Dodaj do ulubionych

Pralka Hotpoint Ariston

22.04.12, 21:19
Witm bardzo proszę o pomoc, musze kupić nowa pralkę taka waska. Zastanawiam się nad pralką AristonAQSF 291 U EU . Czy któraś z ws posiada taka prałkę? Chciałabym poznać opinie na jej temat.
www.electro.pl//WebApp/BusinessLogic/newbdkmodule/kernel/getProductPhoto.php?product_id=395375&width=300&height=250
Obserwuj wątek
    • natalek79 Re: Pralka Hotpoint Ariston 22.04.12, 22:18
      mam pralke typu slim, Amica nawigator, oszczędna, bardzo polecana, ale ja moge ją tylko odradzić (chociaż po ponad roku zero usterek) - słabo pierze i wogóle.
      Tą Aristona widziałam w trakcie poszukiwań i wyglądała fajnie, ale ważniejsze jak wychodzi w użytkowaniu.
    • natalek79 Re: Pralka Hotpoint Ariston 22.04.12, 22:23
      A z opisu wygląda ciekawie, odpowiednie zużycie wody smile Ja dałam się "naciagnąć" na niższe zużycie i teraz żeby mieć dobrze wypłukane pranie muszę dokładać dodatkowe płukania...Cena dobra.
    • agus-ka Re: Pralka Hotpoint Ariston 22.04.12, 22:29
      nie znam tego modelu, który zlinkowałeś. Mogę tylko powiedzieć, ze pralkę ariston kupowałam 10 lat temu, do dziś zero usterek. Moja mama tez ma aristona i też jest zadowolona. Koleżanka za moją namową też wybrała tą firmę i mówi, ze nie żałuje. Do tej pory nie przejechałam się na tej firmie, a mam jeszcze ich kuchnię i bolier do podgrzewania wody.
      • syka7 Re: Pralka Hotpoint Ariston 23.04.12, 07:36
        Mam lodówko-zamrażarkę tej firmy po roku bierze ją rdza reklamowałam pisemnie u producenta.
        Firma odrzuciła reklamacje pisząc że nie obejmuje ona zewnętrznej strony lodówki tylko części mechaniczne lodówki.
        Nie kupiłabym już nic tej firmy, niestety takie moje doświadczenie.
        • podkowka80 Re: Pralka Hotpoint Ariston 23.04.12, 11:40
          Ja mam dokładanie tą pralkę i ZDECYDOWANIE ODRADZAM! Zależało mi na zakupie pralki z otwarciem okienka na prawa stronę, gdyż 99% pralek jest lewostronna, dlatego wybrałam własnie tą, bo była w przystępnej cenie, na BEKO nie było mnie stać. Wracając do prali jedna wielka porażka. po 3 miesiącach użytkowania reklamowałam, bo pralka praktycznie nie nabierała wody, zatrzymywała się na 20 minut podczas prania, nie grzała. po 4 reklamacji z rzędu zrobiłam mega zadymę i wymienili mi na nową, ale pralka nadal źle pierze. Kompletnie nie dopiera ciuszków nawet z podstawowych plam, kakao, błoto i to świeżych, gdzie wcześniejsza pralka z Elektroluxa prała wszystko nawet stare plamy w tym i mega z trawy. Ta kompletnie sobie nie radzi. Do tego jest niby oszczędna w wadzie, a to największa jej porażka, nabiera bardzo małą ilość wody i w efekcie pierze pranie prawie na sucho. Co powoduje szybkie niszczenie odzieży, bo materiał jest ocierany jeden o drugi przy minimalnym zamoczeniu. Pościel jak zatrzymałam czasem pralkę to w środkowej części nawet nie była namoczona całkowicie. Jedna wielka porażka. NIGDY więcej tej firmy. Ludzie którzy byli zadowoleni z użytkowania mieli tą pralkę wcześniej jako Aristona, moja mama też i do dziś po 10 latach chodzi bez zarzutu, ale od jakiegoś czasu firma się połączyła z Hotpoin i jest teraz Hotpoin Ariston i jakość strasznie spadła sad Odradzam !!!
          • anyx27 Polecam! 23.04.12, 12:43
            Ja mam taką pralko-suszarkę Ariston, na 9kg. Jestem bardzo zadowolona, bo jest cicha, ma fajne programy, duży wsad, jest ekonomiczna, opcja aqua stop też jest bardzo ważna. Mam też zmywarkę i lodówkę Ariston Hotpoint i działają bez zarzutu. Ja więc polecam.
          • anyx27 Re: Pralka Hotpoint Ariston 23.04.12, 12:48
            podkowka80 napisała:
            dlat
            > ego wybrałam własnie tą, bo była w przystępnej cenie, na BEKO nie było mnie sta
            > ć

Przecież beko to tani badziew.

> Pościel jak zatrzymałam czasem pralkę to w śr
            > odkowej części nawet nie była namoczona całkowicie.

Moze za dużo było wsadu?

> Kompletnie nie dopiera ciuszków na
            > wet z podstawowych plam, kakao, błoto i to świeżych, gdzie wcześniejsza pralka
            > z Elektroluxa prała wszystko nawet stare plamy w tym i mega z trawy.

Moze to wina proszku/płynu do prania? albo temperatury?

Nie pasuje ci ta pralka, ok, zdarza się. Tylko ja mam wrażenie, że te wady, które opisujesz nie mają nic wspólnego z pralką, a z jej użytkowaniem.
            • podkowka80 Re: Pralka Hotpoint Ariston 23.04.12, 13:58
              anyx27 napisała:

> Przecież beko to tani badziew.
              Przepraszam nie chodziło mi o BEKO TYLKO MIELE !!!
              >
              > Moze za dużo było wsadu?
              Wsadu na pewno nie było za dużo jedna poszewka i dwie poduszki. Mam bęben 6 kg wsadu więc to na bank nie za dużo.

> Moze to wina proszku/płynu do prania? albo temperatury?
              W tych pralkach nie ma możliwości regulacji temperatury, odpowidnie cykle mają przypisane max temp prania i tak cykl do prania ciuszków dzięcięcych tych niby mega zabrudzonych ma temp prania max 40 stop. Co do płynów do prania od lat piorę w płynie persil neimieckim i wcześniej przy elektroluksie nei miałam z nim problemów.

> Nie pasuje ci ta pralka, ok, zdarza się. Tylko ja mam wrażenie, że te wady, któ
              > re opisujesz nie mają nic wspólnego z pralką, a z jej użytkowaniem.

Z tego co mi się wydaje to pralkę kupuje się ze względu na uzytkowanie no chyba że ktoś kupuje aby wyglądała, to za wygląd daję jej 6 +, jest tez bardzo cicha za co plus. Dla mnei jednak najwazniejszy jest efekt prania a za to mega minus.
              • anyx27 Re: Pralka Hotpoint Ariston 23.04.12, 14:04
                podkowka80 napisała:

> Z tego co mi się wydaje to pralkę kupuje się ze względu na uzytkowanie no chyba
                > że ktoś kupuje aby wyglądała, to za wygląd daję jej 6 +, jest tez bardzo cicha
                > za co plus. Dla mnei jednak najwazniejszy jest efekt prania a za to mega minus

Chodziło mi o to, że w przypadku złego użytkowania (proszek, przepełnienie, temp.) pralka nie jest winna, że nie dopiera. Moja dopiera, me wiem, od czego to zależy.
            • natalek79 Re: Pralka Hotpoint Ariston 23.04.12, 14:10
              A ja się z Tobą nie zgodzę, że pralka nie ma znaczenia...
              Zanim kupiłam nową "wodooszczędną" pralkę miałam whirpoola, który na pranie zużywał 72 l wody (oczywiście jest to ta wartość podawana przez producenta). Od zawsze używam do prania dobrego proszku, żelu oraz odplamiacza i nigdy nie było kłopotu z dopraniem nawet plam po świeżo skoszonym trawniku. W nowej pralce używam tych samych środków, nigdy nie przeładowuję wsadu zalecanego do danego programu, a niestety bywa problem z porządnym upraniem zwłaszcza dziecięcych ubrań po harcach, o dopłukaniu nie wspomnę. W efekcie mam guzik a nie oszczędnośc, bo muszę ubranka namoczyć, każdą plamkę potraktować z osobna jeżeli zależy mi na jej upraniu, no i dołożyć 1-2 płukania, żeby moi wrażliwcy nie chodzili wysypani uczuleniem po środku. Ile dodatkowo pracy i czasu na to potrzeba to już nie wspomnę. Pranie ekologiczne, które świetnie sprawdzało się w poprzedniej pralce teraz wogóle nie wchodzi w rachubę. Po prostu, chyba nowe oszczędne pralki taki mają już urok, a pranie niemal na sucho to po prostu nie jest pranie i tyle.
              • ywonkaa Re: Pralka Hotpoint Ariston 23.04.12, 15:25
                Ja mam rownież taką super oszczedną pralkę, tyle , że innej firmy. Pobiera b. malo wody, tak, że nie rozpuszczala mi np. persila megapearls. Jestem skazana na płyny do prania. Piore w niemieckim Persilu albo Arielu (płynach). Daje mało wkładu. Dużo płynu. Słabo dopiera i chyba przez to, że tak malo wody, to jeszcze wszystko mega wygniecione. Kiedys mialam starą pralkę Polar - brała duzo wody i kręciła bębnem żwawo podczas prania - wszystko było super doprane.
        • dalliw Re: Pralka Hotpoint Ariston 23.04.12, 21:27
          To samo mam ze zmywarką tej firmy. Po 3 miesiącach używania pojawiła się rdza. Reklamacji nie uwzględnili.
    • marcinn24 Re: Pralka Hotpoint Ariston 23.04.12, 14:48
      Dzeki za wszystkie opinie. Niestety już sama nie wiem jaką pralkę kupić a muszę sie dzisiaj zdecydowac. Nastawiłam się już na tą pralkę, cena mi pasuję z przesyłka to 1300 ale dużo osób odradza mi elektroniczny wyświetlacz, podobo często się psują.
      • podkowka80 Re: Pralka Hotpoint Ariston 23.04.12, 15:16
        zagadza się elektroniczne wyświetlacze często się psują, o czym przekonałam się przy starym Elektroluxie. Równo po dwóch latach uzytkowaniu i utracie gwaracji padł komputer, a jego wymiana miała kosztowac 1200 zł w zwiazku z czym zdecydowałam się na zakup nowej prali i tu właśnie niestety Ariston Hotpoint. Ale pan powiedział mi że teraz praktycznie wszystkei pralki mają komputerowy wyświetlacz, anjlepiej wypierac te z wyświetlaczem ale manualnym sterowaniem. Ja polecam Ci markę Elektrolux te prali sa naprawde super kto z moich znajomych ma to sobie chwali ja miałam chyba wadliwy egzemplarz. Jak Ariston się zepsuje to na pewno wróce do elektroluxa. I radzę nie kupować prali z funkcja oszczędzanei wody bo wyjdziesz na tym jak Zabłocki an mydle. Mało nabiera wody w efekcie nei dopiera ubrań bo nie ma w czym prac, osadza się dużo detergentów na ubraniach i trzeba dodatkowo płukać.
    • ophelia78 Re: Pralka Hotpoint Ariston 11.06.12, 21:15
      >Nie kupiłabym już nic tej firmy, niestety takie moje doświadczenie.

Ja również odradzam.
      Mam w domu cały sprzęt Aristona (po poprzednich właścicielach): jest awaryjny i są megakłopoty z częściami zamiennymi - ostatnio wywaliłam na śmietnik zmywarkę, a popsuł się - UWAGA! - programator.... Nie udało mi się go nigdzie kupić, włącznie ze ściąganiem od producenta... Po 3 miesiącach szukania i czekania kupiłam nową zmywarkę...
    • egolit Re: Pralka Hotpoint Ariston 12.06.12, 14:47
      Polecam pralkę Mastercook ładowaną od góry. REWELACJA!!!
      • kopik7 Re: Pralka Hotpoint Ariston 13.06.12, 10:55
        Zgadzam się też mam pralkę od góry otwieraną od Mastercooka już drugą wcześniejsza służyła nam 8 lat i nadal służy w wynajmowanym mieskzaniu a od roku mam nową i tez jestem pod wrażeniem mam model PTD-125 super, cicha, dobrze pierze, nie zużywa dużo prądu i wody
        • aga_sama Re: Pralka Hotpoint Ariston 13.06.12, 11:00
          Ja mam pralkosuszarkę ariston od dwóch lat, polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka