Dodaj do ulubionych

program lub gry do nauki literek i cyferek

07.01.11, 19:04
Chciałabym zacząć uczyć moją 5 latkę literek i cyferek. Korzystaliśmy z książeczek i cyferki właściwie zna, ale z literkami trochę słabiej. Dla odmiany chciałabym żeby pobawiła się na komp bo książeczki trochę się znudziły. Możecie polecić coś dla początkujących?
Obserwuj wątek
    • joshima Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 07.01.11, 20:05
      elka136 napisała:

> Chciałabym zacząć uczyć moją 5 latkę literek i cyferek.
      A po co? Nauczy się pod okiem osoby do tego wykształconej w szkole.
    • malgosiek2 Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 07.01.11, 20:11
      merlin.pl/Krolik-Bystrzak-dla-Przedszkolaka-Po-Gwiazdke-z-Nieba-2008-2009_CDProjekt/browse/product/8,616498.html
      www.gram.pl/prod_8AnlG,4_Krolik_Bystrzak_Przedszkole_2009_2010.html
    • elka136 Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 07.01.11, 21:05
      A może jeszcze jakieś gierki, bo Bystrzaka "przedszkolaka" i "zerówkę" już przerobiła (tam nie ma nauki literek - bardziej chodzi o kształty, kolory, memo, rymy...). Już jej się znudził i chce inne gry.
      Ale dziękuję za propozycje.
      • kamisa7 Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 07.01.11, 21:14
        Cóż, moja dwulatka sama nauczyła się literek z laptopa Fischer Prise'a. Teraz ma 3,5 i zna cały alfabet. Ale pięciolatka chyba nie zainteresuje się za bardzo zabawką dla dwulatkawink Podobała mi się w nim zasada, że dziecko kojarzy literkę z obrazkiem np. i jak iglo, a jak arbuz itp. Może szukaj jej tego tupu gierek. Może na dziecięcych stronach tupu buliba, albo minimini.
        • pcheelka2 Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 07.01.11, 21:40
          kamisa7 czy chodzi ci o taki laptop??

allegro.pl/fisher-price-laptop-z-serii-fun-2-learn-nowosc-i1366988548.html
        • joshima Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 07.01.11, 21:42
          kamisa7 napisała:

> Teraz m a 3,5 i zna cały alfabet.
          Potem pójdzie do szkoły i nauczyciel będzie miał orkę na ugorze, żeby nauczyć dziecko, że nie mówi się 'ka' tylko 'k' i że nie pisze się w zeszycie drukowanymi literami.

Prawdę mówiąc nie pojmuję tego.
          • kamisa7 Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 07.01.11, 21:49
            A co tu pojmować, sama siadła, się bawiła to się nauczyła. Wsio. Tak, to taki laptop, tylko na moim było napisane, że od dwóch lat. Kupiliśmy małej na pierwsze urodziny, to cisnęła w kąt, na rok, a potem sama wyjęła. Ona lubi tak sama do wszystkiego dochodzić. Tak samo ma z puzzlami. Próbuje cierpliwie, z zapałem aż dojdzie do perfekcji. Taki typ. Młodsza już tak nie ma i ją ten laptop tak średnio rusza, może dlatego, że niektóre literki się soczkiem zalały i nie działają. Ale zniósł i tak dużo.
          • pacynka27 Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 07.01.11, 21:56
            > Potem pójdzie do szkoły i nauczyciel będzie miał orkę na ugorze, żeby nauczyć d
            > ziecko, że nie mówi się 'ka' tylko 'k' i że nie pisze się w zeszycie drukowanym
            > i literami.

Nie da się powiedzieć "K" co najwyżej "KY" bo tak słychać tę głoskę w izolacji.
            Dzieci powinny uczyć się sylab bo jest najmniejszą jednostką percepcyjną czyli "ka" "ko" "ku" "ki" itd.
            • joshima Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 08.01.11, 00:45
              pacynka27 napisała:

> Nie da się powiedzieć "K" co najwyżej "KY" bo tak słychać tę głoskę w izolacji.
              > Dzieci powinny uczyć się sylab bo jest najmniejszą jednostką percepcyjną czyli
              > "ka" "ko" "ku" "ki" itd.
              Serio? No to porozmawiaj sobie z nauczycielami jak w szkole uczą głoskować dzieci. Być może jest tak jak mówisz, ale tak czy siak dziecko zderzy się z polską rzeczywistością szkolną i będzie a-ku-ku.

A potem weź np słowo 'kot' przegłoskuj tak jak uczą tego te durne laptopy i wyjdzie Ci 'ka-o-te'. Fajnie, nie? No w każdym razie ja takie wyuczone przez zbyt ambitne mamy dzieciaki widziałam w akcji. To co inne "świeżynki" łapały w lot im niestety przychodziło z trudem. Przynajmniej na początku.

A co powiesz o pisaniu drukowanymi literami?
              • hermetyczka Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 08.01.11, 09:35
                sluchaj, ale ona ma racje, polska szkola jes w tym wypadku barzdo skostniala, duuuzo prosciej jest uczyc dzieci czytac sylabami. zapobiaga tez dysleksji.
                ale chyba nie ma jakies wiekszej interferencji: moje dzieci czytały nauczone w domu sylabami, jak zetknęły się z zerówką i głoskowaniem. no i po prostu sie przestawiły, choś wiem, ze w zasadzie nigdy nie czytały głoskami. ale koneiczne jest to chyba do pisania.
                jezeli choodzi o pisanie drukowanymi literami: moje dzieci pisały, trudno zabrac dziciom kredki, zeby nie pisaly, a byla to ich wlasna inicjatywa, bo ja z zasadyie ucze pisac w domu.
                a pisanie w polskiej szkole jest uczone jak w rosyjskiej: kaligrafia, laczenie literek etc. ja to od poczatku powiedzialam mlodemu, ze m wisza te laczenia, zawijasy etc. i ze ma pisac szybko i czytelnie. i tyle.
                uczenie pisac drukowanymi nie jest konieczne, ale trudno dzieci powstrzymac.
                a z tym uczeniem literek: syn mojej przyjaciółki nayczył sie literek i cyferek gdzie w wieku 1,5-2 lat z gir komputerowych (bez komentarza). a czytac nie umiał az skonczył prwawie 8 lat, dopiero wterdy poszło.
                można uczyc literek (choć zgadzam się, ze nie ka te gie etc), ale tak naprawde nie ma to ZADNEGO znaczenia.
                • joshima Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 08.01.11, 15:41
                  hermetyczka napisała:

> sluchaj, ale ona ma racje, polska szkola jes w tym wypadku barzdo skostniala, d
                  > uuuzo prosciej jest uczyc dzieci czytac sylabami.
                  Ja w to wierzę, ale dziecko na 90% trafi do szkoły gdzie będzie się go uczyło głoskować i klopsss.. Pół biedy jak mama będzie uczyła czytac sylabami. Gorzej jak nauczy alfabety "a be ce de...".

> jezeli choodzi o pisanie drukowanymi literami: moje dzieci pisały, trudno zabra
                  > c dziciom kredki, zeby nie pisaly, a byla to ich wlasna inicjatywa,
                  O właśnie... Widzisz różnicę?
              • pacynka27 Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 08.01.11, 13:56
                Dziecko uczone w domu czytać sylabami nie będzie miało problemów z czytaniem. Głoskować nauczy się w szkole. Dzięki temu, że poznało już w domu prawidłową technikę czytania, głoskowanie nie zaszkodzi w nabywaniu płynności czytania. Dziecko nie umiejące czytać a uczone głosek może przez lata nie opanować czytania.
            • truscaveczka Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 08.01.11, 09:12
              Pacynka, akurat zwartowybuchowe ładne da się izolować.
    • pacynka27 Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 07.01.11, 21:52
      Jeśli chcesz uczyć dziecko czytać skorzystaj z metody symultaniczno-sekwencyjnej
      www.cieszynska.pl/index.php?s=metoda
      Uczenie alfabetu utrudnia późniejszą naukę płynnego czytania ze zrozumieniem a dla dzieci dyslektycznych jest wręcz strzałem w kolano.
      Nie wiadomo które dziecko jest dyslektyczne dopóki nie zacznie uczyć się czytać. Dlatego lepiej dmuchać na zimne i skorzystać z nowoczesnej metody nauki czytania a nie zamierzchłych metod z lat '70 które kłócą się z najnowsza wiedzą na temat przyswajania języka pisanego przez dzieci.
    • hermetyczka Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 07.01.11, 22:05
      domowyprzedszkolak.pl
    • lidek51 Re: program lub gry do nauki literek i cyferek 08.01.11, 18:06
      allegro.pl/bolek-i-lolek-alfabet-i-nauka-czytania-cd-i1394867029.html

Polecam gorąco.Mój synek dostał tą grę gdy miał 4 lata,gra uczy czytania sylabami.
      Teraz syn chodzi do 1 klasy i czyta piękniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka