Dodaj do ulubionych

Pastele, kredki - które?

17.11.10, 17:51
Mój 5-latek w przedszkolu zaczął robić przeróżne szlaczki, przygotowują się już pomału, a właściwie dość szybko do czytania i pisania. I widzę, że ma z tym duże problemy. Zresztą nigdy nie lubił rysować, a ja go do tego raczej nie namawiałam. Uwielbia klocki, gry i to jest jego świat. Ostatnio zauważyłam jednak jego coraz większe zainteresowanie rysowaniem, malowaniem. I z okazji świąt chciałam zainwestować w różne art. plastyczne. Na pewno chcę kupić pastele i nie wiem które. Czy olejne, czy na sucho. I jakiej firmy, czy Pentel czy Koh-i -noor? Mamy kredki Crayoli - duży zestaw. Ja jestem laikiem w tym zakresie. Przeglądałam wyszukiwarkę, ale nie jestem mądrzejsza. Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • buanitka Re: Pastele, kredki - które? 17.11.10, 18:09
      od kilku lat kupuję córce Pastele olejne Pentel (Oil Pastels). W plastilkowym pudełku (ułatwia przechowywanie). Co prawda trochę brudzą ręce, ale prace fajne wychodzą i córka bardzo je lubi.
      Co do kredek ołówkowych, to ostatnio kupiłam duży zestaw firmy Lyra grube i cienkie - fajne kolory nie łamią się.
      • luizka.s Re: Pastele, kredki - które? 17.11.10, 18:26
        Ja rowniez polecam pastele Pentel, piekne kolory.
        • dammma Re: Pastele, kredki - które? 17.11.10, 22:24
          pentela są fajne, ale to brudzenie, choć kolory piękne. Ja polecam Alpino:
          pociagdobajeczki.pl/go/_info/?user_id=1447&lang=pl- bardzo lekko się rysuje, nie przerywają, tylko lekko zapach średni, ale nie brudzą tak.
          Z ołówkowych też polecam Lyra- to miękkie kredki o przystępnej cenie i jeszcze bardziej miękkie-Monteluz i po rozmazaniu mokrym pędzelkiem można stworzyć akwarelowy rysunek, to tzw. kredki ołówkowe akwarelowe. Koh-i-noor- to bardzo dobra firma-polecam.
          • dorga1 Re: Pastele, kredki - które? 18.11.10, 11:17
            Dziękuję bardzo za opinie. Jak się rozciera pastele widziałam na warsztatach w przedszkolu w trakcie zwiedzania muzeum Wyspiańskiego i Matejki. Były to pastele pentela. Zastanawiam się czym będą się różniły te od pasteli Koh-i-noor.
            I jeszcze jedno pytanie. Chciałabym kupić dobre, miękkie kredki, ale dobrze by było, żeby się tak bardzo nie łamały. Takie do codziennego użytku. Młodsze siostry często rzucają kredkami i one są strasznie połamane, w sumie pewnie nie ma takich kredek, żeby były trwałe. Ale stosunkowo może będą jakieś lepsze.
            • alkara Re: Pastele, kredki - które? 18.11.10, 17:16
              Nam sprawdziły sie najbardziej pastele olejne Stabilo - Auchan 12 sztuk 5zł i z tej samej firmy takie grube kredki Trio - miękko rysują, nie łamią sie od razu - też w Auchan po 15zł.
              Jakoś w przyszłym tygodniu w Lidlu maja być pastele kredowe duży zestaw - moga być fajne.
    • maaszymka Re: Pastele, kredki - które? 18.11.10, 17:40
      Ja dla odmiany polecę trochę droższe ale duuzo lepsze -steadler. łatwiej sie rozcierają, ładniejsze kolory. Używałam chyba wszystkich jakie są u nas i dookoła dostępne i te są nr 1.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka