Dodaj do ulubionych

Komunijne prezenty

29.02.12, 11:16
Mamy w tym roku dwie komunie u chłopca i dziewczynki. Chcieliśmy kupić prezenty, ale kompletnie nie wiem co dzieci w tym wieku lubią, co jest akurat modne. Oczywiście zapytam rodziców o upodobania, może o czymś marzą, ale chciałabym się podpytać co mogłabym kupić. Zawsze mogę potem to uzgodnić z rodzicami, coś zaproponować, ale co?
Tak do 200zł lub jeśli się złożymy z inną rodziną na coś większego np za 400zł
Obserwuj wątek
    • mama_amelii Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 11:44
      Ja siostrzeńcowi kupuję Teleskop(taki za około 300zł,ale są tańsze).Mój siostrzeniec marzy o teleskopie na statywiesmile
      Teraz w gazetce Selgrossa za 159 kupisz komplet składający się z teleskopu,mikroskopu i lornetki
      Na ostatniej stronie gazetki
      gazetki.selgros.com.pl/!flash/katalog/katalog1.php?idhosta=3459
      Dzieci chca konsole,komórki dotykowe,duże słuchawki do mp4(np z mp4 w komplecie)smile
    • alundra79 Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 12:51
      zegarek na rękę!
      np. z kolekcji Casio (zegarki dziecięce)..

Biblia dla dzieci (ja lata temu dostałam Nowy Testament w formie komiksu.. czytany wielokrotnie..)..

rolki, hulajnoga, deskorolka itp.

wszystko co do 200zł i do głowy przychodzi..

za więcej.. po prostu PSP
    • pia_ Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 14:53
      Marzenia mojej córki: laptop, psp, komórka z ekranem dotykowym, rower i przekłute uszy smile Pomarzyć dobra rzecz wink, ale serio, to na pewno rower od nas i komórka od chrzestnych, reszta marzeń musi jeszcze poczekać. Dostanie też kolczyki (do tych uszu, które przekłujemy po Komunii), bransoletkę Lilou z aniołkiem i wygrawerowaną datą Komunii, oraz charmsa - Biblię z Yes z grawerem. To z prezentów pamiątkowych.
    • coronella Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 16:03
      To ja mam chyba dzieci z innej planety.....
      Bo o żadnym PSP, komórce dotykowej, itp gadźetach nie marzą, Bezpieczniej jesdnak będzie zapytać rodziców.
      Moja córka dostanie na komunię od każdego pieniądze, a które kupi sobie rower. Uznała, że rower jako prezent od jednej osoby to za duży wydatek, dlatego poprosi od każdego i za uzbierane sobie kupi. Od nas nic nie chce- my organizujemy jej komunię.
      Dostanie jeszcze książki o agamie i terrarium z agamą- to jako niespodzianka za jej mądrą i rozsądną postawę.
      Biblia to fajny pomysł, moje akurat dostały na chrzest, ale często czytają.
      Proponuję jednak konsultację.
      • magda79pn Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 16:14
        ja troszkę pomysłów podsunęłam naszym zeszłorocznym gościom smile mój syn nie miał pojęcia że wogóle się coś dostaje na komunię smile

był bardzo zaskoczony gdy dostał rower, za kasę kupił oczywiście psp i tel dotykowy (jakiś samsung, chyba monte, za coś około 250zł)
        dostał tez aparat foto, zegarek, książki do nauki angielskiego z płytami, a najbardziej cieszył się z koszulki z herbem swojej ulubionej drużyny piłkarskiej big_grin
    • jagodasoft2 Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 16:41
      Chrześniak chciałby : rower, psp (my kupujemy), nowy telefon, aparat z "tańszych rzeczy" korki do gry w piłkę chyba nike sobie upatrzył.
      • iwek33 Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 18:57
        Nie wiem, co mój syn dostanie od chrzestnych i dziadków ( ale na pewno nie będzie to prezent typu laptop, tylko skromniejszy) od nas dostanie Biblię - wybrałam wydanie ze zdjęciami z Ziemi świętej
        www.emmanuel.pl/allegro/pismo_sw_ze_zdjeciami4.jpg
        oraz, że jest miłośnikiem gry w szachy dostanie jeszcze szachy
        img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/21/67/16/41/2167164142_2
        img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/21/67/16/41/2167164142_1
        -wykonane z mielonego marmuru i ręcznie malowane oparte na motywie historycznym Bitwa pod Grunwaldem. Szachy duże, pięknie wykonane ( mam już je w domu- na żywo widać jak precyzyjnie i dokładnie każda figurka jest wykonana i pomalowana. ) Cena szachów ok 220 zł - myślę, że ciekawy i oryginanlny prezent dla chłopca, który lubi grę w szachy.
        Z tej samej serii są też szachy oparte na innych motywach np Egipt itp.
        • coronella Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 19:12
          Iwek! Super prezenty!!!
          Sama bym chciała takie szachy dostac smile
    • nellyssima Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 20:18
      Moje dziecko nie marzy o elektronicznych gadżetach, podejrzewam nawet, że nie wie, co to mp4, telefonu nie potrzebuje, a konsolę ma. Od nas dostanie rower, zresztą już kupiony i czeka, a także tak trochę na opak książkę "Jest wiele wiar".
      www.empik.com/jest-wiele-wiar-gilbert-monique,prod4140146,ksiazka-p
      • babeth Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 21:26
        Zapytani poprosiliśmy bliskich o "tradycyjne" prezenty i uzgodniliśmy z rodzicami chrzestnymi oraz z najbliższą rodziną że córcia dostanie: medalik z Matką Boską, zegarek, kolczyki a reszta poskłada się na rower.
      • pia_ Re: Komunijne prezenty 29.02.12, 22:14
        Ja też tak trochę na opak wybieram tę książkę jako prezent na chrzciny, świetna pozycja. Biblii u nas dostatek i następnych do kolekcji już nie chcemy.
        Jak dziecko ma pasję, zainteresowania, to łatwiej o niesztampowy prezent.
    • katek18 Re: Komunijne prezenty 01.03.12, 22:41
      A co można kupić dla legomaniaka, przy założeniu, że same klocki raczej nie wchodzą w grę, jakiś gadżet lego?
      • bo76 Re: Komunijne prezenty 02.03.12, 00:47
        Nasza idzie do wczesnej - więc nie jest wtajemniczona w świat prezentów, idzie jedyna z grupy przedszkolnej, więc gadania o prezentach tez nie ma - i o to nam chodziłosmile
        Od nas dostaje wyprawę do Disneylandu - w czerwcu zabieramy tanimi liniami ją i brata, zabukowaliśmy hotel, bilety i fru. Cała najbliższa rodzina dokłada się do tego konkretu - drukuję w ozdobnej formie "woucher" ze szczegółami i datą i to dostanie. Znajomi sprawili wiele lat temu synowi wyprawę do Legolandu - pomysł mi się spodobał i jako że jesteśmy podróżniczymi freakami, kiełkowało w nas już dawno, zeby na tę komunię była jedna rzecz, ale taka, którą dziecko zapamięta do końca życia. Jako, że krezusami nie jesteśmy, wyprawa jest organizowana samodzielnie, niskobudżetowo i na 4 dni jedynie.
        Od chrzestnego hulajnogę - rower ma dobry, a o hulajnodze marzy już drugi rok. A od drugiej cioci zegarek - Cick clack czy jakoś tam ze Swatcha - bo idzie do szkoły, to i zegarek być musi.
        A - od chrzestnej złote malutki kolczyki - ,arzy o przebicu uszu już długo i zawsze miała obiecane, że po komunii dostanie.
        Biblię i pamiątkowy krzyż dostają w kościele - wszyscy te same, medalik na szyi już nosi - też w ramach przygotowań komunijnych był kupowany dla wszystkich dzieci.
      • starobrno Re: Komunijne prezenty 08.03.12, 09:23
        Ja widzialam sztucce lego, solniczke i pierprzniczke, pojemniki na zabawki, pufy, plecaki stylizowane na kostki lego. Oprocz tego posciel, koce...
      • tititu Re: Komunijne prezenty 08.03.12, 10:17
        Ale super pogrzeb na allegro znajdziesz pełno: pościel, lunch box, Mp3, boombox, ubrania, zegarek, albumy coś tam w możliwej cenie wygrzebiesz.
    • olaj Re: Komunijne prezenty 08.03.12, 17:11
      Hm, u nas nie było prezentów rzeczowych poza jednym - wielką i grubaśną Biblią Rodzinną (ale się przydała, wczoraj dziecię czyta książkę jakąś i pyta: mama, a co to jest Sodoma i Gomora???), natomiast poprosiliśmy rodzinę o dorzucenie do skarbonki, w której zbieramy na wyjazd do Legolandu. Komunia była w zeszłym roku, a Legoland akurat będzie w tym w maju.

Jakoś miałam wrażenie, że za dużo czy zbyt drogie prezenty jakoś mogą przyćmić duchowy wymiar uroczystości (chociaż ja z tych mniej praktykujących).

O
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka