Dodaj do ulubionych

Outlet - co sądzicie

21.02.11, 22:33
hej, mam pytanko zastanawiam sie nad otwarciem ouletu z odzieżą w większości dla kobiet (znane marki w dobrych cenach) w mieścince małej (30tys/gmina 55tyś mieszkanców)
Macie jakieś doświadczenia, jak sądzicie opłacalny biznes...sama po sobie wiem, że gdyby coś takiego juz było byłabym wierną klientką jeśli byłyby tam fajne ciuszki smile

Jak macie jakieś info dajcie znać z praktycznego punktu widzenia.
Obserwuj wątek
    • kroliczyca80 Re: Outlet - co sądzicie 21.02.11, 23:34
      Ja tez sądzilam, że byłabym wierną klientką takiego outletu, bo to wiadomo - taniej niż w sklepie, wybór róznych marek w jednym miejscu... Tak myślalam, dopóki nie otworzyli mi pod samym nosem tego butiku: www.gotoalice.pl/butik.php?dzial=1
      I okazuje sie, że wcale mnie tam nie ciągnie. Wybór średni, rozmiary zawsze nie takie jak trzeba, ceny wcale nie takie niskie (w czasie wyprzedaży można rzec, że całkiem wysokie), no i takie mydło i powidło - wszystko i nic. Kropla, która przepełnia czarę to zdecydowanie nieoryginalne torebkiwink Zajrzałam kilka razy i odpuścilam. Ogólnie mają pustki. Uważaj, żeby nie pójść w te stronę...
      • tina1234 Re: Outlet - co sądzicie 22.02.11, 13:30
        Moje miasto troszkę mniejsze, ok. 15 tys mieszkańców i już chyba 3 z kolei taki outlet otworzyli, żaden się nie utrzymał, nie wiem jak ten co ostatnio bo jeszcze nie byłam i chyba mnie nie ciągnie, po dwóch poprzednich, we wszystkich były mało atrakcyjne ceny i nic ciekawego.
        • aska_pater Re: Outlet - co sądzicie 22.02.11, 13:53
          U mnie nie ma takiego butiku i dlatego o tym mysle, ale boje się własnie takich klimatów, że kupie towar a tu rozmiary jekiś dziwne, rzeczy źle uszyte itp
          O klientek...i wtopa

Możecie mi napisać jakie np ceny były w tych butikach, o ktorych piszecie?
          Ja myślałam patrząc na ceny hurtowe cenach za bluzki +/- 45-49 zł, żakiety/marynarki około 65, spodnie 65, kurtki w zalezności od pory roku 65-150 (200).

dzieki za info
    • leneczkaz Re: Outlet - co sądzicie 22.02.11, 14:48
      Nigdy nie odwiedzam outletów. Ceny śmieszne aż łzy ciekną. Wybór żenujący a rozmiarówka to już w ogóle z innej bajki.
      Można iść po to żeby się pośmiać big_grin
    • pacynka27 Re: Outlet - co sądzicie 22.02.11, 15:17
      Moje miasto z podobną ilością mieszkańców. Był outlet ale padł. Ceny były tam dość wysokie. No i jednak w takich mieścinkach tradycja targu jest mocno zakorzeniona. Bardzo dużo ludzi kupuje tam ubrania i buty.
    • koza_w_rajtuzach Re: Outlet - co sądzicie 22.02.11, 15:25
      Mieszkam w mieście, gdzie jest 25 tys. mieszkańców i wszystkie Outlety padły, a szkoda, bo ja akurat jak kupowałam sobie jakieś ciuchy, to właśnie w takich Outletach, bo odzież markowa, ceny dobre, rzeczy czasem bardzo ciekawe i inne niż wszędzie..
      • aska_pater Re: Outlet - co sądzicie 22.02.11, 21:56
        Jak dotychczas wszyscy na NIE sad szkoda myślałąm, że znalazłam sobie coś fajnego co sprawiało by mi frajdę.
        Przemyślę tamat bo zwróciłyście mi uwagę na dwie zasadnicze kwestie - targ mekka robienia zakupów i rozmiarówka.
        Jak ktoś coś jeszcze wie na ten temat piszcie proszę....
        • listopadowka2008bis Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 00:08
          zawsze mozesz pomyslec o otwarciu stoiska "wyspy" np firmy inglot.
          • patatajowa Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 08:59
            listopadowka2008bis napisała:
            > zawsze mozesz pomyslec o otwarciu stoiska "wyspy" np firmy inglot.

w małej mieścinie inglot? zwinie interes jeszcze szybciej niż z outletem ciuchowym.
            poza tym franczyza to dodatkowe koszty.

• leneczkaz Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 08:20
          Już lepiej jakiś buty albo ubrania dla dzieci..
        • koza_w_rajtuzach Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 09:58
          > Jak dotychczas wszyscy na NIE sad szkoda myślałąm, że znalazłam sobie coś fajneg
          > o co sprawiało by mi frajdę.

To chyba też zależy jaki miałabyś towar i w jakim miejscu dokładnie byś otworzyła ten Outlet. Tu gdzie mieszkam ogólnie jest bardzo dużo sklepów odzieżowych, większość z chińską odzieżą i wszystkie w sumie kuleją, za duża konkurencja. Na targu też wcale tak dużo ludzi nie kupuje ubrań, w 95% to sami starsi ludzie z pobliskich wsi, ale nie powiedziałabym, żeby tam interes dobrze szedł. W mojej mieścinie zdecydowanie najlepiej ze sklepów odzieżowych prosperuje Pepco. Zawsze ktoś tam kupuje, nigdy sklep nie jest pusty. Fakt, część odzieży to chińszczyzna, ale zdarzają się perełki za grosze z powodu których sama odwiedzam ten sklep. Większość dzieci z przedszkola widać, że jest ubierana w Pepco, ale nic dziwnego skoro obecnie nie ma ani jednego sklepu z odzieżą dziecięcą, bo wszystkie padły (myślę, że powstanie Pepco też się do tego przyczyniło). Także ja bym chyba postawiła na tego typu sklep.. chociaż Outlet też może się sprawdzić.
          • pacynka27 Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 10:49
            Tu gdzie mieszkam ogólnie jest bardzo dużo sklepów odzieżowych,
            > większość z chińską odzieżą i wszystkie w sumie kuleją, za duża konkurencja. Na
            > targu też wcale tak dużo ludzi nie kupuje ubrań, w 95% to sami starsi ludzie z
            > pobliskich wsi, ale nie powiedziałabym, żeby tam interes dobrze szedł.

U mnie odwrotnie. Sklepów jak na lekarstwo. Na ok. 25 tyś mieszkańców jest JEDEN zwykły sklep z odzieżą dziecięcą (do tego textil market gdzie też są ciuszki dziecięce no i tesco czy biedronka gdzie tez coś czasem dla dzieci jest). Wszystkie inne dziecięce sklepy padły, za to na targu tłumy. I to młodzi ludzie. Moje koleżanki dzielą się na te co ubrania dziecięce zamawiają przez internet i te które kupują na targu. Targ jest w czwartek i w niedzielę taki typowo ubraniowy. Ciężko jest w niedzielę znaleźć miejsce do parkowania w promieniu kilometra od targu. I jeszcze ci ludzie obładowani torbami wkraczający na ogród kościelny, bo przed mszą byli a zakupach. Super widok wink
            Ja kupuję ubrania i buty dzieciom przez internet albo w tesco bo lubię cherokee. Jak mam kupić coś sobie to jadę do Warszawki.
            • koza_w_rajtuzach Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 12:44
              > U mnie odwrotnie. Sklepów jak na lekarstwo. Na ok. 25 tyś mieszkańców jest JEDE
              > N zwykły sklep z odzieżą dziecięcą (do tego textil market gdzie też są ciuszki
              > dziecięce no i tesco czy biedronka gdzie tez coś czasem dla dzieci jest)

akurat pisałam o sklepach z odzieżą dla dorosłych, bo o założeniu takiego myśli autorka wątku. U nas z odzieżą dziecięcą sprawa ma się bardzo podobnie. Nie ma żadnego normalnego sklepu z odzieżą dziecięcą, ostatnio jeden splajtował, a mieli tam te same ciuchy co stella_w czy nefruta na allegro, tyle tylko, że wszystko droższe, więc nie kupowałam tam, bo bardziej mi się all opłacało. Też mamy Textil Market itp., no i sklep z odzieżą używaną dla dzieci, ale pewnie też padnie tak jak każdy poprzedni tego typu. Początkowo zapowiadał się nieźle, same markowe ciuchy, choć jakoś tanio to tam nie było, ale teraz tam zaczęli sprowadzać nowe, ale jakieś chińskie rzeczy, widać, że z najniższej półki i towar się znacznie pogorszył, więc mi się tam już nie chce chodzić i widzę, że inni też już tam nie wchodzą.
        • jowitka345 Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 10:10
          aska_pater napisała:

> Jak dotychczas wszyscy na NIE sad szkoda myślałąm, że znalazłam sobie coś fajneg
          > o co sprawiało by mi frajdę.
          > Przemyślę tamat bo zwróciłyście mi uwagę na dwie zasadnicze kwestie - targ mekk
          > a robienia zakupów i rozmiarówka.
          > Jak ktoś coś jeszcze wie na ten temat piszcie proszę....

A nie możesz tego outletu otworzyć własnie na bazarze?
    • miesiakk Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 10:37
      u mnie na wsi jest jeden outlet i już od jakiegoś czasu się utrzymuje, ja tam rzadko zaglądam bo ceny zazwyczaj do najniższych nie należą
      wcześniej był tam ciuchland, a teraz jest pół na pół z outletem
      sporo moich koleżanek tam kupuje
      a jest wiocha ok 2-3 tys mieszkańców
      • aska_pater Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 13:00
        Dzieki..za pozytyw smile
        Myślałam o outlecie na targu ale nie ma lokalu ani miejsca na namiot smile
        Chociaz niekoniecznie wydaje mi się aby targ był dobrym miejscem na takie firmowe szmatki.

Własnie co do lumpeksów..przecież tam są ciuszki użyawane fakt trafiają się perły ale prawda jest taka, że w lumpku opłaca się kupić kurtkę albo jakąś fajową marynarkę/żakiet bo jesli chodzi o bluzki i inne bawełniane rzeczy to ja pozytywnych doświadczeń nie mam a i ceny sa różne np. Roban - drożysko
        I utrzymują sie te lumpki.....a outlet rzeczy nowe w cenach jak te chińskie z targu. chodzi mi to ciągle po głowie ...smile
        • mmala6 Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 13:11
          a może właśnie lumpeks byłby lepszy?
        • kroliczyca80 Re: Outlet - co sądzicie 23.02.11, 13:24
          No nie wydaje mi się, żeby 45-49 zł za bluzkę (wg Twojej wyceny powyżej) to byla cena z bazarku... Wydaje mi się, że to dosyć sklepowa cena, przynajmniej jesli chodzi o sieciówki... Jakiś czas temu miałam koło domu świetny lumpeks, jedyny który "ogarniałam" i rzeczywiście często tam coś kupowałam i za bluzki (markowe, niemal nówki, czasem z metkami papierowymi) dawałam 1-6 zł. To właśnie potęga lumpkowsmile Ale przyznam uczciwie, że to był jeden jedyny z takim towarem i cenami, odkąd go zliwkidowali (przeniesli gdzieś daleko) nie kupiłam nic w żadnym innymsad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka