Dodaj do ulubionych

Klocki dla roczniaka

21.11.11, 01:55
Dziewczyny pomocy smile
Od kilku godzin szukam najodpowiedniejszych klockow dla rocznego chlopca i chyba zdecyduje sie na Mega Bloks Maxi. Znalazlam 3 zestawy i nie wiem na ktory sie zdecydowac... Pomozecie? Moze ktoras z was ma podobny? Wklejam linki:

allegro.pl/mega-bloks-swiat-mega-kreuj-i-buduj-od-12m-cy-i1932707734.html
www.mytoys.de/MEGA-BLOKS-MAXI-Sortier-und-Dreheimer-mit-Bausteinen/Spielzeug-nach-Alter/Babyspielzeug/KID/de-mt.to.ca02.03.01.05/2010311
http://www.plus.de/Mega-Bloks-Maxi-3-in-1-Bautisch/Kleinkind-Bausteine/Spielwaren-Spass/p-1070264000?RefID=A_z&mlid=1168.9.243042.19d36245da529f55a75a7725e30ed970.1111702.1573496831164769281.0.1321835679.1.1327019679&mc=de.aff.zanox_de.Produktfeed.partner_id%3D1111702

Co do samych klockow to najbardziej podobaja mi sie te pierwsze, bo chyba sa najwieksze i najfajniejsze... Ale te drugie maja kuferek fajny i sortownik a te trzecie stoliczek big_grin
Ale czy roczniak bedzie umial takie skomplikowane rzeczy budowac, jakie sa na tym stoliczku?
Ratujcie blagam, bo zaraz oczoplasu dostane...
A moze jakies inne sugestie macie?
DZIEKI smile
Obserwuj wątek
    • falcon_eye Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 07:51
      Moim zdaniem nie warto iść w te duże megabloksy. Mój syn ma 19 m-cy i do tej pory sobie z nimi nie radzi. Idei sortera do tej pory nie kuma. A same klocki słabo się siebie trzymają.

W wieku 12-14 m-cy jedyne klocki jakie potrafił ze sobą połączyć to były fisher price tego typu. Ale trudno zbudować z nich coś innego niż wieża, więc to też bez sensu.

Od dwóch miesięcy ma duplo - sam oczywiście nie buduje zamków, ale bez problemu łączy klocki a to co ja zbuduję nie rozsypuje się przy pierwszym podniesieniu. Na twoim miejscu poszłabym w tym kierunku, zwłaszcza że przed świętami jest sporo promocji na zestawy podstawowe, np. pudło 102 szt w tesco za 99 pln (w sklepach trudno już dostać podobno, ale pojawiły się na allegro niewiele drożej).
      • mama_amelii Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 08:03
        Fajne te pierwsze i moja roczna córka dostanie podobne od cioci.Ja sama nie kupowałam,bo wiedziałam,że moja córka bardzolubi inne(widziałam jak się bawi u siostry ciotecznej)
        Kupiłam jej takie w pudełku i już potrafi wkładac je przez dziurkę(głownie tą większą),rozwala,coś tam układa).W tesco dokupiłam jej jeszcze 100sz za 27,70 kolorowych i mamy mega zabawęsmile
        • mama_amelii link 21.11.11, 08:03
          allegro.pl/klocki-drewniane-eichhorn-50-el-sorter-i1923375520.html
          • johana19 Re: link 21.11.11, 08:48
            A może Lego Quatro? Są większe od Duplo i moim zdaniem w sam raz dla roczniaka. Moje dziewczyny od takich właśnie przygodę z klockami zaczynały.
          • marika012 Re: link 21.11.11, 15:32
            Popieram. Dla roczniaka tylko drewniane.
    • to_ja_niki Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 13:36
      dzieki dziewczyny!
      No wlasnie problem polega na tym, ze chcialam mu kupic Duplo, ale one sa dopiero od 1,5 roku, a maly na gwiazdke bedzie mial dopiero 13 miesiecy...
      Lego Quatro lub Lego Primo bylyby idealne, ale niestety juz od paru lat nie sa produkowane i na dzien dzisiejszy mozna kupic jedynie uzywane sad A na prezent gwiazdkowy to przeciez nie wypada sad Dlatego pomyslalam o tych mega bloksach... Ale sama nie mam dzieci i nie mam pojecia, czy one sa odpowiednie...
      • beata_17 Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 15:22
        jakbys chciala takie jak te pierwsze tylko w pudelku plastikowym, to mam nowe do sprzedania (dzieci dostaly dwie paczki od babci)
        • aszpr Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 15:59
          Ja też polecałabym Duplo - nie przejmuj się napisami na opakowaniu, te pół roku nie robi aż takiej różnicy.. Myślę, że na początek pobawi sięnawet gotowymi figurkami zwierzątek, a mama może mu z klocków układać dla nich płotki. Jeśli nawet klocki będą trochę na wyrost, to dorośnie do nich, a potem będzie miał zabawę na długie lata. Znam dzieci, które preferują duplo nawet w wieku 6 lat i wolą je niż zwykłe lego. Gdybym miała drugie dziecko, to na pewno kupowałabym mu już tylko duplo.
          Innym rozwiązaniem są klocki piankowe, mają kształt drewnianych, ale nie da się nimi nikomu robić głowy wink A jednocześnie po zbudowaniu wieży da się ją spektakularnie rozwalić smile
          Mega bloksy pękają, nie zawsze się dobrze ze sobą łączą, wykrzywiają się... Już ich nie lubię.
          • foro-estupido Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 16:22
            dokładnie!Mój ok 5latek baaardzo lubi DUPLO i widzę,że bardziej interesują go te,niż te"normalne" klocki LEGO.
            Poza tym,moim skromnym zdaniem klocki drewniane dla roczniaka to pomyłka....Widzę po swoim dziecku.Duplo sie pobawi,drewnianymi rzuca tylkowink
            • marika012 Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 16:51
              No co Ty! Wszystkie dzieci w rodzinie zaczynały od drewnianych i super się bawiły. Mój roczny chrześniak aktualnie bardzo ładnie bawi się klockami drewnianymi.
              A córka choć ma 3 lata i mnóstwo duplo wciąż wraca do drewnianych klocków. Bawiła się nimi jak miała mniej niż rok. Duplo leżało w domu bo starszy miał ale młoda zaczęła się duplo interesować dopiero jak skończyła 2 lata.
              Roczniak nie da rady połączyć klocków duplo. To jeszcze nie ta sprawność manualna. Chyba że ktoś kupuje "na zapas". Ale po co dziecku prezent, który będzie w sam raz za rok albo półtora.
        • to_ja_niki Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 17:20
          W plastikowym? Szukalam wlasnie tych Mega Bloks Maxi w plastikowym wiaderku, ale znalazlam tylko cos takiego...
          allegro.pl/mega-bloks-wielkie-klocki-maxi-70-el-super-zabawa-i1949059059.html
          Takie masz na mysli?
          • beata_17 Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 18:39
            mam takie fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2920105,2,1,IMG-1989.html
            byly kupione w Niemczech
            • to_ja_niki Re: Klocki dla roczniaka 22.11.11, 13:50
              Super te twoje klocki! Sa troche mniejsze od tamtych z pierwszego linka, ale jest ich za to az 100... To jest ten rozmiar Maxi?
              Przemysle to wszystko dzisiaj i dam znac smile
              • beata_17 Re: Klocki dla roczniaka 22.11.11, 20:38
                najmniejsze pojedyczne maja wymiary 3x3x6cm wiec sa nie polkniecia i jednoczesnie wygodne do trzymania w raczce
    • to_ja_niki Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 17:28
      No wlasnie duzo slyszalam opini, ze co duplo to duplo, ale one sa jednak troche male... uncertain Te mega bloksy sa na oko z piec razy wieksze! Dlatego jestem taka wsciekla, ze tych quatro juz nigdzie nie mozna dostac! Bo one byly z duplo "kompatybilne" wiec mozna by bylo co jakis czas dokupic malemu cos nowego...
      Co do drewnianych... Strasznie mi sie podobaja, ale maly jest na etapie rzucania wszystkim co popadnie wink Komorki fruwaja po calym domu, wiec chyba jednak lepszym rozwiazaniem beda te plastikowe...
    • magdalenka79k Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 17:39
      To moze klocki quercetti: allegro.pl/listing.php/search?string=quercetti+klocki&category=11823&sg=0 albo clementoni allegro.pl/listing.php/search?category=11823&sg=0&string=clementoni albo geomag gbaby allegro.pl/listing.php/search?string=geomag+gbaby&category=11823&sg=0 dla roczniak na teraz powinny być odpowiednie.
      --
      • to_ja_niki Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 17:55
        wow, no to przyznam, ze mam zagwostke wink Bylam do tej pory przekonana, ze chce kupic malemu takie pierwsze "tradycyjne" klocki, ale te tutaj tez bardzo mi sie spodobaly (dzieki Magdalena79k!):
        allegro.pl/ukladanka-klocki-dla-maluszka-od-1-quercetti-28e-i1943393842.html
        • mamanatalki87 Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 18:55
          Moja bliźniaki na roczek dostały DUPLO ( na moje życzenie ) . POdstawowe klocki w plastikowym pudełku .

Początkowo bawiły się w wrzucanie i wyrzucanie z pudełka wink

Obecnie najczęściej używana " zabawka" a mają 1,5 roku .

Teraz prezenty będą TYLKO klockowe smile Mamy zamiar powiększyć kolekcje ( skromną ) o ZOO i /lub Farmę

Ja polecam dla roczniaka duplo , te 3-4 miesiące śmigną i klocki będą w ciągłym użytku .

• magda-lenka78 Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 19:47
            wybaczcie prywatę ale przypomniało mi się że u nas LEGO QUATRO (zestaw coś ok 50 szt.) leży w szufladzie już nieużywany. faktycznie jako pierwsze klocki są super - duże i fajnie się łączą, wprawdzie uwagi były że nie łączą się trwale ale to właśnie ich zaleta bo dziecko na tym etapie na jaki przewidziane są Quatro nie potrafi aż tyle siły wkładać w rozrywanie złączonych Duplo.
            Gdyby ktoś był chętny na nasze Quatro to mogę odsprzedać.
      • eesti_2005 Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 19:59
        My na roczek kupiliśmy synowi drewniane klocki i Middle Blocks Wadera. Drewniane bardzo fajnie się sprawdziły - Mały przekładał je z jednego pojemniczka do drugiego. Middle Blocks były dobre do budowania jeździków wink
        Parę miesięcy przed drugimi urodzinami syn zaczął bawić się Duplo. Ale myślę, że już mniejsze dziecko może przyczepiać zwierzątka do klocków.
    • magda-lenka78 Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 19:55
      a co do samych mega blocks to wprawdzie mieliśmy tylko jeden zestaw z autobusem ale nie specjalnie miałabym się do czego przyczepić, zresztą zestawy tomka, straży czy inne cenowo podobne do jinxina a jakość nieporównywalna - plastik solidniejszy. na jinxinie już się przejechalismy...
    • ma.ma.hu Re: Klocki dla roczniaka 21.11.11, 22:39
      Mamy mega bloks ale inny model. Lubi je gryźćsmile. Najlepsze dla naszego 13 miesięczniaka są klocki drewniane. Mamy i kolorowe eichhorn i klocki firmy tobis. Oczywiście on nic nie zbuduje, za to uwielbia rozwalać moje budowlesmile
      • szybcia1 Re: Klocki dla roczniaka 22.11.11, 07:51
        Mamy kilka rodzajów klocków m.in. duplo, plastikowe, wafle itp. Najwięcej córcia bawi się drewnianymi. Polecam eichorn. My mamy z sorterem. Wrzuca kocki do środka. Budowli jeszcze nie buduje ale uwielbia rozwalać i układać klocki obok siebie. U znajomych mają dzieci pół roku starsze i one też uwielbiają te klocki. Budują same. Od babci zażyczyłyśmy teraz sobie kolejkę drewnianą.
        • zlotalukrecja Re: Klocki dla roczniaka 22.11.11, 15:00
          Dla rocznego dziecka nie polecam Duplo, jakbyś się nie starał nie będzie jeszcze potrafił jeszcze składać klocków, na pewno podrośnie ale po co kupować prezenty na wyrost?
          To ma być frajda tu i teraz a nie prezent, który będzie musiał poczekać.

Ja polecałabym klocki piankowe

allegro.pl/duze-klocki-piankowe-60szt-kreatywne-kolorowe-i1899743052.html
          drogie nie są i bez żalu będzie można się później z nimi rozstać i co najważniejsze głowy sobie nimi nie rozwali, tak jak może drewnianymi. Wiem co mówie bo moje dziecko dostało na roczek drewniane i kiedyś przewróciła się i rozwaliła sobie łuk brwiowy, wizyta w szpitalu szycie ic przyjemnego. Piankowe na Dziecku na pewno się spodobają

albo takie

allegro.pl/duze-klocki-bryly-11elem-dmuchane-przestrzenne-i1896906248.html
          zabawa gwarantowana

Na prawde nie powinno się dziecku robić prezentów z których nie bedzie potrafiło korzystać.

Nie musi być full wypas, żeby było fajnie. Ważna jest frajda tu i terazsmile

Hitem dla takiego dziecka są też kubeczki wkładane jeden w drugi

np. takie allegro.pl/kubeczki-do-ukladania-fisher-price-75601-i1893649863.html

Dzieci w tym wieku uwielbiają takie rzeczy
          • beata_17 Re: Klocki dla roczniaka 22.11.11, 20:35
            Ja z kolei piankowych na pewno bym nie kupila, fakt ze bezpieczne ale np. moje dziecko wszystko gryzie i balabym sie ze jednak cos odgryzie i polknie.
            Kubeczki jak najbardziej, u nas tez czesto w uzyciu
    • amarell Re: Klocki dla roczniaka 22.11.11, 22:54
      u nas i u 99& znajomych króluje wader...klocki nie do zdarcia, super kolory. Szczerze polecam. Na lego przyjdzie czas...

www.wader-wozniak.pl/show.php?idseria=4&symb=&idzabawka=292&lang=pl
      • amarell Re: Klocki dla roczniaka 22.11.11, 22:56
        amarell napisała:

> u nas i u 99& znajomych króluje wader...klocki nie do zdarcia, super kolory. Sz
        > czerze polecam. Na lego przyjdzie czas...
        >
        > www.wader-wozniak.pl/show.php?idseria=4&symb=&idzabawka=292&lang=pl

---
    • laleczkamajeczka Re: Klocki dla roczniaka 22.11.11, 23:06
      moje roczne dziecko od dużych klocków wadera woli lego duplo, ja buduje wieże a ono je rozkłada,próbuje też składać ale to jest jeszcze za trudne ,zastanawiam się też nad klockami drewnianymi 1+
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka