matyldamoja 04.11.11, 14:31 czy wasze córki bawią się tą lalką chętnie, czy ta która ma nie szmaciany brzuszek to jest ogólnie twarda ? prawdziwe reborn są podobno winylowe , jak w użytkowaniu te lale, warto wydać tyle kasy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberka Re: lalka reborn 04.11.11, 14:39 ja takiej nie kupię, bo mnie przerażają iza Odpowiedz Link Zgłoś
verika Re: lalka reborn 04.11.11, 14:44 Sorry, ale w życiu nie wpadłabym,że coś takiego kupić dziecku... Przecież ta lalka wygląda jak martwy noworodek.... Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: lalka reborn 04.11.11, 15:33 Ja na te lalki patrzeć nie mogę. Coś okropnego, dla mnie - to martwe dziecko. W życiu bym tego nie kupiła. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: lalka reborn 04.11.11, 16:47 juz kiedys byl bojkot tych lalek na forum, pewnie 95% ematek powiedzialo "nie", wsrod nich i ja. Kiedys moj wowczas 5latek z piskiem uciekal po domu , gdy dotarla do mnie przesylka z newbornem , dla kogos w Polsce. Sa rozne newborn, te ktore sa profesjonllnie zrobione, podmalowane, z uzyciem dobrych farb sa faktycznie bardzo podobne do martwych noworodkow Odpowiedz Link Zgłoś
barbie09.07 Re: lalka reborn 04.11.11, 16:58 moje pierwsze wrażenie było takie samo- koszmarne lalki! Ale poniewaz lalki mnie fascynują wprawdzie nie te reborn .Zaczęłam bardziej się im przyglądać. I doszlam do takich wniosków,że faktycznie brzydkich lalek typu reborn jest cała masa,nawet koszmarnie brzydkich ale pośród nich tak z 5-10 % z nich to rzeczywiście piękne lalki, prawdziwe dzieła sztuki. Ale jako mam 4 latki, kora więc nie tak dawno miałam sama dzidzię w domu, nie przypominają mi one wcale ani jakos bardzo żywych dzieci ani jeszcze gorzej martwych. To po prostu piękne lalki łudząco podobne do dzieci. I myślę,że to wielka sztuka stworzyć taką lalkę. I warto nie wkładac wszystkich rebornów do jednego worka, tylko naprawdę im się przyjrzeć. Chcialabym kiedyś zobaczyć taką lalę w naturze, nie tylko na fotkach. Czytałam,że one nie za bardzo nadają się do zabawy dla malych dzieci. Faktycznie , panie które je robią piszą o nich jak o dzieciach zywych tj. przyszła na świat zaadoptuj itp. Było to dla mnie równiez dziwne, do momentu kiedy "natknęłam " się na lalki cabbage patch i ich historię.Te zabawne lalki przychodzą" na świat w klinice w Cleveland, każda ma swój akt urodzenia i certyfikat adopcyjny. Od tak dla zabawy bo przecież nikomu przy zdrowych zmysłach te śmieszne lalki nie mogą kojarzyć się z żywymi dziećmi. I tak tez nalezy traktować te reborny, jak małe dzieła sztuki a ich akt urodzenia ma po prostu symboliczny wymiar. Odpowiedz Link Zgłoś
pchlepsotki83 Re: lalka reborn 04.11.11, 19:22 Ja jestem lalkomaniaczką(zbieram barbi-oficjalnie to lale córki) i marzy mi sie taka lala-modelka,ale raczej bym wybierała ładną estetyczna,a nie przypominającą dzidziusia. Na razie muszę zaspokoić swoje marzenia dużą lalką bobasem Smoby,ale może kiedyś będę miała reborna Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: lalka reborn 04.11.11, 19:33 Prawdziwe lalki reborn kosztują powyżej 1000 zł - uważam za niemoralne wydanie tylu pieniędzy na lalkę dla dziecka Zwłaszcza, ze te prawdziwe reborn są okropnie brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lalka reborn 04.11.11, 20:08 lalki reborn wywołują u ludzi skrajne emocje od zachwytu po przerażenie- mnie blizej do tej drugiej emocji. na pewno nie są to lalki do zabawy dla dzieci tylko powstają jako zaspokojenie pewnych potrzeb ludzi dorosłych. kilka razy zdarzyło mi się oglądać programy o tym czym kierują się ludzie- najczęściej kobiety kupując dla siebie reborna. f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3984620 www.mmzamosc.pl/artykul/lalki-reborn-sa-juz-w-zamosciu-horror-czy-nauka-macierzynstwa-czekamy-na-wasze-opinie-333101 www.familie.pl/Forum-5-166/m372486-1,Prawie-jak-niemowleczyli-lalka-Reborn.html Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lalka reborn 04.11.11, 20:11 my_valenciana napisała: > Prawdziwe lalki reborn kosztują powyżej 1000 zł - uważam za niemoralne wydanie > tylu pieniędzy na lalkę dla dziecka w zmyśle twórców te lalki nigdy nie miały być zabawką dla dzieci <Zwłaszcza, ze te prawdziwe reborn są okropnie brzydkie.> tak brzydkie jak prawdziwe niemowlaki **********Czytanie książek jest zajęciem żmudnym i męczącym. Psuje wzrok, odrywa od innych zajęć i nie wspiera wzrostu PKB. *************************************************************** Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lalka reborn 04.11.11, 20:18 chyba nie wszyscy tak do konca rozumieja określenie "reborn" bo te lalki -dzieci z linka to takie "stare-malutki" szkarady moim zdaniem tychy.olx.pl/wspaniale-wyjAtkowe-lalki-reborn-lalki-kolekcjonerskie-iid-80239801 a to juz na przykład prawdziwy reborn- ze wszystkimi niedoskonałosciami prawdziwego niemowlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie09.07 Re: lalka reborn 04.11.11, 21:04 To jest niestety przykład klasycznej małej szkaradki jak dla mnie. Weszlam w pierwszą lepsza galerie kobiety z Polski robiącej reborny. Ta lala mi się podoba i niewątpliwie trzeba miec talent by taka lalę zrobić. www.freewebs.com/realbabydolls/apps/photos/photo?photoid=11521700 Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lalka reborn 04.11.11, 21:47 barbie09.07 napisała: > To jest niestety przykład klasycznej małej szkaradki jak dla mnie. > Weszlam w pierwszą lepsza galerie kobiety z Polski robiącej reborny. > Ta lala mi się podoba i niewątpliwie trzeba miec talent by taka lalę zrobić. > rel="nofollow">www.freewebs.com/realbabydolls/apps/photos/photo?photoid=11521700 nie , no to jest właśnie klasyczny przykład lalki-dziewczynki która wygląda jak "stara malutka" bużka niemowlaka a do tego fryzura i oczy zupełnie z innej bajki. sztuką jest zrobić coś co cięzko odróżnić od "oryginału" - tu chyba nikt nie ma wątpliwości ze to nie niemowlak ale lalka. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie09.07 Re: lalka reborn 04.11.11, 22:08 alez to wcale nieprawda, moja półroczna córeczka również nosiła kitki, wcale nie jak stara malutka! Po prostu miała dość długie włoski. Przecież niemowlak nie wygląda jak noworodek a dziecko jest niemowlęciem do roku . Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: lalka reborn 04.11.11, 22:19 O matko, wygląda ja żywe - to chyba najlepszy reborn, jaki widziałam. A te dziwadła z pierwszego linku to nie reborn tylko lalka z jakimiś wyjątkowo dziwnymi ustami Reborn to nie jest zabawka dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_1980 Re: lalka reborn 04.11.11, 20:35 Mnie wzdryga na samą nazwę "reborn" co oznacza odrodzony, narodzony ponownie. Początkowo produkcja tych lalek była na zamówienie pogrążonych w żałobie rodziców "jako pamiatka" po zmarłych dzieciach. Czyli jesli matce zmarł noworodek to firma wiernie odtwarzała zmarłe dziecko... zachowując wszystkie parametry wzrost, kolor oczu, włosy...itd. Dziecko pogrzebano - a lalka siedziała sobie w domku... brrr Odpowiedz Link Zgłoś
barbie09.07 Re: lalka reborn 04.11.11, 21:33 Generalnie nie demonizowałabym tematu Ja generalnie bardzo lubię rękodzieło i szanuję ludzi którzy tworzą niepowtarzalne przedmioty. W każda pracę wkładają swój talent, umiejętności, czas niezależnie od tego czy są to reborny czy np. sztuka ludowa, ktorą bardzo lubię i której mam w domu sporo. I nie są to wcale drogie przedmioty,ale dla mnie cenne, bo niepowtarzalne i takie z duszą ( i zaraz będzie he he -reborn z duszą .Były już lalki z gałgankow, drewniane, porcelanowe, z główkami wypchanymi trocinami itd, teraz mamy XXI wiek i mamy reborny,lalki mające do złudzenia przypominać dzieci, bo i technika nieco poszła do przodu Zaznaczam, nie mam takich lalek,ale traktuję je raczej jako sztukę. I chciałabym zobaczyc takie male dzieła na żywo. Oczywiście tylko te ładne a nie te ktore już na zdjęciu paskudne są Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: lalka reborn 04.11.11, 22:25 Pierwszy raz tutaj spotkalam sie z ta lalka,wiec na tematy uzytkowe sie nie wypowiem.Osobiscie uwazam,ze wiekszosc tych lalek jest po prostu piekna i tak doskonale zrobiona,ze budza instynkty macierzynskie.Gdybym miala dziewczynke,ktora by chciala ta lalke miec,kupilabym jej ja.Wiekszosc warta swej ceny. Z martwymi noworodkami mi sie nie kojarza. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: lalka reborn 05.11.11, 02:54 a mnie sie wlasnie kojarza z martwymi noworodkami, te ktore ja kupowalam ( dla kogos) mialy faktycznie certyfikaty urodzenia, imie, dodatkowe ubranka - to te w calosci, pomalowane Kupowalam tez w kawalkach, czyli nogi oddzielnie, glowa, glaki oczne, do tego farby . Wlasnie sposob pomalowania oczu, glownie wplywal na to czy ta lalka wyglada naturalnie. A nawet perfumy, abo pachnialo proszkiem dla niemowlat, ble! Dla mnie straszne, bo jak zywe, a zimne, brzuch wypchany, na pewno nie pozwolilabym corce sie tym bawic, raczej pewnie z przeznaczeniem dla hobbystow, artystow, a nie dla dzieci Nie chcialabym tez zeby lalka ktora moja corka posiada, trzyma na spacerze, pokazuje kolezance budzila skrajne emocje rodzicow, osob trzecich.Mojemu dziecku nie potrzebane takie wrazenia Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: lalka reborn 05.11.11, 13:11 Gucio mnie obchodza reakcje i odczucia osob trzecich,nie ich lalka,nie ich kasa.Nigdy w zyciu nie trzymalam martwego noworodka ani zadnego innego trupa to nie mam pojecia czy odczucia sa podobne. Mi te lalki bardzo sie podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: lalka reborn 05.11.11, 14:00 moze ciebie gucio obchodza, ale dziecko obchodza ogromnie, i gdyby 3 ciotki plus kilka kolezanek skrzywilo sie nad lalka, dziecko nie byloby szczesliwe, nawet zebys nie wiem co pisala nie zmienisz psychiki dziecka. A dziecko czasami pewnie cie obchodzi, chociaz tu moge sie mylic Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: lalka reborn 05.11.11, 20:40 Watpie w to krzywienie sie na widok lalki,poza tym ciotki szczegolnie te wierzace,krzywia sie nawet na zestaw z Harrego Pottera Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: lalka reborn 05.11.11, 20:47 edelstein napisała: > Watpie w to krzywienie sie na widok lalki,poza tym ciotki szczegolnie te wierza ce,krzywia sie nawet na zestaw z Harrego Pottera > kup ,przekonaj sie sama.zapros kolezanki dziecka do zabawy lalką albo wezcie ją na jakies spotkanie rodzinne. chętnie poczytamo reakcjach roznych osób wiara nie ma tu nic do rzeczy a lalka wywołuje różne emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie09.07 Re: lalka reborn 05.11.11, 21:50 Trzeba dziecku budowac poczucie własnej wartości od początku. By nie zważało na krzywe spojrzenia innych jesli to co robi nie krzywdzi nikogo. Ubranka też ma nosić takie by koleżankom się podobały? Itd.Znałam już niestety taki przypadek gdy dziewczynka 7-letnia wytykala drugiej w co ona jest ubrana. Ja z moją córka nie mialabym takiego problemu, ma taką charyzmę,że jakby zaczęła się z rebornem lansować to reszta dzieci przytruwałoby swoim rodzicom o takie wlaśnie lalki żartuję oczywiście Nie ma sensu się o to spierać, przecież reborny nie są lalkami dla dzieci. W każdym razie nie te najdroższe i najmisterniej zrobione, one są przeciez bardzo delikatne i nie służą do zabawy. A te tańsze chyba nie są takie kontrowersyjne. One zdaje się nie mają takich żyłek i przebarwień itp. jak prawdziwe dzieci. I pewnie na pierwszy rzut oka widac ,ze to lalka. Odpowiedz Link Zgłoś