Dodaj do ulubionych

kupujący na Allegro mnie "zażył"

15.04.11, 20:29
witam,
sprzedałam na allegro buty dziecięce, w aukcji podałam sposób przesyłki jako paczka priorytetowa, dostałam meila od kupującego żeby wysłać buty przesyłką listową ekonomiczną i info, że jako koszty przesyłki wysyła mi 6.00 zł.
Czy w ogóle buty zapakowane w pudełko przyjmą na poczcie jako przesyłkę listową? czy mam te buty wsadzić do koperty? jeżeli mam to wysłać w kopercie, to muszę ją zakupić, a wtedy co? zostanie mi ok. 3 zł na wysłanie listu?

ja nie rozumiem jednego, skoro ktoś kupuje na aukcji, to wie na co się decyduje, jakie są warunki zakupu i skoro takiego zakupu dokonuje, to znaczy, że akceptuje te warunki, czyli płaci ustaloną cenę za towar i przesyłkę, a tu kupujący zmienia sobie warunki dostawy, bo skoro kupił, to może teraz tak zrobić?

dodam, że nie podałam kosztów przesyłki w kosmosu, czyli 30 zł, różnica jest 4,00 zł
teraz muszę iść na pocztę spytać się o taką możliwość wysyłki jak chce kupujący, a jak nie będzie można tak wysłać to co? mam się kłócić o 4,00 zł? no niepoważne to jakieś jest

a w ogóle, to czy kupujący może sobie zmieniać warunki zakupu, skoro kupując zaakceptował podane na aukcji koszty?

co zrobilibyście w tej sytuacji?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 20:35
      Pudełko przyjmą jako list(ale ani się waż wysyłać listem zwykłym niepoleconym bo wtedy buty na bank zaginą a Ty zostaniesz z ręką w nocniku)
      ale
      Warunki były w aukcji.Kupujący je akceptuje albo nie(wtedy nie licytuje).Ja bym wysłała pana na drzewo.Napisała, że ma zapłacić tyle a tyle do dnia takiego a takiego a jak nie to wystepujesz o zwrot prowizjii a jemu dajesz nega.
      • agni71 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 20:40
        Za list w formie pudełka na bank policzą ci 7,50, chyba, ze buciki baaardzo lekkie. A nie masz jakiejs starej koperty babelkowej, która kogłabys okleic papierewm, żeby schowac stare adresy i wysłac buty w kopercie?

Ale przede wszystki kupujący nie może PO zakupie decydować o formie wysyłki, która nie wystepowala jako opcja w aukcji. I nie może sobie sam ustalać ile zapłaci za przesyłkę, co najwyzej może grzecznie zapytac czy tak wyślesz.
    • hiacyntabukiet78 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 20:37
      kupujący licytując zaakceptował koszty wysyłki i nie może ich kwestonować po zakończeniu aukcji ! absolutnie nie zgodziłabym się na wysyłanie za mniejszą kwotę, musi dopłacić do wysyłki, a jak się nie zgodzi to trzeba zgłosić allegro
      • marcelina4 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 20:55
        no właśnie zastanawiam się nad tym, czy nie napisać kupującemu, że nie zgadzam sie na zmianę kosztów wysyłki, ale potem pewnie dostane odpowiedni komentarz, albo mi odejmie gwiazdek na koszty przesyłki i popsuje opinię.
        Pani kupująca ewidentnie zgrała nie fair, wie że może sobie teraz dyktować warunki, bo ona kupuje i ona wystawia sprzedającemu komentarz.
        • aagulek Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 20:59
          naiwnie spytam a może po prostu napiszesz, że przewidziany sposób wysyłki opisany w aukcji to... zapewnia to dotarcie przesyłki do Pani, a niestety przy wybranej przez Panią formie tej pewności nie ma i nie mogę się na nią zgodzić, proszę o dopłatę x zł
          • aagulek Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 21:00
            a ze ludzie czytac nie umieja to juz inna bajka, ja tej cierpliwosci do all nie mam...maz mi koryguje moje odpowiedzi bo mnie trafia wink
    • konwalia-82 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 20:40
      ja czasem pytam czy jest mozliwość tańszej wysyłki, ale poleconym ekonomicznym-z tym, że przed zakupem
      czy ci wyślą? tak, ale nie wiem czy 6zł starczy, bo raczej będzie to gabaryt B

ja bym wysłała maila, że kupujący zaakceptował warunki zakupu i przesyłkę nadasz po dopłacie za paczkę, poza tym wysyłka listem to dla ciebie ew dodoatkowe koszty jesli nie przyjma pudełka i poczekała na mail zwrotny

ręce opadają...
    • babajaga-only Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 20:49
      Powiadom,że przesyłka nie zostanie wysłana do momentu uregulowanie pełnej należności za wysyłkę która to podana była w aukcji i którą to kupujący zaakceptował.
    • renata28 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 20:59
      A co będzie jak przesyłka zaginie. Pewnie kupujący zażąda od ciebie zwrotu kasy, a ty w żaden sposób takiej przesyłki nie możesz zareklamować.
      Ja bym na pewno nie zgodziła się na taką wysyłkę
    • mea8 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 21:00
      Buty wyslesz w kopercie bez zadnego problemu. Nawet kalosze tak wysylalam, jest taniej niz paczka, nawet jesli to gabaryt B. Jednak w Twoim przypadku poslalabym pana na drzewo, dyktowac warunki to on moze sobie.
      • clonek13 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 21:05
        odpisz grzecznie ze koszty wysyłki byly podane w aukcji i czekasz na kwote taka i taka w formie przelewu lub pza...
        sadzac po zachowaniu a raczej rzadzeniem sie tego kupujacego to nawet jak wyslesz wg jej zyczen zaznaczy ci za wysokie koszty wysylki no bo przeciez chcialas w aukcji wiecej a dalo sie za mniej smile

co wyscie zglupialy ze sie tymi gwiazdkami przejmujecie?? wink
    • my_valenciana Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 21:08
      Jeśli teraz tak kombinuje, to pewnie paczkę odbierze a powie, ze nie dostał i jeszcze zarząda zwrotu pieniędzy a negatywa pewnie i tak dostaniesz. Jeśli buty są wartościowe to nie zgodziłabym się, ale jeśli koszt niewielki a tobie zależy na pozytywnym komentarzu to zgodziłabym się, wystawiając po wszystkim odpowiedni komentarz.
    • pacynka27 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 21:24
      Odpisz, że wyślesz towar po wpłaceniu pełnej kwoty za przesyłkę, podanej w aukcji.
    • schere Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 21:43
      Jeśli to są lekkie buty, typu ciapy/tenisówki lub mały rozmiar to zmieszczą się do koperty.
      Ostatnio dostałam w kopercie tenisówki rozmiar 32, zmieściły się.
      Inna sprawa, że denerwujące są te negocjacje po zakończeniu aukcji.
      • mielin Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 22:14
        No co Wy , list polecony ma być w kopercie ale może być do 2 kg. Dziś wysyłałam buty górskie dla dziecka w kartonie i włożone do koperty i to kosztowało 12,10zł. Wszystko zalezy od wagi.

Wracając do rzeczy, napisz, że czekasz na wpłatę pełnej sumy, bo jedynym sposobem wysyłki jest tek który pisałaś na Twojej aukcji, a o inne możliwości wysyłki można było zapytać się wcześniej, a tak jest już po fakcie!!! Poinformuj, że wyślesz buty gdy otrzymasz całość za przesyłkę i zagroź że w przeciwnym razie wyślesz formularz z Allegro informujący o niedopłacie (jest taki).

Boszzzzz, z tymi Allegrowiczami- o wszystko się kłócąsad(((
      • marcelina4 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 22:27
        to są półbuty i to takie za kostkę ( rozmiar 24 ), więc na pewno nie należą do super lekkich

właściwie, to nie wzięłam pod uwagę tego, że taki list niepolecony, jak zaginie ( albo kupujący stwierdzi, że zaginął ) to nie ma jak go zareklamować i wtedy same kłopoty, bo kupujący zażąda zwrotu pieniędzy, a ja nijak nie udowodnię, że przesyłkę nadałam, dzięki za uświadomienie smile

Nie zgodzę się zatem na zmianę warunków dostawy.
        • agni71 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 23:59
          Jesli zalezy ci na tej transakcji, to myslę, że nawet jeśli policzą ci gabaryt B, to za same znaczki nie zapłacisz więcej jak 7,50 za polecony ekonomiczny (nie wysyłaj niepotwietrdzonej przesyłki, bo kretacz moze cos pózniej kombinować). Do tego koszt koperty max. 2 zł. Zaproponowałabym wysyłke za, powiedzmy, 9 zł, wyliczając kupującemu, co ile kosztuje. Jak sie nie zgodzi, to piszesz, że czekasz na wpłatę, a jesli jej nie dostaniesz, to piszesz o zwrot prowizji w stosownym czasie i koniec.
    • simimi Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 15.04.11, 22:25
      Też tak miałam. Pewien facet kupił 2 bluzeczki i 2 pary spodenek po moim synku i napisał, że na wysyłkę wpłaca 4 zł, bo wd niego tyle wystarczy. A właśnie nie wystarczy, bo trzeba kupić kopertę bąbelkową (ok. 2 zł), do tego list polecony ekonomiczny w tej wadze to ok 5,2 zł. Już mamy 7,2 zł, a ja chciałam 7 zł za przesyłkę ekonomiczną. Nie zgodziłam się na jego propozycję 4 zł, on powiedział że w takim razie nie kupuje tych ubranek, choć już na aukcji zanim zalicytował mógł wyczytać, ile wynosi wysyłka. Oczywiście nie wpłacił, dostałam zwrot prowizji i wystawiłam te rzeczy ponownie. Nie lubię cwaniactwa.
    • klaipio Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 16.04.11, 07:38
      Na drzewo z nim. Napisz że czekasz na dopłatę, jak nie dopłaci to wyślij zgłoszenie do allegro, a buciki wystaw ponownie.
      • angie07 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 16.04.11, 14:16
        koperta bąbelkowa ok. 1,50 zł zależy jakie butki, oczywiście bez pudełka i wysyłka 4,50. Na upartego powinno wystarczyć a jak nie to każ mu dopłacić i tyle.
        • gemmavera Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 16.04.11, 16:19
          angie07 napisała:

> koperta bąbelkowa ok. 1,50 zł zależy jakie butki, oczywiście bez pudełka i wysy
          > łka 4,50.

4,50 to ja wczoraj płaciłam za wysłanie lekkiego stanika. Nie ma szans, żeby z butami zmieścić się w tych 4,5 zł.
          Trzeba napisać kupującej, żeby sobie jaj nie robiła i nie dyktowała warunków po fakcie. To tak jak ja bym sobie pojechała do Ikei, kupiła meble i dała im 20 zł na transport, bo mieszkam przecież blisko, więc tyle powinno wystarczyć. Wyśmialiby mnie i tyle.
    • koza_w_rajtuzach Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 16.04.11, 15:25
      no a te buty muszą być wysłane w pudełku? Wyślij bez pudła, tylko w samej kopercie.
      • sylki Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 16.04.11, 15:36
        Ale dlaczego w ogóle ma wysyłać, kurcze o warunki wysyłki pyta się przed zakupem, a nie dyktuje się cenę po uncertain
        • koza_w_rajtuzach Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 16.04.11, 15:59
          a co to jej za różnica w jaki sposób wyśle buty? Jeśli bez pudełka wyśle, to nie straci na tym, a kupujący będzie zadowolony.
          • sylki Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 16.04.11, 16:55
            Z czystej zasady, poza tym wszystko zależy od sposobu kontaktu.
            U mnie jeżeli kupujący jest roszczeniowy, to nic tym nie uzyska, a wręcz odwrotnie. Pierwszą wypowiedź założycielki wątku zrozumiałam tak, że kupujący nie prosi, a żąda, dodatkowo chce wysyłki nierejestrowanej więc wybacz, ale różnica jest ogromna.
            • koza_w_rajtuzach Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 16.04.11, 17:48
              Pierwszą wypowiedź założycielki wątku zrozumiałam tak, że kupujący nie pro
              > si, a żąda, dodatkowo chce wysyłki nierejestrowanej więc wybacz, ale różnica je
              > st ogromna.

A czemu niezarejestrowanej? Ja zawsze jak listem wysyłam to poleconym i nawet nigdy nie przyszło mi do głowy, że ktoś mógłby mi inaczej wysłać to co zamawiam nić poleconym listem..
              • wiola_wd Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 16.04.11, 18:08
                list polecony, gabaryt B, do 350g kosztuje 4,50, do 500 g 5,10zł - buty będą pewnie w przedziale do 500 g (podobny rozmiar ostatnio sprzedawałam po córce, zależnie od bucików paczka ważyła albo poniżej 350g albo troszkę powyżej - częściej poniżej bo kupuję jak najlżejsze buciki).
                Za 6 zł możesz wysłać poleconym ale w jakiejś np. używanej kopercie bąbelkowej obklejonej papierem - żeby nie kupować koperty dodatkowo za 1,50zł.

Ale jeśli kupujący ma postawę mocno roszczeniową to bym nie ulegała tylko czekała na dopłatę, szczególnie, że już aukcja jest zakończona i mógł przewidzieć ile będzie miał do zapłaty.
              • sylki Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 16.04.11, 18:12
                ale założycielka wątku napisała, ze chce by jej wysłał ekonomiczną, nigdzie nie jest napisane, że polenonym, więc samo ekonomiczne jest nierejstrowane.
                Skoro kupujący żada, a nie prosi i sam ustala warunki dostawy, to wybacz, ale nie zgodziłabym się na to.
                • koza_w_rajtuzach Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 18.04.11, 13:25
                  > ale założycielka wątku napisała, ze chce by jej wysłał ekonomiczną, nigdzie nie
                  > jest napisane, że polenonym, więc samo ekonomiczne jest nierejstrowane.

przecież jak wysyłasz listem poleconym ekonomicznym, to dostajesz potwierdzenie wysyłki. Ja tak wysyłam jeśli kupujący właśnie taki sposób wysyłki wybiera. Wychodzi to taniej, a potwierdzenie wysyłki mam.
    • coronella Koperty ochronne 16.04.11, 22:01
      są w większych sklepach papierniczych, sklepach typu hurtownie, itp.
      U nas jest Gustpol (nie wiem, czy to sieć)
      płacę tam za kopertę 0,60, identyczna na poczcie kosztuje 1,80
      • dolores12 Re: Koperty ochronne 17.04.11, 12:35
        Ja zawsze buty wysyłam w pudełku, bo w kopercie się defasonują. Jak się komuś nie podoba, po prostu nie kupuje. A że nie sposób każdemu dogodzić, to inna sprawa. Ostatnio kupujący miał do mnie pretensje, co robi w jego paczce sweterek, którego nie licytował(dodałam go gratis).
        • sylki Re: Koperty ochronne 17.04.11, 13:00
          Nie, no żartujesz z tym sweterkiem.
          Boszzz ludzie to mają nas... i nierozgarnięte jednak.

dolores12 napisała:

> Ja zawsze buty wysyłam w pudełku, bo w kopercie się defasonują. Jak się komuś n
          > ie podoba, po prostu nie kupuje. A że nie sposób każdemu dogodzić, to inna spra
          > wa. Ostatnio kupujący miał do mnie pretensje, co robi w jego paczce sweterek, k
          > tórego nie licytował(dodałam go gratis).
    • twitti Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 17.04.11, 14:12
      Mi sie zdarzylo kiedys spytac sprzedawce, czy wysle mi przedmiot listem ekonomicznym, zamiast priorytetem, mimo ze takiej opcji nie bylo. Jakby nie chcial to by napisal, ze nie. Uwazalam, ze nie spieszy mi sie z priorytetem a koszt moglby byc nizszy. Tak na prawde jak ja wystawiam jakis przedmiot to zawsze jest mozliwosc wyboru miedzy priorytetem a ekonomicznym. A tak to wyglada, ze ktos chce zarobic na przesylce.
      • ylunia78 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 17.04.11, 19:27
        Wysyłałam w zeszłym tyg buciki niemowlęce,leciutkie.Razem z kopertą wyszło mi 11zł
        Ale włożyłam tez pudełko,bo markowe były i z pudełkiem wystawione na all.
      • my_valenciana Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 17.04.11, 21:14
        A ja właśnie wystawiając cokolwiek daję tylko opcję paczka pocztowa polecona albo kurier. Wysyłam raczej cięższe rzecy - np buty dziecka - tylko pierwszy raz źle oceniłam ciężar i koszt paczki i te kilka złotych różnicy przelałam kupującemu na konto. Nie mam ochoty za parę złotych później się z nikim szarpać. Gdyby przesyłka niezarejestrowana zginęła ja podejrzewałabym pocztę lub kupującego a on mnie. Nie mam czasu ani ochoty na takie przepychanki.
        Dziwią mnie te podejrzenia o nieuczciwość - przecież na druku nadania jest wyraźnie napisane ile przesyłka kosztowała. Jeśli mniej niz się zapłaciło - należy zapytać o wyliczenie kosztów i zwrot nadpłaty
      • renata28 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 17.04.11, 23:00
        twitti, może zapytałaś zanim kupiłaś. Bo jeśli odwrotnie to zwyczajne wymuszanie. I to wcale nie wygląda, że ktoś chce zarobić na przesyłce, tylko chce mieć święty spokój, jak taki list ekonomiczny zaginie. A pretensje będą na 100 procent.
        • eliszka25 Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 18.04.11, 09:01
          tez bym sie nie zgodzila, bo skoro wylicytowal aukcje, to chyba wiedzial, co licytuje i za ile? jak ja cos kupuje przez internet, to chce, zeby to do mnie dotarlo, a nie zeby wyslali jak najtaniej.

jak list ekonomiczny ci zginie, to na sto procent beda pretensje i nic nie udowodnisz.
          • adwarp Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 18.04.11, 09:22
            ale list ekonomiczny może być polecony i wtedy ma się potwierdzenie wysłania.
            • sylki Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 18.04.11, 13:02
              Nie list ekonomiczny, to list ekonomiczny
              a list polecony ekonomiczny, to polecony ekonomiczny.
              Jezeli klient piszę mi ze chce wysyłkę ekonoimicznym, to ja myslę ze chce ekonomicznym a nie poleconym smile
    • marghot Re: kupujący na Allegro mnie "zażył" 18.04.11, 13:58
      warunki zakupu w tym i cena oraz rodzaj wysyłki był podany w tresci
      jesli sie nie zgadzął mógł nei licytować a jesli juz wygrał to powinien zapłacić tyle, ile pdoano w opisie

nei wysłałabym towaru dopoki nei dostałabym tych 4zł więcej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka