc nie wiem czemu nie mam zaznaczonej tej opcji...
                od ponad 3 lat nigdy nikt nie zapytał nawet o przesyłkę ekonomiczną, z drugiej strony to chyba komplikowałoby mi to trochę wysyłkę, bo musiałabym sobie jeszcze notować kto chce ekonomiczną a kto priorytet, sprawdzać czy dana osoba przelała dobrą kwotę (teraz wszyscy płacą równo), a teraz jak idę na pocztę i mam 6 czy 10 kopert to podaję wszystkie i mówię że wszystkie priorytetem.
                Faktycznie może to być aż 1zł w momencie gdy ktoś kupuje ciuszek za 6-8zł, ale gdy się płaci 50zł, to ta złotówka nikomu różnicy nie robi.
                Koperty kupuję nowe, zwykłe, za (nawet nie wiem dokładnie) chyba 25gr, bąbelkowe też u nas są tańsze niż 3,5zł, taka A4 kosztuje 1,40-1,60zł i nie zawsze kupuje je na poczcie, u nas np w ksero jest taniej niż na poczcie.
                • pasik Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 15:32
                  Zdecydowanie chodziło mi o sprzedających z długim stażem co "nie zauważają"że wysyłają zwykłymi listami biorąc pieniądze za przesyłkę poleconą lub paczkę.
                  Może i byłabym złodziejem walczącym z złodziejem moich pieniędzy.
                  Jak to inaczej nazwać?
                  Żółtym gwiazdkom mogę wybaczyćsmile
                  W opcji wysyłki zaznaczam odbiór osobisty oraz list polecony ekonomiczny bądź paczka ekonomiczna.
                  Nigdy priorytet ( jak ktoś napisał te priorytety dochodzą wolniej)
                  Jeśli ktoś chce priorytet wtedy wysyłam z taką opcją.
                  Na poczcie zawszę proszę o podanie ceny priorytetu ,
                  jeśli mieści się w cenie normalniej przesyłki( podanej przeze mnie) - wysyłam priorytetem.Chyba jest lepiej postrzegana przez klientów, a mi tam rybka.
                  Koperty z recyclingu wykorzystuję jeśli się da.
                  Bombelkowe można kupić taniej na allegro lub w Tesco. Ja pakuję w folie z belki.
                  • anyx27 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 15:38
                    Powiedziałabym, że przesyłka nie dotarła i tyle w temacie, jesli sprzedający
                    mnie oszukuje. nigdy mi sie nie zdarzyło coś takiego, a duzo kupuję.
                  • beata985 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 17:52

a propos koperty
                    z bąbelkowej odrywam tylko zaadresowaną stronę-reszta zostaje
                    nienaruszona-taki w sumie woreczek-i pakuje w zwykłą kopertę, do
                    której już nikt się nie doczepi.
                    • agni71 Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 19:50
                      Ja z kolei na zaadresowaną strone naklejam kartke papieru i oklejam
                      dokładnie szeroką taśma, i tez nikt nigdy sie nie przyczepił na
                      poczcie.
                      • aniaop Re: dostajecie przesyłki z "allegro" zwykłym list 08.03.10, 20:02
                        a u nas na poczcie kazda koperte zaklejona/oklejona szeroka tasma
                        kaza opisywac "oklejone przez nadawce" i parawke stawiac...
    • emilkana Mam problem 08.03.10, 17:03
      No i ja mam teraz taki problem.

Sprzedałam przedmiot na allegro i wysłałam listem priorytetowym zwykłym półtora
      tygodnia temu.
      Kupujący zgłasza, że do tej pory nie otrzymał przesyłki. Chce zwrotu gotówki.
      I co mi teraz pozostaje? Chyba tylko zwrócić mu kasę (110zł) bo co innego mogę
      zrobić - tylko sobie napluć w brodę...

Nic nikomu nie udowodnię. A wiele rzeczy kupowałam i sprzedawałam za pomocą
      listów zwykłych, nic do tej pory nie zaginęło...

• pasik Re: Mam problem 08.03.10, 18:01
        No i mamy przykład, dość kosztowna nauczka.
        Współczuję bardzo.
      • beata985 Re: Mam problem 08.03.10, 18:34

no coment....
        serio, przedmiot wart 110 ,- wysłałaś zwykłym listem???
        Czy z twojej woli czy kupujący tak sobie zażyczył?? A w aukcji jak
        było?? zresztą nieważne, mleko już sie rozlało...
        • emma6666 Re: Mam problem 08.03.10, 20:52
          nie chcę wprowadzać w błąd ale chyba wina jest po Twojej stronie jeżeli nie masz
          na piśmie (mail) że kupujący zażyczył sobie przesyłkę nierejestrowaną.
          Nie pojmuję jak mogłaś przedmiot za 110 zł wysłać w ten sposób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka